Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

marjan novak
Novinec

Kraj: ljubljana

zakaj vozijo motoristi z dolgimi lučmi?

Napisal/-a marjan novak Sr apr 08, 2009 8:23 pm

Otoplitve privabijo na cesto večje število motoristov, kar ni nič nenavadnega.
Težava je sledeča: več kot polovica motorjev ima "naštelane" luči, kot, da bi vozili z dolgimi. Hudo moteče je, če te nekdo zaslepi, še posebej, če se to dogaja na nekaj minut.
Zanima me, če se spoštovani motoristi tega zavedajo in kako se težava odpravi?
LP

Uporabniški avatar
Slicker
Mojster foruma

Kraj: okolica Trebnjega

Napisal/-a Slicker Sr apr 08, 2009 8:28 pm

zanalašč vozijo z dolgimi. kokr jz vem to celo učijo v avtošolah, ker so s temi lučmi dosti bolj vidni. je pa res da kar precej moti.

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a W|zz Sr apr 08, 2009 8:29 pm

Seveda to ni prav, jih pa 100x bolj razumem, kot pa meglenkarje pa "tunerje" z 8000 xenonom. Motoristi, če niso lih kamikaze, se v večini primernov smrtno ponesrečijo ravno zato, ker jih ljudje spregledajo. Dolge luči pač pomagajo to preprečit.

Uporabniški avatar
Mgajvr
Uporabnik

Kraj: okolica litije

Napisal/-a Mgajvr Sr apr 08, 2009 8:30 pm

to tudi mene moti. sicer ne vem kako to gledajo na tehničnem, ampak veliko jih ima res previsoko naštelane.. sploh pa pride bolj do izraza če se na motorju vozita 2

Uporabniški avatar
ijuvan
Novinec

Kraj: SG

Napisal/-a ijuvan Sr apr 08, 2009 8:32 pm

Težava se odpravi tako, da motoristi ugasnejo dolge luči. Spoštovani motoristi se tega zavedajo (vsaj velika večina). Prižgane pa imajo, da jih avtomobilisti prej/lažje opazijo (motor je precej ožji od avtov in se jih zato težje opazi, pa še samo eno luč imajo), saj zna biti za motorista precej boleče ob karambolu z avtom.
Sicer pa skoraj vsi prehitijo avto ob prvi priložnosti...
Edit: W|zz, mene v avtošoli vožnje z dolgimi lučmi niso učili.

iBiZaSeAt
Novinec

Kraj: kranj

Napisal/-a iBiZaSeAt Sr apr 08, 2009 8:37 pm

postavite se v vlogo motorista ter se povprasajte kako bi bilo vam če bi vozili pri hitrosti recimo 90 kmh pa bi ti svetl 5m pred tabo, za voznike motorjov je zlo pomembno da vidjo cesto pred sabo ker je že vsak kamenjček usoden zanje!!
ter ravno tako želijo biti zlo opazni kokr ste že povedali(se dogajajo primeri ker so izsiljeni ravno zaradi tega ker so premalo vidni)
lp

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Sr apr 08, 2009 8:38 pm

Moti gor moti dol. Men se zdi prou de motoristi vozjo z dolgini,ker se jih veliko prej opazi na cesti oz so bolj vidni. Če pa koga moti nej pa potrpi 1 sekundo, k ponavad letijo k snete skere pa gre mim na hitr.

Uporabniški avatar
black
Poznavalec foruma

Napisal/-a black Sr apr 08, 2009 8:46 pm

To ni prav da se vozijo z dolgimi! (sicer osebno nisem še nobenega zasledil)
Dajmo pa še v avtih dolge prižgat,pa še meglenke za vsak slučaj, da bomo bolj vidni :roll:
Motoristi naj pazijo sami nase tako da vozijo po omejitvah, katere so iste za vse udeležence v prometu!

Uporabniški avatar
Daewoo
Nov uporabnik

Kraj: Velenje

Napisal/-a Daewoo Sr apr 08, 2009 8:50 pm

Evo vam dam en citat iz knjige Magisterij vožnje motocikla: "Vozite s prižgano lučjo. Čeprav je proti predpisom, priporočamo, da v izrednih razmerah (gneča, zahajajoče sonce...) prižgete dolgi snop , ali pa žaromet malce privzdignete, da višje sveti." Tako da podnevi jaz vedno vozim z dolgo lučjo, ko pa se začne mračiti in ko se stemni, pa normalno da z kratko, če se pripelje kdo nasproti. Pa mislim da te pri dnevni svetlobi ena žarnica ne more zelo zaslepiti. Lep pozdrav vsem motoristom in avtomobilistom.
Prej - 1.8 120KM l.1999 bencin: Slika Zdej - 2.0 150KM l.2006 dizel: Slika

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Sr apr 08, 2009 8:54 pm

Jaz tudi raje vidim, da se podnevi vozi z dolgimi lučmi, saj je res tako bolj opazen. Zdaj če pa koga dolge luči sredi belega dne motijo, pa mislim da ni problem v motoristu, ampak v očeh nasproti vozečega voznika.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Aldin20
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a Aldin20 Sr apr 08, 2009 9:00 pm

mene motoristi nemotijo..kot ste navedli naj vozijo se jih prej opazi..bolj me moti tisti xenon varjanta ko se pol pol ure nemors k sebi prit..newem zakaj neukrepajo to

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Sr apr 08, 2009 9:18 pm

Nevem zakaj jih zagovarjate, meni taki bolj slepijo kot meglenkarji. Ne rečem, da bi vozili z dolgimi in v fazi približevanja nasproti vozečega vozila zasenčili, to bi še šlo. A nema boga, dolge žgat od štarta do cilja, skozi naselje pa 100 na uro ... :/:o:/
Lahko bi se že zavedali tega, da jih gre več na oni svet po svoji krivdi, kot pa po tuji in bi najprej počistili pred svojim pragom - vozili pametno, pa magari z zasenčenimi lučmi.

Uporabniški avatar
=ZiAn=
Uporabnik

Kraj: LJ

Napisal/-a =ZiAn= Sr apr 08, 2009 9:19 pm

Popolnoma podpiram vožnjo motoristov z dolgimi lučmi podnevi, saj so tako res bolj opazni in pa tudi podnevi te dolge luči prav nič ne zaslepijo. Ponoči pa še nisem videl motorista z dolgimi priti nasproti...
...Prava nemška zverina bučno zahrumi v turobno jutro, ljudje prično padati na kolena, ko se mimo njih zapeljem v audi a šest petici. "Mati tudi jaz bom nekoč" zašepeta mladi fant svoji materi, ki ji spolzi solza po zgubanem licu...

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr apr 08, 2009 9:26 pm

Tako kot eni pravijo. Podnevi naj imajo dolge luči, to tudi priporočajo strokovnjaki, in s tem se strinjam čeprav je proti pravilom. A ponoči je prav da vozijo s kratkimi lučmi, saj takrat ni potrebe po dolgi.

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Sr apr 08, 2009 9:27 pm

Ne spomenm se da bi me to kje učili, ampak čist avtomatsko, sploh če je full sončen dan itaq z dolgimi, saj drugače sploh nisi opazen. Ko za se pa začne temniti pa normalno kratke. Ne vem pa koga to moti...sem tudi dostikrat v avtu in opazim motorista z dolgimi in me to niti malo ne zmoti. Dosti bolj motijo tiste 100× preveč sijoče kvazi xenonke in ne vem še kaj na avtih!!!
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Verbatim
Nov uporabnik

Napisal/-a Verbatim Pe apr 10, 2009 2:21 am

Vsaki dan srečujem motoriste, ki vozijo sredi dneva z dolgimi lučmi, in se mi ne zdi nič moteče. Celo podpiram to, saj jih tako vozniki prej opazimo.

Mislim da v Franciji pa je celo obvezno, da motoristi čez dan vozijo z dolgimi lučmi.

Luks1
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a Luks1 Pe apr 10, 2009 8:17 am

Tudi jaz vedno vozim podnevi z dolgimi lučmi, pa mi še noben avtomobilist ni blendal nazaj.

geronimo
Nov uporabnik

Napisal/-a geronimo Pe apr 10, 2009 8:41 am

Mene moti, ko se ti v naselju nalima na rit in ti nabija s tistimi dolgimi, da nič ne vidiš nazaj. Malo pretiravm, ampak a je res tako zajebano ugasniti dolge luči na motorju, da to ne morejo narediti, če vozijo v koloni?

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Pe apr 10, 2009 8:53 am

mater ej,malo toplo vreme pa že puno te golazni na cesti..... da se jih je kar za bat,ker eni vozijo ko idioti
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

gti85kw
Novinec

Napisal/-a gti85kw Pe apr 10, 2009 8:59 am

kako je to mozno da to sploh lahko koga moti??!!dobrega ..voznika..normalnega moskega..kvecjecu lahko preplavi obcutek navdusena ko vidi motor..v bilo kaki situaciji....
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov