Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
obcasnigledalec
Novinec

Je "prehitevanje" po desnem pasu avtoceste prekrše

Napisal/-a obcasnigledalec Pe jul 17, 2009 7:59 pm

Sem danes šel na primorski konec in se vračam domov proti LJ. Cela gužva na poti, večinoma potovanje okoli 100 km/h, včasih okoli 80. Pa se peljem v koloni okoli 110 km/h mimo tovornjakov in ko gremo mimo vseh tovornjakov grem nazaj na vozni pas. Na prehitevalnem pasu so se vozili še naprej 110 km/h jaz pa sem imel na voznem slab kilometer do naslednjega tovornjaka in sem pospešil na 130 km/h.Vmes prehitim kakih 5-7 avtov, ko pa se dovolj približam tovornjaku vidim plac med enim BMWjem in neko toyoto pa se vključim notri. Pa naredimo stop tukaj:
Sem s tem, da sem zapeljal na vozni pas in pospešil na višjo hitrost kot jo imajo avtomobili na prehitevalnem pasu naredil prekšek? Ali s tem da sem se potem, ko sem šel mimo parih avtov in se nazaj vključil?
Pa gremo naprej. Potem se še naprej peljem v koloni, ko se začne vozniku BMWja za mano trgat. Začne mi blendat in vozit direkt za ritjo. Kam naj se pa umaknem? V tovornjak? Pa še hitreje ne morem ker smo v koloni in je pred mano kakih 10 avtov. Ne bom se pa umaknil vsakič ko grem mimo tovornjakov, ker jih je bilo kakih 5 z okoli 100m prostora med sabo. Ampak seveda, tipo vztrajno blenda in vozi neumno. Enkrat se naredi med mano in njim luknja okoli 100m, ampak mi je čez tri sekundo takoj na riti. Potem ko pa se končno vozni pas sprosti zapeljem na njega in tip stopi po gasu in se mi res na milimeter približa, kot da me hoče dol s ceste zrint, potem pa po gasu in naprej. PACIENT. Pa sem ga videl na približno in ni bil kak mali ćefurček s fotrovim bmwjem, ampak je tipo zgledal poslovno oblečen. In se gre potem spravljat s svojim bmwjem nad enga bogega študenta v srebrnem polotu. Pa kaj mu ni jasno?
Zadnjič spremenil obcasnigledalec, dne Pe jul 17, 2009 8:13 pm, skupaj popravljeno 2 krat.
Zdaj že objavlam občasno

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Pe jul 17, 2009 8:11 pm

Glede na CPP itak da je to prekršek, vendar je prekršek tudi, da se ne umakneš hitreje vozičim, saj vozijo po prehitevalnem pasu s hitrostjo tovornjakov. Nažalost pa tega v Sloveniji ne poznamo. Pri nas je samo cesta s več pasovi... glede tipa za BMW-jem pa... verjetno sam nimaš enako "prestižnega" avtomobila - jasno, da se mu je skrajšal falus, ko si ga prehitel. Takim, ki te čejo "zrinat s ceste pomaga le dvoje" - da jih ne jebeš oz. drugo, v kolikor je dovolj pod havbo, da mu pokažeš, da njegov x-krat dražji avto od tvojega ne folga slediti precej cenejšemu. Nikoli ne bom pozabil tistega reveža z BMW 5, ko na noben način ni mogel slediti moji eni ubogi testni Cupri, vredni skromnih 33.000 € po ceniku (pa predelava na okoli 270 KM je bila vredna še nekaj 100 €...)... kakšna faca... neprecenljivo ;)

Uporabniški avatar
Badmike
Novinec

Kraj: Tu pa tam

Napisal/-a Badmike Pe jul 17, 2009 8:41 pm

Tipsonu ni bilo jasno kako lahko polo prehiti njegovega magarca.
Pač je to balkanski režim v prometu. Kao ti ne boš mene z temi jajci.
Da se meni tak za rit postavi! Evo bremza pol pa delaj kaj boš zadaj ali boš naletu in plačal ali pa se boš upam da ustavil in povečal varnostno razdaljo.
Verjemi to vedno pali. :twisted:
Make my day

Uporabniški avatar
Matjaz46
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a Matjaz46 Pe jul 17, 2009 8:59 pm

Zaradi takoh so pol kolone na prehitevalnem pasu, ker je razdalja med tovornjaki 100-200m in se ne umaknejo. Prehitel bi ga pa v 20 metrih.

Uporabniški avatar
obcasnigledalec
Novinec

Napisal/-a obcasnigledalec Pe jul 17, 2009 9:11 pm

Matjaz46 je napisal/-a:Zaradi takoh so pol kolone na prehitevalnem pasu, ker je razdalja med tovornjaki 100-200m in se ne umaknejo. Prehitel bi ga pa v 20 metrih.

Ne mislm se umikat enem človeku ker bi bil potem vsseno v istem dreku kot jaz, samo pred mano. Kolona je bila pred in za mano. Če pa mislš da jaz delam kolone se pa motiš.

Tipsonu ni bilo jasno kako lahko polo prehiti njegovega magarca.
Pač je to balkanski režim v prometu. Kao ti ne boš mene z temi jajci.
Da se meni tak za rit postavi! Evo bremza pol pa delaj kaj boš zadaj ali boš naletu in plačal ali pa se boš upam da ustavil in povečal varnostno razdaljo.
Verjemi to vedno pali.

Ponavad potapkam brezmo, tolk da se luč prižge, to potem večino prepriča da se umiri in upošteva varnostno razdaljo.
Zdaj že objavlam občasno

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Pe jul 17, 2009 9:23 pm

to je sedaj v "modi", se pripeljat z 150kmh in več po prehitevalnem nekomu za rit in že od daleč blendat, češ, "vidi ti mene, marš dol z prehitevalnega, da mi slučajno ne bo treba spustit gasa" :roll: Tak pacient pa ne pomisli, da ni edini na cesti, in da oseba pred njim se nima kam umaknit ali da bi mogoče tudi on pred njim rad prehitel tistih 5-10 avtov, ki so pred njimi!
Če pa me kaj bolj razp**** kot blendanje na avtocesti!! :evil: (razen v primeru ko določen pacient ne loči voznega od prehitevalnega pasu.)

Drugače pa je prehitevanje po voznem pasu prepovedano, tako da si bil v prekršku. Tudi taki pacienti so(ste). :roll: :lol:

LP

Uporabniški avatar
obcasnigledalec
Novinec

Napisal/-a obcasnigledalec Pe jul 17, 2009 9:28 pm

Hmm, samo recimo, 23. člen ZVCP:

75. prehitevanje je vožnja mimo drugega udeleženca cestnega prometa, ki se premika v isti smeri po prometnem pasu ali delu smernega vozišča, ki je namenjen prometu. Hitrejša vožnja ene kolone vozil od druge na cesti, ki ima najmanj dva prometna pasova za vožnjo v isto smer, ni prehitevanje;

Ampak 36. člen pravi:

(5) Prehitevanje po desni strani ni dovoljeno na avtocesti in cesti, rezervirani za motorna vozila, razen na ploščadi iz tretje alinee drugega odstavka tega člena.

Klinc.

Razen če bi bli pred cestninsko postajo:

2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka je dovoljeno prehiteti po desni strani:
– vozilo, ki vozi na ploščadi z več prometnimi pasovi, v katero se razširi smerno vozišče pred cestninsko postajo, na kateri je hitrost omejena na največ 60 km/h;

Mah, pa sem bil v prekršku.
Zdaj že objavlam občasno

yani
Novinec

Napisal/-a yani Pe jul 17, 2009 9:37 pm

Ok, torej jaz se peljem lepo 130 po voznem (desnem pasu), pred mano dallleč nobenega. Na prehitevalnem (levem) pa je kolona vozil, ki pa zaradi gužve vozijo 100 km/h. (mimogrede, to je skoraj že stalna praksa, maš več placa na voznem pasu kot na prehitevalnem - če ni tovornjakov seveda).

Če sem vas prav razumel, moram jaz zaradi teh butlov na prehitevalnem upočasnit vožnjo na 100 km/h, da ji kao ne bi prehitel.

A zdaj bom pa jaz v prekršku, ker se pravilno po svojem pasu peljem, oni pa se gužvajo na prehitevalnem?

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Pe jul 17, 2009 9:49 pm

obcasnigledalec je napisal/-a:Hmm, samo recimo, 23. člen ZVCP:

75. prehitevanje je vožnja mimo drugega udeleženca cestnega prometa, ki se premika v isti smeri po prometnem pasu ali delu smernega vozišča, ki je namenjen prometu. Hitrejša vožnja ene kolone vozil od druge na cesti, ki ima najmanj dva prometna pasova za vožnjo v isto smer, ni prehitevanje;

to ni navezano na avtocesto ampak cesto rezervirano za motorna vozila (se pravi dvopasovnica) Ti se lahko po obvoznici pelješ po desnem pasu hitreje kot na levem.

@yani
ja, dejansko si v prekršku, ampak roko na srce, kolikokrat se pa to zgodi? Potem je v prekršku tudi tisti, ki pelje po prehitevalnem pasu s 100 kmh, ker ima desni pas prosti in se ne umakne!

LP

zlarre_
Novinec

Napisal/-a zlarre_ Pe jul 17, 2009 9:54 pm

Zakaj nisi mal zabrenzal, da se ti zaleti v avto, pa ga tožiš.....ko dobiš denar pa ga fejst pretepeš. ;)

Meni se je to dogajalo, ko sem imel Puntota 60KM v prometni, ampak je bil predelan na 100KM. :twisted:
In tudi en revež se mi je prilepil z 318i na rito...sem bil miren in čakal....seveda se nisem hotel umaknit....pred menoj so vozili avti 130km/h.....dokler mi ni počil filem in sem začel spoščat adrenalin. Pohodil sem gas in stopil na odstavni pas kjer sem prehitel vse in njega sem pustil daleč zadaj....nato zmanšal po 2km razlike, da je prišel mimo in pokazal kmetu srednji prst. Tako se dela z loleki. ;)
Vem, da je prekršek in da je visoka kazen.....sam ne prenesem "petelinčkov" v BMWjih. :evil:

Uporabniški avatar
obcasnigledalec
Novinec

Napisal/-a obcasnigledalec Pe jul 17, 2009 10:01 pm

GiGi1985 je napisal/-a:to ni navezano na avtocesto ampak cesto rezervirano za motorna vozila (se pravi dvopasovnica) Ti se lahko po obvoznici pelješ po desnem pasu hitreje kot na levem.

Sej zato sem pripopal še 5 točko 36 člena. Odvisno katero obvoznico misliš, če misliš LJ obvoznico potem se tudi tam ne sme peljati hitreje na desnem pasu kot po levem.
Zdaj že objavlam občasno

yani
Novinec

Napisal/-a yani Pe jul 17, 2009 10:02 pm

GiGi1985 je napisal/-a:
obcasnigledalec je napisal/-a:Hmm, samo recimo, 23. člen ZVCP:

to ni navezano na avtocesto ampak cesto rezervirano za motorna vozila (se pravi dvopasovnica) Ti se lahko po obvoznici pelješ po desnem pasu hitreje kot na levem.

@yani
ja, dejansko si v prekršku, ampak roko na srce, kolikokrat se pa to zgodi? Potem je v prekršku tudi tisti, ki pelje po prehitevalnem pasu s 100 kmh, ker ima desni pas prosti in se ne umakne!

LP

Ja no, ni tako pogosto, ampak sem že parkrat doživel. Definitivno pa je oni, ki dela kolono na prehitevalnem v večjem prekršku kot jaz. Samo jaz pa sem potem zaradi njega avtomatsko tudi v prekršku, pa nisem nič narobe naredil. j*** ga tako je življenje.

Uporabniški avatar
ST 13
Novinec

Kraj: Celje

Napisal/-a ST 13 Pe jul 17, 2009 10:15 pm

Pa je lahko prekršek, da brez razloga (razn da ti en vozi pol metra za ritjo) sunkovito zaviraš na avocesti na prehitevalnem pasu (v primeru, da res pride do prometne nesreče)?

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Pe jul 17, 2009 10:16 pm

v takem primeru grem js tudi na desni pas in 130. enostavno te ostali prisilijo da kljub upoštevanju CPP kršiš CPP. ampak rajši vozim po voznem, kot kampiram na prehitevalnem. Je pa res, da ne grem takoj na voznega, ampak malo počakam. tak nobeden nemore rečit, da sem neučakan.

@zlarre_ ipd patroni: s takim in podobnim mu sam dokažeš da si njemu enakovreden b****. pa se lahko nevem kak na glavo postavljaš in se maš za razsodnika.
LP Rok

Uporabniški avatar
obcasnigledalec
Novinec

Napisal/-a obcasnigledalec Pe jul 17, 2009 10:26 pm

ST 13 je napisal/-a:Pa je lahko prekršek, da brez razloga (razn da ti en vozi pol metra za ritjo) sunkovito zaviraš na avocesti na prehitevalnem pasu (v primeru, da res pride do prometne nesreče)?

Jap, in sankcija ni dobra:

(2) Vozniku motornega vozila, ki ogrozi drugega udeleženca cestnega prometa in vozniku motornega vozila, ki povzroči prometno nesrečo zaradi kršitve prometnega pravila oziroma določbe o hitrosti, varnostni razdalji, strani oziroma smeri vožnje, prehitevanju, vožnji mimo ustavljenega avtobusa ali vozila, s katerim se prevaža skupina otrok, vzvratni vožnji ali obračanju na vozišču, nenadnem, zaviranju oziroma zmanjšanju hitrosti, vključevanju v promet oziroma prednosti vozil, vožnji pod vplivom alkohola, mamil ali drugih psihoaktivnih snovi, telesni ali duševni zmožnosti za vožnjo ali zaradi neupoštevanja prometnega znaka ali znaka policista, se izreče tudi prepoved vožnje motornega vozila.
Zdaj že objavlam občasno

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Pe jul 17, 2009 10:48 pm

ma jebeni tovorjaki..
grem včiraj z moroja, kolona tovornjakov od vrhnike do morja, skoz polno po desnem pasu..

vozlo se je pa 150 v koloni al pa 100 za tovornjakom ki je drugega prehitevu..
bi blo treba prepoveda tovornjakov v turistični sezoni..

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Dariooo So jul 18, 2009 12:19 am

mah...glupost...ce vozis po levem pasu 130km/h in pred tabo avti...in na tvoji desni tovornjaki...bos ja vozu po levem pasu...itaq ce se odmaknes kaj bo un za tabo zastopu...da bo pridobil 50m in bo pred tabo..cisto nic...

Drugace po desnem pasu se lahko prehiteva recimo po mestu, kjer je vec voznih pasov....na avtocesti je to prepovedano + nevarno...recimo da ti pospesis...in prides lih v mrtvi kot avta, ki vozi pred tabo na levem pasu....in on hoce it na desni pas....ti pa si malo bolj naprej od mrtvega kota...in bum....ga imas v boku :)

Ja...glede ogrozanja drugih...on tudi more drzat varnostno razdaljo...ce avti pred tabo upocasnijo...upocasnis tudi ti....on pa ce je na pravilni varnostni razdalji bo tudi upocasnil....ce pa nima dovolj varnostne razdalje...njegov problem...ja se ti ne bos zabil v vozilo pred teboj oz se mu prilepu na rit.....ce pa nisi na avtocesti...pa ti je "skocu" zajec pred avto, pa si mogu zavirat....se zgodi...ampak on se vedno ni drzal varnostne razdalje :)

LP
Slika

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 So jul 18, 2009 12:21 am

kolesar je napisal/-a:ma jebeni tovorjaki..
grem včiraj z moroja, kolona tovornjakov od vrhnike do morja, skoz polno po desnem pasu..

vozlo se je pa 150 v koloni al pa 100 za tovornjakom ki je drugega prehitevu..
bi blo treba prepoveda tovornjakov v turistični sezoni..

misliš da si sam na tem svetu ?

sicer pa če ne bo tovornjakov bodo trgovine prazne, in tvoja draga ne bo mogla kupit nove kopalke. pa lačen boš tud.

aja, sem omenil šminko ?

:roll:

jaz bi politike rad odstranil. ker to najbolj zavira razvoj. brezvezni politični interesi.

če ne bi bilo politikov na oblasti.. bi se stvari profesionalno in strokovno rešile. zakaj lahko nekatere občine fantastično dobro delajo ? ker župan ni pod vplivom stranke

v parlamentu rabiš pravnike in ekonomiste. ne pa bedne in dolgočasne politike

jaz sem skušal mojo idejo argumentirat.... hudih posledic po moji ideji ne bi bilo.. po tvoji pa bi začeli stradat

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ So jul 18, 2009 1:22 am

najbolj mi je smešno ko pripeljem po kakšni ravnini (ravno danes) kot je recimo pri kozini, po voznem pasu.. pač 150 po števcu (ker to še ni kaznivo- z vsemi odbitki) in daleč v daljavi pacient na prehitevalnem pasu. pa ne govorit- mogoče je bil vozni pas zjahan, ker tam ni.
ja in kaj naj naredim, če tip vozi 100? kaj naj ne poblendam in vozim po voznem pasu naprej in čakam da me lih ko grem po desni mimo podre?? povejte tisti ki vas moti blendanje kaj naj v takem primeru naredim, če tip ne spremlja prometa in ne vidi nič?? šele ko mu s svetlobnimi znaki nakažem da sem prisoten se sem in tja kakšen umakne.
problem je, da se ljudje ki vozijo 100 ne zavedajo da kamioni vozijo 90-95 in to pomeni da če začnejo prehitevati 100m prej- traja pol ure da sploh pridejo do kamiona!

Uporabniški avatar
UDO1
Novinec

Napisal/-a UDO1 So jul 18, 2009 1:28 am

Ne po voznem, ampak kr po odstavnem mimo! Tako ne more v tebe zavit :P mal heca...
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov