Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

dejanz75
Novinec

nesreča

Napisal/-a dejanz75 Ne feb 01, 2009 10:20 am

Zdravo.
V petek zvečer sem imel bizarno nesrečo. Po stari cesti Kranj - Medvode sem se vozil v smeri Ljubljane. Ker sem se vračal iz službe sem se lepo počasi vozil v koloni vozil - hitrost je bila okoli 90-100 km/h (se pravi po omejitvah). Malo pred Medvodami se je pred mano naenkrat pojavilo nekaj velike, najprej sem mislil da je človek (otrok) potem sem pa videl da se proti meni kotali guma! Nasproti vozečemu avtobusu je namreč odtrgalo celo zadnje platišče s pnevmatiko, katero se je zakotalilo na nasprtoni vozni pas, naravnost v moj avto. Guma je prišla do mene prej kot avtobus, kar pomeni da se je premikala z višjo hitrostjo (verjetno 90+).
V eni sekundi je počilo in to precej. Hvala bogu mi ni bilo nič razen boleče roke in rame zaradi pasu. Sprožila sta se oba airbaga in pirotehnična zategovalnika na prednjih sedežih, vetrobranska šipa je tudi razsuta (mogoče zaradi udarca matice - policaji so našli eno na cesti), cel sprednji desni rob avtomobila je pa enostavno odtrgalo... V ponedeljek imam cenitev škode, bojim se da bo totalka (avto je Seat Leon TDI, letnik 2006 z 92.000 km).
Ali me lahko na zavarovalnici zajebavajo češ da je bila deljena krivda? Upam da ne...
Policaji v petek še niso vedeli v kakšen postopek bojo šli, ker je šlo za avtobus javnega poteniškega prometa lahko namreč podajo kazensko ovadbo zaradi malomarnosti. Avtobus je sicer opravil TP 7.1. kar je zame kriminalno. Samo kazenski pregon pomeni da bo verjetno trajalo vsaj 3 ali več let da bo zadeva urejena... Kaj to pomeni zame?

Uporabniški avatar
mire
Poznavalec foruma

Kraj: koper

Napisal/-a mire Ne feb 01, 2009 10:42 am

ce bi dal sliko avto tvojga bi blo boljse
drugace kasko mas tko da tudi ce bi bil ti kriv ce nisi pil ni panike po moje ne bi smelo bit prevelikih komplikacij
rocna - bok - streha
Pravopis spreglej

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Ne feb 01, 2009 10:44 am

imaš kasko?

lahko sprožiš civilno tožbo zoper lpp a se boš kar načakal razen, če najameš odvetniško pisarno, ki se s takimi zadevami ukvarjajo in lahko v roku 2-4 mesecev dobiš denar na račun

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Ne feb 01, 2009 10:46 am

mal na pamet pisem.ampak sj je slo za prometno nesreco.kriv je voznik autobusa.in bi ti moral dat ˝kuponcek˝.nemore v nobenem primer biti deljena krivda.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
street racer
Novinec

Kraj: štajerska

Napisal/-a street racer Ne feb 01, 2009 10:52 am

nekaj mi ni jasno,mi lahko razložiš zakaj je kriv voznik avtobusa??

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Ne feb 01, 2009 10:55 am

street racer je napisal/-a:nekaj mi ni jasno,mi lahko razložiš zakaj je kriv voznik avtobusa??

ker je vozil tehnicno neizpravno vozilo.sj sm vedu da se bo kdo naslonu na to.ni glih direktno kriv,kriva je ocitno firma k ni poskrbela za vozila...sam v porocilu mislm da bo pisal da je kiu voznik.....
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
street racer
Novinec

Kraj: štajerska

Napisal/-a street racer Ne feb 01, 2009 10:58 am

tako je voznik je žrtveno jagnje-kriv je servis,oz vodstvo.ki je ob morebitni napaki molčalo,seveda voznik ne more izbirati med avtobusi katerega bo vozil ...nebi rad bil na njegovem mestu...

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Ne feb 01, 2009 11:02 am

street racer je napisal/-a:tako je voznik je žrtveno jagnje-kriv je servis,oz vodstvo.ki je ob morebitni napaki molčalo,seveda voznik ne more izbirati med avtobusi katerega bo vozil ...nebi rad bil na njegovem mestu...

ne more izbirat to ze,ampak more pa pregledat vozilo ce je izpravno.seprav luci,zavore,gume.
p.s. sj vem da se slis naumno ampak more to narest,tko kokr ti mores to narest....
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a lublancan Ne feb 01, 2009 11:06 am

abbe je napisal/-a:
street racer je napisal/-a:tako je voznik je žrtveno jagnje-kriv je servis,oz vodstvo.ki je ob morebitni napaki molčalo,seveda voznik ne more izbirati med avtobusi katerega bo vozil ...nebi rad bil na njegovem mestu...

ne more izbirat to ze,ampak more pa pregledat vozilo ce je izpravno.seprav luci,zavore,gume.
p.s. sj vem da se slis naumno ampak more to narest,tko kokr ti mores to narest....

sej polica je sklenjena za avtobus in ne za voznika
če je vozilo opravilo tehnični pregled, sploh pa 3 tedne nazaj, nima bit voznik česa kriu
podpis

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Ne feb 01, 2009 11:24 am

Kakšna deljena krivda?! Dobil boš "kupon" in stvar je rešena.
Mimogrede, kako je pa avtobus peljal brez kolesa, a ni vse po tleh ružilo?

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Ne feb 01, 2009 11:34 am

Strokovnjak je napisal/-a:Kakšna deljena krivda?! Dobil boš "kupon" in stvar je rešena.
Mimogrede, kako je pa avtobus peljal brez kolesa, a ni vse po tleh ružilo?

nekateri avtobusi sploh teli medmestni imajo zadaj na vsaki strani po dve kolesi...
Ni vse res kar napišem

dejanz75
Novinec

Napisal/-a dejanz75 Ne feb 01, 2009 11:40 am

Kasko imam, samo ne vem za kaj bi ga koristil če nisem nič kriv! Mogoče bo na koncu res treba poiskati odvetnika in tožiti avtobusno podjetje, ker bo sicer tema, ker rabim avto čim prej in ne čez dve leti...
Avtobus je imel po dve gumi na vsaki strani zadnje osi, tako da se je lahko še normalno ustavil.
Bom dal jutri še kako fotografijo gor.

Volvo power
Novinec

Kraj: kočevje

Napisal/-a Volvo power Ne feb 01, 2009 11:42 am

Vzrok za nesrečo je znan in to je odtrgana guma
Zakaj pride do odtrganja gume ?
Zato ker ni bila pravilno zategnjena, oziroma je potrebno na vseh tovornih vozilih in avtobusih, po menjavi gum, le te po prevoženih 50km, zopet naknadno privit, ker se rade sploh tam kjer so dvojne, odvijejo oz. razrahljajo, vsaj tako mi delamo na kamionih. Platišča, ki niso dovolj zategnjena, med vožnj plešejo na pestu in glodajo vijake tako dolgo, dokler jih ne odtrga in takrat gre guma po svoje.

Kdo je kriv ?
Kriv je voznik, ki ni pregledal vozila in podjetje, ki je odgovorno za vzdrževanje le tega.
Mislim, da tudi v avtobusih obstaja Knjiga preventivnih pregledov, kjer voznik vsak dan vpiše, da je pregledal vozilo .
Če je bil avtobus pred kratkim na tehničnem, potem je možno, da so menjali gume, ki pa jih potem niso še naknadno privili.
Ti si v tem primeru le nedolžna žrtev in v nobenem primeru nisi kriv !

saxo
Nov uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a saxo Ne feb 01, 2009 11:53 am

Šofer je prišel v firmo, pregledal avtobus, napisal papirje in sedel vanj ter odpeljal. Zdaj naj pa nekdo pošteno pove, če bi bil sam ta voznik avtobusa, kako in na kakšen način bi ugotvil, da ti bo čez toliko in toliko km odpadlo kolo???? Tega nihče niti pomisliti ne zna, kaj šele da bi pedvidel.

Ni šans, še pri osebnem avtu, ne moreš. Kot je že napisano, na tehničnem pregledu je bil avtobus in ne voznik. Tam so potrdili, da je avtobus tehnično neoporečen in ne vem na kak način bi bil lahko kriv voznik avtobusa za tako nesrečo.

Seveda, tudi voznik pravilno nasproti vozečega avtobusa, ki je peljal po vseh prometnih predpisih in pravilno po svojem voznem pasu, ne more biti na noben način kriv, če se ti prikotali tako kolo. Zato, če je kdo kriv, so ljudje na tehničnem pregledu in prav zaradi takih stvari (čeprav je bilo to tudi skoraj nemogoče ugotoviti v koliko ni zunanjih vidnih znakov, da je s kolesom nekaj narobe, oz. pritrditvijo kolesa, druga pa je površnost pri delu) morajo biti na tehničnih pregledih "zajebani" in nepopustljivi. Zadeva bo nekoliko manj pereča, ker ni bil nihče poškodovan ali ne daj, mrtev. Drugače bi se krivda obravnavala popolnoma drugače kot se bo. In tudi za taka dejanja so vozila taka ali drugačna zavarovana. Torej škode ne plačuje ne voznik avtobusa, ne tretja oseba, ampak zavarovalnica. Kaj si misli policaj je stvar posameznika, najlažje pa reči kriv je voznik. To je enako, kot če bi rekel, da so za vse neseče krivi policaji, ker jih v trenutku pred nesrečo ni bilo na tistem kraju in nesreče niso preprečili. Neumnost!

Kaj imaš ti zavarovano v kasku, koliko časa se bodo zadeve vlekle je pa druga. Pridobi si zdravniško potrdilo s katerim boš dokazoval poškodbe in predvsem, če boš tožil sam, kot je razvido iz tvojega pisanja, ne boš dobil nič. Ne bi bilo pa prav, zato, prepusti zadevo nekomu, ki te zadeve obvlada in ima izkušnje.
MJ

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Ne feb 01, 2009 1:07 pm

Kaj ste normalni da krivite šoferja? A se vam zdi, da bi moral šofer pred prevzemom busa preveriti če so vsi vijaki na kolesih dovolj priviti? Pa kaj še?! Voznik mora kvečjemu preveriti da ni kakšna guma prazna. Poznam primer ko je avtobusu med vožnjo odpadel zaganjač, ki ga je nato v glavo dobil voznik osebnega avta ki je vozil za njim, seveda na mestu mrtev. A je bil tudi tu po vaše kriv šofer? Lepo vas prosim, če bo kdo tu naj****, bo to mehanik ki je menjal kolo.

Mare2
Nov uporabnik

Napisal/-a Mare2 Ne feb 01, 2009 2:13 pm

Ni nujno, da je voznik avtobusa kriv.

Nisem bil na ogledu kraja dogodka, pa vendarle:
Lahko bi šlo tudi za objektivno krivdo lastnika, ker je škoda nastala v zvezi z uporabo avtobusa, ki spada tako kot avtomobili v skupino kot nevarne stvari.

Zato ima ugotavljanje oškodovančeve krivde pomen samo toliko, kolikor to lahko vpliva na obstoj razbremenitvenih razlogov (on se je nahajal pravilno na desni strani vozišča).

Po moji oceni gre tu za opisano odškodninsko odgovornost lastnika avtobusa, ali bo zavarovalnica takoj ali šele na sodišču (ali pa nikoli) izplačala odškodnino, pa je odvisno od nje in vztrajnosti oškodovanca.

Zavarovalnica iz avtomobilske odgovornosti namreč povrne škodo, ki je posledica uveljavljanja odškodninskih zahtevkov na podlagi civilnega prava in zakona o obveznih zavarovanjih v prometu, če je pri uporabi in posesti v polici navedenega vozila prišlo do uničenja ali oškodovanja stvari (škoda zaradi uničenja ali poškodovanja stvari).
popust

Uporabniški avatar
Chip
Novinec

Kraj: Jesenice-city

Napisal/-a Chip Ne feb 01, 2009 2:17 pm

Šofer avtobusa seveda ni kriv, samo skodo pa mora kriti zavarovanje avtobusa v tem primeru. Tukaj ni dvoma, saj je odpadla pnevmatika z vozila kriva za nesreco oz skodo. Če se pa zavlece, pa koristis svoj kasko ( zacasno) in ti kasneje "popravijo" zavarovanje. Odkrito receno, ne vem zakaj je v tem primeru dvom glede krivde

Chip

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a DaDek Ne feb 01, 2009 2:25 pm

za povzročitev prometne nesreče je vedno in edino kriv voznik in noben drug. Pa lahko obračate besede kok hočete. Vsi pa vemo, da tudi če je preverjal luči itd. nebi tega mogel prej ugotovit, verjetno..

Edino če bodo sami sebi dokazovali kdo ni kole zategno oz. namestil na slab material ;)

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Ne feb 01, 2009 4:17 pm

DaDek je napisal/-a:za povzročitev prometne nesreče je vedno in edino kriv voznik in noben drug.

Ja seveda :bonk
Da je vzrok prometne nesreče tehnična okvara nisi še slišal? Se zgodi redko, ampak se.

Uporabniški avatar
graal
Novinec

Kraj: Štajerska

Napisal/-a graal Ne feb 01, 2009 4:30 pm

Pozdrav!

Po moje je najbolje it na Avtobusno podjetje, se lepo dol usest in pomenit. Rečeš, da je tvoj zahtevek za poškodbe avtomobila in tvoje fizične poškodbe recimo 35k€, za katerega imajo čas 30 dni da izplačajo, če niso "za", pa jim lepo razložiš, da boš proti njim na policijo podal prijavo zaradi povzročitve nesreče s telesnimi poškodbami iz malomarnosti + jih naknadno tožil za 3X prvotne vsote. Če pa zadeva še vedno nebo stekla, pa si lepo popravi avto iz kaska proti njim pa podaj prijavo na policijo, potem pa bodi samo vztrajen. Najemi si odvetnika in jih počasi stoži za lepo vstoto, to je vsaj 50k€+. In glede na to, da je prišlo do fizičnih poškodb zaradi malomarnosti, je policija dolžna sodelovati, vsote denarja pa znajo krepko narasti.

p.s.: DaDek - ne bo držalo. Recimo primer policijskega zapisnika o nesreči pa krivec ni šofer. Si mislim, da bi namesto povoženje divjadi lahko pisalo tudi, "splet okoliščin na vozišču" ali kaj podobnega link

lp, Aleš.
Slika
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov