Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
\OnlyME/
Novinec

Kraj: Maribor

Prikrite napake na vozilu - civilna tožba

Napisal/-a \OnlyME/ Sr jul 08, 2009 7:36 pm

Kupil sem avto, ki se je prodajal privat, bila je narejena pogodba videno-kupljeno, na kateri so le moji podatki, podpisal pa nisem nikjer nič.

Ob nakupu avta je bilo garantirano da je z avtom vse vredu in da je brezhiben. Po enem dnevu pa avto ne vžiga več, avto sem dal na tester, ki je javil vse polno napak - gre za skrite napake.

Bral sem obligacijski (al kaki že) zakon, kjer imam kot kupec možnost civilne tožbe za prikrite napake v roku 30 dni po nakupu vozila.

Mi lahko kdo kaj priporoča?

Uporabniški avatar
Slicker
Mojster foruma

Kraj: okolica Trebnjega

Napisal/-a Slicker Sr jul 08, 2009 7:39 pm

avto se da na tester pred nakupom, pol jokat je prepozno.

p.s.: a si probal avto vžgat z rezervnim ključem?

Uporabniški avatar
\OnlyME/
Novinec

Napisal/-a \OnlyME/ Sr jul 08, 2009 7:45 pm

Sem robal z rezervnim, isto.......

north789
Stalni uporabnik

Kraj: Domžale z okolico

Napisal/-a north789 Sr jul 08, 2009 7:53 pm

Ja fant zato so pa uradni servisi plačaš pregled in to je to videno kupljeno verjetno da v pogodbi piše da od tega pa tega časa ne odgovarja prejšn lastnik več za avto

DeNiŠ
Novinec

Napisal/-a DeNiŠ Sr jul 08, 2009 7:57 pm

nisem prepričan sam se mi zdi da tud v pogodbi videno kupljeno velja določena garancija ...

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Sr jul 08, 2009 7:57 pm

Teško boš kaj z tožbo naredil, ker se bo prodajalec izgovarjal da je prodal avto v voznem stanju in ni vedel za te napake ker tudi ni strokovnjak na tem področju. Pač drugič ko boš kupoval avto privat videno kupljeno preveri vse kar je možno oz ga pelji k mehaniku, osebno mislim da boš tole mogel vzet kot za iskušnjo, ki te je najbrš kar nekaj koštala, če pa avto kupiš pri kakšni firmi je pa druga muzika. Če ti bo pa kaj ratal pa poročaj

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Sr jul 08, 2009 8:07 pm

[quote="S|icKeR"]avto se da na tester pred nakupom, pol jokat je prepozno.

[quote]

se popolnoma strinjam s tem postom.
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Sr jul 08, 2009 8:11 pm

Kar je je, najboljš da greš kakšnemu ki ima tester in gresta lepo od napake do napake, ker varjant je lahko miljon od kabljov, konektorjev, oksidacij,.... ali pa zrihtaš za silo in prodaš naprej

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL Sr jul 08, 2009 8:16 pm

pskoda je napisal/-a:Kar je je, najboljš da greš kakšnemu ki ima tester in gresta lepo od napake do napake, ker varjant je lahko miljon od kabljov, konektorjev, oksidacij,.... ali pa zrihtaš za silo in prodaš naprej

za začetek, pa najboljš vse napake pobrisat, pol pa videt kere se nazaj pojavjo.

Uporabniški avatar
tomson
Uporabnik

Kraj: LJ / MB

Napisal/-a tomson Sr jul 08, 2009 8:35 pm

Ti na licu mesta skritih napak nisi mogel opaziti, zato ker so SKRITE! Če v roku šestih mescov od dneva prevzema opaziš skrito napako, moraš prodajalca obvestiti o tej napaki v roku osmih dneh, od dneva ko si ugotovil skrito napako.

Za uveljavitev skritih napak morajo biti izpolnjene določene predpostavke:
- vzrok za napako mora obstajati v času prehoda rizika: v tvojem primeru očitno to drži, če si že naslednji dan opazil skrite napake
- kupec za napako ne ve in tudi po pregledu stvari ni dolžan vedeti za napako: logično
- kupec mora obvestiti prodajalca o skriti napaki brez odlašanja: kaj še čakaš?
- ugovor mora biti natančen: to ti verjetno ne bo delalo problemov

Kaj mora narediti prodajalec? Da popravi zadevo, ali pa ti izroči isto stvar brez napake, lahko zahtevaš nižjo ceno, lahko pa tudi razdreta pogodbo.

Obilo sreče, glede na to, da imaš opravka s privatnikom.
AUDI A6 c5 3.0 220hp Quattro Benzin/LPG

Uporabniški avatar
\OnlyME/
Novinec

Napisal/-a \OnlyME/ Sr jul 08, 2009 9:05 pm

tomson je napisal/-a:Za uveljavitev skritih napak morajo biti izpolnjene določene predpostavke:
- vzrok za napako mora obstajati v času prehoda rizika: v tvojem primeru očitno to drži, če si že naslednji dan opazil skrite napake
- kupec za napako ne ve in tudi po pregledu stvari ni dolžan vedeti za napako: logično
- kupec mora obvestiti prodajalca o skriti napaki brez odlašanja: kaj še čakaš?
- ugovor mora biti natančen: to ti verjetno ne bo delalo problemov

1. res je, takoj naslednji dan se je napaka ˝pojavila˝
2. nisem vedel in še zdaj nevem kaj je narobe da ne vžiga
3. sem obvestil, povedal točno kaj je narobe, zahteval povrnitev denarja za popravilo in dobil odgovor:˝Jaz ne bom vračal denarja, avto je bil izpraven ko si ga odpeljal, če si ga pokvaril, ga še popravi.˝
4. o ja, ugovor bo natančen do pikice - avto je bil 4x že na testeru (različnih) in skos javlja napake, da ne omenjam da mi dečko sploh ni dal rezervnega ključa in homologacije - slednje baje nima, ključ sem dobil od pred prejšnjega lastnika, pa še to je ključ v nedelujočem stanju.

Spravil se bom do odvetnika, mu izročil vse papire, vključno s pogodbo o komisijski prodaji, na kateri so le moji podatki, podpisat pa se nisem rabil nikjer in bom poskušal dečkota iztožit v tej meri, da ne samo da bo kril popravilo, ampak bo moral vrniti celotno kupnino, ker namreč od nakupa avta naprej (oziroma od naslednjega dne), nas kar ena množica zgublja živce okol avta ko ne ugotovimo kaj je narobe, tako da imajo še drugi stroške, ne samo jaz. Bom poročal!

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Napisal/-a DaDek Sr jul 08, 2009 9:17 pm

stari ti pa maš nesrečo s temi avti ej.. :/ jao.

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Sr jul 08, 2009 9:24 pm

\OnlyME/ je napisal/-a:na kateri so le moji podatki, podpisat pa se nisem rabil nikjer

Kako niso nikjer njegovi podatki?

Uporabniški avatar
lumpii
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a lumpii Sr jul 08, 2009 9:29 pm

Občutek imam, da boš potegnil takratko....
Najprej moraš dokazati, da te je nategnil, kar pa je full težko, če je avto res delal, ko si ga odpeljal.

Zdaj prvo me zanima za kater avto se gre in koliko keša je v igri? (ker če je pod 5-6k€ je brez veze, ni vredno)....pač tip te je pošteno nategnil, po domače povedano, ne moreš mu pa nič, razen osebno lahko ukrepaš, na stari poznan načim vsem tu gor....
E60 525dA M-Optic, 2005

Uporabniški avatar
lumpii
Stalni uporabnik

Napisal/-a lumpii Sr jul 08, 2009 9:31 pm

Prokarjon je napisal/-a:
\OnlyME/ je napisal/-a:na kateri so le moji podatki, podpisat pa se nisem rabil nikjer

Kako niso nikjer njegovi podatki?

Če ga ni nikjer se pravi da je preprodajalec. Avto ni bil na njem napisan, ampak še na lastnika po prometni.....
Na kupoprodajni je le zamenjal račun, ki ne rabi biti overjen ( overjen je le podatek prodajalca in avta)...

Se pravi si se nategnil sam ker nisi zahteval osebne ali katerega koli dokumenta, kar pa je osnova med pregledom avta - ugotoviti dejansko lastništvo!!!!!!!!!!!!!!

Občutek imam da dejansko sploh ne veš od koga si kupil avto....morda celo tožiš lastnika po prometni, ki je avto prodal dilerju za male pare.....izgubil veliko € zaradi okvare pač., ti ga boš pa še tožil.
Zadnjič spremenil lumpii, dne Sr jul 08, 2009 9:34 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
E60 525dA M-Optic, 2005

Uporabniški avatar
\OnlyME/
Novinec

Napisal/-a \OnlyME/ Sr jul 08, 2009 9:33 pm

Mam podatke od prodajalca, sam pač na pogodbi ga ni, ker zgleda kot da bi kupil iz trgovine

Uporabniški avatar
lumpii
Stalni uporabnik

Napisal/-a lumpii Sr jul 08, 2009 9:36 pm

\OnlyME/ je napisal/-a:Mam podatke od prodajalca, sam pač na pogodbi ga ni, ker zgleda kot da bi kupil iz trgovine

Ja itak, da je kot trgovina, ker mu je en zamenjal račun za par €.....njega pa nikjer ni več.
KP pogodba more met 2 lista!!!!! En je overjen. Brez obeh ne moreš sploh prepisati avta.
E60 525dA M-Optic, 2005

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Sr jul 08, 2009 9:41 pm

Podatke si nametal kar vse povprek. Pogodba pa nič podpisal pa komisijka pogodba, brez njegovih podatkov, klavzula videno kupljeno.... svašta.

Kako pa si avto sploh lahko registriral na svoje ime potem?

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Sr jul 08, 2009 9:44 pm

kdo je overil to pogodbo? ta prodajalec? (to ti piše na zadnji strani, tudi more biti žig občine zraven.

Uporabniški avatar
lumpii
Stalni uporabnik

Napisal/-a lumpii Sr jul 08, 2009 9:56 pm

GiGi1985 je napisal/-a:kdo je overil to pogodbo? ta prodajalec? (to ti piše na zadnji strani, tudi more biti žig občine zraven.

Pomoje je pogodbo overil lastnik po prometni, ti ki so pa vmes pa so le račune menjali pri isti firmi...... Račun ni overjen....ponavljam še enkrat.
E60 525dA M-Optic, 2005
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov