Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Stacionarni radar - hipotetično

Napisal/-a odprti clio So mar 19, 2011 4:50 pm

Dnevno sedem za volan avta, katerega zavarovanka je tašča, ki pa nima vozniškega izpita in ga tudi nikoli ni imela. Bolj kot ne me zanima, kak bi bil postopek, če bi stacionarni radar slikal vozilo in bi bil prekršek za recimo 3KT. Glede na to, da avto voziva izključno jaz ali boljša polovica, med nami ne bi bilo dvomov o povzročitelju, kar niti ni pomembno. Zanima me kaj bi se zgodilo s KT? Ker lastnica nima izpita... Niti nisem nikoli pomislil na to, samo se mi je utrnila misel ob prebiranju spodnjih tem :D
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Re: Stacionarni radar - hipotetično

Napisal/-a tristan01 Ne mar 20, 2011 8:54 am

odprti clio je napisal/-a:Dnevno sedem za volan avta, katerega zavarovanka je tašča, ki pa nima vozniškega izpita in ga tudi nikoli ni imela. Bolj kot ne me zanima, kak bi bil postopek, če bi stacionarni radar slikal vozilo in bi bil prekršek za recimo 3KT. Glede na to, da avto voziva izključno jaz ali boljša polovica, med nami ne bi bilo dvomov o povzročitelju, kar niti ni pomembno. Zanima me kaj bi se zgodilo s KT? Ker lastnica nima izpita... Niti nisem nikoli pomislil na to, samo se mi je utrnila misel ob prebiranju spodnjih tem :D

Glede na zapisano sklepam, da bo dobila domov pozdravček od policije v vrednosti prekrška in KT. Ob tem pa se prav lahko zgodi, da dobi poleg še kazen za vožnjo brez vozniške. Če se seveda ne odkrije pravi voznik in prevzame krivdo.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
Ausc
Novinec

Napisal/-a Ausc Ne mar 20, 2011 9:36 am

Ni res. Zaenkrat živimo še v toliko pravni državi, da se kaznuje tistega, ki je prekršek dejansko storil in ne kar prvega, od katerega država lahko potegne denar (lastnika avtomobila)!

Odgovornost lastnika vozila
233. člen

(1) Če je prekršek zoper varnost cestnega prometa storjen z vozilom, pa ni mogoče ugotoviti, kdo je storilec, se za prekršek kaznuje lastnik oziroma imetnik pravice uporabe vozila, razen če dokaže, da tega prekrška ni storil.

Torej, če tvoja tašča napiše pritožbo na kazen in zraven dostavi še nek konkreten dokaz, da v tistem času avta ni vozila (npr. potrdilo šefa, da je bila takrat na delovnem mestu, izjave prič...). S tem je zanjo zgodba končana, niti ji ni treba govoriti, komu je avto posodila/zakaj mu ga je posodila... Torej pri kamerah, kjer ni živega stika, je stvar dokazovanja, da ni vozil, na lastniku avtomobila; za ugotavljanje, kdo je vozil, pa imamo policijo.

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Ne mar 20, 2011 9:17 pm

Vidim, da ne razumete najbolje. Danes se hitro zgodi, da je avtomobil fotografiran v prekršku, ki je vreden 3KT. Sicer se trudim voziti kot velevajo predpisi, a kaj ko se zgodi, da nenamenoma prekoračiš dovoljeno hitrost. Danes sem se v coni 30 peljal 50 km/h nevedoč, da sem v coni 30 (ali sem spregledal znak, ali pa ga ni bilo - videl sem šele preklic). Kazni sicer ne pričakujem nobene, zna pa biti dotična situacija "get out of jail free card". Kaj hočem reči, če vem, da sem storil prekršek ga bom poravnal. Velik plus pa je, če ostanem ob tem brez KT, če me razumete?

Kot sem rekel, pričakujem ne nič, zanima me le, kako bi država reagirala, ko bi pisala kazen lastnici, ki nima vozniškega dovoljenja. Roko na srce - bolj me skrbi, da bi v takem primeru pripisali še kazen za vožnjo brez vozniškega dovoljenja... Pa ne, da me skrbi - firbec me matra (tako ali tako me narod prehiteva že na ležečih - Hradeckega v LJ, Fužine - cona 30 ipd., tako da me kazen res ne skrbi).

PS: s temi družinskimi člani... sodelavec je bratu posodil avto, slednjega pa je policija ustavila po prekršku za 5 KT. Na sodelavčevo nesrečo je podmladek podedoval slabše gene in se izdajal za njega. Prometno je imel, vozniško pa "pozabil". Čeprav je tamalega nagnal na policijo, da prizna storjeno, je moral še na sodišče, z raznimi potrdili, vpoklican pa je bil tudi šef. U glavnem, cele kolobocije, da je dokazal, da ni vozil...
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov