Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

acx
Novinec

Vožnja avta od nekoga drugega!

Napisal/-a acx Po jun 04, 2007 8:16 pm

Zdravo!

Zanima me, če vozim avto svojih staršev in če mi ti izročijo dukument od avta (tj. prometno dovoljenje), ali moram imeti še kakšno potrdilo, da lahko to vozilo vozim (kakšno pooblastilo ipd.)

Najboljše bi bilo, če kdo ve v katerem predpisu to piše, da prilepi sem gor to besedilo.

Hvala!

lep pozdrav

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Po jun 04, 2007 8:21 pm

ne ni ti treba met nobenega potrdila sam fajn je če je avto zavarovan plus 20% da nisi ti avtomatsko kriv ko si mlad voznik...ČE si.ob primeru nesreče
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po jun 04, 2007 8:28 pm

Dobro je, da naredite (skupaj z lastnikom avta) pooblastilo na AMZS (20-30 €), potem lahko voziš brez staršev tudi v tujini.

Uporabniški avatar
blindek
Stalni uporabnik

Kraj: Pomurje

Napisal/-a blindek Po jun 04, 2007 8:39 pm

se pravi če vozilo ni tvoje nesmeš vozit v tujini?

acx
Novinec

Napisal/-a acx Po jun 04, 2007 8:41 pm

hvala za odgovore, avto pa je zavarovan

torej
DOMA: brez potrdila sam lahko vozim

TUJINA: s potrdilom sklenjenim na AMZS lahko sam

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Po jun 04, 2007 8:43 pm

da

Uporabniški avatar
Bawc
Novinec

Kraj: Podgora

Napisal/-a Bawc Po jun 04, 2007 8:48 pm

im nobody je napisal/-a:ne ni ti treba met nobenega potrdila sam fajn je če je avto zavarovan plus 20% da nisi ti avtomatsko kriv ko si mlad voznik...ČE si.ob primeru nesreče

Kakor jaz vem to sploh ni res. Kriv je tist k je kriv, sam če ni avto zavarovan za mladega lastnika v primeru lastne krivde v prometni nesreči zavarovalnica krije le 60% (men se zdi da je 60%) škode.
Naj me en popravi, če mam narobe, še bolje pa če nalima predpis.
Hvala

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo Po jun 04, 2007 8:58 pm

Ja imaš narobe. Če si mlad voznik in nimaš plačanih tistih 20% pri obveznem zavarovanju, potem v primeru lastne krivde pri prometni nesreči sam plačaš 20% škode povzročene na drugem vozilu.

Zavarovalnica Triglav ima tudi foro, da pri kasku doplačaš 5% za mladega voznika.

Kar se pa tiče tujine... Nikoli nisem imel nobenega pooblastila od staršev pa sem vedno brez problemov prečkal mejo.
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

Bobek007
Nov uporabnik

Napisal/-a Bobek007 Po jun 04, 2007 8:58 pm

Kolk je men znano, če ni avto zavarovan tistih +20% v primeru nesreče, da si kriv ti, kriješ 20% ti.

Če je pa avto od tvojih bližnjih(starši, brat) ne rabiš nobenega potrdila.
Smo se peljali na hrvaško, kolega mel avto od brata. Ko smo šli nazaj ga policaj na slovenski strani vpraša čigav je avto, on reče da je od brata in to je bilo to. Nič kopliciranja ali kaj drugega zaradi avta. To je bilo letos za 1.maj

Uporabniški avatar
blindek
Stalni uporabnik

Kraj: Pomurje

Napisal/-a blindek Po jun 04, 2007 9:03 pm

20% plačaš samo če si ti kriv in nisi doplačal tistih 20% na zavarovalnici

tudi mi smo šli na hrvaško brez problema ko je pelal kolega z očetovim avtomobilom

Uporabniški avatar
mihant
Novinec

Kraj: Lj

Napisal/-a mihant Po jun 04, 2007 9:14 pm

kar se tiče tujine, če te policaji ne ustavijo in ne sprašujejo preveč oziroma če dobro odgovarjaš je logično vse brez problema.

če pa gledajo dokumente pa lahko nastane problem. reši te lahko enak naslov stalnega prebivališča lastnika vozila in voznika oziroma nekoga v avtu, vendar tudi to ni zagotovilo. najslabše, kar se lahko zgodi, je, da gre preverjat, če je avto ukraden, torej kličejo v slovenijo itd, uglavnem za brez veze gre ogromno časa in živcev. pri policajih, še posebej tujih, nikol ne veš kako delujejo...

zagotovilo mirne poti je dovoljenje za vožnjo tujega vozila:

Dovoljenje za vožnjo vozila v tujini (DVVT) se izda vozniku, ki se odpravlja v tujino z motornim vozilom, registriranim v Republiki Sloveniji, ki ni njegova last. Služi kot dokaz, da ne gre za krajo vozila ali nedovoljeno trgovino z vozili. Dokument se priporoča za vožnjo v državah članicah EU, v vseh ostalih državah in še zlasti na območju nekdanje Jugoslavije (BiH; Srbija,…) pa je DVVT obvezen dokument, ki se pogosto preverja pri prestopu mej oz. tudi pri kontroli znotraj neke države. DVVT je veljavno le skupaj s prometnim dovoljenjem za vozilo in ne velja na ozemlju Republike Slovenije.

vir: AMZS http://www.amzs.si/?podrocje=38

cena pa tudi ni pretirana - 16,27€ oziroma 14,64€ za člane. sam ga pri potovanju v tujino sicer nisem rabil, ampak sem bil miren. in zame je to več vredno kot tisti 4 jurje bivših.

aja še tole:
Ob izdaji DVVT mora biti obvezno prisoten lastnik vozila oz. zastopnik pravne osebe. DVVT izdamo takoj, veljavnost DVVT je največ eno leto od izdaje. Rok je lahko tudi krajši, če to zahteva lastnik vozila.
jaz niti nimam kej dost pojma o avtih.

Uporabniški avatar
topsi
Nov uporabnik

Kraj: Komenda

Napisal/-a topsi To jun 05, 2007 5:55 pm

Se prav če je lastnik vozila zraven (v tem primeru punca) in vozim jaz (ali obratno) ne potrebujeva nobenih potrdil.

Uporabniški avatar
mihant
Novinec

Napisal/-a mihant To jun 05, 2007 6:05 pm

V tem primeru ti bojo pogledal skozi prste :) sam bodi zelooo prijazen :)=(: :lol:
jaz niti nimam kej dost pojma o avtih.

Volvo-s60
Novinec

Napisal/-a Volvo-s60 To jun 05, 2007 6:16 pm

Do sedaj nisem mel še nobenih problem z vožnjo v tujini čeprav je avto registriran na mati + vsakič so mi na meji pogledal dokumente pa noben ni nič težil.

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Sr jun 06, 2007 4:22 pm

ja na amzs greš po kartonček (neko dovoljenje)-po tastarem je stal 2500 sit pa je veljal eno leto.pač namenjen je ko greš v tujino.znotraj slovenije tega ne rabiš.

tistih 20% za mladga voznika, če si mlad voznik je pa fajn met-itak mnj skrbi, osebno pa poskrbiš da v primeru nesreče boš trezn na 0,0 seveda.

cc
Nov uporabnik

Napisal/-a cc Sr nov 21, 2007 11:26 pm

bom kr kle vprasu, da ne bom nove teme odpiru:

ali lahko vozim avto od sorodnika, kjer je napisano pooblastilo samo med nama (oba podpisana) - brez kakega notarja, ipd (skratka neoverjeno) - ce se npr. zgodi kaka nesreca ali so lahko kaki problemi glede tega, ali je isto kot da bi blo uradno overjeno pooblastilo??

Uporabniški avatar
c.o.b.
Uporabnik

Napisal/-a c.o.b. Sr nov 21, 2007 11:33 pm

a mislš za tujino ali po Sloveniji? po Sloveniji ni tak problem, v tujini pa pomaga če maš z lastnikom vozila isti naslov oz. še boljš isti priimek k je lih sorodnik - odvisn kakšn ane... če si pa dost po tujini, pa vzem pr amzs tisto dovoljenje za 15€ al kok - uradno ti pa tist podpis med vama ne bi kej preveč pomagu ker noben ne garantira da je gor res njegov podpis itd....

cc
Nov uporabnik

Napisal/-a cc Če nov 22, 2007 5:59 pm

zanima me za SLvoenijo, pa kako je ce pride do nesrece?? se steje isto kot ce bi vozil svoj avto (ce nisem kriv), itd..?

Vuso
Stalni uporabnik

Napisal/-a Vuso Če nov 22, 2007 6:17 pm

Pooblastilo je dovolj, če je pisno in sta podpisane obe stranke.
Jaz bi celo rekel, da je dovolj tudi ustno pooblastilo.Kakšen notar neki....
Če pride do nesreče si pač eden od udeležnecev in nosiš enake posledice, kot bi jih lastnik.Če si seveda polnoleten.Kar se zavarovalnice tiče, bo moral stvari z njo urejati lastnik zavarovanja.Razen, če napiše pooblastilo :D
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov