Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
Daco
Uporabnik

Kraj: Medvode

Kazen - na pol se strinjam z njo, kaj lahko naredim?

Napisal/-a Daco Če nov 03, 2005 8:19 am

Danes so me ustavili plavi in mi dali mandatno kazen 60.000 SIT in sicer za tri krsitve:
116. člen
(7) Z globo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek udeleženec cestnega prometa, ki ravna v nasprotju s petim odstavkom tega člena, razen tistega, ki ravna v nasprotju s prometnim znakom za omejitev hitrosti, s prometnim znakom, s katerim je urejena prednost vozil, s prometnim znakom za obvezno uporabo snežnih verig ali s prometnim znakom za omejitev skupne mase, osne obremenitve ali dimenzije.

(5) Udeleženci cestnega prometa morajo ravnati skladno z omejitvami, prepovedmi in obveznostmi, izraženimi s prometno signalizacijo. Tako morajo ravnati tudi tedaj, ko je to v nasprotju s prometnimi pravili.

27. člen
(3) Z globo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

(1) Preden zapelje na drug prometni pas in pred vsako drugo spremembo smeri vožnje, premikom vozila ali vključevanjem v promet, se mora voznik prepričati, da to lahko stori brez nevarnosti za druge udeležence cestnega prometa ali premoženje in svojo namero pravočasno in nedvoumno nakazati s smerno utripalko.

37. člen
(5) Z globo 40.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim, drugim ali tretjim odstavkom tega člena.

(1) Voznik sme začeti prehitevati le, če ima na cesti dovolj prostora. S prehitevanjem ne sme ovirati udeleženca cestnega prometa, ki ga prehiteva.

(2) Pred prehitevanjem vozila, ki vozi pred njim po istem prometnem pasu, mora dati voznik predpisan znak, nato pa ga na primerni bočni razdalji prehiteti. Prehiteti mora brez oklevanja, po končanem prehitevanju pa se mora, razen na smernem vozišču z dvema ali več prometnimi pasovi, čimprej vrniti na prometni pas, po katerem je vozil pred prehitevanjem.

(3) Na smernem vozišču z najmanj dvema prometnima pasovoma sme voznik, ki je prehitel vozilo in želi prehiteti še drugo vozilo ali drugega udeleženca cestnega prometa, ostati na prometnem pasu, po katerem je prehiteval prvo vozilo, če s tem ne ovira hitrejših vozil, ki se mu približujejo od zadaj.

No tako, strinjam se s prvima dvema krsitvama kar znese 20.000 SIT, sam mi ni jasno od kod tretja krsitev po 37.clenu.

Vozil sem se iz smeri LJ-Siska proti Brdu - tam kjer je "delo na cesti" in so rumene polne crte. Tam sem vozil cez omejitev (40) in sem menjal pas z desnega na levega (brez smernika, za kar sem tudi dobil kazen in se strinjam z njo). Oviral nisem nikogar, ker sem bil hitrejsi od vseh, cesta je cist dovolj siroka, drugace nebi mogel priti mimo, pa kolone na desnem pasu tut nisem oviral, ker so bili vsi za mano. Po drugem odstavku tut ne vidim zakaj mi je dal kazen (edino to da nisem dal predpisan znak - smernik ... sam pol mi nebi smel dat posebne kazni za smernik - vsaj kolikor vem, ne smem dobiti dveh kazni za enako kazen), okleval definitivno nisem, edino ce nisem oviral "hitrejsega" vozila za sabo - policajev, ki so bili v policijski Astri sam so pol tudi oni vozili prehitro in se mi kolikor poznam zakon, pol ni treba umakniti, ce vozim 60-70 kjer je omejitev 40.

Tko da, vem da sem naredil prekrsek in moram placati kazen, sam se mi ne zdi logicna kazen, ker se bodisi ponavlja ali izkljucuje, al je pa izmisljena. Tukaj me predvsem moti ta 37.clen, ki je bodisi cisto izmisljen ali pa je ob njem 27.clen odvec, ker so me zaradi smernika ze kaznovali po 37.clenu!

Kazen moram placati in se temu ne izmikam. Rad bi tudi placal v osmih dneh polovicko, a bi rad placal samo tisto kar sem si "prisluzil".

Mi lahko kdo kaj svetuje, kaj mi je narediti in kaj ne?
Slikaodkleni svojo Nokio brezplačno - www.odkleni.si

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če nov 03, 2005 8:36 am

Napiši pritožbo in se sklicuj samo na to da si vozil nad omejitvijo in da nisi dal smernika, ko si se umaknil policijskemu vozilu brez prižgane opozorilne modre luči in brez opozorilnega zvoka, ki je vozilo še z večjo hitrostjo, kot si se ti(pa že ti si bil preko omejitve). V pritožbi se še vprašaj, kako to da so policaji vozili hitreje kot ti, ob tem pa tebi dali kazen za prehitro vožnjo.
Old subarus never die, they just get faster!

Damjan19
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Damjan19 Če nov 03, 2005 9:01 am

pa bogve če bo kej pomagalo dejstvo, da je tut policaj vozu prehitr?
sj, da bi te dobu, je itak mogu hitrej it, če je mel nek sum da greš prehitro.

eh, probi, upam da uspe, kr je tole kr velik denarja

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Kraj: Lucija, Slovenija

Napisal/-a BiMMER Če nov 03, 2005 10:24 am

Pomoje so ti napisali naslednje kazni:
116/7, zveza 5čl.
Neupoštevanje tega prometnega znaka:
Slika

27/1
neuporaba smerne utripalke

37/3
Domnevam da si vozil cik-cak (torej ene parkrat z levega na desni pas in nazaj)
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

maky
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a maky Če nov 03, 2005 10:51 am

BiMMER je napisal/-a:Pomoje so ti napisali naslednje kazni:
116/7, zveza 5čl.
Neupoštevanje tega prometnega znaka:
Slika

27/1
neuporaba smerne utripalke

37/3

tam ni tega znaka ;) je samo znak za delo na cesti, znak, ki nakaže kako se bo cesta premaknila ter znak za 40 omejitev.
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Daco
Uporabnik

Napisal/-a Daco Če nov 03, 2005 11:37 am

BiMMER je napisal/-a:37/3

Z desnega sem sel na levega in sem prehitel ene 2-3 avtomobile. Nato sem sel nazaj na desni, vozil do naslednje kolonice in spet sel na levi, kjer sem prehitel naslednje 2-3 vozili in nato sem opazil policijsko astro za sabo in se prestavil nazaj na desni pas. Nato so me prehiteli in mi je skozi desno okno pokazal liziko - nato sva se oba ustavila na odstavnem pasu in smo se dogovorili za nagrado :P

Skratka... to zame ni cik cak in ni nobeno ogrozanje nikogar - sem pa sel z desnega na levi, pa nazaj na desni pa pol spet prehitevanje na levo in nazaj na desno - priznam sem sel parkrat cez polno rumeno crto, ker sem bil hitrejsi od ostalih a nisem nikogar ogrozal.

Kot receno, strinjam se s tem da moram bit kaznovan in da moram placat, sam bi rad placal sam tisto kar sem zakrivil.

Uporabniški avatar
NoFEAR
Stalni uporabnik

Re: Kazen - na pol se strinjam z njo, kaj lahko naredim?

Napisal/-a NoFEAR Če nov 03, 2005 12:44 pm

Po mojem prepročanju ti očitajo tole:

Daco je napisal/-a:Danes so me ustavili plavi in mi dali mandatno kazen 60.000 SIT in sicer za tri krsitve:
116. člen
(7) Z globo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek udeleženec cestnega prometa, ki ravna v nasprotju s petim odstavkom tega člena, razen tistega, ki ravna v nasprotju s prometnim znakom za omejitev hitrosti, s prometnim znakom, s katerim je urejena prednost vozil, s prometnim znakom za obvezno uporabo snežnih verig ali s prometnim znakom za omejitev skupne mase, osne obremenitve ali dimenzije.

(5) Udeleženci cestnega prometa morajo ravnati skladno z omejitvami, prepovedmi in obveznostmi, izraženimi s prometno signalizacijo. Tako morajo ravnati tudi tedaj, ko je to v nasprotju s prometnimi pravili.

27. člen
(3) Z globo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

(1) Preden zapelje na drug prometni pas in pred vsako drugo spremembo smeri vožnje, premikom vozila ali vključevanjem v promet, se mora voznik prepričati, da to lahko stori brez nevarnosti za druge udeležence cestnega prometa ali premoženje in svojo namero pravočasno in nedvoumno nakazati s smerno utripalko.

37. člen
(5) Z globo 40.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim, drugim ali tretjim odstavkom tega člena.

(1) Voznik sme začeti prehitevati le, če ima na cesti dovolj prostora. S prehitevanjem ne sme ovirati udeleženca cestnega prometa, ki ga prehiteva.

(2) Pred prehitevanjem vozila, ki vozi pred njim po istem prometnem pasu, mora dati voznik predpisan znak, nato pa ga na primerni bočni razdalji prehiteti. Prehiteti mora brez oklevanja, po končanem prehitevanju pa se mora, razen na smernem vozišču z dvema ali več prometnimi pasovi, čimprej vrniti na prometni pas, po katerem je vozil pred prehitevanjem.

(3) Na smernem vozišču z najmanj dvema prometnima pasovoma sme voznik, ki je prehitel vozilo in želi prehiteti še drugo vozilo ali drugega udeleženca cestnega prometa, ostati na prometnem pasu, po katerem je prehiteval prvo vozilo, če s tem ne ovira hitrejših vozil, ki se mu približujejo od zadaj.

Sicer pa če se ne strinjaš, se pač zapelji na postajo, katere policisti s te obrvnavali in zahtevaj enega od nadrejenih, da ti obrazloži kako in kaj in če ti ne bo všeč, lahko obenem podaš tudi pritožbo... ;)
Slika

Uporabniški avatar
Daco
Uporabnik

Napisal/-a Daco Če nov 03, 2005 12:59 pm

No ravno pri tem zadnjem boldanem - ne ovira hitrejših vozil, ki se mu približujejo od zadaj.

Jaz sem vozil 60-70 na omejitev 40 in ce sem pri tem oviral hitrejse vozilo, ki se mi je priblizevalo od zadaj (brez kakrnikoli zvocnih ali svetlobnih signalov)... a mi lahko na podlagi tega napisejo kazen, ker sem "oviral" nekoga?

Uporabniški avatar
NoFEAR
Stalni uporabnik

Napisal/-a NoFEAR Če nov 03, 2005 1:27 pm

Lahko! Ne glede na hitrost... Ampak glede na dejstvo da je tam polna črta, se teoretično niti ne smeš umaknit, ker s tem spet ne upoštevaš prometne signalizacije...
Slika

Uporabniški avatar
Daco
Uporabnik

Napisal/-a Daco Če nov 03, 2005 7:00 pm

Kje pol lahko navadni drzavljan dobi strokovno razlago krsitev? Grem lahko na PP Ljubljana - Gric in prosim, da mi nacelnik PP razlozi moja vprasanja in razjasni nejasnosti? Al sem obsojen na milost in nemilost policajev ter placam kazen in sem tiho (represija.press).

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman Pe nov 04, 2005 12:58 pm

NoFEAR je napisal/-a:Lahko! Ne glede na hitrost... Ampak glede na dejstvo da je tam polna črta, se teoretično niti ne smeš umaknit, ker s tem spet ne upoštevaš prometne signalizacije...

V bistvu ne. Ker lahko (tako ZVCP na začetku) pričakuje, da bodo drugi udeleženci vozili po predpisih, ti takoj ko voziš enako hitro ali malo čez omejitev, sloh ni trba nazaj gledat, ker te itak nihče ne more dohitet ...
Slika

Uporabniški avatar
Daco
Uporabnik

Napisal/-a Daco So nov 05, 2005 2:34 pm

Mah sem govoril z enim kolegom, ki je tudi prometnik. Sicer pravi, da bi sam takemu napisal le dve od treh kazni, a da imajo vse tri podlago in s pritozbo nebi dosegel nicesar.

Placat in tih bit.press :P

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Kraj: Lucija, Slovenija

Napisal/-a BiMMER Ne nov 06, 2005 12:14 am

Daco,... po 37/3 je bila tvoja vožnja cik-cak. Definica je v zakonu podana (Na smernem vozišču z najmanj dvema prometnima pasovoma sme voznik, ki je prehitel vozilo in želi prehiteti še drugo vozilo ali drugega udeleženca cestnega prometa, ostati na prometnem pasu, po katerem je prehiteval prvo vozilo). Voznik po cesti z več prometnimi pasovi ne sme neprestano menjavati prometnih pasov. Dejansko bi moral ostati po prehitevanju na levem pasu in ne bi smel nazaj.
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
Policist
Novinec

Kraj: Ajdovščina

Napisal/-a Policist Ne nov 06, 2005 8:40 am

BiMMER je napisal/-a:...Dejansko bi moral ostati po prehitevanju na levem pasu in ne bi smel nazaj.

Točno to sem mu jaz povedal. :D
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Tomaz40
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Tomaz40 Ne nov 06, 2005 9:05 am

Policist je napisal/-a:
BiMMER je napisal/-a:...Dejansko bi moral ostati po prehitevanju na levem pasu in ne bi smel nazaj.

Tko sam za info. Kolk časa pa potem ne smeš nazaj na desni pas? Kako je to določeno? A moraš prevozit kako križišče? Ker če se recimo pelje kolona po Trzinski dvopasovnici 50, kjer je omejitev 70 in se vozijo eni po levem drugi po desnem pasu, bi jih brez ogrožanja ali kršenja CCP lahko prehitel ampak bi spet cikcakal.
Če bi hitrost ubijala, bi bili vsi dirkači že zdavnaj mrtvi.

Uporabniški avatar
Policist
Novinec

Kraj: Ajdovščina

Napisal/-a Policist Ne nov 06, 2005 1:34 pm

Tomaz40 je napisal/-a:
Policist je napisal/-a:

Tko sam za info. Kolk časa pa potem ne smeš nazaj na desni pas? Kako je to določeno? A moraš prevozit kako križišče? Ker če se recimo pelje kolona po Trzinski dvopasovnici 50, kjer je omejitev 70 in se vozijo eni po levem drugi po desnem pasu, bi jih brez ogrožanja ali kršenja CCP lahko prehitel ampak bi spet cikcakal.

V primeru, da potem dohitiš počasnejše vozilo, ki vozi po levem pasu, ga lahko prehitiš po desni strani. Seveda, če je to ni avtocesta oz. ceta rezervirana za motorna vozila. Teoretično torej lahko cikcakaš, vendar moraš pri tem upoštevati tudi varnostno razdaljo med vozili.
SlikaSlika
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov