Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
soso
Uporabnik

Kraj: maribor

Radar??

Napisal/-a soso Če nov 23, 2006 5:26 pm

No po netu kroži en mail o radarjih. Zdaj kdo ga je dobil in rebral me zanima kaj meni o vsem tem ,ki piše? Predvsem me zanima zadnja točka? No pa da dam copy/paste za tiste ,ki maila niso dobili.

10. Člen

Meritve hitrosti iz premikajočega se merilnega vozila so pri mobilnem merjenju hitrosti dovoljene ob upoštevanju naslednjih zahtev: – dovoljeno je samo merjenje hitrosti vozil, ki prehitevajo vozilo, v katerem je vgrajen merilnik hitrosti, oziroma vozijo mimo merilnika hitrosti;

Kar pomeni da moraš prehitet mobilni radar, da te lahko začne zasledovati in da te lahko izmeri in kaznuje. Če pa te kje vid da ga "goniš" in da gre za tabo al pa da se ti prilepi zadi pa te iziva da potegneš, pa te po zgornjem členu ne more kaznovati .

LP
AH NI NAM LAHKO!

Uporabniški avatar
FRANCIVW
Stalni uporabnik

Kraj: KAMNIK

Napisal/-a FRANCIVW Če nov 23, 2006 5:49 pm

Nevem kolk bi tole kaj na terenu držalo po moje nič :?
Slika

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Če nov 23, 2006 5:49 pm

Tako piše, samo eno je teorija, drugo je praksa. Vemo kdo dela po pravilih oz. ne dela napak. Drugače si pa še preberi 11.člen. Najdeš ga v
Uradni List 1114. Pravilnik o meroslovnih zahtevah za merilnike hitrosti v cestnem prometu.
lp

Avgustin
Nov uporabnik

Napisal/-a Avgustin Če nov 23, 2006 6:46 pm

Pogledati je treba tudi spremembe navedenega pravilnika, ki so bile objavljene leta 2005.

P R A V I L N I K o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o meroslovnih zahtevah za merilnike hitrosti v cestnem prometu

http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=78300

Uporabniški avatar
the_man
Novinec

Kraj: all around

Napisal/-a the_man Če nov 23, 2006 7:03 pm

jas sicer nisem dobo maila, sem pa slišal o tem. to bi blo logično edino če bi s provido neprenehoma snemali, se pravi da vozi po desnem pasu recimo 130km/h mim pa pripizdi nekdo in pol grejo za njim. iz tega vidika bi se tudi vidlo recimo če bi oni vozili ne vem recimo 180km/h in prisli za nekoga ki vozi 170km/h ter ga zato kaznovali. to verjetno neb blo mogoče saj je bil policaj v prekršku še preden je zaznal prekršek= protislovje. moje razmišljanje

lp
za prepoznavnost športnosti avtomobilske firme tekmujejo v formuli 1, rally-u, nascar,...vw pa svojim izdelkom preprosto nadane oznako GTI

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Če nov 23, 2006 8:12 pm

the_man je napisal/-a:jas sicer nisem dobo maila, sem pa slišal o tem. to bi blo logično edino če bi s provido neprenehoma snemali, se pravi da vozi po desnem pasu recimo 130km/h mim pa pripizdi nekdo in pol grejo za njim. iz tega vidika bi se tudi vidlo recimo če bi oni vozili ne vem recimo 180km/h in prisli za nekoga ki vozi 170km/h ter ga zato kaznovali. to verjetno neb blo mogoče saj je bil policaj v prekršku še preden je zaznal prekršek= protislovje. moje razmišljanje

lp

Ja s Provido lahko zazna in dokaže prekršek. Lahko pa tudi osebno zazna prekršek, in ugotovi da se nisi peljal po omejitvah. Tako je nekje zapisano. Mislim halooooo
lp seeman66

Uporabniški avatar
the_man
Novinec

Napisal/-a the_man Pe nov 24, 2006 1:55 pm

seeman66 je napisal/-a:
the_man je napisal/-a:jas sicer nisem dobo maila, sem pa slišal o tem. to bi blo logično edino če bi s provido neprenehoma snemali, se pravi da vozi po desnem pasu recimo 130km/h mim pa pripizdi nekdo in pol grejo za njim. iz tega vidika bi se tudi vidlo recimo če bi oni vozili ne vem recimo 180km/h in prisli za nekoga ki vozi 170km/h ter ga zato kaznovali. to verjetno neb blo mogoče saj je bil policaj v prekršku še preden je zaznal prekršek= protislovje. moje razmišljanje

lp

Ja s Provido lahko zazna in dokaže prekršek. Lahko pa tudi osebno zazna prekršek, in ugotovi da se nisi peljal po omejitvah. Tako je nekje zapisano. Mislim halooooo
lp seeman66

kako vezo ma to z mojim tekstom? da ti razložim, če vozi policaj s provido (recimo, lahko je tudi kako drugače poimenovano vozilo z istim namenom) preko omejitve, recimo 200km/h po avtocesti, in pripelje za nekega drzavljana ki vozi recimo 180km/h, v tem primeru bi, če zgoraj omenjeni člen velja, bil posnetek neveljaven, ker je policaj v svojem lastnem prekršku, ki ga je izvajal nekorektno s službenim vozilom ugotovil prekršek nekoga drugega...edino s tega vidika je zgornji člen logičen, zato pa bi se naj provido najprej prehitelo, in bi le ta potem šla za teboj. drugače pa vem da se s provido lahko zazna prekršek. hvala ;)
lp
za prepoznavnost športnosti avtomobilske firme tekmujejo v formuli 1, rally-u, nascar,...vw pa svojim izdelkom preprosto nadane oznako GTI

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Pe nov 24, 2006 4:04 pm

Jaz ne potrebujem dodatne razlage,hvala. Ampak državljana s 180km/h, lahko prehiti in ga čez pet,šest kilometrov spusti naprej in ga potem začne zasledovati. Pa se lahko na glavo postaviš, ko bo imel organ lepo dokumentiran dokazni material za sodnika za prekrške. Komu misliš pa bojo verjeli? Lahko sicer rečeš da te je silil k prekoračitvi, ampak na koncu vedno sledi položnica.

Pa še to pri hitrosti 180km/h prevoziš 500m ,kolikor jih provida potrebuje za uspešno opravljeno meritev prevoziš v cca10 sec.

Pa brez zamere

lp seeman66

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Pe nov 24, 2006 4:28 pm

saj imamo nekaj policistov tu gor, pa naj oni natančno povedo.

Uporabniški avatar
the_man
Novinec

Napisal/-a the_man Pe nov 24, 2006 5:13 pm

seeman66 je napisal/-a:Jaz ne potrebujem dodatne razlage,hvala. Ampak državljana s 180km/h, lahko prehiti in ga čez pet,šest kilometrov spusti naprej in ga potem začne zasledovati. Pa se lahko na glavo postaviš, ko bo imel organ lepo dokumentiran dokazni material za sodnika za prekrške. Komu misliš pa bojo verjeli? Lahko sicer rečeš da te je silil k prekoračitvi, ampak na koncu vedno sledi položnica.

Pa še to pri hitrosti 180km/h prevoziš 500m ,kolikor jih provida potrebuje za uspešno opravljeno meritev prevoziš v cca10 sec.

Pa brez zamere

lp seeman66

;) kaka zamera, jas sem sam napisal kak se meni zdi logično to pravilo.
oba2 pa vema da je tako pri policajih kot pri civilistih v prometu možno čisto vse.
mislil sem da nisi prav razumel mojega posta, zato sem ti še 1x razložil, vidim da si ga :D
my mistake

lep pozdrav Erik

Uporabniški avatar
Daemon
Nov uporabnik

Kraj: koper

Napisal/-a Daemon Pe nov 24, 2006 5:31 pm

Zvcp1 upb3 pravi v svojem 32. členu tako:

Omejitve hitrosti, določene v prvem in četrtem odstavku tega člena, ter omejitve hitrosti, izražene s postavljenimi prometnimi znaki, ne veljajo za vozila policije, opremljena s posebnimi napravami za ugotavljanje hitrosti, kadar policisti z njimi nadzirajo hitrost vozil v cestnem prometu.

lp

Uporabniški avatar
the_man
Novinec

Napisal/-a the_man Pe nov 24, 2006 5:41 pm

se pravi da se ne sme pelat preko omejitev če nikogar ne snema, lovi, ali ni na nujni vožnji kajne ;)

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Pe nov 24, 2006 7:55 pm

the_man je napisal/-a:se pravi da se ne sme pelat preko omejitev če nikogar ne snema, lovi, ali ni na nujni vožnji kajne ;)

Tako je in isto velja za vsa intervencijska vozila (gasilci, reševalci). Če niso na nujni vožnji se morajo držati prometnih predpisov.Ne vem pa, kako je, če te lahko lovi zaradi storjenega prekrška( ne kaznivega dejanja)

lp.

Uporabniški avatar
Matevz S.
Novinec

Kraj: vsepovsod

Napisal/-a Matevz S. So nov 25, 2006 10:06 am

No stvar je taka:
PROVIDA omgoča 4 vrste različne vrste meritev. Ena največkrat uporabljena je takšna, da se vozilo s sitemom PROVIDA vozi za vozilom, ki vozi preko omejene hitrosti. Voziti je treba na določeni razdalji, od česar je odvisna tudi varnostna razlika:
200 m -15km/h
500m - 10 km/h oz 10% pri hitrosti nad 100 km/h
1000m -8 km/h oz. 8% pri hitrosti nad 100 km/h
2000m ali več - 6 km/h oz. 6% pri hitrosti nad 100 km/h.

Minimalna razdalja je 200m za hitrost omejeno do 90 km/h in 500m nad 90 km/h. Na AC se ponavadi snema na 1000 ali 2000 (ni pa nikjer omejitve - lahko se za nekom pelješ tudi 5000m). Med merjenjem se vozilu ne smeš približevati, ampak je treba voziti na konstantni razdalji.

Druge variante meritve pa so npr. če je vozilo, ki ga meriš hitrejše, lahko ločeno meriš njemu čas, sebi pa izmeriš razdaljo, ki jo je on prevozil in tako izračunaš njegovo hitrost. Druge možnosti pa so tudi takšne, da vozilo PROVIDA stoji in se meri samo čas, pri čemer mora biti predhodno izmerjena razdalja odseka meritve (se skoraj ne uporablja).

Kar pa se tiče kazni, se v večini primerov izda plačilni nalog, v primeru večjih prekoračitev pa poda obdolžilni predlog na sodišče.
Ves potopek se snema na VHS kaseto (video rekorder je v prtljažniku vozila), nato se posnetek prenese v digitalno obliko, kjer se naredi najmanj tri slike: začetek meritve, konec meritve in približano vozilo, kjer se vidi reg. tablica. Posnetek se nato arhivira na kaseto in se v določenih primerih posreduje tudi sodišču ( sploh takrat, ko je bilo posnetih več kršitev in jih je bolje videti na posnetku kot pa na slikah: npr. prehitevanje v škarje, sekanje ovinkov...).

Zahteve za vse merilnike hitrosti, ki se uporabljajo v Policiji so določeno v Pravilniku o meroslovnih zahtevah za merilnike hitrosti v cestnem prometu s spremembami.
Prav tako pa so najmanj enkrat na leto pregledana s strani Urada za meroslovje, ki to potrdi z nalepko in ustreznim certifikatom.
Zadnjič spremenil Matevz S., dne Ne nov 26, 2006 10:48 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
the_man
Novinec

Napisal/-a the_man So nov 25, 2006 2:32 pm

jas še kr ne vem ali mora državljan provido prehiteti da ga ta lhko snema ali lahko preprosti pripelje za nekoga ki pelje prehitro. v primeru da vozi za njim in ga snema seveda.

lp

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 So nov 25, 2006 4:38 pm

Zakonska podlaga je jasna

10. člen
Meritve hitrosti iz premikajočega se merilnega vozila so pri mobilnem
merjenju hitrosti dovoljene ob upoštevanju naslednjih zahtev:
– dovoljeno je samo merjenje hitrosti vozil, ki prehitevajo vozilo, v
katerem je vgrajen merilnik hitrosti, oziroma vozijo mimo merilnika
hitrosti;

Še kaj ni jasno

lp

Uporabniški avatar
the_man
Novinec

Napisal/-a the_man So nov 25, 2006 4:46 pm

seeman66 je napisal/-a:Zakonska podlaga je jasna

10. člen
hitrosti;

Še kaj ni jasno

lp

ej super ne, najlepša hvala. zaj je pa vse jasno ;)

lp

Uporabniški avatar
Matevz S.
Novinec

Napisal/-a Matevz S. Ne nov 26, 2006 10:50 am

seeman66 je napisal/-a:Zakonska podlaga je jasna

10. člen
hitrosti;

Še kaj ni jasno

lp

V katerem pravilniku paje to? Kakšen akt vaške skupnosti ali kaj podobnega?
Priponke
Pravilnik o meroslovnih zahtevah za merilnike hitrosti v cestnem prometu.doc
(66 KiB) Prenešeno 325 krat

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 To nov 28, 2006 4:02 pm

Ja matevzs, če misliš da Uradni list piše vaška skupnost potem je že tako. Priznam napako, ampak vseeno si poglej 25 Uradni list RS dne 22.3.2002 ,10. člen v katerem piše točno tisto kar sem podčrtal v prej šnjem postu. Spremembo sem zdaj videl, zdaj bi te pa še prosil, če veš zakaj je vaška skupnost ali karkoli že spremenila ta člen. Mogoče zaradi pritožb državljanov, da se merjenje ni izvajalo pravilno.

lp seeman66
:)

Uporabniški avatar
Matevz S.
Novinec

Napisal/-a Matevz S. Sr nov 29, 2006 7:56 am

Je pisalo. Treba je upoštevati spremembo, tako kot si to že ugotovil.

Se ti zdi logično in pošteno, da plača kazen samo tisti, ki prehiti PROVIDO? Kaj pa načelo enakosti pred zakonom?

Primer: voziš se po AC z osebnim avtomobilom in pripeto prikolico (kakršnokoli), omejitev je 80 km/h. Vozilo s PROVIDO se pripelje za teboj, pri tem vozi 130 km/h. postavi se za teboj, zmanjša na tvojo hitrost in ugotovi, da se pelješ 112 km/h. Operater pritisne snemanje in nato še meritev, voznik pazi na varnostno razdalja in po 2000 m ali več se meritev zaključi. PROVIDA te prehiti ali pa tudi ne, prižgejo se modre luči in svetlobna tabla. Kazen 60k SIT in 5 kaz. točk.
Se ti zdi tak postopek pravilen, ali bi te moral policist najprej prehiteti, znamjšati hitrost na 100, da bi ga prehitel še ti in te šele nato zmeriti!?

Zakaj je bilo to spremenjeno, pa ti ne znam povedati. Pravilnik je sprejet na podlagi Zakona o meroslovju, ki pa je v rokah Urada za meroslovje RS.
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov