Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

YAKUZA
Nov uporabnik

Kraj: Celje

kaj lahko pričakujem

Napisal/-a YAKUZA Ne apr 15, 2012 12:14 pm

lp

Zaradi svoje gluposti sem mal zašel v probleme. Policaj me je vstavil v naselju vozil sem pa 90 km/h. Pokazal mi je radar, in zahteval dokumente. Potem je spisu en list in mi vrnil dokumente in reku da bom o vsem obveščen po pošti.

Zdej me zanima al bom lahka šou na sodišče mal "jamrat" za nižje točke al dobim kr končno sodbo na dom?

Pa koliko približno traja cel ta postopek da steče na sodišču?

hvala vsem v naprej

Uporabniški avatar
rhino
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Re: kaj lahko pričakujem

Napisal/-a rhino Ne apr 15, 2012 12:30 pm

Dobil boš zapisnik o dogodku. Tam bo navedeno koliko si peljal,kje,.... Takrat se boš odločil, ali želiš podati pisno pritožbo ali pa želiš zaslišanje pri sodniku (lahko z odvetnikom ali brez). Če se ne odločiš za nobeno od teh možnosti, bo razsojeno brez tebe in boš dobil domov kazen,ki je za ta prekršek predpisana. Kazen in pike bodo v vsakem primeru, lahko se morda dogovoriš o prepovedi vožnji ali pa plačilu na obroke. Čas postopka je pa čisto odvisen.Lahko bo to v 14 dnevih,lahko pa traja tudi 2 leti. Pri meni je trajalo od prekrška pa do obvestila o prekršku skoraj 3 leta. Sem že pozabil na zadevo. Poleg tega lahko zadevo preložijo na drugo sodišče, če je na tistem sodišču, na katerega je policaj predal zadevo, preveč dela. Pri meni so iz mariborskega sodišča preložili na ljutomersko (sem se zato moral voziti k sodniku v Ljutomer-sem se odločil za zaslišanje).

YAKUZA
Nov uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a YAKUZA Ne apr 15, 2012 12:35 pm

ma upam da se bo to mal zavlekel da bom meu čas nardit tečaj varne vožnje da zbrišem 4 pike ker v nasportnem primeru ode izpit

Verbatim
Nov uporabnik

Napisal/-a Verbatim Sr apr 18, 2012 1:24 pm

A ne moreš v tem naselju najti ene javne poti ali lokalne ceste, kjer niso postavili znaka z imenom naselja? In potem rečeš, da si prišel od tam.

V Sloveniji ni nobenega reda v cestni signalizaciji. Potem pa če se voziš po stranskih cestah, zapelješ na glavo in kar naenkrat te preseneti konec naselja, čeprav prej nisi šel mimo nobene table za začetek naselja.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Sr apr 18, 2012 1:42 pm

Verbatim je napisal/-a:A ne moreš v tem naselju najti ene javne poti ali lokalne ceste, kjer niso postavili znaka z imenom naselja? In potem rečeš, da si prišel od tam.

V Sloveniji ni nobenega reda v cestni signalizaciji. Potem pa če se voziš po stranskih cestah, zapelješ na glavo in kar naenkrat te preseneti konec naselja, čeprav prej nisi šel mimo nobene table za začetek naselja.

to se sicer v teoriji da nardit,tud v praksi je to seveda možno naredit,sam sodnica na nič takega ne pristane oz bo mislila da se delas norca....valda ce mas hise ob cesti lahko sklepas da je naselje in poj si koj na tistmu k bo sodnica rekla da bi moral predvidevat,ker si pač jasnoviden.
avtorju teme:mislim da e greš sedaj na varno vožnjo ti to nebo pomagalo potem pri izbisu pik.
Ni vse res kar napišem

kamal
Novinec

Napisal/-a kamal Sr apr 18, 2012 2:27 pm

Mislim, da se šteje za naselje, če so tri hiše zaporedoma, razen če je drugače označeno. Torej če uletiš iz nekje, kjer ni znaka za naselje in omejitve hitrosti so pa vsaj tri hiše voziš 50 km/h do prvega znaka za hitrost ali naselje.
Se vidmo ko se zagledamo.

J1897
Novinec

Napisal/-a J1897 Sr apr 18, 2012 2:30 pm

Ni res. Poznam človeka, ki so ga policaji ustavili v vasi Slap ob Idrijci. Na enem dostopu v vas do tedaj še ni bilo table za začetek naselja, zato se je pritožil na sodišču. Majstr je bil oproščen, čez par dni pa so tudi na tistem dostopu namestili tablo :D tako da se da

Verbatim
Nov uporabnik

Napisal/-a Verbatim Sr apr 18, 2012 2:40 pm

@kamal, @abbe
ni to res. Naselje definira PROMETNI ZNAK. In sodnica mora razsoditi glede na zakon, ki to točno veleva. Zdaj nova zakonodaja pa nudi še več možnosti, saj lahko spodbijaš celo samo postavitev znaka z imenom naselja, kar prej ni bilo mogoče, saj si po stari zakonodaji lahko postavil table, kjer si hotel:
a) po novem mora znak za naselje stati tudi na nekategoriziranih cestah, torej tudi na kaki njivski potki (tako kot imaš to v Avstriji, kjer so res dosledni s signalizacijo),
b) ta znak je po novem dovoljeno postaviti le tam, kjer je 10 hiš strnjeno skupaj.

Naselje je pozidano območje ob cesti, ki ga sestavlja vsaj deset stanovanjskih stavb, ki tvorijo prostorsko celoto, v kateri se pešci in vozila lahko vključujejo v promet na tej cesti preko dovoznih poti, ulic, trgov, parkov ali drugih javnih površin, MEJE NASELJA PA SO OZNAČENE S PREDPISANO PROMETNO SIGNALIZACIJO. Predpisana prometna signalizacija pa je tabla z imenom naselja.

@ kamal, a potem ti v coni 90 zaviraš ob vsakih 3 hišah na 50? He he he. Še iz starega zakona zate:

Naselje, v katerem je hitrost omejena v skladu s prvim odstavkom tega člena, je pozidano območje ob cesti, ki ga sestavlja več stanovanjskih stavb, ki tvorijo prostorsko celoto, v kateri se pešci in vozila lahko vključujejo v promet na tej cesti preko dovoznih poti, ulic, trgov, parkov ali drugih javnih površin. Naselje vključuje tudi dele ceste znotraj pozidanega območja, ob katerih ni stanovanjskih stavb. MEJE NASELJA MORAJO BITI OZNAČENE S PREDPISANIM PROMETNIM ZNAKOM.

kamal
Novinec

Napisal/-a kamal Če apr 19, 2012 2:09 pm

He he he. Preber si še enkrat. Sem napisal če je drugače označeno, da potem ne velja. Če pa vozim 90km/h potem vem koliko je omejitev a ne. Je pa bilo 10 let nazaj tako, kot sem napisal. In pri nas imamo še vedno znak za vas, kjer so ob cesti 4 hiše. Se pa napačnemu režiš, če ti divjaš po cesti, kjer je npr. 5 hiš, upoštevaš pa samo zakon in te briga za posameznike.
Se vidmo ko se zagledamo.

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Če apr 19, 2012 7:13 pm

mal OFF!
kamal je napisal/-a:Mislim, da se šteje za naselje, če so tri hiše zaporedoma, razen če je drugače označeno. Torej če uletiš iz nekje, kjer ni znaka za naselje in omejitve hitrosti so pa vsaj tri hiše voziš 50 km/h do prvega znaka za hitrost ali naselje.

naša hiša je blizu ceste in je 90 omejitev. v tej bližini je 9 hiš (6 na eni strani cesti in 3 na drugi). se torej da dogovorit, da bi se ustavarilo naselje iz omejitev iz 90 na 50? sicer pri dovozih je tabla za naselje na obeh straneh glavne ceste... Sj tega nebi delali, če bi se znali motoristi vozit po ravni cesti 90 (pa še po možnosti z drugimi ali predelanimi izpuhi, da je ja čimbolj glasno)...je pa cesta ravna in vsak motorist mimo hiš vozi 200+ tudi sredi noči in še pse zbudi.seveda da ne omenjam, koliko se jih je pred našim hišam poškodovalo in so tudi bili smrtni izidi...(ker blizu je gozd in je divjad na cesti in na naših obgriženih vrtovih :) )
torej kot navajaš, bi moglo pri nam bit 50 omejitev?
Lep pozdrav :)

_girly_
Nov uporabnik

Napisal/-a _girly_ Pe apr 20, 2012 6:55 pm

Pozdravljeni.

V Avstriji v naselju je na levi strani cestišča stal policijski avto in ob njem policaj. Bil je na zelo nepreglednem mestu in sem ga videla šele v ogledalu, ko sem se odpeljala mimo njega. Tudi nisem videla ali mi je karkoli kazal, da bi morala ustaviti. Peljala nisem po predpisih, vendar se točne prekoračene hitrosti ne spomnim, prav tako sem videla, da je v rokah držal radar. Vozila sem z maminim avtomobilom.

Ko sem prevozila okoli 2km se je za menoj pripeljal avtomobil in mi začel z lučmi "blendati". Prepričana sem bila, da je policija in sem avto na najbližjem možnem mestu ustavila. Odprla sem okno, ker sem pričakovala, da bo zahteval dokumente. Iz avtomobila pa ni izstopil policist, ampak je bil neki moški (predvidevam da je bil domačin). Potem se je približal mojemu avtomobilu in mi začel govoriti, da sem peljala prehitro in da se moram vrniti k policaju (to sem, kljub slabemu znanju nemščine še razumela). Ta gospod se sploh ni predstavil, niti ni zahteval mojih dokumentov, tako da res ne vem kdo je to bil. Z njim sem se bolj slabo sporazumela in tudi k policiji se nazaj nisem vrnila. Ko se je ta gospod usedel nazaj v avtomobil sem videla, da si je zapisal registrsko številko.

Zanima me predvsem, zakaj se je za menoj pripeljala neka x oseba in zakaj je zahteval, da se vrnem k policistu nazaj? Ima kdo kakšne podobne izkušnje s tem? Verjetno lahko mama pričakuje kazen?

Hvala za odgovor

Uporabniški avatar
Klobasa
Novinec

Napisal/-a Klobasa Pe apr 20, 2012 7:41 pm

mogoče je bil samo razjarjeni domačin ki je imel poln kufer dirkačev in je hotel zakon vzeti v svoje roke :)

_girly_
Nov uporabnik

Napisal/-a _girly_ Pe apr 20, 2012 8:18 pm

Takrat sploh noben ni vozil pred in za mano tak da res ne vem od kot se je naenkrat prikazal.. :roll:

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron So apr 21, 2012 2:42 pm

_girly_ je napisal/-a:Takrat sploh noben ni vozil pred in za mano tak da res ne vem od kot se je naenkrat prikazal.. :roll:

Pri taksnih vprasanjih je potrebno razmisljati bolj na siroko in ne samo ozkogledno.

Se pravi, ce si ti prevozila v tujini naselje s precejsnjo hitrostjo (za katero se niti ne spomnes) tudi po pogledu v ogledalo mimo policaja, si po vsej verjetnosti spregledala tudi levo ali desno stransko ulico, pot po kateri pa je na to glavno cesto po vsej verjetnosti tudi prihajal ta gospod, ki te je ustavil.

Moznosti:
a) Gospod je videl, da ste pripeljali prehitro in je tudi na to opozoril policaja
b) Policaj je v zadnjem trenutku videl vas, vendar mu radar se ni pokazal izmerjene hitrosti?!, zato je gospodu, ki je prihajal iz stranske ceste tudi narocil, ce vas dohiti, da se tudi vrnete nazaj
c) V vsakem primeru je gospod videl kaj se je zgodilo in je morda zato tudi "odigral" vlogo "vaske straze" zaradi prehitrih tujcev
...

Po vsem tem kar se ja zgodilo (po pogovoru in dohitu) pa se je gospod usedel nazaj v avto in zapisal registrsko tablico. Tukaj so zopet lahko moznosti:
a) Zapisal si je tablico, vendar mu ni uspelo dobiti gospoda policista, ki je tudi meril
b) Zapisal si je tablico in jo kasnje tudi posredoval policistu, ki je meril na kraju
c) Zapisal si je tablico, obrnil, vendar se mu je vmes pokvaril avto... ni prisel do kraja
d) Ni si zapisal tablice, ker mu pisalo ni delovalo, etc
...

Tako kot vidis razmislek siroko, tako nekako si lahko predstavljas ali bo prisla kazen ali ne... vse je odvisno od dejavnikov, ki so sledili kasneje ali pa prej. Vsekakor lahko pricakujes nekaj ali pa nic.
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

_girly_
Nov uporabnik

Napisal/-a _girly_ So apr 21, 2012 3:05 pm

Najlepša hvala za tako obsežen odgovor :)

Glede registrske številke je pa tako, da je gospod potem odpeljal v drugo smer (torej ne v smer policije), kaj je pa kasneje storil s tem podatkom pa seveda ne morem vedeti. Je pa dejanje zdaj žal že storjeno in bo pač čas pokazal ali bo prišla kazen domov ali ne..

Uporabniški avatar
106
Stalni uporabnik

Kraj: Tukaj

Napisal/-a 106 So apr 21, 2012 7:48 pm

Zanima me predvsem, zakaj se je za menoj pripeljala neka x oseba in zakaj je zahteval, da se vrnem k policistu nazaj? Ima kdo kakšne podobne izkušnje s tem? Verjetno lahko mama pričakuje kazen?

Taka X oseba se za mano lahko vozi pa blenda kolkor hoče edino kar mu lahko v tolažbo povem je ..... Geh eine Kuh melken Kackbratze ...... X oseba torej navadn državljan pa četud je bil župan tega naselja ne more ti ne more čisto nič pa tud ,če mu je policaj naročil to ...... recimo kak bi pa to zgledalo ,da bi policaji nekje stali pa pošiljali okrog navadn folk kateri nima kaj za delat po cestah lovit divjake kratkomalo nastal bi kaos :lol:

_girly_
Nov uporabnik

Napisal/-a _girly_ So apr 21, 2012 9:12 pm

106 se popolnoma strinjam :)

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron So apr 21, 2012 9:40 pm

@_girly_: Vsekakor so moznosti, da je podatek popolnoma nepomemben ali pa, da je predan oblastem. Cas.

@106: Vidim, da nisi dojel bistva razlage skozi celoten subjekt zgoraj napisanih idej. Popolnoma je vsem tukaj jasno, da se taksni "vaski strazarji" ne smejo spuscati v taksne primere, po moznosti, bi se lahko se kako drugace koncalo v primeru nerazsodnosti. Popolnoma je tudi jasno, da se stvari v kontekstu le se navezujejo na podobno definicijo kot je zopet vsem znana - kaos, ter nesprejemljivi scenariji.

Dojetje bistva pa je bila zgolj razlaga s pomenljivim koncem - Kaj lahko uporabnica pricakuje ter na to navezujoce moznosti razmisleka na malce sirsi nacin. Zbrisal sem ti pa tudi prilepljeno sliko cloveka z dawnovim sindromom, ki v tej temi nima kaj delati pa cetudi ima po tvoje povezavo s tvojim zgoraj opisanim mnenjem - skrajno podlo.
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
106
Stalni uporabnik

Kraj: Tukaj

Napisal/-a 106 So apr 21, 2012 10:00 pm

Daj ti meni po kmečko razloži kaj si hotel povedat ,ker jaz intelektualce zelo slabo razumem ......

Verbatim
Nov uporabnik

Napisal/-a Verbatim To apr 24, 2012 7:20 pm

kamal je napisal/-a:He he he. Preber si še enkrat. Sem napisal če je drugače označeno, da potem ne velja. Če pa vozim 90km/h potem vem koliko je omejitev a ne. Je pa bilo 10 let nazaj tako, kot sem napisal. In pri nas imamo še vedno znak za vas, kjer so ob cesti 4 hiše. Se pa napačnemu režiš, če ti divjaš po cesti, kjer je npr. 5 hiš, upoštevaš pa samo zakon in te briga za posameznike.

PREBERI kaj si napisal:
Mislim, da se šteje za naselje, če so tri hiše zaporedoma, razen če je drugače označeno. Torej če uletiš iz nekje, kjer ni znaka za naselje in omejitve hitrosti so pa vsaj tri hiše voziš 50 km/h do prvega znaka za hitrost ali naselje.

Število hiš nima nobene veze z omejitvijo. Če ni znaka za naselje (ki je prometni znak, ki zniža omejitev na 50 km/h), je omejitev 90 km/h.
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov