Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
Badmike
Novinec

Kraj: Tu pa tam

Zakon za starejše voznike!

Napisal/-a Badmike To maj 01, 2007 6:14 am

Nedavno mi je v prometni nesreči umrl zelo dober prijatelj (23)!
Situacijaje bila taka. Prijatelj se je peljal po prednostni cesti nakar mu je iz desne strani prišel en starček (86) in mu odvzel prednost nakar je prijatelj trčil v njega in se tako hudo poškodoval da je umrl na kraju nesreče!
Kot prvo povem da ni bil divjak ,motor je vozil z glavo!

Zaj pa vprašam kje je tu zakon? Kateri cepec je tistemu staremu prdcu dal vozniško!
Sami veste kako so starčeki nerodni na cesti!
Kje je kaki zakon da bi te starčeke od 60-ega leta dalje testirali vsako leto če so sploh sposobni za vožnjo in bi jim odvzeli vozniško!
Policiji je lažje reči da je bila kriva hitrost. ampak se ne zavedajo da je negdo izgubil otroka ,brata ,dobrega prijatelja!

R.I.P. Uroš

L.p. Mike
Make my day

Uporabniški avatar
Neyo-Neyo
Uporabnik

Napisal/-a Neyo-Neyo To maj 01, 2007 7:04 am

men vozniška velja do 80 leta starosti potem jo moram it pa na novo delat sam ne verjamem da bom sploh prlezu do 80 leta :shock:
....

trafo66

Napisal/-a trafo66 To maj 01, 2007 7:34 am

ne da bi jaz krivil tvojega prijatelja ampak najmanj nesreč nardijo glih starčeki. a motoristi precej ogrožajo druge voznike v prometu. tako da bi bolje bilo njim vzeti vozniške ali jih testirat kot pa starim stricom. letos sem bil priča kar nekaj norih motorističnih prehitevanj s katerimi so cepci tudi mene ogrožali in za las je šlo čez. in če bi bila nesreča pa da bi tisti norec slučajno preživel bi ga jaz osebno pokončal.

Uporabniški avatar
Perica
Stalni uporabnik

Napisal/-a Perica To maj 01, 2007 7:44 am

Meni velja do 2063 :shock: Takrat naj bi biv star 79 let :roll:
Sicer pa se strinjam glede tega kar se "starejsih voznikov" tice! Jih kdaj pa kdaj malce opazujem po cesti in se samo za glavo drzim! Je pa tudi res da jim ostali vozniki potem na veliko zacnejo trobit in zivcirat, tako da je na koncu situacija se slabsa :roll:

Ce velja poseben zakon za voznike zacetnike, bi lahko bil tudi poseben zakon za starejse voznike! Vsaj meni se zdi tako ...
Je treba pa upostevati tudi dejstvo, da veliko motoristov po cestah dobesedno isce nesreco, AMPAK TO NE VELJA ZA VSE!!!

p.s.: sozalje za izgubljenega prijatelja se iz moje strani.

Uporabniški avatar
Lenuh007
Novinec

Kraj: Vukojebina - v kraju kjer se parijo volkovi

Napisal/-a Lenuh007 To maj 01, 2007 7:52 am

V tej debati se ne morem postaviti niti na stran motoristov niti na stran starejsih ljudi.

Jest sem tud mlad (23) in lahko recem, le to da kr nekaj mularije ne loci med cesto in dirkaliscem. Po statistiki naj pogostejsi povzrocitelji nesrec. V tem priemru, mladostnikov vec kot sikanirat in sankcionirat, ne mores, ker je zelo velika vecina fizicno zdravih.

Starejsi so podobni. Le da pri njih nekoliko zbledi obuctek za toleranstnost do dogodka in pa seveda mnogo slabsi refleksi ter tudi fizicna moc. Zato se pac vidi le starcke.
V Veliki Britaniji imajo menda kr nekaj problemov s starejsimi obcani v prometu.

Nekdo pred mano je rekel obvezna testiranja. Se kr strinjam s tem. Seveda se bi upokojenci spotakniki ob strosek, ki bi se naredil pri tem. Kr je cist normalno.

Naj dam primer; pilot jadralnega letala lahko postanes z 16-mi leti. A licenco in zdravniske preglede pa moras obnavljat vsake 2 oz. 5 let.
Ce velja za zaposlene in solarje obvezen sistematski pregled, bi lahko veljal obvezen zdravniski pregled od neke starosti naprej tudi za voznike.

Kaj naj recem...
Srecno :D
Zadnjič spremenil Lenuh007, dne To maj 01, 2007 8:30 am, skupaj popravljeno 1 krat.
LP Lenuh007
Slika
Slika
Slika

Uporabniški avatar
ervin30
Uporabnik

Kraj: Slovenska Bistrica

Napisal/-a ervin30 To maj 01, 2007 8:23 am

sožalje ob izgubi tvoje prijatelja.tum men je umrl en prijatelj je blo po televiziji(pohod na pohorje)(planina pod šumikom)Andrej Pliberšek R.I.P :cry: :cry: :cry: :cry:
Dobra ko bbska.
stara,okrogla, malo bolj siroka ..v svojih najbolsih letih pregresno draga .. zaj parkrat rukjena pa ze dostopna...

Uporabniški avatar
Pavka
Stalni uporabnik

Kraj: IZLAKE

Napisal/-a Pavka To maj 01, 2007 8:28 am

Žal mi je za tvojega prijatelja :cry:
Le nekaj bi rekel. Vse statistike in raziskave kažejo na to, da povzročitelji nesreč niso ravno starejši vozniki....seveda so tudi izjeme

Uporabniški avatar
Bosko001
Novinec

Kraj: Krško

Napisal/-a Bosko001 To maj 01, 2007 8:43 am

Preizkus znanja cpp-ja in pa praktični preizkus bi se morala ponavljati na največ 10 let razlike!!! Bi bilo pol manj ljudi na cesti in le te bi bile bolj varne!
Slika

Uporabniški avatar
seat
Mojster foruma

Kraj: SAVINJSKA DOLINA

Napisal/-a seat To maj 01, 2007 9:45 am

Bosko001 je napisal/-a:Preizkus znanja cpp-ja in pa praktični preizkus bi se morala ponavljati na največ 10 let razlike!!! Bi bilo pol manj ljudi na cesti in le te bi bile bolj varne!

Hm o tem bi se pa dalo diskutirat.
Sam sem dokaj mlad voznik (8 let) z sorazmerno precej prevoženimi kilometri (300-350k) do sedaj brez prometne nesreče (trkam ob les) pa si upam trditi,da če mi dajo sedaj opravljat vozniški preizkus al teoretični ali praktični bi se mogu precej potrudit,da bi ga naredu ok teorija bi še nekak šla sam vožnja bi me pa uničila in to zato,ker sem se nekak navadil vozit po svoje in me prow zanima kdo od vas bi si sedaj upal nardit izpitno vožnjo v prvo pa čeprav je med vami precej oseb,ki že imate bolj dolgo izpit.tolk o preverjanih in testiranjih.
Tisti starček je vrjetno delal izpit ko je bilo na cesti samo kakih 10 avtomobilov pa še tisti so prišli mimo 1X na uro :D sedaj je situacija čist drugačna in se ti starčki žal ne morejo znajti v dandanašnji prometni đungli.
Se pa čist strinjam,da so ti starčki precej nevarni za promet sej,če kr pogledamo kolikokrat se je že kateri starček peljal po AC po nasprotnem pasu :shock:
Tudi starči imajo pravico biti na cesti a tudi mi moramo biti do njih uvidevni in mi je žal za tvojega kolega ampak tko je.Meja za podaljševanje izpita bi se mogla precej znižat tut na 60 let če je treba ali pa bi vozniki res morali na nekakšnem poligonu dokazat svojo spretnost.
Precej teh starčkov je na cesti in precej jih kr solidno vozi ampak maš pa tudi črne ovce,ki pa niso sposobni niti volana solidno vrtet in ti potem ogrožajo promet.
Drgač so sedeži v Hondi super tui oprijem imajo vrei samo ta default položaj nelagodno vpliva na moja vretenca,ker iz prejšnih avtov drugih znamk nisem bil navajen ležečega sedenja med vožnjo pr hondah pa je to že po defaultu tak nastavljeno,da imaš glavo tam kjer je sovoznik,sprednji vzglavnik je pa tam kjer imajo druge znamke zadnjega.ツ

trafo66

Napisal/-a trafo66 To maj 01, 2007 9:51 am

ma kaki starčki ogrožajo promet. mularija ubija sebe in druge v prometu. pa kaj ne berete črnih kronik. saj tudi kakšen dedek nardi nesrečo ampak to je v malem procentu.
večkrat se mi je zgodilo da sem moral zavirati ko je norec prehiteval v škarje na polni črti in sem opazil da je za volanom hudo mlad voznik in ima avto na katerem je vse polno raznih spojlerjev in druge šare a pod haubo pa švoh in ogroža poštene ljudi na cesti.
nisem pa nikoli doživel da bi kakšen dedek take bedarije počenjal.
mogoče se pa motim

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh To maj 01, 2007 10:47 am

ali to misliš na to nesrečo: http://24ur.com/naslovnica/novice/crnak ... 096226.php :?:
Ker v tem primeru mene tudi zanima kako je lahko motorist priletel v levi bok avta, če pa je ta zavijal levo :? Prehitevanje mogoče? Pametna stvar ja... In je za verjet tudi tistemu ki je napisal pri komentarjih spodaj, da je bil očividec.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
c.o.b.
Uporabnik

Napisal/-a c.o.b. To maj 01, 2007 11:53 am

moj predlog:

izpit se gre loh delat z 18-leti, pri 20- letih maš še enkrat glavno vožnjo, in potem recimo vsakih 7-8 let se oprav en kratek preizkus če si še sposoben za na cesto, vozniki nad 60 let pa bi mel krajše intervale - rečmo na 3 leta.

glavna vožnja te pride cca 15 eur kar se mi ne zdi prevelik strošek vsakih 7-8 let...

vsak ma pravico vozt pod pogojem da ne ogroža ostalih...

Uporabniški avatar
Misak
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Misak To maj 01, 2007 2:14 pm

sebaveh je napisal/-a:ali to misliš na to nesrečo: http://24ur.com/naslovnica/novice/crnak ... 096226.php :?:
Ker v tem primeru mene tudi zanima kako je lahko motorist priletel v levi bok avta, če pa je ta zavijal levo :? Prehitevanje mogoče? Pametna stvar ja... In je za verjet tudi tistemu ki je napisal pri komentarjih spodaj, da je bil očividec.

Kaj pa če je "stari" zavijal levo na glavno cesto, prišel pa je s stranske? Tako se je postavil ravno na pot motorja...
Da bi zmanjšali število prometnih nesreč na naših cestah,
bi morali moškim prepovedati točiti alkohol.
In ženskam bencin!

Uporabniški avatar
metallic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a metallic To maj 01, 2007 2:45 pm

sebaveh je napisal/-a:ali to misliš na to nesrečo: http://24ur.com/naslovnica/novice/crnak ... 096226.php :?:

Kaj je pa tukaj nejasnega? Voznik avta je pri zavijanju levo očitno vzel prednost motoristu in to je to.
Sm pa nedlog nazaj gledu movie, ko je nek motorist pičil ene 150 čez ovink, priletel v križišče in se za las izognil podobnemu trčnju, ker ga voznik avta vsekakor ni mogel videti, tko da je tuki vprašanje, kdo je kriv... :-P
Uglavnem, takoj ko sedeš na (katerikoli) motor, si z eno nogo že v zemlji.

Petersilj
Novinec

Napisal/-a Petersilj To maj 01, 2007 2:52 pm

trafo66 je napisal/-a:ma kaki starčki ogrožajo promet. mularija ubija sebe in druge v prometu. pa kaj ne berete črnih kronik. saj tudi kakšen dedek nardi nesrečo ampak to je v malem procentu.
večkrat se mi je zgodilo da sem moral zavirati ko je norec prehiteval v škarje na polni črti in sem opazil da je za volanom hudo mlad voznik in ima avto na katerem je vse polno raznih spojlerjev in druge šare a pod haubo pa švoh in ogroža poštene ljudi na cesti.
nisem pa nikoli doživel da bi kakšen dedek take bedarije počenjal.
mogoče se pa motim

Sem mlad, relativno neizkušen, A SE PODPIŠEM POD TO! Stari ljudje ne dirkajo in ne prehitevajo v škarje, je pa res da včasih naredijo kako pizdarijo s svojo nepazljivostjo in počasnostjo (a pomnite, vi boste tud enkrat stari, kdo bo vam pol šel v trgovino?!?). Največkrat se mi zdi, da so to ljudje (ki vedno in povsod prehitevajo) od 25-45 let, ki se jim vedno mudi. Zraven po možnosti še kadijo in se menijo na mobitelu ter seveda prepridno uporabljajo hupo. Mladi in neizkušeni pa smo pametni, lepi in hitri, mi vedno 'bolj dinamično' vozimo, ne 'cinclamo' itd. My ASS! Si sam (včasih) preveč upamo, ker se ne zavedamo vseh možnih posledic. Z boljšimi avti ne dobimo boljših refleksov, žal.

Kar se pa tiče motoristov: Itak da jih večina divja in to konkretno (če vzamemo za mejo divjanja hitrostne omejitve). Je pa res, da je pri njih že vsaka napaka skoraj usodna, ker imajo za velikostne razrede večje kinetične energije, so sam na dveh kolesih in nimajo karoserije okoli sebe. Predlagam psihotest za motoriste!

Uporabniški avatar
ervin30
Uporabnik

Napisal/-a ervin30 To maj 01, 2007 3:49 pm

[quote="c.o.b."]moj predlog:

izpit se gre loh delat z 18-leti, pri 20- letih maš še enkrat glavno vožnjo, in potem recimo vsakih 7-8 let se oprav en kratek preizkus če si še sposoben za na cesto, vozniki nad 60 let pa bi mel krajše intervale - rečmo na 3 leta.

glavna vožnja te pride cca 15 eur kar se mi ne zdi prevelik strošek vsakih 7-8 let...

vsak ma pravico vozt pod pogojem da ne ogroža ostalih...[/quote]

lahko noč c.o.b
Dobra ko bbska.
stara,okrogla, malo bolj siroka ..v svojih najbolsih letih pregresno draga .. zaj parkrat rukjena pa ze dostopna...

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar To maj 01, 2007 4:17 pm

Še ena kregarija, osebno pa še vedno mislim da te pri zakonsko predpisanih hitrostih(tudi pri par km čez) ne more tako zradirat kot je tega. Vse dolžno spoštovanje in sožalje ker je človek izgubil življenje ampak mislim da je edina sreča da še ni kdo drug umrl.

Osebno poznam cel kup ovinkov kjer če ti prileti takle metek že 60km na uro ne moreš nič ker prpiči tako hitro da takrat ko si ti pogledal ga ni bilo ko pa spelješ si pa že na cesti in on je to to. To zamene ni odvzem prednosti! To je igranje z lastnim in življenji drugih.

Glede starčkov. Tudi mi bomo enkrat stari. Vem da so preizkusi za podaljašanje vozniške nad 80 let starosti precej zajebani, sploh kar se tiče iz medicinkega stališča. Res je da nam včasih s počasno vožnjo kravžljajo živce ampak malo tolerance ne škodi.

Je pa treba poudarit da objestnost ne pozna starostih omejitev, močno pa dvomim da je tale gospod vzel motoristu prednost namerno.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
ervin30
Uporabnik

Napisal/-a ervin30 To maj 01, 2007 4:22 pm

oprostite sem že tiho
Dobra ko bbska.

toma18
Nov uporabnik

Kraj: Velenje

Napisal/-a toma18 To maj 01, 2007 4:31 pm

Če naprimer pogledamo krožni promet, večina starejših nima pojma kako se ravnat :roll:

Uporabniški avatar
H2
Uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a H2 To maj 01, 2007 5:11 pm

Danes z frendi čakamo na avtobusni postaji.. nakar policist začne z lučkami in seveda se na busni ustavjo! pride en stari ven.. tam 70-80let
model niti stat ni mogu! Mu da pihat.. no in potem pokaže tist tester drugemu policistu pa tko reče.. Gospod. Veste da je to več kot je meja..

verjetno mu gre izpit ne?
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov