Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
splash
Poznavalec foruma

Zbil srno

Napisal/-a splash Po avg 30, 2010 3:41 pm

Kolega je zadnjič zbil srno in je imel kar veliko škodo na avtu. odbijač, maska, luč, havba, pa celo kiler je puščat začel, itd...

nekaj smo se pogovarjali, ker je rekel da se je peljal 60km/h.

a je možno da se ti pri taki hitrosti naredi lahko tolko škode?

pa med pogovorom je nekdo rekel, da je en njegov znanec zbil nekega potepuškega psa in je isto naredil kar konkretno škodo. a se to potem tudi šteje pod divjad če imaš zavarvano divjad oz. kasko?

Uporabniški avatar
Drager
Stalni uporabnik

Napisal/-a Drager Po avg 30, 2010 3:44 pm

Avto je bil Ax ali A6?
Ne vozi hitreje kot tvoj angel varuh lahko leti.
http://www.sina-logatec.si/

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Po avg 30, 2010 3:46 pm

Hja odvisno od načina trka, velikosti psa oz. predmeta, iz kakega kota ga zadaneš, in od avta...
Če jaz z jeepom zbijem srno kaj več od kake plastične maske po moje ne bo utrpelo škode....
Moraš pa vedet da pri 60 je trk že zelo silovit in mehki srnin kožuh postane trd kot beton in če je pol avta spredaj plastičnega....je rezultat kot si napisal.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Po avg 30, 2010 3:47 pm

cisto mozno...
se spomnim par let nazaj, ko sem bil na prizoriscu podobne nesrece in smo cakali jagra, da je prisel odstrelit. mlad srnjacek je takrat skocil pred focusa, vozir ni mogel kaj dosti hitreje od 50, ker cesta tega ni dopuscala, pa je bil spredaj cel razbit, za bonus pa je srnjacka ovilo okrog blatnika, v katerega je z rogom vrezal slabe 10cm dolgo luknjo
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS Po avg 30, 2010 3:47 pm

Odvisno je tudi od pleha in kako ozi. kam jo zadaneš.

Jaz sem naprimer junija zbil srno, okrog 60 km/h, kar naenkrat iz teme skoči pred avto. Leva luč, lev blatnik, malo podrsan odbijač in voznikova vrata.
Z levo prednjo lučjo sem jo zadel v glavo, potem jo je pa odbilo v vrata.
Imam pa Volvota S40 2002, kar trd pleh.

Ko je pa bivši sošolec zbil srno pri 60 km/h z Cliotom, letnik 2002-2003, je pa skoraj pol avta zamenjal.
Pač bolj mehak pleh in zadel jo je na sredino, direkt v bok.

Uporabniški avatar
splash
Poznavalec foruma

Napisal/-a splash Po avg 30, 2010 3:50 pm

on je vozil polota ali pa ibizo, ne vem točno...

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Kraj: Dolenjska

Napisal/-a jack86 Po avg 30, 2010 3:59 pm

V takm primeru se divjad v prtlažnk vrže, pa se nardi tako fešto k jo je Tengi meu ;)

:lol:

Uporabniški avatar
/miha\
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a /miha\ Po avg 30, 2010 4:04 pm

o ja...zelo možno.

Iz srednje šole:
Sprememba gibalne količine je enaka impulzu sile, torej bogi srni se recimo v 1m poti, ki jo avto prepotuje v 0,06s, gibalna količina poveča za 25kg*16,67m/s ...to znese cca 7000N. To silo pa avto očitno lahko zagotovi šele tam okoli hladilnika :lol: . V resnici je sila verjetno nekaj manjša, ker se boga reva najbrž precej razčigumi in ni potrebno vse njene mase pospeševat na hitrost avta. Vprašanje je tudi na kakšni razdalji se spremeni njena gibalna količina, ampak za prvo oceno je tole OK.
Sam ne se kregat :P

Uporabniški avatar
Kukec
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kukec Po avg 30, 2010 4:05 pm

nevem kak vam to uspe.., 2 meseca nazaj sem pri 50km/h z alfo povozil manjšo srno, in je samo ena krom letvica odpdla in odbijač je bil spraskan ter malo napokan lak. En teden nazaj pa sem s cliotom 3 pri 80 km/h povozil kak 1m visokega srnjaka in je sam tabilca odpadla in obe maski...

Uporabniški avatar
/miha\
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a /miha\ Po avg 30, 2010 4:06 pm

Kukec je napisal/-a:nevem kak vam to uspe.., 2 meseca nazaj sem pri 50km/h z alfo povozil manjšo srno, in je samo ena krom letvica odpdla in odbijač je bil spraskan ter malo napokan lak. En teden nazaj pa sem s cliotom 3 pri 80 km/h povozil kak 1m visokega srnjaka in je sam tabilca odpadla in obe maski...

Že nisi živalici zagotovil pospeška, ker če bi ga, tudi ti ne bi ušel slavnemu F = m * a.
Zadnjič spremenil /miha\, dne Po avg 30, 2010 4:07 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Sam ne se kregat :P

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS Po avg 30, 2010 4:06 pm

Kukec je napisal/-a:nevem kak vam to uspe.., 2 meseca nazaj sem pri 50km/h z alfo povozil manjšo srno, in je samo ena krom letvica odpdla in odbijač je bil spraskan ter malo napokan lak. En teden nazaj pa sem s cliotom 3 pri 80 km/h povozil kak 1m visokega srnjaka in je sam tabilca odpadla in obe maski...

Razlika je, da jih ti povoziš, mi jih pa zbijemo ;)

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Kraj: Sitting in the front seat, chillin' around while pimpin' the streets!

Napisal/-a Courage™ Po avg 30, 2010 4:12 pm

kaj si jäger da divjad ciljas al...? :)
Slika
GET IN - SIT DOWN - SHUT UP - HOLD ON

Uporabniški avatar
splash
Poznavalec foruma

Napisal/-a splash Po avg 30, 2010 5:17 pm

ne ni jager, samo ljubitelj divjačinskega golaža :)

Uporabniški avatar
Kukec
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kukec To avg 31, 2010 3:05 pm

BBS je napisal/-a:

Razlika je, da jih ti povoziš, mi jih pa zbijemo ;)

malo sem se napačno izrazil.. v obeh primerih je odbilo srno na stran v jarek..

p.s: ne nisem jager, ampak se vozim vsak dan med 1-2 uro zjutraj po taki cesti kjer srne delajo samomor zgleda...

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Re: Zbil srno

Napisal/-a gecco To avg 31, 2010 3:45 pm

splash je napisal/-a:da je en njegov znanec zbil nekega potepuškega psa in je isto naredil kar konkretno škodo. a se to potem tudi šteje pod divjad če imaš zavarvano divjad oz. kasko?

za kasko ne bi vedu...ampak če imaš pa zavarovano divjad pa to pomeni samo za divjad, domače živali (kure, mačke, psi...potepuški pes isto) ne spadajo zraven
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh To avg 31, 2010 8:12 pm

Pri kateri zavarovalnici to? Ker pri moji ZM vem da piše da so domače živali tudi vštete zraven v D kombinacijo.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ To avg 31, 2010 8:44 pm

sodelavec je z kombijem zbil srno pri 60-70 km/h. malo je manjkalo da ni bil kombi ocenjen totalka :lol:
res pa je da je starejsi model... sla pa je maska, havba, odbijac, luc, hladilnik in ce se ne motim vezna...
tko da vse je mozno :)

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim To avg 31, 2010 9:42 pm

Gadne so te srne. Sicer pa čisto možno, da je bil toliko razbit. 60km/h sploh ni tako malo, kot se mogoče sliši. Srna pa tudi ni tako zelo lahka.

Predvsem pa priporočam, tam kjer so srne, vozite vsaj 40% počasneje, kot bi vozili drugače. Jaz tudi živim v takem kraju, da jih vsak dan srečujem (tako z avtom, kot ko peljem psa na sprehod) - zjutraj, zvečer, ponoči. Včasih se zgodi, da stoji sredi ceste in me gleda..jaz pa njo. Pa se praktično ustavim z avtom, ona pa se sploh ne premakne.

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero To avg 31, 2010 10:09 pm

rambo srna :)
Sam sem imel srečanje z jazzom. Hitrost težko rečem, ker sem pohodil bremzo. Nekje 60 km/h pred bremzanjem, dve sta skočili tik pred avtom. Za eno usodno. Počil je odbijač, luč (znotraj en delček), havbo rahlo zamaknilo in na mestu, kjer je udarila z glavo, vboklina. Sem pa zadel z levim sprednjim delom v prsa.
Vse je odvisno od mesta trka in tudi kako je avtomobil narejen. Če absorbira energijo bo več uničeno, če pa ne pa pač več škode kje drugje.

Edit :)

kr.en
Nov uporabnik

Kraj: kr

Napisal/-a kr.en Sr sep 01, 2010 7:29 am

Vsi avti so narejeni da se ob trku čimbolj zmečkajo, da s tem oblažijo udarec. Tako da če pravilno zadaneš srno imaš hitro totalko, pa nima veze za kateri avto gre. Sploh pa ni važna velikost avta. Edino zelo stari avti so trdi in zato neuničljivi ob trku, kar ne pomeni da so varni, saj trpi voznik zaradi silovite sile.
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov