Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Perko
Nov uporabnik

Toča padla na nov neprevzeti avto!

Napisal/-a Perko Sr jun 13, 2012 10:00 am

Živijo,

včerajšnja toča je dobila tudi naš novi avto, ki je stal pred servisom in čakal na prevzem (predvidoma jutri). Sedaj se ravnokar odpravljam na ogled. Kaj mi je sploh storiti? Avto je plačan, seveda pa se sedaj vse spremeni. Kakšno vrednost sploh ima takšno vozilo? Sem še vedno malce v šoku glede vsega skupaj, ravno včeraj je bilo vozilo tudi plačano :( Vnaprej hvala za nasvete in pomoč!

Perko

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Re: Toča padla na nov neprevzeti avto!

Napisal/-a fare Sr jun 13, 2012 10:14 am

Pomoje vsa odgovornost do prevzema gre na prodajalca in k temu sodi tudi ustrezno skladiščenje oz. varovanje avta na nek način do prevzema. Oglej si škodo in če je stvar resna avta ne prevzami tudi če je plačan ker na koncukoncev si plačal za nov ne poškodovan avtomobil in takega moraš dobiti. Tudi na popravilo ne pristati. Zahtevaj novo vozilo ali pa celotno kupnino nazaj! Glej, namesto toče bi lahko kak zaposlen znorel pa vzel palco pa ga celega stolokel. A bi takega prevzel? lp.

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny Sr jun 13, 2012 10:29 am

Zame stvar čisto enostavna, plaču sm novo vozilo, in novega tudi hočem. To pomeni nepoškodovanega in nepopravljenega. Torej vračilo kupnine ali drugi nov nepoškodovan avto. Sploh pa če dobiš drugega, pridi po njega z merilcem debeline laka, da boš ziher da ni eden izmed že popravljenih. Poročaj.

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Kraj: gorenjska

Napisal/-a =swen= Sr jun 13, 2012 10:55 am

Tu sploh ni debate. Tudi če je avto plačan, morajo oni poskrbeti da ga ti prejmeš v brezhibnem stanju.
Kaj pa če bi bil avto parkiran pod kakim drevesom in bi sredi belega dne padla debela veja na streho avta in ga poškodovala. Bi tak avto prevzel?
Defenitivno ne, saj nisi imel ti nadzora in odgovornost nad že plačanim avtom.
To je podoben primer kot če bi s prednaročilom kupil kolo in bi ob prevzemu dobil skrivljen okvir kolesa, poškodovan menjalnik...

Plačal si nov, nepoškodovan avto, ki mora ob prevzemu tudi tak biti!

Uporabniški avatar
kotk
Nov uporabnik

Napisal/-a kotk Sr jun 13, 2012 11:09 am

Se pridružujem mnenju vsem ostalim. Kupil si nov, nepoškodovan avto in pravico imaš, da takega tudi prevzameš.
Prodajalec je odgovoren za poškodbe, ki so nastale kot posledica toče. Vkolikor bi bil avto takrat pod streho ali zaščitno mrežo prodajalec sedaj ne bi imel težav.
Prodajalec je odgovoren za vse poškodbe, ki nastanejo na vozilu med prevozom in skladiščenjem. Če bi ti avto popraskali, ko bi ga natovarjali, parkirali itd. nas verjetno ne bi sedaj spraševal kaj storiti. Situacija s točo je sedaj povsem enaka in jo tako tudi glej.

Nikakor ne odstopaj od stališča, da si kupil nov avto in da želiš dobiti za to kar si plačal!

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Sr jun 13, 2012 11:23 am

pinny je napisal/-a:Sploh pa če dobiš drugega, pridi po njega z merilcem debeline laka, da boš ziher da ni eden izmed že popravljenih. Poročaj.

2x ... ali pa si stevilko sasije od le tega zapomni.
turbo inside

viljuska33
Nov uporabnik

Napisal/-a viljuska33 Sr jun 13, 2012 11:25 am

Strinjam se z ostalimi- NOV, NEPOŠKODOVAN,avto zahtevaj.. Itak pa naj bi imele vse avtohiše zavarovana parkirišča, tako da to nebo njihov strošek ampak bojo morali oni zavarovalnico terjati, tak da... ;)

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Sr jun 13, 2012 11:56 am

Merilec laka ti ne nuca prav dosti, ker na suho popravijo udrtine se pravi brez barvanja če ni lahk hudo poškodovan in se ga ne da obnovit z poliranjem
Lp

Perko
Nov uporabnik

Napisal/-a Perko Sr jun 13, 2012 12:35 pm

Sem nazaj z ogleda. Na celem avtu je nekje 20 udrtinic. Nikjer ne kaže, da bi bil tudi poškodovan lak, zato bodo popravili avto na "hladno", torej brez barvanja.

Trgovec mi je zelo korektno ponudil tri opcije: prevzem popravljenega avtomobila z določeno odškodnino (in ker je obseg poškod manjši bi bil avto jutri že pripravljen za prevzem), naročilo novega vozila (ponovno čakanje nekaj mesecev), ali pa vračilo celotne kupnine. Odločitev je naša.

Danes mi pošlje ponudbo za 1. opcijo. Dejansko bi bil avto po "hladnem" popravilu pravzaprav kot nov, saj naj bi tako reševali tudi razne manjše poškodbe, ki nastanejo še v tovarni ali pa pri transportu. Merilci tukaj ne zaznajo ničesar.

Preverim še pri Zvezi potrošnikov Slovenije, kako ravnati v takšnih primerih, in javim.

Na zavarovalnici so mi povedali,da bi lahko zahteval odškodnino (na račun zmanjšane vrednosti) za okrog 10% od nakupne vrednosti vozila, pač odvisno od škode in popravila. Morda kakšne vaše izkušnje v zvezi s tem?

LP,
Perko

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Sr jun 13, 2012 12:49 pm

Na tvojem mestu bi:
1. če hočeš prišparati nekaj denarja zahteval 10% nižjo kupnino
2. če nujno rabiš avto in hočeš nepopravljenega, vzel kupnino in nabavil nekaj drugega z manjšo čakalno dobo
3. če nič od tega ne drži in hočeš brezhiben avto, naročil novega in počakal

Sicer mi pa nikakor ne gre v glavo, kako si lahko prodajalci novih in rabljenih vozil sploh upajo privoščiti, da imajo avte na prostem brez zaščite.
Protitočna mreža stane par €/kvadrat, narediti je potrebno samo preprosto konstrukcijo.
Še prodajalec rabljenih, kjer sem jaz nabavil avto, je imel čez vse avte napeto mrežo, pa je mali s.p. in proda mogoče 1 avto/teden. Ker ve, da mu gre firma po gobe, če mu stolče vse avte.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Sr jun 13, 2012 1:27 pm

Energetik81 je napisal/-a:Na tvojem mestu bi:
2. če nujno rabiš avto in hočeš nepopravljenega, vzel kupnino in nabavil nekaj drugega z manjšo čakalno dobo

Sicer mi pa nikakor ne gre v glavo, kako si lahko prodajalci novih in rabljenih vozil sploh upajo privoščiti, da imajo avte na prostem brez zaščite.
Protitočna mreža stane par €/kvadrat, narediti je potrebno samo preprosto konstrukcijo.
Še prodajalec rabljenih, kjer sem jaz nabavil avto, je imel čez vse avte napeto mrežo, pa je mali s.p. in proda mogoče 1 avto/teden. Ker ve, da mu gre firma po gobe, če mu stolče vse avte.

x2

Jaz bi izbral popravilo udrtin na suho- ličanje odpade! pod pogojem, da po poravilu ni sledu o toči in, da da trgovec konkreten popust vsaj -10%.
Če je narejeno tako kot mora biti si lahko brez strahu... Sem imel pred leti podoben primer.

Podatek, da že v tovarni na suho popravljajo avtomobile drži kot pribito... poznam človeka, ki pogodbeno dela za Fiat in ima veliko povedati na to temo ;) Druga zgodba so avtomobili, ki se popravljajo/štrihajo pred prodajo kupcu in o tem kupec nič ne ve :evil:
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

Perko
Nov uporabnik

Napisal/-a Perko Sr jun 13, 2012 2:47 pm

Pa se dejansko na vozilu nič ne vidi oziroma ne more odkriti popravilo na "suhi" oziroma "hladni" način?

Uporabniški avatar
Mister Twister
Novinec

Kraj: kamnik

Napisal/-a Mister Twister Sr jun 13, 2012 3:27 pm

Mislm da si lahko vesel če ti ponudjo tut 5% popusta saj avto ne bo zgubu vrednosti če ga bojo popravil brez barvanja.
Večina bi jih zamolčala in na hitro popravila

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr jun 13, 2012 7:44 pm

yashica je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:Na tvojem mestu bi:

x2

Jaz bi izbral popravilo udrtin na suho- ličanje odpade! pod pogojem, da po poravilu ni sledu o toči in, da da trgovec konkreten popust vsaj -10%.
Če je narejeno tako kot mora biti si lahko brez strahu... Sem imel pred leti podoben primer.Pa saj ma Kastelic v Grosuplju to "pripravo" vozil.

Podatek, da že v tovarni na suho popravljajo avtomobile drži kot pribito... poznam človeka, ki pogodbeno dela za Fiat in ima veliko povedati na to temo ;) Druga zgodba so avtomobili, ki se popravljajo/štrihajo pred prodajo kupcu in o tem kupec nič ne ve :evil:

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden Sr jun 13, 2012 8:17 pm

popravila od toče na hladen način so zelo zanesljiva, sploh če niso tako globoke luknje da bi bi bil poškodovan lak.
Če so luknje samo na havbi in strehi je to zelo enostavno rešiti, brez kakršnekoli sledi poškodb.

Če ti popravijo kot se zagre (brez barvanja in kitanja), pa še če ceno spusti nimaš kaj razmišljat. V nasprotnem primeru bodo popravili udrtince in popravljal avto kot nov naprej.

Dejansko so to poškodbe ki ne rabijo barvanja, in tudi ni potrebe da bi bil zaradi tega avto kaj slabši od novega ki ga toča ni prizadela.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Sr jun 13, 2012 8:26 pm

@Perko za kateri avto gre :?:
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

NoFear85
Novinec

Napisal/-a NoFear85 Sr jun 13, 2012 9:17 pm

Ce so pravi mojstri, se po popravilu ne opazi nic. Marsikaksna luknja, ki je navaden smrtnik ne vidi, jo oni opazijo in popravijo.

Uporabniški avatar
J`Mavr0
Novinec

Kraj: Maribor-[okolica]

Napisal/-a J`Mavr0 Sr jun 13, 2012 9:54 pm

Jaz se ne bi odločil za nakup, po pravem bi morali po "hladnem" popravilu zaščiti karoseijo (bodenschutz pa proti prerjavenju) ampak to tak nobeden ne dela...
nas so opzorili tudi, da se po tem spremni struktura materiala (kdor je strojnik, tak ve) in da ob trku vozila se material hitreje in drugače deformira...

Odvisno je tudi od velikosti pa globine... za premisliti je :huh:

lp
Slika

NoFear85
Novinec

Napisal/-a NoFear85 Sr jun 13, 2012 10:22 pm

Predvsem je odvisno od vrste udolbine, sele na to od velikosti. Glede strukture, trdnosti pa - so poskodbe na nosilni konstrukciji, torej stebricki, ali je "samo" blatnik, pokrov motorja,...

Sicer pa je to tema na katero se lahko pise na dolgo in siroko, ker so tu lahko tudi skrajni primeri, kjer lahko nastopi totalka.

Pa ni totalka ce je 10-20 luknjic na pokrovu motorja :D

P.s. videl sem avto z vec kot 1000 udolbinicami, bil je popravljem po hladnem postopku, na koncu brez vidnih sledi

Perko
Nov uporabnik

Napisal/-a Perko Če jun 14, 2012 7:37 am

Mister Twister je napisal/-a:Mislm da si lahko vesel če ti ponudjo tut 5% popusta saj avto ne bo zgubu vrednosti če ga bojo popravil brez barvanja.
Večina bi jih zamolčala in na hitro popravila

Ponudili so mi 250 EUR odškodnine :lol: (to je okoli 1% nabavne cene). Vztrajam na 1000 EUR. Če ne bo sporazuma, denar nazaj, poskušal pa bom tudi čim bolj javno objavit za kateri avto in avtohišo gre, tako da se ne bo kdo nasankal in od njih kupil "nov in nepoškodovan" avto.

Perko
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov