Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
alien-w
Novinec

Kraj: Ljubljana

Vzvratna vožnja in utripalke - policija in kaznovanje

Napisal/-a alien-w Po jan 30, 2006 3:06 pm

Zadnjič mi je kolega povedal, da so ga policaji "ocolali" ko je vozil vzvratno iz parkirnega mesta v garažni hiši v BTCju Najprej se mi ni zdelo smešno in sem pomislu, da so si ful dobr plac za obirat folk pa za zaslužt našl, pol sm pa mal razmišlu o tem in pogruntu par stvari.

Že kmal po tem dogodku se mi je zdel čudno, da so ga lahko oglobili, če pa se je vozil po privatni zemlji - parkirna hiša je namreč last CityParka oziroma BTCja. Na privatni zemlji ne veljajo splošna cestno prometna pravila in kot taka jih ne morejo obravnavati policisti, ki tam enostavno nimajo pristojnosti. (Predstavljajte si, da se "vozite po svojem vrtu", pa bi vas policaj kaznoval, ker niste meli prižganih luči :D) To sem preveril tudi po ZVCPju (http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=199830&stevilka=1225 ali http://www.varnostvprometu.org/ZVCP-1.pdf in našel dejstvo, da ZVCP ne obravnava parkiranja v garažnih hišah in na zasebnih (ne javnih oz državnih) parkiriščih in cestah. Če tega ne obravnava, torej policija na njih ne more izvrševati svojega dela in zato tam torej nima pristojnosti.

Ker nisem bil gotov v to zadevo, sem bil (na mojo in kolegovo žalost) tiho, dokler mi ni danes suma potrdila Motorevija. V njej je članek ki točno podpre in potrdi mojo teorijo. Na zasebnih parkirnih mestih NE velja ZVCP in tudi vsi znaki in omejitve so dejansko samo priporočila in NE predpisi. Kot je napisano v Motoreviji (avtor: Blaž Poženel): "... so bolj priporočila za ravnanje, ki jih voznik lahko upošteva ali pa tudi ne - vsekakor ni kazensko odgovoren za neupoštevanje."

Pred časom sem slišal, da so policaji maširali po CityParkovi garažni hiši in na veliko pisali listke za vzvratno vožnjo brez vseh štirih smernikov. Če poznate koga, ki so ga oglobili mu prosim povejte to, kar ste tu prebrali. Ne plačujte tega, ker niste naredili nič narobe. Pritožite se na postopek. Pa še vsem ostalim povejte, da ne bo še kdo brez veze plačeval.

Še vseeno pa mislim, da je dobro, nesebično in uvidevno, da se opozorila ne kršijo (predvsem zaradi varnosti pešcev in ostalih udeležencev prometa), in čeprav kazensko niste odgovorni za svoja dejanja na privat parkiriščih, ste odgovorni zanje moralno in vestno.
Slika

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Napisal/-a lublancan Po jan 30, 2006 3:12 pm

policaji majo pristojnosti tud na parkiriščih
ker kolker so men razlagal jih morjo met zarad posredovanj pri tatvinah ipd.
je pa neki druzga če on teb na domačem dvorišču teži al pa na parkirišču
podpis

Uporabniški avatar
GorazdO
Poznavalec foruma

Napisal/-a GorazdO Po jan 30, 2006 3:12 pm

Območje BTC spada v domeno policije, tako kot vsa normalna cestišča; ne glede na lastništvo zemljišč;
da bi množično pisali kazni zaradi neuporabe utripalk ob vzvratni vožnji, pa nekak ne verjamem... imajo pametneše delo. Verjetno je tvoj kolega jezikal in je zato dobil kazen.
Power is nothing without Control; so Think, Feel, Drive...

Uporabniški avatar
alien-w
Novinec

Napisal/-a alien-w Po jan 30, 2006 3:30 pm

Članek v Motoreviji in zakon pravita drugače (tist kar sm napisu v navedku) in pravi da policaji nimajo pristojnosti za obravnavanje kršitev glede zakona o varnosti v cestnem prometu ZVCP. Nedvomno imajo pristojnosti glede drugih zakonov, ki ne sodijo v ZVCP (recimo tatvine na parkiriščih ali pa npr aretacija nekoga ali pa karkoli drugega, ka nima veze z ZVCP, ...).

Aja, pa to, da so pisali kazni za rikverc vožnjo brez utripalk v garaži CityParka sem slišal od več ljudi, ne samo od enega - par dni so se tam zadrževali - kakšna 2 meseca nazaj.
Sicer je pa območje BTC popolnoma njihova pristojnost, le garažne hiše niso!
Slika

Uporabniški avatar
xsAMOR
Novinec

Kraj: Hrušica

Napisal/-a xsAMOR Po jan 30, 2006 4:34 pm

K pa ce bi ti tm nekdo poskodoval avto? Na koga bi se potem obrnil? Koga bi poklical?

LP :hi

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Kraj: zabji raj

Napisal/-a Jorgi Po jan 30, 2006 4:41 pm

Mislim, da ni vse tako crno belo kot pises. Mislim, da ce je zasebna lastnina v javni uporabi, so tudi pristojnosti pooblascenih oseb drugacne, kot ce gre za zasebno lastnino v zasebni uporabi. Ne mores primerjati domacega dvorisca z javnim prostorom. To, da se pise kazen za vzvratno voznjo iz boksa brez utripalk, namesto da bi recimo patruljirali na kaki obvoznici...no to je pa ze povsem druga debata...
Obey me. You'll be happier.

Uporabniški avatar
stealth
Novinec

Napisal/-a stealth Po jan 30, 2006 4:41 pm

xsAMOR je napisal/-a:K pa ce bi ti tm nekdo poskodoval avto? Na koga bi se potem obrnil? Koga bi poklical?

Iste bi poklicu...če se nekdo zaleti v moj avto na moji zemlji (recimo izlet s ceste), so policaji dolžni obravnavat, čeprav se je nesreča zgodila na privat zemlji. Druga zgodba pa je da se ob čakanju na njih postaraš :?
Dodge Stealth Twinturbo AWD

Uporabniški avatar
xsAMOR
Novinec

Kraj: Hrušica

Napisal/-a xsAMOR Po jan 30, 2006 4:54 pm

Hvala za obrazlozitev stealth.Ja druga zgodba je vecinoma nazalost resnicna.

alien-w upam da tvoj kolega cimprej razresi nastali problem, ce je le mozno v njegovo prid seveda ;)

Uporabniški avatar
Fullback
Poznavalec foruma

Kraj: Največkrat...Na trdih tleh...ali mehkem blatu...

Napisal/-a Fullback Po jan 30, 2006 4:54 pm

je blo že treba za božičnco zaslužt! :P
/¨¨¨¨¨¨¨¨\___
-- O ----------O--
Prodam

Uporabniški avatar
alien-w
Novinec

Napisal/-a alien-w Po jan 30, 2006 5:47 pm

jorgeus: na splošno se pristojnosti za privat prostore/posest zelo razlikujejo če so namenjene za javno ali zasebno uporabo. Ampak tuki govorim o ZVCPju, ne o drugih zakonih in pristojnostih. Kakor sem jest razumu clank v Motoreviji in ZVCP oni tam enostavno nimajo predstojnosti glede ZVCPja. Nism sigurn, zdi se mi pa to dost evidentno. Primer: Opozorila, omejitve (table, omejitve hitrosti, ležeči policaji, ograje, označbe itd.) recimo tukaj ne postavlja direkcija za ceste oziroma za to pristojna (državna) služba, temveč lastnik oziroma tisti, ki ga lastnik garažne hiše pooblasti, da to postavi. Torej so lahko "predpisi" (priporočila, če se bolj natančno izrazim, ker dejansko tu ni kazenskega postopka, če jih kršiš) povsem drugačni kot tisti na državnih cestah. Torej pri tem policaji nimajo kej praskat.

Če mene uprasas bi si lahko lastnik garažne hiše zmislu tut, da bi se v njegovi garaži pa pač vozil po levi, pa ne bi blo nč "narobe". Ne razumet tega dobesedno, temveč samo pretirano poudarjeno ilustrativno in karakterizirano in kot tako absurdno.

Drgac pa ja, poklicu bi definitivno policaje, če bi šlo za vandalizem al pa rop. Ce ne druzga jih baje zdej mors ce mas kasko, drgac ti kao ne velja na zavarovalnici (druga, nepreverjena zgodba, ki nima veze). Zakaj bi tuki oni bli predstojni? Ker gre za kaznivo dejanje vandalizma oziroma ropa ter odtujitve tvoje lastnine - torej nima veze z ZVCP. Če ti ga pa samo recimo kdo opraska al pa se ti zaleti v rit medtem k je parkiran pa pol s*****, pa po moje nimas kej policajev klicat ampak sam zavarovalnico. Nism pa zihr kasn je kle postopk, ker se mi (alien-w potrka po mizi :D ) to zaenkrat na srečo še ni zgodl.

Božičnco ... LoL :D Dobra fora Fullback! :)

Aja, drgac je pa un kolega to ze placu, tko da mu nc ne koristi. Na zalost. Je pa za razmislt za naprej ce se komu kej podobnga zgodi. :) Zato sm pa tut to sm gor dal, bo mogoce kdo prsparu par jurjov, pa si za to mogoce lahko kupu bolse bremze in s tem prispeval k varnosti na slovenskih cestah. :P Ok, mal pretiravam. :oops:
Slika

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Po jan 30, 2006 5:50 pm

Policisti imajo, kolikor jaz vem, pristojnosti ki se tičejo ZVCP-ja na površinah ki so namenjene javnemu prevozu. In javno parkirišče, četudi v lasti Cityparka to dejansko je. Marsikdo se je tudi vozil po gozdnih cestah(GOZDNA CESTA - vožnja na lastno odgovornost) misleč da tam ga pa ne morejo kaznovat...napaka...V tem primeru bi moral še bimmer dat "štempelj" kaj je prav in kaj ni. Potemtakem, bi lahko na takšnih parkiriščih, delal z avtom praktično kar bi hotel, kar pa dvomim da je res...
Sicer pa v eni sapi pišeš zasebno parkirišče, kolikor jaz vem, je parkirišče javno. Zasebna parkirišča so naprimer pred bloki, kjer imajo dostop le stanovalci oziroma lastniki parkirišča ne pa vsa raja...

Sicer pa močno dvomim da bi sploh kaznovali tam kjer nimajo pristojnosti.

BTW: premikam v pravne nasvete :roll: :)
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Kraj: Lucija, Slovenija

Napisal/-a BiMMER Po jan 30, 2006 7:08 pm

alien-w,... večkrat smo že obravnavali to problematiko. Poglej, da ti navedem samo en drugačen pogled, da ti bo lažje razumljivo... Pa začnimo: ZVCP je zakon. Zakon o prekrških je zakon. Kazenski zakonik je zakon. Zakone sprejema država... Zakaj to pišem... da bo bolj razumljivo kako je s tem. Torej BTC je po tvojem zasebno zemljišče. Na zasebnem žemljišču po tvoje ne velja zakon. Torej teoretično gledano lahko sredi garažne hiše ali BTC-ja (ki je zasebno zemljišče) nekaznovano delaš prekrške ali kazniva dejanja. Torej lahko greš v BTC, oropaš trgovino, pobereš denar iz blagajne, vmes še ukradeš par stvari, obrcaš babico in na poti vn, ko te ustavi policist še njega pošlješ v PM in neovirano odideš, saj si vse to storil na zasebnem zemljišču...

Yeah right!

Če si tako prepričan v svoje treditve in v trditve "motorevije" imaš vse zakonite možnosti za pritožbo. Pritoži se pa boš videl kakšen bo odgovor!
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
alien-w
Novinec

Napisal/-a alien-w Po jan 30, 2006 7:47 pm

Kdorkoli bo karkoli odpisal na katerokoli (joj, kolk besed se ful podobn sliš :D ) mojo trditev naj si !NUJNO! prebere tale odstavek: Joj ljudje, kaj ne berete kaj pišem? Pišem, parkirne hiše in njen promet ne veljajo le in samo za ZVCP in NE za katere druge zakone (za druge ne vem, ker tudi niso tema pogovora). Vsaj 4x sem to jasno in glasno povedal. Še enkrat: vse na kar se naslanjam in o čemer pišem velja za ZVCP in NE za ostale zakone. Tko da ne mi prosim nabijat o tem, da bom tm eno posilu pa tri pobil pa pokradu vsem denarnce pa pol policaja napidzu! No, zdej k smo to razčistl (upam), se pa lahko naprej pogovarjamo.

Pa se oprimo na sam zakon - Zakon o varnosti v cestnem prometu (linke najdete v mojem prvem postu). Že tak hiter pogled, kaj sele detaljno branje vam pove, da nikjer v ZVCP niso omenjene parkirne hiše (ali parkirni prostori če smo picajzlasti) in predpisi na in v le-teh. Omenjeni so le "pasovi za parkiranje". Torej če jih ni noter pomeni, da se dejansko ne upoštevajo v (102. člen 1. odstavek): "Javne ceste in nekategorizirane ceste, dane v uporabo za cestni promet, ...". Kaj to pomeni? Pa poglejmo.
Zakon lahko ureja (in posledno policija to izvršuje) prometna pravila in ureja promet le na "Javnih cestah in nekategoriziranih cestah, dane v uporabo za cestni promet, ...". Ker pa garažne hiše NISO vštete sem torej zanje NE VELJA zakon ZVCP.

Sam se strinjam, da to sigurno NI dobro in bi kot tako bilo zeloooo super, če bi se to v naslednji reviziji zakona dodalo in dobro obdelalo, ker vemo, da se tudi v garažah dogajajo po domače povedano pizdarije.
Če mal "pokopiram" somišlenika iz Motorevije je dejansko v Nemčiji to zakonsko urejeno in so predpisane kazni za kršitve tudi v garažnih hišah in parkirnih mestih. To bi mogl zrihtat tudi pri nas.

Sam še eno vprašanje, ki me zanima, da preverm mal tole zadevo. A je slučajno že kdo kdaj videl, da bi redar ali policija napisala kazn nekomu k je napačno parkiral na parkirišču (izvzemite pločnike in zelenice ipd)? Jest še nism vidu. Če pa je kdo naj mi pa prosim pove pa opiše, da si bom vedu razlagat. Hvala.

Aja, btw sorry k nism dal tega ze na zacetku v "Pravne nasvete", sm spregledal ta oddelek. :) Pa še neki (ja, kr ni me konca :) ): Prosm ne mojih besed jemat osebno. Zanima me vaše mnenje, pogled na stvari in argumentiran pogovor.
Slika

Uporabniški avatar
alien-w
Novinec

Napisal/-a alien-w Po jan 30, 2006 7:55 pm

BiMMer: še tebe sm neki pozabu uprasat. Če bi se pritožil, kakšen odgovor bi dobil? Me zanima podlaga na kateri bi mi pritožbo ovrgli.
Slika

Uporabniški avatar
_B3yBo_
Mojster foruma

Kraj: vrhnika

Napisal/-a _B3yBo_ Po jan 30, 2006 7:59 pm

najbol da ugradite tko k sm jst....rele da k presaltas v rikvrc ti avtomaticno zacnejo utripat use 4 :D

pa navste mel s tem problemov....
Slika

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Po jan 30, 2006 8:44 pm

To majo eni modeli rav 4-ke od toyote serijsko. Ni slabo.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
alien-w
Novinec

Napisal/-a alien-w Po jan 30, 2006 8:52 pm

Hmmm ... a se men sam zdi, al je en odgovor od jorgeusa zginu. No skratka notr si me sprasval ce iscem po zakonu besedna zveza garažna hišat oziroma parkirna hiša. Ja u bistvu je res. Če pogledaš kako so definirani "pomeni izrazov" 19. člen ZVCP 12. in 13. odtavk sta za nas zanimiva:
"12. posebni pasovi so: pas za parkiranje, kolesarski pas in pas za pešce;" in
"13. pas za parkiranje je označen vzdolžni del vozišča, namenjen ustavljanju in parkiranju vozil;"

Mislim, da samo po sebi govori zadeva.

Jap, bass in AudiRSboy, se strinjam, zato grem pa to pelm jutr fotru vgradit notr. Zarad njegove varnosti in varnosti drugih. Na svojem avtu bom pa isto naredu.
:P
Slika

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo Po jan 30, 2006 8:52 pm

@alien-w: Potem sklepam, da lahko v vseh garažnih hišah, parkiriščih pred trgovskimi centri voziš lahko pijan, brez izpita in ti policaji nič ne morejo.
Ker ti dve področji tudi ureja ZVCP.
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

Uporabniški avatar
zyg
Nov uporabnik

Napisal/-a zyg Po jan 30, 2006 8:54 pm

Mislm da tale člen daje policistom pravico da varujejo promet tud na cestah privatne lastnine z javno uporabo...

http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=20852

Policijska pooblastila

14. člen

(1) Pri opravljanju nalog iz prejšnjega člena policisti neposredno urejajo in nadzorujejo promet na javnih cestah in nekategoriziranih cestah, ki so dane v uporabo za cestni promet, vozila, voznike in druge udeležence v cestnem prometu ter izvajajo pooblastila v skladu z mednarodnimi pogodbami, s tem zakonom in drugimi predpisi, ki se nanašajo na varnost cestnega prometa.
(2) Policisti nadzorujejo tudi voznike in vozila, ki prevažajo nevarne snovi ali izredne prevoze, športne in druge prireditve ter javne shode, če se ti odvijajo na cestah ali ob cestah in če vplivajo na promet na cestah.
Dying 2 Live

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo Po jan 30, 2006 9:06 pm

Hja ampak nikjer ni točno določeno za parkirišča in garažne hiše. Tudi pod pojmom nekategorizirana ceta ni tega omenjeno. Drugače pa:

Nekategorizirana cesta je vsaka prometna površina, ki ni kategorizirana kot javna cesta in na kateri se opravlja promet na način in pod pogoji, kot jih v skladu s predpisi o varnosti cestnega prometa določi lastnik ali od njega pooblaščeni upravljavec te prometne površine (gozdne ceste, dovozne ceste in pristopi do objektov ter zemljišč, funkcionalne prometne površine ob objektih, avtobusne postaje, ceste v zasebni lasti in podobne).
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov