Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Smrkec
Novinec

Luknja v zakonu?

Napisal/-a Smrkec So avg 30, 2003 6:22 pm

Našu sem luknjo v zakonu kar se tiče modrih parkirnih lučk.
V pravilniku piše,da smemo uporabljati samo predpisana svetila za vozilo. In če greš v trgovino al pa na bencinski servis majo najmanj 2proizvajalca žarnic. Se pravi, vsak mora imet pa po standardu napisano, oznako žarnice in namen(to skup pa je recimo H4,H7,...). Nobeden proizvajalec avtomobilov pa nima napisano, da moreš uporabljat recimo samo določeno firmo žarnic. In s tem sem pršu do tega, da grem lahko kupt v A3M al pa BTC al pa še kam drugam modro pozijcisko diodo. Pač pridem v trgovino in rečem da bi rad žarnico(diodo) za parkirno luč. Imajo recimo večjo ponudbo kot kaka bencinska in zato majo tut modre ki imajo isto oznako in namen, kot na bencinski recimo philipsove, sam razlika je v tem, ker sveti modro. V pravilniku pa NIKJER ne piše, da ne smeš imet kakšne druge barve spredaj razen rdeče!!! Isto bi pol blo, pri Blue Xenon žarnicah. Majo isto oznako in namen kot navadna žarnica, sam sveti pa drugač. In je za čudo dovoljena in ti ne bo nihče težiu da sveti preveč belo(modro), al pa da celo motiš nasproti vozeča vozila.
In če vse to skup povzamem, pridem do tega, da lahko imamo vse barve parkirnih luči, razen rdeče.

Če je kdo prišel do drugačnega zaključka nej to napiše in obrazloži :!: Ker vsi smo samo ljudje in smo nažalost tudi zmotljivi :!:

Uporabniški avatar
menjekul
Poznavalec foruma

Napisal/-a menjekul So avg 30, 2003 6:25 pm

če je vse to res pa kul....moram priznat,da bi meni bilo malo smešno vsak druga avto gledat z drugimi lučkami (oz. barvo žarnic kot praviš).
ok za maškare pa za novo leto lahko :mrgreen:

frza
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a frza So avg 30, 2003 6:32 pm

To je pa zakon! Jst sm si sicer mislu sam une kapce na parkirne luči k jih že imam gor dat, pa so mi rekl da s kapcami kao čez tehničenga ne prideš! Sam če drugač pogledaš, sej parkirne lučke sploh nimajo nekakšenga strašnega pomena! Večino časa itaq svetjo tko bl v "ilegali"... :D :D

maky
Moderator foruma

Re: LUKNJA V ZAKONU

Napisal/-a maky So avg 30, 2003 6:34 pm

Smrkec je napisal/-a:V pravilniku piše,da smemo uporabljati samo predpisana svetila za vozilo

že kle si pomoje mimo vsekal...
predpisane so navadne žarnice... plave in ostale barve niso standrdne in niso predpisane...

ergo ilegal :wink: :wink:
to je isto kot pri gumah... nikjer ne piše da MOREŠ kupiti recmo pri španu in ko prideš tja tud ne rečeš dej mi gume za moj avto...

moje mnenje in moja teorija...
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero So avg 30, 2003 6:35 pm

Po moje napačno razmišljanje...

V pravilniku piše kakšne barve morajo biti določene žarnice in se jih tudi preverja na homologacijah.

Pri petrolu prodajajo tudi sendviče pa jih ne moreš uporabljati namesto žarnic. Podobno je tudi za neonke in podobne show luči. Ne smeš jih uporabljati na cesti.

Torej plave ledice niso dovoljene na cesti, če pa kakšna luč malo potegne na plavo še ne pomeni da imaš lahko karkoli v plavi barvi.

Smrkec
Novinec

Napisal/-a Smrkec So avg 30, 2003 6:45 pm

Pero je napisal/-a:če pa kakšna luč malo potegne na plavo še ne pomeni da imaš lahko karkoli v plavi barvi.

Sam če pa spet tko pogledamo ne. Recimo teb potegnejeo H4 mal na plavo, ker so pač recimo nek blue xenon, zakaj potem jst nebi smeu met plavih parkirnih :?: Teb lahk na plavo vleče, men pa ne :?:

frza
Novinec

Napisal/-a frza So avg 30, 2003 6:56 pm

Sam to bi res mogu nekdo obrazložit, ker je res zanimiva tema!
Dobr razume se da ne smemo dajat na luči zaradi katrerih vidimo ponoči raznih pizdarij zaradi katerih bi slabše videli oz bi bili slabše videni! Ampak parkirne lučke pa nimajo praktično nobene funkcije zaradi katere bi ogrožal promet... al ne!?!?
Čaki pa sej ma parkirne luči v modri barvi že kr neki folka pa nej kdo napiše kakšne ma izkušnje z njimi in z dečki v modrem, če so kdaj kej težil oz tehnični pregled....

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber So avg 30, 2003 7:02 pm

Jaz sem proti uporabi barv žarnic ki niso v skladu z običajnimi in niso vgrajene serijsko.

frza
Novinec

Napisal/-a frza So avg 30, 2003 7:04 pm

Zakaj?? Men pa dobr zgledajo!!!

Uporabniški avatar
Alex
Uporabnik

Kraj: 'Zgornja' Primorska

Re: LUKNJA V ZAKONU

Napisal/-a Alex So avg 30, 2003 8:07 pm

Smrkec je napisal/-a: In s tem sem pršu do tega, da grem lahko kupt v A3M al pa BTC al pa še kam drugam modro pozijcisko diodo. Pač pridem v trgovino in rečem da bi rad žarnico (diodo) za parkirno luč.

Btw - v a3m-u majo (ker tut morajo met po zakonu) poleg ledic celo dobro viden opozorilni napis, da te niso zakonsko dovoljene..
Ne vem, pomoje to ni ravno luknja :? .
lp 8)
There's no better car than SAXO 1.6i 16V VTS...for this once

Uporabniški avatar
seat
Mojster foruma

Kraj: SAVINJSKA DOLINA

luknja v zakonu

Napisal/-a seat So avg 30, 2003 9:17 pm

No lej jst sm mel ze dve neprijetni izkusnji z kapsi in to samo zaradi plavih pozicijskih led diod kaps me ustavi pa rece pac kar zmeri rece ane voznisko in prometno nakar mi zabluzi de morem vzet iz avta tablice in naj mu "podarim" prometno nakar je malo pregovarjanja sam pol vseen model popusti tezi pa mi da moram na homogolizacijo de pol pa mi ne bo vec tezil in to mi je zatezil dvakrat mislim de tretjic ne bom tko dobr skoz prsu.Drugicfantje bolj paste sej neki kapsi so "vredu" sam eni so pa zatezeni da jih ne mores niti gledat kaj sele poslusat. :) :)

Uporabniški avatar
TITan
Mojster foruma

Napisal/-a TITan So avg 30, 2003 9:37 pm

Napis je samo, da niso homologirane (naj mi en pokaže kerokol žarnco, ki je homologirana) in da jih uporabljaš na lastno odgovornost. Kar se tiče barvnih luči (xenon, krypton...) so rekli da je vredu, če ne sveti samo modro (se vidi vsaj malo belo). Mi smo čez tehničnega pršli z vsemi tipi H4k ki jih prodajajo pri nas (mal modre, ful modre, ful rumene, malo rumene, 100w...). Za pozicije sem si pa lih nabavu bele ledice (normalne preveč porumenijo belo svetlobo od H4 xenon žarnic), sam ih bom za tehničnega raj zamenu za normalne.

Mislim pa da naj bi ble modre luči prepovedane za vsa vozila razen gasilcev, rešilcev in milice :?:
Slika

Uporabniški avatar
+Gambit+
Novinec

Napisal/-a +Gambit+ So avg 30, 2003 9:46 pm

TITanu je dojadilo da so mu vsi tezil za Sciroccota vidm... :D
Slika
02' TOUGE GHOST

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Ne avg 31, 2003 6:32 am

Smrkec je napisal/-a:
Pero je napisal/-a:če pa kakšna luč malo potegne na plavo še ne pomeni da imaš lahko karkoli v plavi barvi.

Sam če pa spet tko pogledamo ne. Recimo teb potegnejeo H4 mal na plavo, ker so pač recimo nek blue xenon, zakaj potem jst nebi smeu met plavih parkirnih :?: Teb lahk na plavo vleče, men pa ne :?:

Tebi kot končnem uporabniku zakon pravi da smeš uporabljati samo homologirano opremo svetil.

Proizvajalcem pa pravi da morajo homologirati opremo in potem so predpisi o homologacijah za proizvajalce kjer točno piše koliko in kako morajo svetiti žarnice, kakšen barvni spekter lahko imajo itd. Vsekakor ni vsa oprema ista in je vse v odstopanjih +/- toliko in toliko procentov. Ena žarnica lahko sveti malo manj ali malo več, ena je lahko bolj bela, ena malo bolj plava itd, ampak je vse v nekih določenih mejah.

Pač predpisi.... nekje je treba postavit eno mejo da ljudje ne počnejo kar hočejo. In očitno so plave ledice izven meje. Sorry...

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Kraj: Lucija, Slovenija

Napisal/-a BiMMER Ne avg 31, 2003 8:13 am

Na kratko, ne da bi preveč ponavljal zadeve! Tukaj ni nobene luknje v zakonu. Pero je dobro argumentiral zadevo. Pravo je kompleksna zadeva kjer v enem aktu ni zapisano vse, je treba pregledat veliko aktov da najdeš, kaj država hoče od tebe. Ne prebrat samo prvega, ki vam pride pod roko. Inkot je rekel Pero, mi smo samo končni porabniki zadev in moramo uporabljat samo ustrezno homologirano popremo, zakoni, pravilniki in uredbe pa že proizvajalcem opredeljujejo, kaj se sme uporabljati v cestnem prometu in kaj ne!
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
seat
Mojster foruma

Kraj: SAVINJSKA DOLINA

luknja v zakonu

Napisal/-a seat Ne avg 31, 2003 8:38 am

TITan dej povej mi kje si nabavu bele led diode za pozicijskeluci???? :?:

Uporabniški avatar
Fiat Tipo
Uporabnik

Kraj: Idrija

Napisal/-a Fiat Tipo Ne avg 31, 2003 10:36 am

Najboljše bi blo ko bi lahk za pozicijske za tablco in neonke pa še vso ostalo robo imel kar vse na en šaltar zvezano tak da bi mel dvone pozicijske in dvojne za na tablco pa bi jih lohk izključil po potrebi da bi svetile sam navadne bele. Na unih za tablico bi to še mogoče šlo za pozicijske pa ne vem kako bi naredil.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Ne avg 31, 2003 10:47 am

Nekje je pač limit kaj je dovoljeno.

Nekdo bi lahko vgradil 1.000.000 Watno žarnico in bi rekel da mu potem bolje svetiu in da ni izrecno prepovedana.in da potem on bolje vidi... kaj pa ostali?

pač nekje so postavili meje kaj se sme in kaj ne. In to je pa standardna oprema ki je homologirana.

FiatTipo: saj to je vse elektično in se da vse zvezati preko stikala. Ko se pelješ po cesti uporabljaj navadne luči, ko se pa ustaviš na parkirišču pa nebo nobenega motilo če imaš avto osvetljen kot novoletno jelko. Rabiš samo eno stikalo in vsak električar ti lahko tako zveže.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Ne avg 31, 2003 10:50 am

Pa ne mislit da se vedno strinjam z sranji glede homologacije, ampak vsaj v tem primer se pa.

Uporabniški avatar
Fiat Tipo
Uporabnik

Kraj: Idrija

Napisal/-a Fiat Tipo Ne avg 31, 2003 10:55 am

Zatakne se pri pozicijskih ker ne vem kako bi dvojne pozicijske not namontiral.
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov