Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

tilen2ki
Nov uporabnik

prikrita napaka...

Napisal/-a tilen2ki To jul 12, 2011 10:04 pm

pozdravljeni vsi skupaj!
Zadeva ja taka: moj oče je prejšnji teden prodal minibagra. Kupec je prišel k nam, stroj sprobal, ker je pač minibager starejši, je gospod jamral, da ima veliko lufta... Stroj pa je delal normalno, tako kot je pač nam služil že kakšno leto... Gospod se je odločil za nakup in zglihal, da nam je kar malo žal, da je minibager šel od hiše.. No par dni nazaj, pa kliče očeta, da mu je zaribal švenk ( to je tisti del ki vrti bager okoli svoje osi) in da je to bila prikrita napaka in da moramo ali dati vsaj en del stroška popravila zraven ali pa nam pripelje stroj nazaj v stanju kakršnem je, mi pa mu povrnemo kupnino... Druga možnost nikakor ne pride v poštev, ker smo kupili drug stroj... Oče je stroj prodal kot fizična oseba, zato me zanima ali je za napako, za katero res ni vedel sploh odgovoren odgovarjat, klub temu da je gospod pri nas doma bager sprobal in je vse na bagru delovalo. Hvala za pomoč lp tilen

uros11
Poznavalec foruma

Re: prikrita napaka...

Napisal/-a uros11 To jul 12, 2011 10:48 pm

Odgovoren že že, vendar tudi kupec ve, kaj je kupil. Da bi to bila skrita napaka, kar malo dvomim. Bi bilo treba bolj opisati okvaro, da se vidi, kaj je bilo in kaj ni bilo skrito. Pa da zariba švenk, kaj je razlog?

tilen2ki
Nov uporabnik

Napisal/-a tilen2ki Sr jul 13, 2011 7:05 am

uros11 je napisal/-a:Odgovoren že že, vendar tudi kupec ve, kaj je kupil. Da bi to bila skrita napaka, kar malo dvomim. Bi bilo treba bolj opisati okvaro, da se vidi, kaj je bilo in kaj ni bilo skrito. Pa da zariba švenk, kaj je razlog?

Živjo, js sm tudi mnenja, da je vedel kaj je kupil, vedel je da ima stroj luft in da bo treba kaj popravit, da bo stroj brez luftov... Jaz vrjamem, da se mu zdi neumno, da mu je stroj crknil po parih urah, ampak pri nas je deloval in res nevem kaj je počel... to da zariba švenk je pomoje zaradi obrabe, doma smo imeli bager smo za okoli kmetije ( nakladanje gnoja in urejanje okolice), zato ga nismo veliko rabili in ubistvu nevem zakaj švenk zariba, se tudi jaz na to ne spoznam... Mi je pa malo neumno, ker nas je možakar takorekoč označil za nategune, čeprav res nismo vedeli da se bo to zgodilo. zanima me sedaj iz pravne plati kaj lahko on zahteva sploh od nas oziroma kakšne so naše in njegove pravice v tem primeru. lp Tilen

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Sr jul 13, 2011 7:22 am

V bistvu mora izbrati med opcijami - zmanjšanje kupnine, vrnitev stvari itd. Koliko je vrednost stroja? Poznam primer, kjer so se tožili zaradi luknjavega čolna za jurja eurov.

tilen2ki
Nov uporabnik

Napisal/-a tilen2ki Sr jul 13, 2011 1:05 pm

vrednost stroja je 10.500 eur ( za tak denar je bil prodan), popravilo pa stane 3.500 eur... Saj ne rečem, da možakarja ne zastopim, da mu stroj crkne par dni po nakupu, samo to bi se lahko zgodilo nam eno uro po tem ko smo ga kupili ali pa nikoli... Ko se je nam pokvaril trosilec, za katerega je nemec trdil, da je v odličnem stanju, brez da bi ga mi probali ( naša malomarnost in neumnost) in so bili stroški krepko čez 2000 eur, nismo nič klicali nazaj, da nam je prikril napako pa nevemkaj.. če ne odpreš, ne veš in če dela ne popravljaš... nočemo jit v neke tožbe, tudi ta gospod je kljub temu, da želi da del popravila krijemo mi, normalen in se z njim da pogovarjat. zdaj me samo zanima kako si kot fizična oseba v tem primeru odgovoren odgovarjat, a ni to za skrite napake in te stvari samo pri pravnih osebah (podjetjih)?

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny Sr jul 13, 2011 1:40 pm

upam da Tilen ne boš jezn, k ti ne bom nič pomagal, zgolj tvojo temo bom malo uporabil :D, ker mam bi reku zlo podoben primer :)
gre pa takole .....
Že skoraj od novega avta ko speljujem so se čutile neke vibracije, ali pa recimo med menjavo pri spuščanju oz. dodajanju gasa, sicer to ni velik ampak me moti, ker sem lep (pa ne pozunanjosti :D) voznik, se tega ne čuti kj dosti, če pa vozim bolj ''hovdrasto'' pa se seveda bolj čuti. Bil sem že večkrat na servisu zaradi tega, pa so vedno smo to prtegnali, smo ono prtegnali itd. Bil sem že tudi pri več serviserjih, pa so ponavadi bli isti odgovori, da je to neka običajna zračnost ipd.. Po preteku garancije sem tudi menjal serviserja (prešel na nekdanjega :D), kjer si je mehanik vzel malo časa, in sva se zapeljala naokoli. Pravi da je verjetno to nek konusni ležaj na menjalniku, in d aima zračnost, ter bi ga bilo potrebno skupaj stisniti. Včeraj tudi bil pri njemu, pa pravi gazda da so to pri enem bravotu če počeli pod garancijo, in d aje imel avto že nekaj čez 70kkm prevoženih. Torej potemtakem nisem imel edini tega problema. In ker vem da se nekatere napake dajo na račun garancije popravljati tudi ko garancija že poteče, mi tudi to prišlo sedaj na un. Imam pa vse servise in zapiske o tem kaj me je motilo, tako da vsled tega bi morda to šlo skozi garancijo. Je mel že kdo podoben problem, ali se morda po teh straneh ''potepa'' kaki Fiat inšpektor, ki pač take stvari o napakah pregleduje, odobrava ipd. Drugače pa je bila garancija 2 leti, sedaj pa avto star 3 leta 5 mesecev, prevoženih pa ima nekaj drobiža čez 72kkm.
Skratka, je že kdo uveljavlal podoben problem, in d aje bila garancija že potečena?
Upam da se javi kdo z kako uporabno informacijo ali nasvetom, samo ne z takim da naj grem na prvi servis :D.

Denis89
Novinec

Napisal/-a Denis89 Sr jul 13, 2011 2:06 pm

tilen men se zdi..sam to je moje mnenje drgač se ne spoznam kej velik na to sam če nekdo kupi neko stvar ( avto itd ) naj bi blo 1 dan garancije. se pravi isti dan ko ga kupiš mogoče še naslednji dan. kar je pa več kot 1 dan SE mi zdi da more biti pa drugače napisana pogodba in garancija itd. zdej če mu boste krili en del popravila bo samo vaše dobro delo in to je to.

če ne probi pa tukaj napisat zakva se gre http://www.pravozatelebane.com/ zna bit da bodo kej več vedl če te lahko toži itd..

lp denis

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Če jul 14, 2011 9:50 pm

Pri nas se lahko doseže kaj samo preko sodišča pa še to traja nekaj let, da se kaj zgodi.
Opcija je, da prvo sami greste do kupca in pregledate, če je kaj šaril okol okvare, lahko gre za nategovanja kupca.
Če malo pogledaš okol avtov, kako se danes folk nateguje z avti, kup nekdo avto pa mu crkne turbina in seveda popravilo stane 1000 evrov, zato je še vedno klavzola VIDNO - KUPLJENO, ne moreš klicat prodajalca pa mu rečt ˝ej crknila mi je turbina a mi lahko povrnete stroške :lol: ˝
Tudi jaz sem kupil predkratkim avto, ima višjo porabo olja, okvara naj bi bila serijska in sicer slabi obročki, dročniki to je stvarna napaka, ki odg. prodajalec, a misliš, da sem klical kupca in mu rekel je tole je emhanik odkril a mi lahko povrnete te stroške, ne sem samo SMS poslal kupcu in ga povprašal, če je imel kakšne probleme z avtom, ker sem itak avto že imel v svoji lasti. Jaz se vozim dalje in se ne obremenjujem.
Član od leta 2004

recept
Novinec

Napisal/-a recept Pe jul 15, 2011 12:41 pm

tilen2ki je napisal/-a:pozdravljeni vsi skupaj!
Zadeva ja taka: moj oče je prejšnji teden prodal minibagra. Kupec je prišel k nam, stroj sprobal, ker je pač minibager starejši, je gospod jamral, da ima veliko lufta... Stroj pa je delal normalno, tako kot je pač nam služil že kakšno leto... Gospod se je odločil za nakup in zglihal, da nam je kar malo žal, da je minibager šel od hiše.. No par dni nazaj, pa kliče očeta, da mu je zaribal švenk ( to je tisti del ki vrti bager okoli svoje osi) in da je to bila prikrita napaka in da moramo ali dati vsaj en del stroška popravila zraven ali pa nam pripelje stroj nazaj v stanju kakršnem je, mi pa mu povrnemo kupnino... Druga možnost nikakor ne pride v poštev, ker smo kupili drug stroj... Oče je stroj prodal kot fizična oseba, zato me zanima ali je za napako, za katero res ni vedel sploh odgovoren odgovarjat, klub temu da je gospod pri nas doma bager sprobal in je vse na bagru delovalo. Hvala za pomoč lp tilen

Če je tvoj oče prodal kot fizična oseba, potem mora kupec dokazati, da je tvoj oče vedel za skrito napako, zaradi katere je zaribal "švenk" (karkoli že to je).
Mobilni telefon v avtu?
http://www.youtube.com/watch?v=R0LCmStIw9E

Hitro je hitro prehitro!
http://www.youtube.com/watch?v=Y7lCM9ElUqQ

Uporabniški avatar
JamesTheMan
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a JamesTheMan Pe avg 19, 2011 8:42 am

Poglejte na pogodbo kaj piše. Ponavadi piše, da je kupljeno po sistemu "videno - kupljeno". Tu se lahko kupec na glavo postavi in ne more nič.

Tantadruj030
Nov uporabnik

Napisal/-a Tantadruj030 Pe avg 19, 2011 10:03 am

JamesTheMan je napisal/-a:Poglejte na pogodbo kaj piše. Ponavadi piše, da je kupljeno po sistemu "videno - kupljeno". Tu se lahko kupec na glavo postavi in ne more nič.

Točno tako! Sm meu sam podobn primer pr prodaji avta..stric ga je 3 ure gledal,okul njega skakau in pol k ga je kupo me je čez 2 dni klicau da se barva lušči. Ni bla ravno skrita napaka ,pa tud če bi bla. Sem fizična oseba in na pogodbi je videno kupljeno. Sem se sam pr odvetniku/pravniku pozanimau kakor tud na policiji
. Ne rabis se sekirat,naj te toži pa bo videu če bo kj dosegu,sam nebo nč sam še dodatne stroške si bo nabou, sj to menda tud že sam ve..lp

yani
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a yani Po feb 06, 2012 9:05 am

Bom uporabil kar to temo za moje vprašanje. Kupil se je rabljen avto pri fizični osebi. Napisana je bila kupoprodajna pogodba. Naknadno se je zdaj ugotovilo, da je dno avtomobila v zelo slabem stanju.
So kakšne možnosti, da se avto vrne nazaj ali pa da se lahko zahteva določen znesek za popravilo? Odgovorov v stilu, zakaj se ni avto prej dobro preveril, ne rabim. Rabim samo, če se da kaj zdaj naredit, če ne pa tudi vredo. Spodaj sem prepisal člen iz kupoprodajne pogodbe in me zanima če to velja kot videno-kupljeno. Hvala za odgovore.

''.. v obstoječem stanju, ki sta ga ugotovili obe pogodbeni stranki soglasno.''

Uporabniški avatar
hribko
Poznavalec foruma

Kraj: koroška

Napisal/-a hribko Po feb 06, 2012 9:17 am

lahko vprašaš prejšnega lastnika če vzame avto nazaj al pa vrne nekaj denarja-če ne bo hotel nič si pa nič nemoreš

Tantadruj030
Nov uporabnik

Napisal/-a Tantadruj030 Po feb 06, 2012 9:19 am

hja po mojem je to to - se pravi, da sta obe stranki seznanjeni z dejanskim stanjem vozila..podobno kot pri meni, če si bral en post nazaj...odvisno od prodajalca, samega človeka ali bo popustil in se dogovorita za neko poravnavo..sicer pa tako kot si sam rekel..lp

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo To feb 28, 2012 10:59 pm

Me vse tole malo spominja na nakup mojega avta :) Ko sem ga šel gledat smo ga pregledali, v prvem mesecu lastništva pa sem našel kar nekaj napak. No, nisem klical prodajalca in mu začel težit kaj vse je narobe ampak sem lepo začel odpravljati napako za napako. Hvalabogu niso kaj kritiče, jih je pa kar nekaj da bo avto popolen.
Bi se pa za marsikatero zadevo lahko reklo kot skrito napako...
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov