Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

misko66
Nov uporabnik

Kupoprodaja automobila izmeðu Slovenije i ostalih èlanica EU

Napisal/-a misko66 So apr 19, 2008 5:42 am

Zanima me da li vi u Sloveniji možete bez ograsnièenja (godište i slièno) kupiti neki rabljeni auto u npr. Austriji ili Njemaèkoj? Koliko morate platiti davanja na to? Porezi, i sl.? Morate li tu kupnju prijavljivati na carini i sl.
Možete li buduæu da ste u EU jednostavno otiæi u Njemaèku, kupiti tamo auto ,sjesti u njega i dovsti se u Sloveniju i registrirati ga na slovenske tablice?
Morate li plaæati MwSt. (neznam kako se to zove u Sloveniji) ako je veæ plaæen u Njemaèkoj? :?:
kako slabo znam slovenski jezik molim vas ako je moguæe dajte mi odgovor :oops: na hrvatskom ili štzo jednostavnije :) ;) Unaprijed svima punooo hvala :lol:
Pankrti su zakon

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Re: Kupoprodaja automobila između Slovenije i ostalih članic

Napisal/-a sašo5 So apr 19, 2008 6:04 am

misko66 je napisal/-a:Zanima me da li vi u Sloveniji možete bez ograsničenja (godište i slično) kupiti neki rabljeni auto u npr. Austriji ili Njemačkoj? Koliko morate platiti davanja na to? Porezi, i sl.? Morate li tu kupnju prijavljivati na carini i sl.
Možete li buduću da ste u EU jednostavno otići u Njemačku, kupiti tamo auto ,sjesti u njega i dovsti se u Sloveniju i registrirati ga na slovenske tablice?
Morate li plaćati MwSt. (neznam kako se to zove u Sloveniji) ako je već plaćen u Njemačkoj? :?:
kako slabo znam slovenski jezik molim vas ako je moguće dajte mi odgovor :oops: na hrvatskom ili štzo jednostavnije :) ;) Unaprijed svima punooo hvala :lol:

....ograničenja nema,(osim što mora udovoljavati eco normi) ali je potrebno pribaviti homologaciju od uvoznika za tačno određeni auto, te ga kad dođe u Slo i homologirati.

Carina imeđu država unije nema. Potrebno je platit porez (20% u slo) i još poseban porez na motorna vozila 2-5% te eko takse............procedura i birokracija zna biti nekad i "mukotrpna" pa tako kad se podvuče crta ispod računa, zna biti sve skupa čak i dosta skuplje nego da se vozilo pribavi u Slo.....

Sve u svemu je tako, da ako se kupi avto sa 300 tisuča kilometra(i više) te se tu "ohladi" na 150.000 onda neki račun i postoji i neki prodavači dobro su zarađivali uvozom, ali više manje stvari se polako stavljaju na svoje mesto, tržište je puno a i "dobrih" auta vani je teško nač, jer Bugari, Poljaki i ostali pokupuju sve živo.........

..............da se ne zavaravate, od unije "samo sranje" i ništa dobro......

misko66
Nov uporabnik

Napisal/-a misko66 So apr 19, 2008 12:18 pm

U Hrvatskoj je ovako: Ako se uvozi automobil proizveden u EU (dakle zemlja poriejkla nesmije biti npr. Japan, Koreja, USA) onda se na osnovnu cijenu auta plaæa trošarina i to za auto do 7000€ plaèa se 900 €, za onaj oko10000 € mora se platiti oko 2500€, za onaj od 14000€ cca 3500€ .To je za nove aute . Navedeni iznosi za rabljene automobile poveæavaju za 50 %, a za 100% za automobile obujma cilindra preko 1600 cm3. Na zbroj tih cijena a ne na osnovnu plaèa se još 22% našeg MwSt.-a(PDV-a). Dakle, neki auto od cca 5000€ iz EU kod nas bi koštao (ako ima do 1600 ccm) oko 7500 €.
Naravno, mora se homologirati i udovoljavati Euro III normama.(od 2001. na dalje) ili da bude stariji od 30 godina, onda ga tretiraju kao oldtimer pa ne treba homologacija.
Mislio sam da je to u Sloveniji daleko jeftinije i èudi me da i vi imate homologaciju iako ste u EU.
Pankrti su zakon

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Napisal/-a sašo5 So apr 19, 2008 8:42 pm

misko66 je napisal/-a:od 30 godina, onda ga tretiraju kao oldtimer pa ne treba homologacija.
Mislio sam da je to u Sloveniji daleko jeftinije i čudi me da i vi imate homologaciju iako ste u EU.

...25 godina je kod nas za "oldtimer" ....a ta homologacija največa je glupost( odnosno mogli bi reči, čak i neke vrste prevara) ....u svih 26 država jedinstveni je homolagacijski kartončič, ne u Slo to ne važi....

P.S pošto sam tu uz granicu doma, znam da je proteklih godina bilo kod vas "ohoooooho" avta uvezeno na braniteljske povlastice_ kaj to još važi? Ili je malo "zamrla" ta stvar - znam da ograničenja skoro nije ni bilo, vozilo se je sve i svašta.....

misko66
Nov uporabnik

Napisal/-a misko66 Po apr 21, 2008 6:33 am

Mislim da je to sa povlasticama gotovo. No, kod nas je situacija slièna kao i kod vas sa rablejnim autima. Naime, ima svega uvezenog iz EU(kršina iz Italije i sl.). No, sada je novi zakon po kojemu se ne može uvesti ništa što ne ispunjava normu EURO III. Dakle, ništa starije od 2001.-ve(osim u zaista rijetkim situacijama).Naravno, klasika u vidu automobila koji imaju 95000 km/h a u stvarnosti 300000 je standard. Mislim da to skinu kilometražu još u npr. Njemaèkoj (ima tamo naših i Turaka koji prodaju aute i to samo za export). No, dobar rabljeni je jeftinije kupit u Hrvatskoj nego dovest izvana(osim nekih rijetkih, npr. kabrioleti, terenci).
Jedino šte me zanima je da li se zaista, (kao što se kod nas govori, ) za naše hrvatsko tržište iz EU dolaze auti slabije kvalitete. Npr. Opel Corsa koja se prodaje u <Njemaèkoj je daleko kvalitetnija nego isti model koji se prodaje kod nas?? :roll: :shock:
Pankrti su zakon

fifi
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a fifi Po apr 21, 2008 6:55 am

Ma to ne bih baš rekao, kvalitet morao bi biti isti.
Don`t worry, be happy:)

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Napisal/-a sašo5 Po apr 21, 2008 7:39 am

misko66 je napisal/-a:Jedino šte me zanima je da li se zaista, (kao što se kod nas govori, ) za naše hrvatsko tržište iz EU dolaze auti slabije kvalitete. Npr. Opel Corsa koja se prodaje u <Njemačkoj je daleko kvalitetnija nego isti model koji se prodaje kod nas?? :roll: :shock:

.....ha, to smo se i mi više puta pitali proteklih godina - odgovora nema, odnosno to ti je isto, kao ono, da su auti napravljeni sredom najbolji, ili bolji oni iz dnevne smene, naspram nočnoj..........kod nas (a i kod vas) auti se više uništavaju(podgotovo donji podstroj) zbog užasnih prometnica(svejedno ili opel, audi, vw, mercedes) prođeš Zagrebom od Jankomira do Dubrave (recimo3x dnevno) pa ako je avto još spušten sa 17-18 cola_mora u godinu dana sve "vrag" odnet - pa je onda kvaliteta upitna, a za to drugo niko se ne pita, pogledaš samo prelaze preko tramvajskih tračnica i sve ti jasno............savsim druga tema je i o održavanju-servisiranju auta - teraj dok ide, posle plači.....

misko66
Nov uporabnik

Napisal/-a misko66 To apr 22, 2008 12:52 pm

Da, ovo za ceste je 100% tako :x , Nakon par godina cesta u Hrvatskoj, (mislim na lokalne ceste) mora sve poèet škripat,cvilit i sl. a i ostalo...pitam se i kakva je kvaliteta goriva kod nas :?
Pankrti su zakon

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban To apr 22, 2008 1:10 pm

misko66 je napisal/-a:Da, ovo za ceste je 100% tako :x , Nakon par godina cesta u Hrvatskoj, (mislim na lokalne ceste) mora sve počet škripat,cvilit i sl. a i ostalo...pitam se i kakva je kvaliteta goriva kod nas :?

A i mi se pitamo kakva je kod nas :idea:

misko66
Nov uporabnik

Napisal/-a misko66 Sr apr 23, 2008 8:21 am

Koliko se kod vas plaèa kazna za prebrznu vožnj i imate li negativnih bodova? Kod nas u lipnju izlazi novi zakon. Opet æe bti dozvoljeno 0,5 promila alkohola ali su kazne za bržu vožnju ogromne. Mislim, nisam ja protiv toga da se spriejèi ludiranje na cesti ali su kod nas ogranièenja totalno blesava :roll: , èesto idem po zagorskoj magistrali za Zagreb, cesta ravna a ogranièenje na 60 km/h skoro cijelom dužinom. Cesta nije savršena ali svi voze barem 80km/h jer ak voziš sporije definitivno ugrožavaš promet :!:
Kvaliteta cesta je ipak lošija nego u Sloveniji. Osim naravno Dalmatine koja je OK, samo da otvore oba dve cijevi tunela "Sv. Rok i Mala kapela".
Lako je vama u Sloveniji kad nemate baš puno cesta a i nemoraju bit jako duge ;)
Just joke, nemojte zamjeriti :)
Pankrti su zakon

Uporabniški avatar
Volvo5er
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Volvo5er Sr apr 23, 2008 8:31 am

http://www.varnostvprometu.org/index.ph ... n=prekrski

Na tej strani lahko najdeš kazni za vse prekrške.

Če imate hrvati kaj podobnega na netu bi te prosil da daš link.

misko66
Nov uporabnik

Napisal/-a misko66 Če apr 24, 2008 6:52 am

http://www.autoweb.hr/staticpages/index ... -u-prometu
naše kazne koje æe se od 1.lipnja postrožiti
Nažalost, o autima nemamo baš po meni neke dobre siteove, ima par dobrih manjih foruma i valjda 5-ero ljudi koji se dobro kuže u aute pa ih možeš sve pitati :)
Pankrti su zakon

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Napisal/-a sašo5 Če apr 24, 2008 8:08 am

misko66 je napisal/-a:često idem po zagorskoj magistrali za Zagreb, cesta ravna a ograničenje na 60 km/h skoro cijelom dužinom. Cesta nije

....s vašim "dečkima" se da dogovorit, ovima u zagorju dam za "gablec" i prođeš (isto u dalmaciji)tamo ti čak i "između redaka" kaže, da se njemu ne da pisat prekršaj, ali proči ne možeš, pa ti je jasno koliko je sati, zato uvek "sto kunčiča" je u pripremi.....

P.S inače, "zagorska" je nekad bila cesta smrti, nije bilo dana, da nije nekde "puklo" i stvarno, kad voziš 80 možeš posmatrat ostale sudionike u prometu i samo se čudiš.......ista je i polu avtocesta do Rijeke - kaj "frajeri" rade....ne vidiš nikde drugde......

P.S.1. nisi napisao u profil, odakle si.....

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Če apr 24, 2008 11:39 am

sašo5 je napisal/-a:.......ista je i polu avtocesta do Rijeke - kaj "frajeri" rade....ne vidiš nikde drugde......

Na ovoj cesti me jednom pretekla trojica automobila jedan za drugome (PU registracija) po odstavnom pojasu :roll:

misko66
Nov uporabnik

Napisal/-a misko66 Pe apr 25, 2008 7:23 am

Ja sam iz Zagreba, radim u Zagorju. Ima strašno puno nezgoda jer se po toj cesti (kao uostalom i po mnogima) voze luðaci. 80-110 je OK, sve iznad toga naravno(pogotovo kad je sklisko, preticanja i sl). je opasno no, ogranièenje na 60 km/h nikome ne služi jer tamo se pretièe i veæina nezgoda je zbog togaa ne azto što netko vozi umjesto 60 90 km/h.I naravno, cestu bi trebalo s vremena na vrijeme i popraviti malo.
"Podmazivanje" :lol: , gle kad doðe novi zakon. BTW, samo kod nas gradonaèenik može voziti pijan, bježati od policije, obeèati policajcu koji ga je zaustavio otkaz(i frajer dobije otkaz i bude godinu dana bez posla :o ) i nakon toga opet bude gradonaèenik 8) only in Croatia ;)
Pankrti su zakon
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov