nebivedu je napisal/-a:Nobene sankcije ni, tudi če narediš kolon in se umakneš na stran, da te lahko prehitijo. V takem primeru lahko voziš potem do polovico manjše hitrosti od najvišje predpisane. _Na avtocesti pa je to 60km/h.
Tudi jaz podobno vozim in čez omejitev res ne vozim skoraj nič, razen pred rondojem tomačevo, kjer pripeljem do znaka za 40km/h z 80 in šele potem spustim gas. Če mi prste kažejo in trobijo mi je pa čisto vseeno.
peaceboy je napisal/-a:Že kak teden ali več vozim na službeni relaciji res dosledno po omejitvah, 40, 50 in tako naprej. Moram omenit, da zjutraj vedno naredim kilometer ali več kolone za sabo, saj se ravno takrat ob tistem času pelje na delo še dosti ljudi iz sosednjega podjetja, kjer je čez 100 zaposlenih. Do sedaj načeloma nisem utrpel kakšne škode ali sankcij, kako hitro prehitevanje na eni izmed kratkih ravnin, ki pa še nekako gre, če ima prehitevalec dober pospešek. Danes je bil pa višek, na nepreglednem ovinku, sta me dve bejbi prehitevali z staro petko, sopotnica mi je nazorno pokazala sredinski prst. Ko sem odprl šipo, da bi kaj rekel, me je že prehitela, češ naj se streznim in naj ne vozim pijan za volanom. V bistvu mi je šlo na smeh, saj sem zanalašč vozil po omejitvah in pač čakal kaj bo. Drugače pa glavno vprašanje, namreč vozim se tudi drugje. S tem, ko sem povečal pozornost omejitvam in se jih malo za hec malo za res, totalno strogo do metra natančno držim, sem opazil, da so marsikje znaki postavljeni totalno brez veze. Ogromno je odsekov, kjer je omejitev 50 ali 60, pa bi resnično lahko vozil 90. In pa seveda obratno, tam kjer bi moralo biti maksimalno 60, je dovoljeno 90. S tem prispevkom tega seveda ne bom rešil. Zgodba je naslednja, ko nekaj časa voziš, se zgodi, da si pozabil, kje si, ali si že recimo izven naselja in greš lahko 90, ali recimo, ko je znak 60 ali si že šel mimo križišča in zopet lahko potegneš 90, ali pa če si žel šel mimo znaka naselja in si že v naselju in tako dalje. Seveda je odgovor preprost, pač treba je biti pozoren in to mi zdaj v tem obdobju uspeva, saj se, kot sem že omenil trudim voziti do metra natančno po omejitvah. Zadnjič sem pa malo zgubil pozornost, mislil, sem, da sem še vedno v naselju in vozil 50, narod mi je trobil, me prehiteval itd... Sam nisem bil prepričan ali sem že zunaj ali ne in sem vztrajal z 50. Kakšna je kazen za prepočasno vožnjo?
Njegova žena namreč sama okrog razlaga, da kako čez vikend prinese domov alkotest in potem čaka oba sinova, da ko prideta ponoči domov in jima da pihat.
Tako, da me zanima, ker teh počasnih voženj bo za moje pojme vedno več in kakšne so lahko sankcije?
AndrejD je napisal/-a:30 Člen ZVCP
(3) Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Kadar se za vozilom, ki vozi na čelu kolone s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, po katerem vozi, in nižja od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora voznik na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.
(4) Kadar je hitrost vozila iz prejšnjega odstavka za več kot polovico nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, mora voznik takega vozila vklopiti varnostne utripalke, razen če uporablja rumeno utripajočo luč v skladu s 128. členom tega zakona. Ko se za njim nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.
Kolona vozil so 3 vozila ali več .
nebivedu je napisal/-a:AndrejD je napisal/-a:30 Člen ZVCP
s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste - to pomeni, da če ti po omenjitvah voziš se nimaš nikomur za umikat, pa tudi če je 100km dolga kolona za tabo.
peaceboy je napisal/-a:nebivedu je napisal/-a:AndrejD je napisal/-a:30 Člen ZVCP
s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste - to pomeni, da če ti po omenjitvah voziš se nimaš nikomur za umikat, pa tudi če je 100km dolga kolona za tabo.
No, v glavnem komot lahko voziš 20% pod omejitvijo, pa ti noben nič ne more pa še umikat se ti ni treba. Lahko se pač malo zajbavaš, če si dobre volje.
SamoK je napisal/-a:peaceboy je napisal/-a:nebivedu je napisal/-a:AndrejD je napisal/-a:30 Člen ZVCP
No, v glavnem komot lahko voziš 20% pod omejitvijo, pa ti noben nič ne more pa še umikat se ti ni treba. Lahko se pač malo zajbavaš, če si dobre volje.
no, sej ce bos delal guzvo na cesti te bo slej ko prej en dol potisno..
peaceboy je napisal/-a:nebivedu je napisal/-a:AndrejD je napisal/-a:30 Člen ZVCP
blackmagic je napisal/-a:Za prepočasno vožnjo boš dobil kazen da te bo kdo ustavil in pošteno prebutal.![]()
Z lepim se hvališ (kilometerske kolone za tabo) zraven tega pa te zabava da delaš folk nervozen. Zaradi takih kot si ti verjetno največkrat pride do nesreč, potem pa je kriva prehitra vožnja.
Naj ti še čestitam da voziš po neživljenskih predpisih.
Zato bi si zaslužil letno avtobusno vozovnico
FBR je napisal/-a:peaceboy je napisal/-a:nebivedu je napisal/-a:AndrejD je napisal/-a:30 Člen ZVCP
Še enkrat si citat zakona preber.... naj ti pomagam.... z rdečo je pobarvano!!!!
Ma sej ni čudno, če taki pacienti vozijo naokoli
Guli je napisal/-a:no da se pa še jaz oglasim. v naselju se večino časa peljem strogo 50, izven naselja pa popizdim, če se mi kdo j***a 70, 80, na določenik predelih tudi 90. pa nej se fiolk nauči pelat tak kot je treba.. ne pa da po čist ravni cesti, ker vidiš tudi do 1km naprej se pelje 70.. če je omejitev 90, se naj peljejo 90 ali večdrgač pa dol z ceste, samo živčnega te delajo, pol greš pa tam prehitevet, ko je najmajn varno...
danes sm skor znoru.. adijo pamet![]()
Guli je napisal/-a:no da se pa še jaz oglasim. v naselju se večino časa peljem strogo 50, izven naselja pa popizdim, če se mi kdo j***a 70, 80, na določenik predelih tudi 90. pa nej se fiolk nauči pelat tak kot je treba.. ne pa da po čist ravni cesti, ker vidiš tudi do 1km naprej se pelje 70.. če je omejitev 90, se naj peljejo 90 ali večdrgač pa dol z ceste, samo živčnega te delajo, pol greš pa tam prehitevet, ko je najmajn varno...
danes sm skor znoru.. adijo pamet![]()
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov