Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

LukL
Uporabnik

Kaj je bolje? Pihanje ali odvzem krvi?

Napisal/-a LukL So jan 29, 2011 9:17 pm

To me je vedno zanimal kaj je bolje? Sicer ne vozim pijan okoli, no vsaj do zdaj še nisem in upam da tako tudi ostane.
Me pa resno zanima kaj narediti v primeru da se to dejansko nardi in te dobijo, ustavijo in dajo pihat, kaj narediti če veš da si pil?

Primer: Imaš večerjo Spiješ 1 pivo, v roku od 30 min do ene ure te ustavijo, napihaš, recimo da imaš preveč alkohola(niti nimam predstave koliko ti pokaže eno pivo, niti koliko lahko napihaš)

2.primer Imaš res dobro večerjo s punco mata res good time, in pač neko razkošno večerjo in se zgodi, pride vprašanje kaj bova pila, A bova kako steklenico šampanjca, ali neko sladko vino... recimo da spiješ pol steklenice nekje 2-3 kozarce ob večerji, se imata ful dober, in seveda gresta domov na poti domov pa rdeča lizika, Gospod ali ste kaj pili?

kaj je bolje v teh 2 primerih recimo mi dajo za pihat(pokaže da je preveč alkota) in se mi dejansko zdi preveč(čeprav ne vem koliko naj bi bilo), rečem da želim na odvzem krvi, oz se še prerekam pol ure s policistoma nakar mi dajo še 1x pihat in nato odvzem krvi....

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Re: Kaj je bolje? Pihanje ali odvzem krvi?

Napisal/-a lancia hf So jan 29, 2011 9:23 pm

Odvzem krvi je bolj točen, in ti lahko naredijo test tudi za par dni nazaj, menda pa pihavniki pokažejo malo manj od dejanskega stanja. Če se ne strinjaš z rezultatom pihalnika te peljejo na odvzem, če odkloniš še odvzem krvi, te smatrajo kot totalno nažganga in sledi odvzem ispita prenočišče v njihovem hotelu.......
Od tega kar si napisal, pa nebi mogel toliko napihati, da bi dobil kazen, razen, če bi bil voznok začetnik. ;)
Zadnjič spremenil lancia hf, dne So jan 29, 2011 9:29 pm, skupaj popravljeno 2 krat.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda So jan 29, 2011 9:24 pm

Najbolje, da priznaš da si ga majčkeno spil. Če ti bo dal pihat, pihaj ker če boš šel na odvzem krvi bo sigurno več pokazalo

Uporabniški avatar
Klobasa
Novinec

Napisal/-a Klobasa So jan 29, 2011 9:28 pm

Mene pa zanima koliko piv mora popiti običajen 90kg moški da napiha?

Zanima me tudi kakšna je razlika med nekom ki je vajen alkohola in med nekom ki ga ni?

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So jan 29, 2011 9:31 pm

[quote="Klobasa"]Mene pa zanima koliko piv mora popiti običajen 90kg moški da napiha?
/quote]

3 je meja, če si jedel samo malico (služba) ;)

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ So jan 29, 2011 9:32 pm

Zanima me tudi kakšna je razlika med nekom ki je vajen alkohola in med nekom ki ga ni?
Pomoje isto pokaže, sej koncentracija je ista. Samo v glavi je drugače, ker maš že mal tolerance.

JureV
Novinec

Napisal/-a JureV So jan 29, 2011 9:37 pm

Merjenje alkohola v izdihanem zraku je zelo natančno in ne bo skoraj nobene razlike pri meritvi direktno iz krvi.
Problem nastane pri meritvi, ki se je bila opravljena več kot 5 ur po nesreči oz. kontroli, saj obstoječe formule ne morejo več tako natančno predvidet, kako je potekala razgradnja alkohola.

Pri koncentraciji alkohola v krvi igra veliko dejavnikov, npr. spol, teža, vrsta alkohola, količina hrane v želodcu in pa tudi "navajenost na alkohol", saj pride v jetrih do indukcije encimov, ki pri kroničnem alkoholiku pospešijo razgradnjo.

PRIMER:
70 kg težak moški,popije 5 steklenic piva
V telo vnese 5 x 21g alkohola(A)
Porazdelitveni faktor ( r) je 0,7.
Telesna teža je 70 kg(p)
WIDMARKOVA ENAČBA:
A=c × p × r

c=2,14g/kg

54 kg težka ženska popije 5 steklenic piva.
A= c × r × p
A= 5 × 21g=105 g
p= 54 kg
r=0,6

c=3,24g/kg
Zadnjič spremenil JureV, dne So jan 29, 2011 9:41 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind So jan 29, 2011 9:41 pm

Klobasa je napisal/-a:Mene pa zanima koliko piv mora popiti običajen 90kg moški da napiha?

Ti povem kako je pri meni.
Imam kar manj kg, pa enkrat po 2 pirih nisem nič napihal. Je pa res, da sem pred pitjem fajn jedel.
Če pa jem pa po tem spijem kar ene par pirov... sem tudi pihal, pa sem malo napihal.
Skratka točno poznam svojo ''mejo''. Sem pa vajen alkohola.
Orenk nažgan sem pa samo enkrat vozil in to 100 m po vaški cesti, da sem pustil avto pri punci. Nikoli več.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So jan 29, 2011 9:51 pm

JureV je napisal/-a:Merjenje alkohola v izdihanem zraku je zelo natančno in ne bo skoraj nobene razlike pri meritvi direktno iz krvi.
Problem nastane pri meritvi, ki se je bila opravljena več kot 5 ur po nesreči oz. kontroli, saj obstoječe formule ne morejo več tako natančno predvidet, kako je potekala razgradnja alkohola.

Pri koncentraciji alkohola v krvi igra veliko dejavnikov, npr. spol, teža, vrsta alkohola, količina hrane v želodcu in pa tudi "navajenost na alkohol", saj pride v jetrih do indukcije encimov, ki pri kroničnem alkoholiku pospešijo razgradnjo.

PRIMER:
70 kg težak moški,popije 5 steklenic piva
V telo vnese 5 x 21g alkohola(A)
Porazdelitveni faktor ( r) je 0,7.
Telesna teža je 70 kg(p)
WIDMARKOVA ENAČBA:
A=c × p × r

c=2,14g/kg

54 kg težka ženska popije 5 steklenic piva.
A= c × r × p
A= 5 × 21g=105 g
p= 54 kg
r=0,6

c=3,24g/kg

Kaj niso to stare mere, ki so jih ravno zaradi tega ukinili, in naredili sedaj ml/l

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard So jan 29, 2011 10:01 pm

Nekoč se je merilo v promilih, torej g alkohola na kilogram krvi. Zdaj se pa meri v miligramih na liter izdihanega zraka.

Sice to ni enako se pa da primerjat:

0,24 mg/l = 0,5 g/kg = 0,5 promila
0,38 mg/l = 0,8 g/kg = 0,8 promila
0,52 mg/l = 1,1 g/kg = 1,1 promila
0,71 mg/l = 1,5 g/kg = 1,5 promila

JureV
Novinec

Napisal/-a JureV So jan 29, 2011 10:02 pm

ja, dal sem samo kot primer kak se računa in kakšne so razlike med spoloma in težo itd.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So jan 29, 2011 10:07 pm

JureV je napisal/-a:ja, dal sem samo kot primer kak se računa in kakšne so razlike med spoloma in težo itd.

Nemorejo biti razlike med spoloma v zdajšnik merah, saj tako moški kot ženska imata enako mero, sepravi liter izdihanega zraka.

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL So jan 29, 2011 10:41 pm

lancia hf je napisal/-a: te smatrajo kot totalno nažganga in sledi odvzem ispita prenočišče v njihovem hotelu.......

to vem...
lancia hf je napisal/-a:Od tega kar si napisal, pa nebi mogel toliko napihati, da bi dobil kazen, razen, če bi bil voznok začetnik. ;)

že kar dve obdobji daleč od začetnika... Bolj me skrbijo te zadeve glede na to, da res nisem navajen alkohola, in pa da me je sama kost pa koža :D.... in v tem je keč, recimo maš res dobr večer, katerega se spominjaš več let in pol na tak večer pokličeš taxi 30-40 km proč da pride pote, in zarad tega maš potem pač malo pokvarjen večer, če bi pa vedel da nebi napihal oz. prekoračil dovoljeno vrednost, bi pa bil tak večer res perfect... ne gre se za to da bi preveč pil, ali kar koli drugega, pač je recimo čist možno da se to naredi... (upam da me razumete, kaj hočem povedat)

Uporabniški avatar
ninjeti
Uporabnik

Napisal/-a ninjeti So jan 29, 2011 10:52 pm

Zavoljo varnosti drugih in sebe se ne spravljaj pijan v avto - naj bo to pod ali nad dovoljeno mejo :ne
To je neodgovorno (in razumem, da ti je za taxi problem). Nimaš s kom drugim za iti ali pa prespati v avtu ali pa kje drugje? :)

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL So jan 29, 2011 11:08 pm

ninjeti je napisal/-a:Zavoljo varnosti drugih in sebe se ne spravljaj pijan v avto - naj bo to pod ali nad dovoljeno mejo :ne
To je neodgovorno (in razumem, da ti je za taxi problem). Nimaš s kom drugim za iti ali pa prespati v avtu ali pa kje drugje? :)

Prvič da se razumema, ne govori mi da je to neodgovorno, ker sam to še predobro vem-zaradi tega tud ne pijem alkota oz. zelo zelo redko!
Drugič voznike ki povzročijo nesrečo (večinoma v nočnem času) zelo sovražim, saj moram zaradi takih ponoči vstajati tudi jaz
Tretjič ne gre se za plačilo taxija ali česar koli drugega... (pa upam da zdaj ne boš dobil nekega občutka da te napadam, želim samo objasniti zadeve)
gre se izključno zato da če greš nekam in se imaš res lepo,(seveda z ne preveč alkohola) ti tist taxi ki ga skoraj moraš poklicat, pokvari nepozaben večer...
Prespim lahko tudi pri punci ki je pač 15km prej od mojega doma... tudi kolega je še bližje...

no pri treh kozarcih piva, vina naj nebi bilo problemov...

Uporabniški avatar
ninjeti
Uporabnik

Napisal/-a ninjeti So jan 29, 2011 11:15 pm

Razumem če nazdraviš pa spiješ kak kozarec alkohola.
Osebno pa ne vidim poante, da spiješ nekaj (beri: kake 3 piva), da si narediš "lušte" še po več in "dvigneš" promile ravno tolko, da se ne moreš peljati, potem pa nehaš. Ali piješ ali pa ne piješ - torej ne voziš ali voziš. Fajn se maš lahko z ali brez alhokola (nazdraviš pa itak lahko brez problema).

Samo moje mnenje. Ne razumi me zdaj narobe ;)

EDIT: če imaš namen spiti malce več ni potem kake opcije, da bi se zraven koga drugega peljal (glede na to da je neka fešta) ?

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So jan 29, 2011 11:17 pm

LukL je napisal/-a:
no pri treh kozarcih piva, vina naj nebi bilo problemov...

Jah čist odvisno je kašne kozarce boš/bota/bote imeli ;) =P
Zadnjič spremenil lancia hf, dne So jan 29, 2011 11:19 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL So jan 29, 2011 11:19 pm

ninjeti je napisal/-a:Razumem če nazdraviš pa spiješ kak kozarec alkohola.
Osebno pa ne vidim poante, da spiješ nekaj (beri: kake 3 piva), da si narediš "lušte" še po več in "dvigneš" promile ravno tolko, da se ne moreš peljati, potem pa nehaš. Ali piješ ali pa ne piješ - torej ne voziš ali voziš. Fajn se maš lahko z ali brez alhokola (nazdraviš pa itak lahko brez problema).

Samo moje mnenje. Ne razumi me zdaj narobe ;)

EDIT: če imaš namen spiti malce več ni potem kake opcije, da bi se zraven koga drugega peljal (glede na to da je neka fešta) ?

ok :D defenitivno govorimo o količini MANJ kot 3 pive.... nazadnje ko sem spil 3 sem imel šoferja, tako da pri taki količini pri meni ni nikakršne dileme... :D

Uporabniški avatar
Vz_ace
Novinec

Napisal/-a Vz_ace So jan 29, 2011 11:29 pm

...Zaradi tistih 2-3 kozarčkov šampanjca,se ti ni treba sekirat glede prekoračitve tistih 0,23, in tukaj sploh kaj debatirati. Res pa je, da si je težko vnaprej določiti mejo,koliko nameravaš popiti. Včasih te lahko zanese in...? ne vem, predlagam,da si kupiš alko-tester. Jaz zase vem, da lahko spijem brez večjih skrbi 3-4 pire, v nekem umirjenem ritmu,ter na neko konkretno podlago;kar je več,pa je že loterija;). Sicer pa-če žensko pelješ ven, se pa ja ne spodobi preveč se ga nacepit?:)

Je pa v vsakem primeru bolje pihat,kot pa dajat vzorec krvi. Še vsak,ki je imel to izkušnjo mi je povedal, da na odvzemu pokaže več. Zakaj? ne vem,lahko tudi špekuliramo zdaj;).

Tako bi rekel, če je na vidiku konkretna zabava, si je bolje že vnaprej priskrbeti prevoz,ali pa sploh ne it. mislim-velja za tiste, ki se ne šparate;).
**classic power-original power!**

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL So jan 29, 2011 11:42 pm

Vz_ace je napisal/-a:...Zaradi tistih 2-3 kozarčkov šampanjca,se ti ni treba sekirat glede prekoračitve tistih 0,23, in tukaj sploh kaj debatirati. Res pa je, da si je težko vnaprej določiti mejo,koliko nameravaš popiti. Včasih te lahko zanese in...? ne vem, predlagam,da si kupiš alko-tester. Jaz zase vem, da lahko spijem brez večjih skrbi 3-4 pire, v nekem umirjenem ritmu,ter na neko konkretno podlago;kar je več,pa je že loterija;). Sicer pa-če žensko pelješ ven, se pa ja ne spodobi preveč se ga nacepit?:)

Je pa v vsakem primeru bolje pihat,kot pa dajat vzorec krvi. Še vsak,ki je imel to izkušnjo mi je povedal, da na odvzemu pokaže več. Zakaj? ne vem,lahko tudi špekuliramo zdaj;).

Tako bi rekel, če je na vidiku konkretna zabava, si je bolje že vnaprej priskrbeti prevoz,ali pa sploh ne it. mislim-velja za tiste, ki se ne šparate;).

evo to je to... zdi se mi zelo dober komentar in hvala ti....

Drugač pa ja itak se ni pametno napit če si žensko peljal vn, to sem 1x naredil zbudil sm se pa z dvema v nepoznanem stanovanju... :roll: (nič jasno in še danes nism dobil odgovora na vprašanje: what happened? oops ) avto pa sem našel tam kjer sm ga pustil....
No na vidiku pa ni kakšna konkretna zabava, bolj bi reku en bolj high class invite to special dinner... (tak da bom mogoče še mogu fotra prosit, da mi posod eno makino, da neom tak revn zgledu) :D
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov