Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

mit 406
Nov uporabnik

sočutje sodnika...

Napisal/-a mit 406 Po jan 19, 2009 8:06 pm

novembra sem imel prometno nesrečo, bil sem kriv. oz kriva je bila slaba cestam, ampak na to se verjetno ne morem zagovarjat, čeprav je na tistem odseku vsak teden prometna nesreča.
danes sem dobil vabilo k sodniku za prekrške. obtožen sem kršitve po 234. in 30. členu zvcp, neprilagojena hitrost in ogrožanje drugih udeležencev. kazen 200€+ 460€ + 5pik + 6pik.
ker sem mladi voznik, to pomeni odvzem vozniške.

zanima, me, kako zgleda pri sodniku? enostavno samo potrdi napisano, ali se lahko kaj zagovarjam? lahko dosežem znižanje kazni?
je kaj odvisno od sočutja sodnika? sem študent, mati je po očetovi smrti samohranilka. takšne kazni niti pod razno ne morem plačat, potem pa pride še enkrat izpit.. grem lahko izpit delat takoj, ali šele čez nekaj časa?
če mi vzame izpit, ne morem v šolo, ne morem v službo, javnih prevozov v naših hribih ni...
Zadnjič spremenil mit 406, dne Po jan 19, 2009 9:59 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
LP, Mitja

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Po jan 19, 2009 8:12 pm

Na vse to bi se dalo samo kazen znižat pik pa ne, neglede na to koko in kaj imaš s prevozem
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Po jan 19, 2009 8:30 pm

Za pike niso dojemljivi.

Ni pa nič strašnega - vpraša po osebnih podatkih, če se boš zagovarjal, če se boš, poveš, za kaj se je šlo, te še kaj vpraša in to je to. Omeniš svoje razmere in če rata rata. če ne pa vsaj ne škodi.

Sodniki navadno na problem prevoza rečejo - bicikl, avtobus, itd. pa da bi imel prej misliti, pa da je stopnja ogroženosti ljudi bolj pomembna od luksuza prevoza itd.

na kratko bi bilo fajn reči, da se je to zgodilo zato ker.... a ja, kaj se je sploh zgodilo, da je prišlo do neprilagojene hitrosti, kakšna pa je to sploh bila? Razmere na cesti? Lahko se vedno reče, da je avto zaneslo zaradi izogibanja divjadi npr. ali pa da ni bilo drugega storiti, ker bi pa sicer kakšnega otroka povozil itd.

lp

mit 406
Nov uporabnik

Napisal/-a mit 406 Po jan 19, 2009 8:42 pm

oemjitev je 50, peljal sem manj kot 50 na uro. bila je mokra cesta in pa zelo zlizan asfalt. + nepregleden ovinek in nepoznavanje ceste.

torej nimam šans..

aja, izpit sem imel ob nesreči ravno 2 leti. sem še mladi voznik, ali ne? vsak mi pravi drugače, eni da 3 leta, drugi da 2, .. eni da za zakonodajo (polcaje) 2 in za zavarovalnico 3,..

komu lahko napišem zahtevo za povrnitev stroškov zaradi slabe ceste? verjetno občini?

hvala za odziv!
LP, Mitja

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Po jan 19, 2009 8:47 pm

A ti zajebav4š, al ti resno? Vse pritožbe, vsa jokanja, vse tožbe si lahko mirno zatakneš za klobuk. V zakonu ti piše vse... prilagoditi vožnjo razmeram...

Če nisi poznal ceste bi peljal pa 30. Žal, tko je.

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Po jan 19, 2009 8:50 pm

ne vem kaj se da pa kaj ne, sam v mojmu primeru sem po obisku pri sodnici dobil 400€ kazni in 5pik, pa potem sem vložil pritožbo preko odvetnika, kjer smo se pač skliceval na razmere na cesti (pesek in listje) in potem je prišla kazen 100€ in 0pik
aja, drugače nesreča je pa bila, da sem v nepreglednem ovinku z motorjem šel dol z ceste in čisto slučajno je ravno v tistem trenutku pripeljal policaj mimo, drugače sploh ne bi bilo nič
Zadnjič spremenil gecco, dne Po jan 19, 2009 8:51 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Po jan 19, 2009 8:51 pm

Predlagaj postavitev izvedenca cestnoprometne stroke, da bo ugotovil dinamiko prometne nezgode, zlasti hitrost, spolzkost asfalta itd.

Mladi voznik v smislu ZVCP 2 leti, zavarovalnice zahtevajo višjo premijo 3 leta.

Upravljalec ceste odgovarja za škodo - zgornje izvedensko mnenje je že zaradi tega priporočljivo imeti. Vendar ga je potrebno zahtevati v postopku pred sodnikom, sicer ga bo potrebno plačevati 2x.

lp

Uporabniški avatar
c.o.b.
Uporabnik

Napisal/-a c.o.b. Po jan 19, 2009 9:02 pm

voznik začetnik: 2 leti oz. do 21.leta starosti - oba pogoja izpolnjena....

višjo zavarovalno premijo ( ne nujno ) maš pa 3 leta od izdaje izpita...

mit 406
Nov uporabnik

Napisal/-a mit 406 Po jan 19, 2009 9:38 pm

mah, nič se ne zajebavam, iščem luknje. saj vem, prilagodit vožnjo razmeram... sam sem kriv, sem tudi priznal krivdo. samo res bo yeba tole prebrodit. kaj čem, prej bi mislil na to, kajne..
najbolj na k. mi gre pa to, da so ogromno znancev ustavili pijanih, divjali, 7,8 ljudi v avtu, neprivezani, sredi noči pa nobenmu nič. jaz pa takole sredi belega dne za.j***m situacijo.. nikoli pijan za volanom, .. ah, brezveze..
vem da jokanje po forumu ne bo rešilo ničesar

jap, voznik začetnik. zahaklam se ob drugi del pogoja (21 let). :(
LP, Mitja

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Po jan 19, 2009 9:46 pm

Zdej dejmo neki rečt ane: zagotov drži, da je stanje slovenskih cest totalno v pizdi, saj je vsak drug ovinek asfalt druge drsnosti, ali pa je polno flik, izboklin ter lukenj, ki ti mimogrede vrže avto iz smeri. Zato se mimogrede zgodi, da te ocena ovinka nese, čeprav si enega prej osterga speljal z 90 na uro, drugega pa s 60 komaj sfuraš (zdej bomo seveda slišal goro veleumov, ki vse ovinke speljejo z 240 na uro in 11 colskim gumam, ter izklopljenim dotikom gum z cesto...). Podobno je tudi vzdrževanje cest katastrofalno: kljub novem avtomobilu, leto dni starim zimskim pnevmatikam, vsej mogoči elektroniki in previdni vožnji so ble danes zjutraj tako spolzke ceste, da me je tudi pri 30 na uro in 25 zanašalo po cesti, ker se je naredil živ led in bedaki niso nič posipal. Predvsem pasje je blo to, da je bla najbolj glavna cesta dokaj nespolzka, ena stranska bližnjica do avtoceste pa povsem zaledenela, in me je pri 20 na uro tako odnesl iz smeri, da me je res nizka hitrost ter res dober volan rešu, da sem se postran (bočno) odpelu mimo jarka. Tak da nabijat o tej prilagojeni hitrost je mal mimo... ker pride do situacije, ko ne moreš nič...

... zdej pa kaj storit: to da bi se izognil kazni, je malo verjetno. Lahko sicer tvegaš z unim, tistim, tretjim mnenjem vendar se pred tem pozanimaj, koliko te stane, če "izgubiš". Mislim, da so taka mnenja, dražja od ponovnega opravljanja izpita in prejete kazni. Poleg tega, folk vsakič ko se mu kaj zgodi, krivi cesto, druge da je bla prometna in tega smo se mi tukaj nažrl - kje se potem niso sodniki. Zato bi osebno po pretehtanem koliko stanejo pritožbe lahko razmislil o tem, da bi raje odkrito priznal krivdo (malo poveš, da si zdej še bol začel razmišljat o tem, kako odgovornost je ko voziš) ter se odprl na dejstva ki govorijo meni v prid - npr. vožnja manj kot 50, morebitna nekaznovanost (torej nisi en divjak, ampak je bil splet nesrečnih okoliščin) ter prikazal stanje doma ter upal v smeri, da znižajo kazen oziroma odvzamejo kakšno točko... vsekakor pa tudi če dobiš polno kazen, sama kazen in plačilo nebi smela bit popoln finančni polom, razen če ste doma v res hudih finančnih težavah. Namreč dogovoriti se je mogoče za obročno odplačevanje, morda pa dosežeš tudi odlog pllačila (npr. poveš da bi šel poleti delat preko študenta, pa bi takrat poravnal kazen). Mislim, da nebo slabo, če pokažeš da si pač pripravljen sprejet posledice in da si postal bolj odgovoren, ampak da se boriš zato, da ti to nebo uničlo študija npr., ker bi drugače spravil družino v še slabši položaj.

P.S: seveda pa je spolzek asfalt lahko tudi dober razlog, za vsaj omilitev kazni -> na univerzni v Mariboru imamo brezplačno pravno pomoč študentom, predvidevam, da na vaši univerzi (Ljubljana) niso tako zadaj. Mogoče obiščeš glede spolzkega asfalta foruma obeh pravnih fakultet, poveš situacijo in bi ti znal kdo svetovati, ali se da kaj v tej smeri naredit. Namreč če je en ovinek črna točka, je lahko tudi to menje v tvoj prid.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Po jan 19, 2009 9:56 pm

mit 406 je napisal/-a:mah, nič se ne zajebavam, iščem luknje. saj vem, prilagodit vožnjo razmeram... sam sem kriv, sem tudi priznal krivdo. samo res bo yeba tole prebrodit. kaj čem, prej bi mislil na to, kajne..
najbolj na k. mi gre pa to, da so ogromno znancev ustavili pijanih, divjali, 7,8 ljudi v avtu, neprivezani, sredi noči pa nobenmu nič. jaz pa takole sredi belega dne za.j***m situacijo.. nikoli pijan za volanom, .. ah, brezveze..
vem da jokanje po forumu ne bo rešilo ničesar

jap, voznik začetnik. zahaklam se ob drugi del pogoja (21 let). :(

Vedi da bojo "nemočne" ribe zmeraj naje... Mam edino srečo jaz, da je tast bil policist (zdaj penzija) ki mi z zakoni rešuje "rit" Samo najbolj me pa razjezi to, da grejo nekateri policisti preko useh zakonov da si dvignejo staž. nasankamo pa vozniki.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

mit 406
Nov uporabnik

Napisal/-a mit 406 Po jan 19, 2009 9:58 pm

kael, drugi odstavek. tak je zaenkrat plan, mislim da ne bom kaj dosti kompliciral. če bo treba bom pač plačal.
verjamem da ste na forumu sitih takih in drugačnih jokanj, se opravičujem.. zanimalo me je predvsem kako se obnašajo sodniki.
čez en mesec imam obravnavo, takrat javim kako sem rešil zadevo.
hvala vsem za odziv!

LP!
LP, Mitja

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Po jan 19, 2009 10:08 pm

mit 406 je napisal/-a:verjamem da ste na forumu sitih takih in drugačnih jokanj, se opravičujem.. zanimalo me je predvsem kako se obnašajo sodniki.
LP!

Nisi razumel poante, kaj sem hotel povedat z jokanjem. Bom drugače: če si kdaj gledal kakšno oddajo o malih otrocih, so ti ubogljivi oziroma poredni ali nemogoči predvsem zaradi odnosa staršev do njih - in to je tudi eden od razlogov, zakaj pravimo, da je otrok ogledalo staršev, predvsem ko je majhen. No in podobno je forum, odraz neke splošnega splošnega mnenja ljudi, ki se jim nekaj zgodi in nato ker so npr. narobne parkiral iščejo vse možne poti, da nebi kazni plačal, čeprav vedo da so zafukal. Moj namen ni bil ti povedat, da si bedn, k si kle objavil post, ampak, da če ma že tuki folk poln falus raznih "dobil sem obvestilo redarstva..." pa bere forum za zabavo, kaj se šele dogaja v glavah sodnikov, ki se s tem ukvarjajo vsak dan cel delavnik. Zato se mi iz tega vidika bolj smiselno predstavit nekaj drugega, da bo sploh poslušal zakaj se gre.
Če bi pisal, sem bil pjan, sem fural 195 pa sem pofural otroški vrtec, ti niti odgovoril nebi - v takih primerih ko je pa tvoj, kjer si mel vsaj malo pameti za volanom, pa menim, da malo pomoči ne škodi, ker bistvo je že doseženo - da si ugotovil, da si sam kriv (kar nekaterim nikoli ne grata) in da boš naslednjič bol pazil. Poleg tega pa smo ljudje zmotljivi in vsak samozvani Schumacher je že naredu bedarijo al pa mim kiksnil pri kaki stvari med vožnjo, ki bi vodila v prometno, pa se je za par cm izšlo. Ampak priznat kej takega je že pretežko.

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD To jan 20, 2009 11:19 am

Mogoče obisk kakšnega odvetnika ne bi bil slab. Če ne druga ti lahko omili kazen do te mere da obdržiš izpit. Pač prvo vprašaš koliko te pride takšna zadeva...

Je bil kdo soudeležen pri nesreči ?
Si se poškodoval ?
Je bil kdo drug poškodovan ?
policijo si sam klical ?

Sodnikov je toliko vrst da nima smisla omenjat...
Slika

Uporabniški avatar
sofoiks
Nov uporabnik

Napisal/-a sofoiks To jan 20, 2009 11:30 am

naisal si
kriva je bila slaba cestam, ampak na to se verjetno ne morem zagovarjat, čeprav je na tistem odseku vsak teden prometna nesreča.

dva posta nizje si pa napisal
oemjitev je 50, peljal sem manj kot 50 na uro. bila je mokra cesta in pa zelo zlizan asfalt. + nepregleden ovinek in nepoznavanje ceste.

ze tukaj bi te pohecal sodnik

maky
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a maky To jan 20, 2009 12:23 pm

sofoiks je napisal/-a:naisal si
kriva je bila slaba cestam, ampak na to se verjetno ne morem zagovarjat, čeprav je na tistem odseku vsak teden prometna nesreča.

dva posta nizje si pa napisal

ze tukaj bi te pohecal sodnik

kaj pa je tu čudnega? jaz tudi ne poznam naprimer kakega odseka na dolenjskem ker se tam še nisem vozil a po pričanju domačinov in po poročanju v dnevnem časopisju je na tistem odseku vsak teden nesreča. to sem seveda izvedel naknadno, po nesreči ;)
SlikaSlika

cordo
Novinec

Napisal/-a cordo To jan 20, 2009 12:51 pm

Kael je napisal/-a:
... zdej pa kaj storit: to da bi se izognil kazni, je malo verjetno. Lahko sicer tvegaš z unim, tistim, tretjim mnenjem vendar se pred tem pozanimaj, koliko te stane, če "izgubiš". Mislim, da so taka mnenja, dražja od ponovnega opravljanja izpita in prejete kazni. Poleg tega, folk vsakič ko se mu kaj zgodi, krivi cesto, druge da je bla prometna in tega smo se mi tukaj nažrl - kje se potem niso sodniki. Zato bi osebno po pretehtanem koliko stanejo pritožbe lahko razmislil o tem, da bi raje odkrito priznal krivdo (malo poveš, da si zdej še bol začel razmišljat o tem, kako odgovornost je ko voziš) ter se odprl na dejstva ki govorijo meni v prid - npr. vožnja manj kot 50, morebitna nekaznovanost (torej nisi en divjak, ampak je bil splet nesrečnih okoliščin) ter prikazal stanje doma ter upal v smeri, da znižajo kazen oziroma odvzamejo kakšno točko... vsekakor pa tudi če dobiš polno kazen, sama kazen in plačilo nebi smela bit popoln finančni polom, razen če ste doma v res hudih finančnih težavah. Namreč dogovoriti se je mogoče za obročno odplačevanje, morda pa dosežeš tudi odlog pllačila (npr. poveš da bi šel poleti delat preko študenta, pa bi takrat poravnal kazen). Mislim, da nebo slabo, če pokažeš da si pač pripravljen sprejet posledice in da si postal bolj odgovoren, ampak da se boriš zato, da ti to nebo uničlo študija npr., ker bi drugače spravil družino v še slabši položaj.

Se pridružujem mnenju

Uporabniški avatar
Matevz S.
Novinec

Kraj: vsepovsod

Napisal/-a Matevz S. To jan 20, 2009 7:18 pm

kazen ne boš dobil po obeh členih
30. člen je neprilagojena hitrost
234. pa je povzročitev prometne nesreče, kjer piše, da je kazen ne more bit nižja kot je tu predpisana.

Torej boš dobil kazen po 30. členu. Kolk si pa že sam ugotovil. Pa lahko ti izreče še prepoved vožnje motornmega vozila za kakšen mesec. Dal ti bo 6 pik, tako, da boš moral pazit, da ne dobiš še ene, dokler si mlad voznik!

mit 406
Nov uporabnik

Napisal/-a mit 406 To jan 20, 2009 7:35 pm

da je tam polno nesreč sem izvedel šele po moji nesreči. nepoznavanje ceste, pač nisem pričakoval tako spolzkega asfalta.

policijo je klical drugi udeleženec nesreče, kaj ima to veze? nisem nasprotoval klicu, če to.

matevzs, pa res. slabo sem prebral. torej še imam nekaj šans. samo je pa še en problem.
že nekaj časa nazaj so me ustavili na avtocesti - omejitev 80, pripeljal sem 120. dobil sem 150€ kazni, za pike sem pa skoraj 100% da niso bile nikjer omenjene. skoraj 100%. ali je možno da nisem dobil pik?
če hočem zvedet koliko pik imam, moram poslat zahtevek na neko ustanovo, ali lahko samo kam pokličem in mi povejo?

matevz, hvala za opozorilo!
LP, Mitja

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco To jan 20, 2009 7:38 pm

ja tale novi podatek te zna pa mau zafrknit pri sodniku ;)
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost