Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Amater123
Nov uporabnik

Pravilen in varen postopek prodaje.

Napisal/-a Amater123 So jul 10, 2010 9:54 pm

Pozdravljeni,

jutri grem prvic na avto sejem v Ljubljano ponuditi avto in me zanima, kaksen je pravilen in varen postopek pri prodaji mojega avtomobila.

Nekaj sem ze nasel na tem forumu, ampak ne dovolj. Ce bi bil kaksen poznavalec tako prijazen, da bi po vrstnem redu napisal, kako mora potekati ves proces. Kako je naprimer z registrskimi tablicami, ali dam potencialnemu kupcu prometno dovoljenje in kdaj, kdaj mi placa, kako je s pogodbo, kljuci...itd.

Aja, in pa tudi na kaj moram biti pozoren in kje previden. Pa ce kdo ve, ali se da na tem sejmu urediti vse glede papirjev. Kako je z odjavo in mojim zavarovanjem.

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan So jul 10, 2010 10:02 pm

Na tem sejmu se ne da vse urediti, lahko sestaviš pogodbo, jo naslednji dan overiš in s kupcem uredita zavarovanje.
Ko boš imel v roki denar, kupoprodajno pogodbo-overjeno in kopijo zav.police lahko daš kupcu ključe in potem naj dela, kar če z avtom. Reg.tablice pustiš na avtu. Kupcu daš dva ključa.

Amater123
Nov uporabnik

Napisal/-a Amater123 Ne jul 11, 2010 12:36 am

Aha, torej se tam lahko le sestavi pogodba. Je torej smotrno, da v kolikor dobim kupca, da zahtevam jutri (danes v nedeljo) nekoliko are? Recimo kakih 100-200 evrov, da je resen oz. v primeru da bi se on v ponedeljek premislil.

Kako pa urediva zavarovanje, oba skupaj ali vsak zase? A je pomembno v katerem mestu to urejam. Avto sem registriral pri Inter service, vendar ne v Ljubljani. Ali moram potem to urejati v svojem mestu (ki je sicer dokaj blizu) ali lahko cisto vse urejam kar v Ljubljani? Avto je zavarovan pri Triglavu. Mimogrede, cigavo kopijo zavarovalne police naj bi dobil, svojo ali od kupca?

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Ne jul 11, 2010 12:45 am

Amater123 je napisal/-a:Aha, torej se tam lahko le sestavi pogodba. Je torej smotrno, da v kolikor dobim kupca, da zahtevam jutri (danes v nedeljo) nekoliko are? Recimo kakih 100-200 evrov, da je resen oz. v primeru da bi se on v ponedeljek premislil.

Kako pa urediva zavarovanje, oba skupaj ali vsak zase? A je pomembno v katerem mestu to urejam. Avto sem registriral pri Inter service, vendar ne v Ljubljani. Ali moram potem to urejati v svojem mestu (ki je sicer dokaj blizu) ali lahko cisto vse urejam kar v Ljubljani? Avto je zavarovan pri Triglavu. Mimogrede, cigavo kopijo zavarovalne police naj bi dobil, svojo ali od kupca?

vzami aro cca. 300-500eur.

napišeš na list papirja: 2x
svoje podatke
njegove podatke
podatke vozila
kraj, datum itd...

nato se dobiš z kupcem v ponedeljek oz. v prihajajočem tednu in greš na recimo interservice in urediš prepis ( overitev le-tega), nato se avto prenese na novega lastnika kateremu tudi registrske tablice pustiš.

takoj zraven interservica imaš zavarovalno mesto kjer predložiš kopijo zavarovalne police kupca kateremu si prodal avto in tako dobiš premijo, ki ti pripada do izteka registracije nazaj.

Amater123
Nov uporabnik

Napisal/-a Amater123 Ne jul 11, 2010 5:58 am

" urediš prepis ( overitev le-tega), nato se avto prenese na novega lastnika kateremu tudi registrske tablice pustiš."

Kje v tem vrstnem redu pa sledi odjava avtomobila? Ali je to v bistvu samo prepis?

No zdaj mi je precej bolj jasno. Sibam zdaj na sejem in upam, da bo kak resen interesent. :)

Amater123
Nov uporabnik

Napisal/-a Amater123 Ne jul 11, 2010 11:05 am

Ze vse zmenjeno. Je bilo na sejmu kar precej zanimanja. Na koncu sem ga dal, za malenkost nizjo ceno od prej zastavljene; samo da se resim. :) Tako da jutri urejam s kupcem naprej.

Me zanima, ce res lahko uredim vse npr. v Kranju, kljub temu da je bil avto registriran v drugem kraju. S tem mislim res vse, prepis in zavarovanje (pri Triglavu)...itd.

Hvala za pomoc.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne jul 11, 2010 11:27 am

Vse lahko urejaš kjerkoli - tudi prvo reg (nakup) in odjavo.

Amater123
Nov uporabnik

Napisal/-a Amater123 Ne jul 11, 2010 5:00 pm

Je taksen vrstni red pravilen?

Zdaj imava oba neoverjeno pogodbo, ki sva jo naredila danes na sejmu.

S tem greva jutri nekam, da se da v overitev. Nato dam jaz njemu overjeno, sam vzamem kopijo. Mi on placa in mu dam jaz kljuce. Nato greva tja kjer registrirajo vozila in jaz avto odjavim oz se naredi tam prepis? Potem on avto registrira nase in jaz dobim kopijo njegove zavarovalnine in grem s tem na Triglav, da mi bodo potem povrnili razliko, ki ostane od zavarovanja?

Predvsem me bega tisti del prepis oz. odjava in pa kdaj mu jaz dam svoje prometno dovoljenje? Rad bi naredil vse tako, da ne bi bilo kaksnih kasnejsih komplikacij in po moznosti vse v enem dnevu. Saj me drugi dan ze caka drugi avto za registrirati. :)

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Ne jul 11, 2010 5:11 pm

glej, jutri se dobiš z kupcem in gresta oba do mesta kjer bosta pogodbo overila.

ko overita pogodbo se isti moment še naredi registracija vozila na novega kupca. ko kupec registrira avto na sebe ti dobiš kopijo njegove zavarovalne police.

z to kopijo greš nato do zavarovalnega agenta kjer ti ta uredi izplačilo preostale premije-zavarovalne premije.

to je najbolje storiti recimo na interservicu ( primer) kjer lahko na enem mestu narediš vse, od prepisa do zavarovanja itd...

Amater123
Nov uporabnik

Napisal/-a Amater123 Ne jul 11, 2010 10:25 pm

Kako pa je z bonusom pri zavarovanju? A to se obstaja? Jaz recimo cca. zadnjih 9 let nisem imel nobene nesrece.

A ta bonus se obstaja?

Drug avto bom registriral kak dan za tem ko bom tega prodal. A je kaj vazno, kdaj jaz od starega zavarovanja grem urejati razliko za vrnitev? Ker ne bi rad izgubil tisti bonus.

recept
Novinec

Napisal/-a recept To jul 13, 2010 9:31 am

Ne čisto mimo vprašanje: ali ima kdo kak link, kjer je mogoče dobiti brezplačno kopoprodajno pogodbo?
Mobilni telefon v avtu?
http://www.youtube.com/watch?v=R0LCmStIw9E

Hitro je hitro prehitro!
http://www.youtube.com/watch?v=Y7lCM9ElUqQ

Amater123
Nov uporabnik

Napisal/-a Amater123 To jul 13, 2010 10:08 am

Nisem siguren, da imam prav, ampak nekje sem zasledil, da je bolje (ceneje) napisati Pogodbo o komisijski prodaji.

Baje je potrebno pri kupoprodajni pogodbi placati davcni davek, medtem ko pri komisijski prodaji tega ni in obicajno stane le par evrov "za papir".

Naj me kdo popravi, ce nimam prav, da ne sirim neresnic.

edit/

Sem ravnokar na netu prebral, da baje ni vec 5% davka pri kupoprodajni pogodbi; tako da je vseeno. Jaz se tudi priporocam, ce ima kdo kak link veljavnega obrazca, ker bom rabil za nov avto. :)

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis To jul 13, 2010 10:46 am

Amater123 je napisal/-a:Nisem siguren, da imam prav, ampak nekje sem zasledil, da je bolje (ceneje) napisati Pogodbo o komisijski prodaji.

Baje je potrebno pri kupoprodajni pogodbi placati davcni davek, medtem ko pri komisijski prodaji tega ni in obicajno stane le par evrov "za papir".

edit/

Sem ravnokar na netu prebral, da baje ni vec 5% davka pri kupoprodajni pogodbi; tako da je vseeno. Jaz se tudi priporocam, ce ima kdo kak link veljavnega obrazca, ker bom rabil za nov avto. :)

http://alea.dzs.si/obrazci/images/4782a ... 977e0e.gif

http://www.informiran.si/survey.aspx?docID=686

drugače ti jo tudi posrednik naredi za cca. 5-10 eur.

Amater123
Nov uporabnik

Napisal/-a Amater123 To jul 13, 2010 11:24 am

Potem bom pa kar na Interservice naredil vse skupaj, glede na to da naj ne bi bilo vec 5% davka pri kupoprodajni pogodbi. Vseeno hvala za link. :)

BTW, moj avto prodan. Upam da bo dobro sluzil mojemu kupcu. Zdaj pa registrirat "novega". :)

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ To jul 13, 2010 4:59 pm

Amater123 je napisal/-a:Nisem siguren, da imam prav, ampak nekje sem zasledil, da je bolje (ceneje) napisati Pogodbo o komisijski prodaji.

edit/

pa saj to so delali preprodajalci, ko si prišel k njim prepisat avto. najprej ga je od tebe vzel v komisijsko prodajo. takoj za tem je pa naredil še eno pogodbo z tvojim kupcem, da mu je prodal avto (in zraven povišal ceno - njegov zaslužek).
litr bencina, litr olja ;)

Uporabniški avatar
Targa
Nov uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a Targa Sr jul 14, 2010 6:17 pm

Kupoprodajno pogodbo naredita neposredno prodajalec in kupec. Obrazci so na voljo v papirnicah, na netu še nisem zasledil kakšnega uporabnega. Prodajalec pogodbo overi na UE ali pooblaščeni organizaciji (običajno tam, kjer opravljajo tehnične preglede in podaljšujejo prometna dovoljenja) in overjen izvod izroči kupcu, ki vozilo prijavi nase.

Komisijsko pogodbo opravi trgovec z vozili (preprodajalec, posrednik, hendler ali kakorkoliže). Komisijsko pogodbo prodajalec. Trgovec kupcu, skupaj z overjeno komisijsko pogodbo izda račun za vozilo in kupec vozilo prijavi nase.

Cene obojih pogodb pri trgovcih se gibljejo od 10€ navzgor, vsaj v mb
NI VEČ RJE!!!!

hrošč
Novinec

Re: Pravilen in varen postopek prodaje.

Napisal/-a hrošč Po jun 27, 2011 5:51 pm

Nisem nikjer zasledil podobnega vprašanja, tako da če obstaja, se opravičujem.

A se postopek prodaje po 1.7. kaj spremeni? Kolikor je znano, naj bi bila ob prodaji rabljenega avtomobila obvezna odjava. http://www.uradni-list.si/1/content?id=101428 40. člen. Prav tako tukaj, zadnji odstavek: http://www.rtvslo.si/slovenija/nova-pro ... rov/246778

Torej, ali v praksi pomeni ta člen spremembo, ali je to le na papirju?

In še eno vprašanje.. Nekje sem tudi zasledil, da je pametno v vsakem primeru avto odjaviti, saj se lahko zgodi, da ti novi lastnik ne poslje kopije nove zavarovalne police in imas potem samo tezave s povracilom zavarovanja. Kako je v primeru odjave s tablicami? Jih moras vrniti/deponirati neposredno ob odjavi?

Vem da so bile te teme ze obdelane po dolgem in pocez, ampak so si informacije precej nasprotujoce in cloveka samo zmedejo.

Uporabniški avatar
aljaz123
Novinec

Kraj: Prebold

Napisal/-a aljaz123 Po jun 27, 2011 5:59 pm

Zdravo po novem vem samo da je treba kupoprodajno pogodbo meti shranjeno 10let. Za druge fore kako in kaj naj pa še do pove
[color=#4000BF]Renault Clio 1.8 16v[/color]

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Po jun 27, 2011 9:07 pm

Je, če tako piše bo tako veljalo to je super, ker se ne bo več nategovalo s temi kopijami polic.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
GorazdO
Poznavalec foruma

Napisal/-a GorazdO To jun 28, 2011 7:18 am

Kako je v primeru odjave s tablicami? Jih moras vrniti/deponirati neposredno ob odjavi?

Da.
Power is nothing without Control; so Think, Feel, Drive...
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov