Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Kraj: MariboR

nekaj vprašanj glede predelav, homologacije, policija

Napisal/-a RegY Sr dec 10, 2003 8:37 pm

rabim nekaj nasvetov oz. kaj pravi zakon glede predelav v smislu homologacij, itd. prosim, hočem konkretne odgovore, ne češ, da se tolerira, ampak kjer se lahko napiše kazen iz strani policajev in kje ne

1. kakšne tablice so lahko na sprednji strani avtomobila, sploh morajo bit, so lahko nalepke? govorim o obliki, če so lahko recimo spredaj tudi takšne, kot so recimo na katrcah odzadaj, če so lahko montirane pod kotom?
2. rabijo luči na avtomobilu homologacijo, če niso originalne?
3. kako se preglejuje na tehničnih pregledih in policija, če išče točno na pravih mestih, če je vse homologirano, številke, ki so v homologacijskem kartončku? (spojlerji, izpušni sistem...) bi me lahko zašili, oz. bi iskali te številke, če bi domnevali, da to ni homologirano blago?

najlepša hvala, če se še kaj spomnim, še vprašam

LP!
Slika

maky
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana

Re: nekaj vprašanj glede predelav, homologacije, policija

Napisal/-a maky Sr dec 10, 2003 8:40 pm

RegY je napisal/-a:rabim nekaj nasvetov oz. kaj pravi zakon glede predelav v smislu homologacij, itd. prosim, hočem konkretne odgovore, ne češ, da se tolerira, ampak kjer se lahko napiše kazen iz strani policajev in kje ne

1. kakšne tablice so lahko na sprednji strani avtomobila, sploh morajo bit, so lahko nalepke? govorim o obliki, če so lahko recimo spredaj tudi takšne, kot so recimo na katrcah odzadaj, če so lahko montirane pod kotom?
2. rabijo luči na avtomobilu homologacijo, če niso originalne?
3. kako se preglejuje na tehničnih pregledih in policija, če išče točno na pravih mestih, če je vse homologirano, številke, ki so v homologacijskem kartončku? (spojlerji, izpušni sistem...) bi me lahko zašili, oz. bi iskali te številke, če bi domnevali, da to ni homologirano blago?

najlepša hvala, če se še kaj spomnim, še vprašam

LP!

ok tablice:dovoljene samo 2 vrste! spredaj obične in zdaj iste ter še une kvadratne...
manjše in nalepke niso dovoljene...

spojlerji:jaz recimo nimam vpisanih nobenih številk,nobene firme what so ever... tako da lahko sedaj dam bilokaj gor in rečem da sem to homologiral :wink:

upam da ti kej pomaga
SlikaSlika

Uporabniški avatar
eXtreme
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a eXtreme Sr dec 10, 2003 8:49 pm

tablice so tudi vrjetno lahko pod kotom, poglej Alfe 33

maky
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a maky Sr dec 10, 2003 8:55 pm

ja to že samo nalepka al pa manjša tablica pa ne sme bit :wink:
SlikaSlika

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Napisal/-a RegY Sr dec 10, 2003 8:59 pm

torej spredaj ne smejo bit kvadratne?

za spojlerje torej lahko odpišem problematiko homologacije, ok
Slika

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Kraj: Lucija, Slovenija

Napisal/-a BiMMER Sr dec 10, 2003 9:15 pm

1: glede tablic: preberi od 175. - 187. čl. ZVCP

2,3: glede neoriginalnih luči in druge (ne)homologirane opreme: 200., 203., 218.,219., 220., 227. ter 227 čl. ZVCP
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Napisal/-a RegY Sr dec 10, 2003 9:25 pm

nikjer ni napisano, da ne sme bit spredaj tablica štirioglate oblike (katrca varijanta)
Slika

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Napisal/-a BiMMER Sr dec 10, 2003 9:29 pm

piše v 187 čl.! podrobneje pa to ureja Pravilnik o obrazcih prometnih dovoljenj in vozniškega dovoljenja ter o registrskih tablicah in Pravilnik o registrskih tablicah motornih in priklopnih vozil
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Napisal/-a BiMMER Sr dec 10, 2003 9:38 pm

Regy pa še to, na UE, kjer dobiš reg. tablice ti nikoli ne bodo izdali dveh kvadratnih tablic ampak eno kvadratno in eno podolgovato, ker imajo vsa vozila predvidene spredaj podolgovate tablice! Namestit jo moraš pa itak tko, kot je predvidel proizvajalec!
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Napisal/-a RegY Sr dec 10, 2003 11:36 pm

nekaj me zanima, če smem...

zakon je napisal/-a:(4) Motorna vozila morajo biti v cestnem prometu označena z dvema registrskima tablicama, razen motornih koles, koles z motorjem, priklopnih vozil, traktorjev in traktorskih priklopnikov, ki morajo biti označeni z eno registrsko tablico.

(5) Motorna vozila smejo biti na prednji ali zadnji strani opremljena samo z označbami, ki so s tem zakonom predpisane za posamezno vrsto vozil.

(6) Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s četrtim, ali petim odstavkom tega člena.

mi lahko kdo dešifrira, kaj pomeni 5. odstavek (178. člena)

=======================================================================

evo odbijač...

Slika

kot lahko vidiš, tukaj ni mesta za pritrditev tablice...

sedaj se mi pa kot zgleda ponujata dve možnosti - ali ga dam naredit (nosilec za tablico), ali pa s kitom ali nečim pritrdim sprednjo tablico nad sredinjsko luknjo nad vboklino

hmnj

se strinjava, bimmer?
p.s.: nočem te užalit (spet se kaže slaba lastnost interneta, da ne vidiš moje mimike in ne slišiš mojega tona glasu - nisem jezen na nikogar)
Zadnjič spremenil RegY, dne Če dec 11, 2003 12:00 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Napisal/-a BiMMER Če dec 11, 2003 8:56 am

5. odstavek ne govori o ničemer drugem kot o tem, da ne smeš predrugačiti tablice tako, da bi dodajal ali spreminjal obliko, mere in vsebino tablic. BTW, na cesti vidim zelo veliko modelov, ki si pobarvajo zelen rob tablice. No kazen sledi pa tem členu.

Kar se pa tiče tega odbijača, če ne moš nekam varno montiral nosilca tablice, ga 100% ne boš mogel homologirat! A je ta odbijač narejen v EU, al kje v USA ali aziji?? Ker se mi zdi, da ni narejen po EU standardih, ker so v EU povsod obvezne obe tablice!
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
Rjuhar
Poznavalec foruma

Napisal/-a Rjuhar Če dec 11, 2003 9:32 am

Lih tko simpl ti jo je zmontirat kot je blo policajem na tole
Slika

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Napisal/-a BiMMER Če dec 11, 2003 10:59 am

Ja samo alfa si je pridobila homologacijo za tako nameščeno tablico. V nkaterih primerih se že sam proizvajalec potrudi in naredi tako kot je treba, za tisti odbijač, ki ga je Regy pokazu pa dvomim, da je tablica sploh kje predvidena. Očitno gre za nek ameriški proizvod, kjer v nekaterih državah spredaj tablica ni obvezna!
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Napisal/-a RegY Če dec 11, 2003 11:55 am

azijska zadeva, predvidena za ameriko, ja
Slika

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Napisal/-a BiMMER Če dec 11, 2003 7:27 pm

Se mi je zdel ja. To boš izredno težko homologiral na našem trgu, že z nemškimi certifikati gre težko, torej si lahko predstavljaš kako je z azijskimi :D
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
Free Styler
Novinec

Napisal/-a Free Styler Če dec 11, 2003 8:01 pm

Yo. Bimmer ! Eno vprasenje !?
Kolk mi bos zatezil za spredaj pritrjeno reg. tablico direkt na odbijac ; brez okvircka , s tem , da je se rahlo ukrivljena vertikalno in horizentalno , se pravi v obliki odbijaca. :?: :D

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Napisal/-a RegY Če dec 11, 2003 8:31 pm

sem imel namen nekaj drugega prvo homologirat, pa potem to gor dat, ko itaq bumbarji ne bi prepoznali razlike, ko je taki redki avto sploh na cesti, kaj šele spojlerji :D
Slika

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Napisal/-a BiMMER Pe dec 12, 2003 9:49 am

Free Styler je napisal/-a:Yo. Bimmer ! Eno vprasenje !?
Kolk mi bos zatezil za spredaj pritrjeno reg. tablico direkt na odbijac ; brez okvircka , s tem , da je se rahlo ukrivljena vertikalno in horizentalno , se pravi v obliki odbijaca. :?: :D

179/3. čl. ZVCP - 15.000 sit!
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
Omelo
Moderator foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Omelo Pe dec 12, 2003 10:21 am

Čak, jst ne smem met prlimane tablce? Men so na tehničnem rekl, da mam lahko, sm da ne sme bit pršraufana čez z vijaki. Umm, pa mam tako na Twingotu, A4 in na P206. Hmmmm

Uporabniški avatar
mazda-mx3
Uporabnik

Kraj: BiRiKiNi

Napisal/-a mazda-mx3 Pe dec 12, 2003 11:43 am

kolko pa stane zamenjava tablic??
jaz sem jih moral na zgornji stranici prevrtat da sem jih priitrdil nazaj na sprednji odbijac, ker se mi je v njem nekaj zlomilo.......pol vijak ni sel vec noter, imel sem za it na daljso voznjo (1 teden stran) in kdo je pomislil, da lahko z nekim dvostranskim lepilnim to prilepim!

Zdej pa mi je ful zal, ker ne bi rad imel tezave s policaji, no sicer jih zaradi tega nikoli nisem imel, sam vseeno! :(
Defendemos la alegria :::::::::: Svoboda Tuningu!:)
Slovenski Mazda forum
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov