Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
Maki3
Novinec

Kraj: Celje

Izpit in mladoletniki/ce

Napisal/-a Maki3 Če mar 22, 2007 10:18 pm

Mene zdaj zanima kako in kaj. Imam 17,5 let. Nekaj casa nazaj je bil sprejet zakon, da je mozno narediti izpit za kategorijo B pri 16,5 letih, vendar si voznik zacetnik do 21 leta in se moras peljati z sorodnikom, ki ima vec kot 30 let za let izpita in pik, prekrskov ne vem.
Imam pa zdravnisko potrdilo, staro 10 mesecev za kategorijo A, ko sem mislil narediti izpit za 125ccm, vendar sem si premislil. Ali lahko to zdravnisko izkoristim za kategorijo B, da bi se vpisal sedaj v avto solo in zacel pocasi z urami in cakal na 18 rojstni dan.
Je ze naredil kdo tako varjanto? Ker sm dau pa 7.000 za zdravnisko ni glih za stran metat denar.

lp

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Re: Izpit in mladoletniki/ce

Napisal/-a Slide Pe mar 23, 2007 8:50 am

Maki3 je napisal/-a:Mene zdaj zanima kako in kaj. Imam 17,5 let. Nekaj casa nazaj je bil sprejet zakon, da je mozno narediti izpit za kategorijo B pri 16,5 letih, vendar si voznik zacetnik do 21 leta in se moras peljati z sorodnikom, ki ima vec kot 30 let za let izpita in pik, prekrskov ne vem.
Imam pa zdravnisko potrdilo, staro 10 mesecev za kategorijo A, ko sem mislil narediti izpit za 125ccm, vendar sem si premislil. Ali lahko to zdravnisko izkoristim za kategorijo B, da bi se vpisal sedaj v avto solo in zacel pocasi z urami in cakal na 18 rojstni dan.
Je ze naredil kdo tako varjanto? Ker sm dau pa 7.000 za zdravnisko ni glih za stran metat denar.

lp

Ko si delal zdravniškega, bi moral povedat da hočeš delat za oboje skupaj. Če si delal samo za A, potem je vprašanje če ti velja. Res pa je preteklo že precej časa kar sem jaz delal izpit za A, tako da so stvari lahko v teh letih bistveno drugačne, vendar je bilo pri meni takrat tako.
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

nejko307
Stalni uporabnik

Napisal/-a nejko307 Pe mar 23, 2007 8:54 am

zdravniški mislim da velja samo pol leta(ali eno leto- nevem točno..)

mislim pa da ti ne velja če je na njemu napisano za kat A...(bi moral pripomniti naj napišejo še za B)....

Uporabniški avatar
tomson
Uporabnik

Kraj: LJ / MB

Napisal/-a tomson Pe mar 23, 2007 8:58 am

če maš zdravniško samo za A, moraš iti še za B, ker ono ne velja
če si star 17,5 let se ti ne splača it delat zdaj izpita, rajši počakaj da boš star 18 (voziš lahko že kaka dva mesca al pa mesec pred 18. rojstnim dnevom, pa cpp tudi lahko greš že zdaj delat)
ker drugače, če boš šel zdaj delat izpit, boš še pol pri 18 letu spet mogel delat nek izpit, da se lahko pol sam voziš
AUDI A6 c5 3.0 220hp Quattro Benzin/LPG

Uporabniški avatar
AM
Stalni uporabnik

Napisal/-a AM Pe mar 23, 2007 9:00 am

Hm... Ali ti ne piše na zdravniškem potrdilu za katero vozilo si opravljal pregled.
Kolikor se jaz spomnim, je bilo na mojem obrkroženo A in B... Če imaš samo za A, potem imaš obkroženo samo A. Pač to kar si rekel, da potrebuješ, to imaš... Tako da če nimaš za B, potem boš moral še enkrat za B delat...

Pa tudi če dalj časa ne uporabiš potrdila, ti zapade veljavnost ... Ne vem, ali pa se spomnim, da je takrat bilo veljavno 3 mesece... Bežno imam v glavi, samo nisem pa prepričan a je to to...

Vglavnem najbolje da se pozanimaš pri tistemu zdravniku, pri katerem si delal ta zdravniški. Mogoče se pa da dogovoriti, da ti naredi novo, ker tega potrdila nisi uporabil in ti da še za B zraven, za kakšno manjšo vsoto ... Poizkusi....

Drugače pa počakaj še teh pol leta pa potem opravi zadevo skozi, da boš star 18 let..

Uporabniški avatar
topsi
Nov uporabnik

Kraj: Komenda

Napisal/-a topsi Pe mar 23, 2007 11:32 am

Glede zdravniškega ne vem...

Glede delanja izpita pa ni problema delat za 17,5 leta. Polnoletne moras bit edino za opravljanje Občinskih pol in pa glavne vožnje. Vse ostalo lahko opraviš pred 18 letom.

Ti samo narediš CPP in zdravniškega pa lahko začneš vozit. Prvo pomoč moraš met narjeno do občinskih pol, ki jih opravljaš po dopolnjenem 18 letu.

Uporabniški avatar
Maki3
Novinec

Kraj: Celje

Napisal/-a Maki3 Pe mar 23, 2007 5:39 pm

AM je napisal/-a:Hm... Ali ti ne piše na zdravniškem potrdilu za katero vozilo si opravljal pregled.
Kolikor se jaz spomnim, je bilo na mojem obrkroženo A in B... Če imaš samo za A, potem imaš obkroženo samo A. Pač to kar si rekel, da potrebuješ, to imaš... Tako da če nimaš za B, potem boš moral še enkrat za B delat...

Pa tudi če dalj časa ne uporabiš potrdila, ti zapade veljavnost ... Ne vem, ali pa se spomnim, da je takrat bilo veljavno 3 mesece... Bežno imam v glavi, samo nisem pa prepričan a je to to...

Vglavnem najbolje da se pozanimaš pri tistemu zdravniku, pri katerem si delal ta zdravniški. Mogoče se pa da dogovoriti, da ti naredi novo, ker tega potrdila nisi uporabil in ti da še za B zraven, za kakšno manjšo vsoto ... Poizkusi....

Drugače pa počakaj še teh pol leta pa potem opravi zadevo skozi, da boš star 18 let..

Ja bom skocu do te dohtarce, da vidim, ce mi lahko dopise za B in ce velja, ker na potrdilu je natisnjeno samo A. Veljavnost potrdila ni nikjer navedena.

Uporabniški avatar
Matevz S.
Novinec

Kraj: vsepovsod

Napisal/-a Matevz S. Pe mar 23, 2007 6:40 pm

Ja bom skocu do te dohtarce, da vidim, ce mi lahko dopise za B in ce velja, ker na potrdilu je natisnjeno samo A. Veljavnost potrdila ni nikjer navedena.

Zdravniško spričevalo velja 2 leti od izdaje.

Kar se pa tiče opravljanja vozniškega pri 17-ih je možno, usposabljanje pa lahko začneš pol leta prej. To je t.i. vožnja s spremljevalcem. Kar se tiče zakona so te določbe že začele veljati, ne vem pa kako to izvajajo avtošole.
In res tako kot je nekdo napisal: pri 18 leti moraš potem opravljati "normalni vozniški izpit" po določenem programu.

iz ZVCP-1:" Spremljevalec je lahko eden od staršev, posvojiteljev, skrbnikov ali rejnikov osebe iz prejšnjega odstavka, ki je star najmanj 30 let in ima veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije B najmanj sedem let in v evidenci nima več kot pet kazenskih točk. Pod enakimi pogoji so lahko spremljevalci tudi stari starši, strici in tete ter bratje in sestre osebe iz prejšnjega odstavka, če s tem pisno soglašajo starši, skrbniki ali rejniki. Spremljevalec mora biti vpisan v evidenčni karton vožnje. Vpis opravi izpitni center na podlagi ustreznih dokazil. Pred vpisom v evidenčni karton vožnje mora izpitni center spremljevalcu posredovati ustrezna navodila."

Več informacij boš našel v ZVCP-1,UPB4 v 139. členu( v Uradnem listu ali na spletni strani državnega zbora RS) pa v Pravilniku o avtošolah.

janez69
Nov uporabnik

Napisal/-a janez69 Pe mar 23, 2007 6:45 pm

zdravnisko spricevalo ti velja samo 1 leto moras pa meti na njem obkrozeno b crko za b karegorijo drugac pa raj pocakej d bos 18 pa pejd najprej vse narest obcinske pa te fore pol pa sam se ure nabiras pa naredis glavno pa to je to :-P

Uporabniški avatar
Matevz S.
Novinec

Kraj: vsepovsod

Napisal/-a Matevz S. Pe mar 23, 2007 7:03 pm

janez69 je napisal/-a:zdravnisko spricevalo ti velja samo 1 leto moras pa meti na njem obkrozeno b crko za b karegorijo drugac pa raj pocakej d bos 18 pa pejd najprej vse narest obcinske pa te fore pol pa sam se ure nabiras pa naredis glavno pa to je to :-P

2 leti!

Uporabniški avatar
Leonardo
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a Leonardo Pe mar 23, 2007 7:34 pm

jst se spomnm da sm biw v isti dilemi 2 let nazaj..
počakaj do 18ga tko kokr ti vsi kle govorijo, brezveze boš metal keš
pa skoz boš mel neke omejitve pa tko anprej.. k boš 17,5 zborbaj vse iz prve
pa si zmagovalec..

glede zdravniškega, pa velja pol leta, vsaj tko je blo k sm jst polagu
in jst nism mel obkrožen A in B, temveč samo B ker mam dioptrijo na
en oko in mi je celo paniko zagnala in mi ni hotla obkrožt še a ;) haha

lp

Uporabniški avatar
Kukec
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kukec Pe mar 23, 2007 7:51 pm

zdravniško spričevalo velja 2 leti.... če rečeš da rabiš za B ti automatsko še ker za A da zraven...sam če greš delat za obe kat. raibš pol duplikat...če pa delaš za A pa morš rečt da ti napiše še za B...jaz niti pomislil nisn na to da bom po dveh letih že delal izpit za B..pa sm mogo ponovno ga naredit(5 ur čakanja + 28 €)

LP
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov