Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Nasty
Uporabnik

Šlamparija Policije?

Napisal/-a Nasty Sr mar 10, 2010 9:29 pm

Čist ena taka tema o šlampariji, sedaj ne vem, ali Policije ali Davčnega urada.

Ko sem se 4. decembra lani peljal v službo, me je dobil radar. Podpisal zapisnik, dobil kopijo in se odpeljal. Če bi plačal v 8 dneh, bi plačal samo polovičko. Tako pa sem zamudil in sem plačal tudi polovičko, ampak 15. dan. Včeraj sem pa dobil iz Davčnega urada Opomin pred začetkom davčne izvršbe zaradi neplačila celotne kazni. Do sem vse OK. Toda v Opominu mi piše, da na predlog MNZ, št. plačilnega naloga...., iz dne 2. decembra.Torej, po podatkih, ki jih je dobil Davčni urad od Policije, se naj bi pa prekršek zgodil dva dni prej. Ne "ujame" se datum na zapisniku, ki sem ga dobil na kraju prekrška in datum na Opominu Davčnega urada.

Danes sem poslal pritožbo na Davčni urad, da lahko dokažem, da 2. decembra nisem bil kakorkoli kontroliran, oziroma ustavljen s strani Prometne policije.

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Kraj: WestCoast

Napisal/-a mr.ramo Sr mar 10, 2010 9:31 pm

upaj da bos kaj dosegu s to pritozbo ;) ..drgač a ni po novem 16 dni časa za polovičko?

Uporabniški avatar
gepl83
Uporabnik

Napisal/-a gepl83 Sr mar 10, 2010 9:40 pm

Poleg šlamparije nekoga drugega, se je tu predvsem izkazala tud tvoja. Če bi mal mislu na to, da boš manj plačal v osmih dneh, bi to tud naredu. Verjetno že ni bla visoka kazen, ker drugač bi zihr plačal v roku. Ko sem jaz dobil kazen, sem se hudičevo pomujal, da sem jo plačal takoj, ker 50% je pa tud neki.
GQ

Nasty
Uporabnik

Napisal/-a Nasty Sr mar 10, 2010 9:42 pm

Na zapisniku piše 8 dni. Policaj mi je pa rekel, da imam časa 16 dni. Tako, da mi zadeve niso čist jasne.

Vem, da ne bom nič dosegel. Ampak vsaj malo časa jim bom vzel, da zadeve rešijo. Če je želijo red, naj bo za vse. Tudi za Državo.

Se strinjam, da sem tudi jaz šlampast. Gre pa za dolg 25 EUR.

bmwe46
Novinec

Kraj: ms

Napisal/-a bmwe46 Sr mar 10, 2010 10:30 pm

sem imel podoben primer kot ti, ko so me policisti v naselju ustavili ker nisem bil privezan. sem dobil 120evrov kazni, policist mi je rekel da lahko plačam polovico v 16dneh, na zapisniku pa 8dni. tako da nevem kako je z tem, samo sem raje plačal 7dan.
bmwe46

Uporabniški avatar
Skeleton
Nov uporabnik

Napisal/-a Skeleton Če mar 11, 2010 7:09 am

V 57. členu Zakona o prekrških piše, da imaš pravico do zahteve za sodno vartsvo v 8 dneh ter če te zahteve ne podaš imaš po pravnomočnosti plačilnega naloga (postane po 8 dneh od vročitve) še zmeraj 8 dni da plačaš polovičko. Tko pride potem 16 dni za plačilo polovičke!

Evo še opis 57. člena Zakona o prekrških:

(1) Plačilni nalog se izda in vroči kršitelju takoj na kraju prekrška, če pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa prekršek osebno zazna ali ga ugotovi z uporabo ustreznih tehničnih sredstev ali naprav.

(2) Plačilni nalog, ki velja kot pisna odločba o prekršku, vsebuje: osebno ime in naslov, EMŠO, če je fizična oseba tujec, pa njene rojstne podatke, državljanstvo, stalno oziroma začasno prebivališče, za odgovorno osebo tudi zaposlitev, za pravno osebo pa ime in sedež ter matično številko, kraj in čas storitve prekrška, pravno opredelitev prekrška, znesek globe, za prekrške zoper varnost javnega prometa tudi število kazenskih točk, številko računa za plačilo in pouk o pravici do pravnega sredstva, lahko pa tudi druge podatke v skladu s predpisi. Plačilni nalog, izdan za prekrške zoper varnost javnega prometa, vsebuje tudi navedbo vrste voznika, kategorijo vozila, s katerim je bil storjen prekršek, številko vozniškega dovoljenja, navedbo organa, ki je izdal vozniško dovoljenje, ter datum izdaje vozniškega dovoljenja. Plačilni nalog vsebuje pouk o pravici do zahteve za sodno varstvo v osmih dneh in načinu njene vložitve.

(3) Kršitelj lahko v osmih dneh od prejema plačilnega naloga vloži zahtevo za sodno varstvo.

(4) Kršitelj, ki ne vloži zahteve za sodno varstvo v roku iz prejšnjega odstavka, lahko v osmih dneh po pravnomočnosti plačilnega naloga plača polovico izrečene globe, sicer se izrečena globa prisilno izterja v celoti. Pouk o tej pravici je del pouka o pravici do pravnega sredstva na plačilnem nalogu.

(5 Če kršitelju plačilnega naloga ni mogoče vročiti takoj na kraju prekrška, se mu plačilni nalog vroči po določbah zakona, ki ureja splošni upravni postopek. Če okoliščine to omogočajo, se kršitelju na kraju prekrška pusti tudi obvestilo o prekršku, ki vsebuje kraj in čas storitve ter pravno opredelitev prekrška.

(6) Zahteva za sodno varstvo se vloži pisno pri prekrškovnem organu, katerega pooblaščena oseba je izdala plačilni nalog. Prekrškovni organ preizkusi zahtevo za sodno varstvo in odloči v skladu s 63. členom tega zakona. Če prekrškovni organ plačilnega naloga ne odpravi ali nadomesti z novim, pošlje pravočasno in dovoljeno zahtevo za sodno varstvo s plačilnim nalogom in opisom dejanskega stanja pristojnemu sodišču.

(7) V postopku, ki se konča z izdajo plačilnega naloga, se ne plačajo stroški postopka.

(8) Če kršitelj ne plača globe v predpisanem roku in v znesku, določenem v plačilnem nalogu, in ne vloži zahteve za sodno varstvo, se pošlje plačilni nalog v izvršitev organu, ki je pristojen za izterjavo davkov, da globo prisilno izterja, brez predhodnega pisnega opomina. Enako ravna prekrškovni organ, če kršitelj ne plača globe in stroškov po pravnomočnosti sklepa oziroma sodbe o zavrženju ali zavrnitvi zahteve za sodno varstvo zoper plačilni nalog.

(9) Kršitelj, ki bi se lahko z odhodom zaradi prebivanja v tujini izognil plačilu globe, mora plačati globo takoj na kraju prekrška. O plačani globi se izda potrdilo. Če kršitelj globe ne plača, pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa izvede vse potrebne ukrepe za zavarovanje izvršitve po tem zakonu.

Tko da brez skrbi je 16 dni, sam na plačilnem nalogu mal čudno piše!
"One shot One kill"

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Če mar 11, 2010 8:31 am

4. decembra ti je bil vročen plačilni nalog (velja kot pisna odločba). Do vključno 12. decembra si lahko podal zahtevo za sodno varstvo, kar piše tudi v Pouku o pravnem sredstvu na plačilnem nalogu (pritožba na sam postopek). Po 12.12. postane odločba pravnomočna, v roku 8 dni po pravnomočnosti pa lahko plačaš kazen v polovičnem znesku (do vključno 20.12.).
Pritožba na DURS (ki mora biti podana v ustreznem terminu - 15 dni oziroma če ni določeno drugače) bo najverjetneje utemeljena, ker je bilo dejansko stanje ugotovljeno nepopolno oz. napačno. Pritožbi je potrebno priložiti kopijo plačilnega naloga (velja kot pisna odločba), kot dokazilo vročitve le tega.

Nasty
Uporabnik

Napisal/-a Nasty Če mar 11, 2010 7:06 pm

Za zdaj bom počakal na odgovor iz DURS-a. Če ga bodo sploh poslali.

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Po mar 15, 2010 6:15 pm

mr.ramo je napisal/-a:upaj da bos kaj dosegu s to pritozbo ;) ..drgač a ni po novem 16 dni časa za polovičko?

na zapisniku piše, da 8 dni je za pritožbe, 16 dni pa za polovičke. še sam policaj mi je nazadnje tako razložil z povzdvigjenim glasom
Lep pozdrav :)

Nasty
Uporabnik

Napisal/-a Nasty Po mar 15, 2010 7:15 pm

Na policijskem zapisniku piše:
"Kršitelj mora plačati polovico izrečene globe v roku 8 dni po pravnomočnosti plačilnega naloga, če ne vloži zahteve za sodno varstvo, sicer bo celotno izrečeno globo izterjal organ, ki je pristojen za izterjavo davkov."

Uporabniški avatar
cuteboy1988
Novinec

Napisal/-a cuteboy1988 Po mar 15, 2010 7:19 pm

mr.ramo je napisal/-a:upaj da bos kaj dosegu s to pritozbo ;) ..drgač a ni po novem 16 dni časa za polovičko?

8 dni je!nč ni novga,ker sm lih prejšnji teden dobil kazn

Uporabniški avatar
YugoGTI
Novinec

Kraj: dolenska

Napisal/-a YugoGTI Po mar 15, 2010 7:37 pm

16 dni je polovička sm včeri dubu kazen tak da povem iz prve roke

Kristijan1980
Nov uporabnik

Kraj: Jurovski Dol

Napisal/-a Kristijan1980 Po mar 15, 2010 8:01 pm

16 dni je sigurno!!!

Uporabniški avatar
killah bee
Smrtonosni čebelj

Kraj: RS

Napisal/-a killah bee To maj 04, 2010 3:54 pm

A delavnih dni ali na splošno? Se sobote, nedelje in prazniki tudi štejejo?
Slika
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost