Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

peaceboy
Nov uporabnik

Kraj: Portorož

Prepočasna vožnja, kazen???

Napisal/-a peaceboy Pe mar 14, 2008 6:26 am

Že kak teden ali več vozim na službeni relaciji res dosledno po omejitvah, 40, 50 in tako naprej. Moram omenit, da zjutraj vedno naredim kilometer ali več kolone za sabo, saj se ravno takrat ob tistem času pelje na delo še dosti ljudi iz sosednjega podjetja, kjer je čez 100 zaposlenih. Do sedaj načeloma nisem utrpel kakšne škode ali sankcij, kako hitro prehitevanje na eni izmed kratkih ravnin, ki pa še nekako gre, če ima prehitevalec dober pospešek. Danes je bil pa višek, na nepreglednem ovinku, sta me dve bejbi prehitevali z staro petko, sopotnica mi je nazorno pokazala sredinski prst. Ko sem odprl šipo, da bi kaj rekel, me je že prehitela, češ naj se streznim in naj ne vozim pijan za volanom. V bistvu mi je šlo na smeh, saj sem zanalašč vozil po omejitvah in pač čakal kaj bo. Drugače pa glavno vprašanje, namreč vozim se tudi drugje. S tem, ko sem povečal pozornost omejitvam in se jih malo za hec malo za res, totalno strogo do metra natančno držim, sem opazil, da so marsikje znaki postavljeni totalno brez veze. Ogromno je odsekov, kjer je omejitev 50 ali 60, pa bi resnično lahko vozil 90. In pa seveda obratno, tam kjer bi moralo biti maksimalno 60, je dovoljeno 90. S tem prispevkom tega seveda ne bom rešil. Zgodba je naslednja, ko nekaj časa voziš, se zgodi, da si pozabil, kje si, ali si že recimo izven naselja in greš lahko 90, ali recimo, ko je znak 60 ali si že šel mimo križišča in zopet lahko potegneš 90, ali pa če si žel šel mimo znaka naselja in si že v naselju in tako dalje. Seveda je odgovor preprost, pač treba je biti pozoren in to mi zdaj v tem obdobju uspeva, saj se, kot sem že omenil trudim voziti do metra natančno po omejitvah. Zadnjič sem pa malo zgubil pozornost, mislil, sem, da sem še vedno v naselju in vozil 50, narod mi je trobil, me prehiteval itd... Sam nisem bil prepričan ali sem že zunaj ali ne in sem vztrajal z 50. Kakšna je kazen za prepočasno vožnjo?
Imam še en primer kolega, ki živi v hišnem naselju. Že, ko se je približeval naselju in potem vozil skozi njega je pač vozil 30, dosti je otrok, pa še sam sem tam bil parkrat in res več kot 30 je brez veze, dovoljeno je pa 50. Za njim je v civilu vozil sosed policist, ki mu ta hitrost ni ustrezala. Čez nekaj dni je policistova žena srečala kolegovo ženo in jo na fino opozorila, naj kolega ne vozi več pijan, saj, da bo mož prihodnjič poklical patruljo, ki mu bo dala pihat. Kolega je bil seveda jezen, sam sem ga pomiril, naj se ne sekira, saj se ve, dotični policist ni glih najbolj pri sebi. Njegova žena namreč sama okrog razlaga, da kako čez vikend prinese domov alkotest in potem čaka oba sinova, da ko prideta ponoči domov in jima da pihat.
Tako, da me zanima, ker teh počasnih voženj bo za moje pojme vedno več in kakšne so lahko sankcije?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Pe mar 14, 2008 7:08 am

Nobene sankcije ni, tudi če narediš kolon in se umakneš na stran, da te lahko prehitijo. V takem primeru lahko voziš potem do polovico manjše hitrosti od najvišje predpisane. _Na avtocesti pa je to 60km/h.

Tudi jaz podobno vozim in čez omejitev res ne vozim skoraj nič, razen pred rondojem tomačevo, kjer pripeljem do znaka za 40km/h z 80 in šele potem spustim gas. Če mi prste kažejo in trobijo mi je pa čisto vseeno.
Old subarus never die, they just get faster!

peaceboy
Nov uporabnik

Napisal/-a peaceboy Pe mar 14, 2008 8:04 am

nebivedu je napisal/-a:Nobene sankcije ni, tudi če narediš kolon in se umakneš na stran, da te lahko prehitijo. V takem primeru lahko voziš potem do polovico manjše hitrosti od najvišje predpisane. _Na avtocesti pa je to 60km/h.

Tudi jaz podobno vozim in čez omejitev res ne vozim skoraj nič, razen pred rondojem tomačevo, kjer pripeljem do znaka za 40km/h z 80 in šele potem spustim gas. Če mi prste kažejo in trobijo mi je pa čisto vseeno.

No, to me je zanimalo, se pravi, da lahko razen cone 30 ali 40, po celi Sloveniji vozim 50, na avtocesti pa 60, pa mi noben nič ne more. Srednski prst me tudi ne bo prizadel:)

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Re: Prepočasna vožnja, kazen???

Napisal/-a Kael Pe mar 14, 2008 8:11 am

peaceboy je napisal/-a:Že kak teden ali več vozim na službeni relaciji res dosledno po omejitvah, 40, 50 in tako naprej. Moram omenit, da zjutraj vedno naredim kilometer ali več kolone za sabo, saj se ravno takrat ob tistem času pelje na delo še dosti ljudi iz sosednjega podjetja, kjer je čez 100 zaposlenih. Do sedaj načeloma nisem utrpel kakšne škode ali sankcij, kako hitro prehitevanje na eni izmed kratkih ravnin, ki pa še nekako gre, če ima prehitevalec dober pospešek. Danes je bil pa višek, na nepreglednem ovinku, sta me dve bejbi prehitevali z staro petko, sopotnica mi je nazorno pokazala sredinski prst. Ko sem odprl šipo, da bi kaj rekel, me je že prehitela, češ naj se streznim in naj ne vozim pijan za volanom. V bistvu mi je šlo na smeh, saj sem zanalašč vozil po omejitvah in pač čakal kaj bo. Drugače pa glavno vprašanje, namreč vozim se tudi drugje. S tem, ko sem povečal pozornost omejitvam in se jih malo za hec malo za res, totalno strogo do metra natančno držim, sem opazil, da so marsikje znaki postavljeni totalno brez veze. Ogromno je odsekov, kjer je omejitev 50 ali 60, pa bi resnično lahko vozil 90. In pa seveda obratno, tam kjer bi moralo biti maksimalno 60, je dovoljeno 90. S tem prispevkom tega seveda ne bom rešil. Zgodba je naslednja, ko nekaj časa voziš, se zgodi, da si pozabil, kje si, ali si že recimo izven naselja in greš lahko 90, ali recimo, ko je znak 60 ali si že šel mimo križišča in zopet lahko potegneš 90, ali pa če si žel šel mimo znaka naselja in si že v naselju in tako dalje. Seveda je odgovor preprost, pač treba je biti pozoren in to mi zdaj v tem obdobju uspeva, saj se, kot sem že omenil trudim voziti do metra natančno po omejitvah. Zadnjič sem pa malo zgubil pozornost, mislil, sem, da sem še vedno v naselju in vozil 50, narod mi je trobil, me prehiteval itd... Sam nisem bil prepričan ali sem že zunaj ali ne in sem vztrajal z 50. Kakšna je kazen za prepočasno vožnjo?
Njegova žena namreč sama okrog razlaga, da kako čez vikend prinese domov alkotest in potem čaka oba sinova, da ko prideta ponoči domov in jima da pihat.
Tako, da me zanima, ker teh počasnih voženj bo za moje pojme vedno več in kakšne so lahko sankcije?

To smo v temah že večkrat ugotovili, da so pri nas omejitve postavljene bolj tako, kot da bi ostali znaki na zalogi in ker jih niso mel kam dat, so jih pač zapiknakl zram vsake pasje ute, smetiš kante, kolesarske poti in drevesa, ki stoji ob cesti. To se strinjam s tabo. Drugače pa kar se tiče furanja po omejitvah je pa tak: vzratno ogledalo maš in ko pač vidiš pred sabo ravnino, polegdaš nazaj da vidiš kdo se pele za tabo: če je noter cela falijija al pa tetka z špegli za tri, pa maš ravnino brez hiš. lahko mirno začneš pospeševat (ne zdej gas do daske, ampak normalno pospešiš). Sprijaznit se moraš tudi, da v Sloveniji živ boh ne upošteva niti prometnih predpisov, niti vozniške etike, niti zdrave pameti. Zato je tako, da pri nas promet ne gre nikamor. Učiri sem šel najprej v MB iz celja, nato v LJ od dam ter nato nazaj v Ce. Človek se pele 100 po pospeševalnem pasu, pripeleš 150 za njim bremzaš nič. Poblentaš nič. Poačkaš enkrat lepo pobledaš nič se pele lepo dalje 100. Greš dol z avtoceste, zaviješ na izvozni pas. Brez zmigavca, bum levo. Se peleš dalje 150 po ravni brez žmigavca v hrib tovornjak pri tripasovnici prehiteva tovornjak... peljel smo se !65 na uro ker so se trije med sabo prehiteval. Od zadaj je za malo kolono pržgal en z BMWjem ziher 200... pa ni vidu al spregledu... ravno tuk da ni pobrusu sprednega dela podvozja tak je žlajfu. Končno se prpelemo do tunelov žez trojane, omejitev 100... dober dam tempomat na 105 in zanimivo: naenkrat me začnejo prehitevat tovornjaki, vlačilci,... (s omejitvijo čez tunele se strinjam, ker je skos ovinek tudi med tuneli in tam ni varno prehitro vozit - zaviranje v ovinek ni enako zaviranju na ravnem). Dalje se pelješ po regionalki: pri 90 omejitvi se morem jebat s staro mamo k se pele 65, pri omejitvi 50 mim otroškega vrtca me pa vsi prehitevajo. Enako je v križiščih s speljevanjem in mesto vožnjo: vsak spelje k stara mama in se pol pele čez mest al 70 al pa 35....

Drugače pa ko furaš je škoda provocirat folk s podjebavanjem s furanjem po omejitvah (sej ne da nimaš pravice): npr če maš ravnino, omejitev 50 pa vidiš znak za konec omejitve 50m naprej, ni zdej treba glih do znaka pelat 50 (razen če je še vedno naselje...) pa šele pol začet pospeševat, lahk tut mal prej potegneš (vzratno ogledalo ti pa pove kdo se za tabo pele). Ker k se tak guncaš folk popizdevat začne in prehitevat, kar mimogrede rezultira v prhitevanju v ovinek in čenem trčenju, kjer lahko dobiš tist avto v svojega - zakaj, če ni potrebno, že tako se na cestah preveč ludi pobije.

Dobro sam, če je nekdo za mano pa peljem na max omejitvi, pa bi rad prehiteu že na ravnini upočasnim pa ga spustim skos, ampak v primeru km kolone, pa osebno ob vožnji na meji omejitev ne vidim potrebe, da se bom zdej kr najprej umikal dol s ceste, a lahko še vsakemu hot dog spečem mimogrede ko se mimo pelje - sej tak nikamor ne prideš. Kolikor vem velja pravilo umikanja s ceste če narediš kolono in voziš pod omejitvijo. Ker sicer se danes posebej ob prometnih konicah itak skos vozimo v taki ali drugačni koloni, a nej ze zdej vsak k je na čelu kolone kr s ceste umika al kako... ta je malo mimo.

Glede policaja in alkotestov za sinova, pa ne razumem zakaj bi bil policaj malo premaknjen. Moji otroci bodo dobro preskrbljeni, kakor nama kaže s punco, vendar za moj denar nebo nihče pijančeval in kadil. Razlika je med enim pivom in celo gajbo. Podpiram izlete, kino s fantom / punco, it na koncert, s kolegicam na pijama party, rojstni dan party in podobne zadeve. Če gre npr hčera / sin s kolegicam ven, rukenjo vsaka en bambus, pa vmes spijejo 3 zale ok, če pa bo začel-a kadit / nosit nalita k mina domov, pa isti trenutek ukinem vso finančno podporo in si naj izvoli začet služit denar sama, če ji kaj ne paše, pa pri polnoletnosti spoka od doma in gre delat. Pijandur, mamilašev in smrduhov v svoji bajti ne bom gledal, za moj denar pa tega sploh nebo noben počel. Ne pa da maš potem hčero al sina, ki ti pride vsak dan nabit k mina domov. Jok brate, pri nas tega nebo. Tudi alkoteste uvedem v skrajnem primeru in testiranje za drogam.

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD Pe mar 14, 2008 9:06 am

30 Člen ZVCP

(3) Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Kadar se za vozilom, ki vozi na čelu kolone s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, po katerem vozi, in nižja od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora voznik na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

(4) Kadar je hitrost vozila iz prejšnjega odstavka za več kot polovico nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, mora voznik takega vozila vklopiti varnostne utripalke, razen če uporablja rumeno utripajočo luč v skladu s 128. členom tega zakona. Ko se za njim nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

Kolona vozil so 3 vozila ali več .
Slika

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Pe mar 14, 2008 9:13 am

No prvega ki bo to naredil, ustavim za njim in ga peljem na pivo.

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Pe mar 14, 2008 9:21 am

ponavadi se umakne kak tovornjak z avstrijsko tablico, drugi ne, pa mogoče še kak traktor. Drugače pa js pravim tak: če se pelje nekdo striktno po omejitvah se mu ni treba umikat, ker se drži omejitev, če pa se pod njimi pelje pa se naj umakne. Butasto se mi tut zdi, ko se kdo zaganja v naselju v rit, ko se pelješ 50, izven naselja pa te komaj dohaja, pa se pelješ v obeh primerih po omejitvi in brez dirkanja izven naselja, torej ležerna vožnja.
LP Rok

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Pe mar 14, 2008 9:23 am

AndrejD je napisal/-a:30 Člen ZVCP

(3) Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Kadar se za vozilom, ki vozi na čelu kolone s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, po katerem vozi, in nižja od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora voznik na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

(4) Kadar je hitrost vozila iz prejšnjega odstavka za več kot polovico nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, mora voznik takega vozila vklopiti varnostne utripalke, razen če uporablja rumeno utripajočo luč v skladu s 128. členom tega zakona. Ko se za njim nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste - to pomeni, da če ti po omenjitvah voziš se nimaš nikomur za umikat, pa tudi če je 100km dolga kolona za tabo.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
sofoiks
Nov uporabnik

Napisal/-a sofoiks Pe mar 14, 2008 9:28 am

Probajte kot sem naredi jaz sicer je bi trikotnik narobe obrnjen v križišču in sem poslal mail pač odgovornim zato županu in ksp litija drufi dan so že zrihtal pa tudi druge stvari ki sem jih napisal so popravli samo litija je majhna pa se da zmenit :D

peaceboy
Nov uporabnik

Napisal/-a peaceboy Pe mar 14, 2008 11:39 am

nebivedu je napisal/-a:

s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste - to pomeni, da če ti po omenjitvah voziš se nimaš nikomur za umikat, pa tudi če je 100km dolga kolona za tabo.

No, v glavnem komot lahko voziš 20% pod omejitvijo, pa ti noben nič ne more pa še umikat se ti ni treba. Lahko se pač malo zajbavaš, če si dobre volje.

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Napisal/-a Nejko87 Pe mar 14, 2008 12:34 pm

:roll:
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

Uporabniški avatar
Guli
Nov uporabnik

Kraj: Sevnica

Napisal/-a Guli Pe mar 14, 2008 12:39 pm

no da se pa še jaz oglasim. v naselju se večino časa peljem strogo 50, izven naselja pa popizdim, če se mi kdo j***a 70, 80, na določenik predelih tudi 90. pa nej se fiolk nauči pelat tak kot je treba.. ne pa da po čist ravni cesti, ker vidiš tudi do 1km naprej se pelje 70.. če je omejitev 90, se naj peljejo 90 ali več :) drgač pa dol z ceste, samo živčnega te delajo, pol greš pa tam prehitevet, ko je najmajn varno...

danes sm skor znoru.. adijo pamet :evil: :roll:

Uporabniški avatar
SamoK
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a SamoK Pe mar 14, 2008 2:05 pm

peaceboy je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:

No, v glavnem komot lahko voziš 20% pod omejitvijo, pa ti noben nič ne more pa še umikat se ti ni treba. Lahko se pač malo zajbavaš, če si dobre volje.

no, sej ce bos delal guzvo na cesti te bo slej ko prej en dol potisno..

Uporabniški avatar
blackmagic
Stalni uporabnik

Kraj: Fram

Napisal/-a blackmagic Pe mar 14, 2008 2:23 pm

Za prepočasno vožnjo boš dobil kazen da te bo kdo ustavil in pošteno prebutal. :twisted:
Z lepim se hvališ (kilometerske kolone za tabo) zraven tega pa te zabava da delaš folk nervozen. Zaradi takih kot si ti verjetno največkrat pride do nesreč, potem pa je kriva prehitra vožnja.
Naj ti še čestitam da voziš po neživljenskih predpisih.
Zato bi si zaslužil letno avtobusno vozovnico 8)
Who cares about
the shining of the sun
when the earth is black
\,,/ 666 \,,/

peaceboy
Nov uporabnik

Napisal/-a peaceboy Pe mar 14, 2008 2:25 pm

SamoK je napisal/-a:
peaceboy je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:

no, sej ce bos delal guzvo na cesti te bo slej ko prej en dol potisno..

Ah pa saj ne bom zanalašč počasi vozil, po omejitvah...

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Pe mar 14, 2008 2:27 pm

peaceboy je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:

Še enkrat si citat zakona preber.... naj ti pomagam.... z rdečo je pobarvano!!!!

Ma sej ni čudno, če taki pacienti vozijo naokoli :evil:

peaceboy
Nov uporabnik

Napisal/-a peaceboy Pe mar 14, 2008 2:29 pm

blackmagic je napisal/-a:Za prepočasno vožnjo boš dobil kazen da te bo kdo ustavil in pošteno prebutal. :twisted:
Z lepim se hvališ (kilometerske kolone za tabo) zraven tega pa te zabava da delaš folk nervozen. Zaradi takih kot si ti verjetno največkrat pride do nesreč, potem pa je kriva prehitra vožnja.
Naj ti še čestitam da voziš po neživljenskih predpisih.
Zato bi si zaslužil letno avtobusno vozovnico 8)

Stari vozil sem po omejitvah, beri moj prispevek. To delam, da mi pride malo v kri, nove kazni za prekoračitev namreč niso nizke. Že 80€, ki je minimalna mi je preveč.
Zdaj grem domov iz službe, imam 19 km do doma in bom vozil točno po omejitvah, pa da vidim kaj bo? Kasneje sledi raport.

peaceboy
Nov uporabnik

Napisal/-a peaceboy Pe mar 14, 2008 2:31 pm

FBR je napisal/-a:
peaceboy je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:

Še enkrat si citat zakona preber.... naj ti pomagam.... z rdečo je pobarvano!!!!

Ma sej ni čudno, če taki pacienti vozijo naokoli :evil:

Saj zato sem pa odprl forum, da ugotovim, kje so meje, ne pa zaradi tega ,da bom nalašča počasi vozil!

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Kraj: Gottschee

Napisal/-a el_diablo Pe mar 14, 2008 3:05 pm

Guli je napisal/-a:no da se pa še jaz oglasim. v naselju se večino časa peljem strogo 50, izven naselja pa popizdim, če se mi kdo j***a 70, 80, na določenik predelih tudi 90. pa nej se fiolk nauči pelat tak kot je treba.. ne pa da po čist ravni cesti, ker vidiš tudi do 1km naprej se pelje 70.. če je omejitev 90, se naj peljejo 90 ali več :) drgač pa dol z ceste, samo živčnega te delajo, pol greš pa tam prehitevet, ko je najmajn varno...

x2
obstaja točka,na kateri drzno postane neumno...

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Pe mar 14, 2008 4:11 pm

Guli je napisal/-a:no da se pa še jaz oglasim. v naselju se večino časa peljem strogo 50, izven naselja pa popizdim, če se mi kdo j***a 70, 80, na določenik predelih tudi 90. pa nej se fiolk nauči pelat tak kot je treba.. ne pa da po čist ravni cesti, ker vidiš tudi do 1km naprej se pelje 70.. če je omejitev 90, se naj peljejo 90 ali več :) drgač pa dol z ceste, samo živčnega te delajo, pol greš pa tam prehitevet, ko je najmajn varno...

ja takim ponavad izven naselja lepo za ritjo peleš, ko pa prideš v naselje, ti pa spi*di, ker konstantno pelje 70. Nekaj podobnega sem srečal v nedeljo. In to so v večini penzionisti
Slika
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov