Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

grezilo
Nov uporabnik

Radar (AC) pred Vrhniko

Napisal/-a grezilo To avg 28, 2012 9:00 am

Pozdravljeni "Forumaši",
se bom priključil tem podforumu z vprašanjem: Sem na AC ,domov na Štajersko, pred Vrhniko naletel na stacionarnega in me je slikal; hitrost zapisana 138 km/h; je bilo res tu nekje , a več sigurno ne. Nekako sem bil prepričan, da je teh 10% (tolerance) prekoračitve sprejemljivih na vseh radarjih.
Globa ni velika, a moti me, da se znanci, kolegi in prijatelji hvalijo da vozijo do 150km/h mimo njih, pa noben ne dobi slike? :? :D
Ali sem res takšen "srečkovič"?! :evil:

LP

Gosic
Poznavalec foruma

Re: Radar (AC) pred Vrhniko

Napisal/-a Gosic To avg 28, 2012 9:06 am

Probaj iti mimo še 160km/h. Sporoči ;)

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ To avg 28, 2012 9:08 am

vprasaj jih koliko njim laze stevec in koliko tebi ;)
po moje je tu finta
turbo inside

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe To avg 28, 2012 10:12 am

tut moja sestra je zadnc dobila sliko pa je izmerjena hitrost bla 139 km/h.
pa mene tut zanima a nebi blo treba tuki odstet toleranco?
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 To avg 28, 2012 12:35 pm

grezilo je napisal/-a:Pozdravljeni "Forumaši",
se bom priključil tem podforumu z vprašanjem: Sem na AC ,domov na Štajersko, pred Vrhniko naletel na stacionarnega in me je slikal; hitrost zapisana 138 km/h; je bilo res tu nekje , a več sigurno ne. Nekako sem bil prepričan, da je teh 10% (tolerance) prekoračitve sprejemljivih na vseh radarjih.
Globa ni velika, a moti me, da se znanci, kolegi in prijatelji hvalijo da vozijo do 150km/h mimo njih, pa noben ne dobi slike? :? :D
Ali sem res takšen "srečkovič"?! :evil:

LP

"Srečen" si le toliko, da si naletel na trenutek ko je radar deloval. Se vsakodnevno tam mimo vozim v službo in radar ne deluje vedno. Je pa povsem na mestu, saj je takoj za njim izvoz/uvoz Vrhnika in tu mimo predvsem v jutranji konici marsikateri pilot vozi krepko čez omejitev, le 100 ali 200m naprej pa se vključujejo vozila v promet pogosto tudi s 50km/h, občasno pa se najde kak zadetek ki misli da je še v postelji in s tako hitrostjo zapelje celo na prehitevalni pas.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
mihhec
Novinec

Napisal/-a mihhec To avg 28, 2012 9:06 pm

abbe je napisal/-a:tut moja sestra je zadnc dobila sliko pa je izmerjena hitrost bla 139 km/h.
pa mene tut zanima a nebi blo treba tuki odstet toleranco?

se mi zdi, da sem nekje zasledil, da s toleranco lahko voziš 137km/h pa ne boš dobil kazni. Vse kar je več je pa kazen :D Žal je tvoja sestra bila prehitra za 2km/h. Bedno :D Aja, pa tudi meni se je to že zgodilo :D

Uporabniški avatar
barossa45
Novinec

Napisal/-a barossa45 To avg 28, 2012 10:33 pm

Omejitev tam je pa 130...? Ali je manj ?
[img]http://www4.slikomat.com/11/0430/jln-astra.jpg[/img]

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf To avg 28, 2012 10:45 pm

Omeitev je tam 130 km/h Sem pa vedno poslušal kako so te radarji nastavljeni, da te slikajo šele pri 140 km/h in več zdaj vsaj vem, da ni tako.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Napisal/-a WMB To avg 28, 2012 10:56 pm

A noben ne uporablja navigacije v avtu???
A noben ne porajta, da ko pelješ cca 140km/h (po števcu) da se voziš realno po GPS-u cca 132-133 km/h....
Zdej eni avti lažejo malo več...eni malo manj....
Omejitev je 130km/h....po GPS-u.....ne po števcu avta....tudi na tablah kjer kaže hitrost (naselje) se mi podatek ujema s tistim na navigaciji,,,
FOLCIKA - SCIROCCO

grezilo
Nov uporabnik

Napisal/-a grezilo Sr avg 29, 2012 6:41 pm

Pozdravljeni, sem plačal.
Nastavljen je na "3 km" več;
Tudi drži, sem se peljal 138km/h; ni pa bilo 140km/h zato sem presenečen, da me je slikal. Če števc, laže sem menil, da več kot 135ne peljem, kvečjemu manj peljem. :(

lp

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Pe avg 31, 2012 11:20 am

Gor na listku, ki si ga dobil domov, bi itak morala pisat izmerjena hitrost in potem odšteta tako imenovana "varnostna razlika", ki je pri tej hitrosti ne 3 km/h (to je do 100km/h), ampak 7 km/h. Če si ti po števcu vozil 138 km/h, potem očitno radarji izmerijo hitrost po števcu in ne že tiste, realne po gps-ju :?: :!:

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=1114

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a EX-B So sep 01, 2012 12:46 am

thunderbolt je napisal/-a:... potem očitno radarji izmerijo hitrost po števcu in ne že tiste, realne po gps-ju :?: :!:

Daj se enkrat pomisli no. Ali vsi avti isto lazejo po stevcu? Bom jutri nataknil na avto ful vecje gume z vecjim obsegom, mi bo pri realnih 160 kazalo 120 na stevcu (ja, pretiravam :P ), ali to pomeni da se bom lahko peljal mimo radarja brez kazni? Seveda radarji merijo "realno" hitrost, saj ne morejo vedet koliko komu kaze na stevcu. Res je da je vcasih meritev malo off, sploh ce merijo na odseku kjer ni popolnoma ravna cesta, ampak 99% bo izmerjena hitrost zelo zelo podobna oni ki ti jo kaze GPS.

Je pa res, da bi moralo pri obvestilu ki ga dobis na dom pisati izmerjena dejanska hitrost, upostevane in odstete tolerance, in pa hitrost za katero te dejansko kaznujejo. Vsaj vse kar sem jaz dobil do sedaj (sicer ze par let nic, tok tok po lesu, prej pa sem jih dobil kar ene par) so imela vsa obvestila vse tri vrednosti gor, brez pardona, tako da je bilo tocno vidno koliko so izmerili, koliko je toleranca in za koliko dejansko dobivam kazen.
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

bunny01
Uporabnik

Kraj: Nazarje Zadrečka cesta 9

Napisal/-a bunny01 So sep 01, 2012 6:35 am

EX-B je napisal/-a:
thunderbolt je napisal/-a:... potem očitno radarji izmerijo hitrost po števcu in ne že tiste, realne po gps-ju :?: :!:

Daj se enkrat pomisli no. Ali vsi avti isto lazejo po stevcu? Bom jutri nataknil na avto ful vecje gume z vecjim obsegom, mi bo pri realnih 160 kazalo 120 na stevcu (ja, pretiravam :P ), ali to pomeni da se bom lahko peljal mimo radarja brez kazni? Seveda radarji merijo "realno" hitrost, saj ne morejo vedet koliko komu kaze na stevcu. Res je da je vcasih meritev malo off, sploh ce merijo na odseku kjer ni popolnoma ravna cesta, ampak 99% bo izmerjena hitrost zelo zelo podobna oni ki ti jo kaze GPS.

Je pa res, da bi moralo pri obvestilu ki ga dobis na dom pisati izmerjena dejanska hitrost, upostevane in odstete tolerance, in pa hitrost za katero te dejansko kaznujejo. Vsaj vse kar sem jaz dobil do sedaj (sicer ze par let nic, tok tok po lesu, prej pa sem jih dobil kar ene par) so imela vsa obvestila vse tri vrednosti gor, brez pardona, tako da je bilo tocno vidno koliko so izmerili, koliko je toleranca in za koliko dejansko dobivam kazen.

Vse polžnice, ki pridejo na doma morajo vsebovati tudi kratek dopis iz pristojne enote, ki ti to pošlje. notri v dopisu pa mora pisati kje si bil izmerjen, kdaj ob kateri uri, kdo je meritve izvajal, ali ta oseba ima izpit za to, izmerjena hitrost, tleranca in dejanska hitrost, kam si vozil iz kateremeri.
torej ko ti prebereš dopis točno veš za kaj se gre.
Očitno nekatere enote tega ne delajo in to delajo bolj po šabansko. :?

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Ne sep 02, 2012 9:21 am

EX-B je napisal/-a:

Daj se enkrat pomisli no. Ali vsi avti isto lazejo po stevcu?

Pa daj še ti enkrat premisli. Več ali manj števci vseh avtov lažejo pri taki hitrosti sigurno za 5% (v tiste tvoje teoretične nebuloze se ne bom spuščal) in če avtor teme pravi, da ni vozil več kot 140 po števcu, potem kazni enostavno ne bi smel dobiti. Torej, da je pri vožnji 140 dobil kazen sta 2 opciji (torej, računati je potrebno par procentov napake števca in tolerance 7 km/h):

1) radar ne nameri podobne hitrosti kot gps oz. jo, ampak prišteje k meritvi še par procentov hitrosti, tako da je izmerjena hitrost bližje vrednosti na števcu kot tisti po gps-u.
2) avtor teme ni vozil maksimalno 140, kot pravi, ampak več (145-150 km/h). Če bi namreč vozil res max. 140, potem bi bila izmerjena hitrost okoli (ob 5% laganju števca) 133 in če še odšteješ toleranco 7 km/h, potem si občutno pod 130.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne sep 02, 2012 9:53 am

Mene nekaj zanima,
vsi se vedno zanašate na te "lažnive" števce in GPS-je in vozite 150 mimo radarjev, "saj itak števec laže pa tolerance pa bla bla bla".
Potem je pa cel svet kriv ko pride položnica domov.

Kaj je res tako težko 300m pred radarjem (če se voziš vsak dan mimo in veš, da je radar tam!) zmanjšati na 130kmh (po števcu) in nato ko greš mimo spet pospešiš na željeno hitrost, lahko tudi 200 ;)

Velikokrat opažam ravno pri tem radarju pri Vrhniki, da jaz zmanjšam na 130kmh, nekateri pa pičijo mimo na polno.
Zdaj ali meni laže števec za 30kmh ali pa nekatere res boli k za kazni :?

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Ne sep 02, 2012 10:00 am

Ker se dostikrat vozim iz Logatca proti Vrhniki in tudi ostali, ki se vozite tam mimo vete kolikšen klanec na vzdol je tam in kar hitro dobiš 150 km/h še s takim švoh mlinčkom, če nisi pozoren na števec.

Tako, da se jaz kar strinjam z uporabnikom @thunderbolt
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

grezilo
Nov uporabnik

Napisal/-a grezilo Ne sep 02, 2012 11:18 am

Dober dan,
hitrost "sigurno" ni bila večja kot 140 km/h!

Zapis na fotografiji :
-GPeed 138 km/h
-Dir Time 22:21:10
-Date 21.08.2012
-Code VRHNIKA
-Sen 3
-Photo 519
-Site 130
-SerNr 65030
-MultaRadar C SI 06-07-003

Tako je zapisano na fotografiji.
Kazen sem plačal in je znašala 30€.
Jezi me to,ker se trudim voziti " kolikor toliko " po omejitvah. ;) Je to prva kazen od (stacionernega) radarja na AC (cestah).
Da ne bo pomote, se naredi, da na določenih odsekih AC "spučem ventile" na motorju. :)

LP

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B Ne sep 02, 2012 5:18 pm

thunderbolt je napisal/-a:1) radar ne nameri podobne hitrosti kot gps oz. jo, ampak prišteje k meritvi še par procentov hitrosti, tako da je izmerjena hitrost bližje vrednosti na števcu kot tisti po gps-u.

:shock:
Da ne bi o nebulozah.. Torej vsem truckerjem in busarjem in podobnim ki imajo po zakonu umerjene stevce in jim ne lazejo skoraj nic pri teh hitrostih izmeri vec? Ne me smejat :) Ali pa navedi vsaj nek verodostojen vir. Ki ga za tole izjavo ne bos dobil. Eden od mojih kolegov se namrec ukvarja z vzdrzevanjem telih zadevc in jih pozna do potankosti. Izmerjeni hitrosti na stacionarcu ali kateremkoli radarju nasploh, se NIKOLI ne dodaja ali odvzema popolnoma nic. Izmerjena hitrost je vedno prava hitrost, tolerance se odvzema kasneje. Zato tudi folk pravi, da so radarji nastavljeni na 140, da pred 140 ti nic ne naredi, seveda ne, nastavljen je na realnih 130 + toleranca (vecinoma na realnih 135kmh).
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Ne sep 02, 2012 10:10 pm

@ EX-B

Si pa zatežen 100 na uro! Če si uporabnik foruma in če se pojavljajo ugibanja glede neke stvari, ki jo očitno zelo dobro poznaš, a je preveč pričakovati, da jo razjasniš po možnosti brez dr....?

Pri sklepanju sem se opiral na besede avtorja teme, ki zatrjuje, da ni vozil več kot 140 na uro. Možni sta bili torej samo 2 varianti, pri čemur je sedaj očitno res, kot je napisal tudi lancia hf, da je avtorju očitno malo ponagajal klanec.

Pa še del dveh najaktualnejših členov iz linkanega pravilnika zgoraj:

8. člen
Če se pri stacionarnem merjenju hitrosti z istim merilnikom hkrati opravljajo meritve v obeh smereh vožnje, je za dokumentiranje meritev treba uporabiti fotoaparat ali video sistem. (Hmm, torej pri naših stacionarnih radarjih slika ni nujna?)

Pri izmerjenem rezultatu se pri stacionarnem merjenju hitrosti upoštevata naslednji varnostni razliki:

– 5 km/h pri merilnem rezultatu do vključno 100 km/h;

– 7 km/h pri merilnem rezultatu nad 100 km/h.

10. člen
Meritve hitrosti iz premikajočega se merilnega vozila so pri mobilnem merjenju hitrosti dovoljene ob upoštevanju naslednjih zahtev:

– dovoljeno je samo merjenje hitrosti vozil, ki prehitevajo vozilo, v katerem je vgrajen merilnik hitrosti, oziroma vozijo mimo merilnika hitrosti;

– pri izmerjenem rezultatu se pri merjenjih hitrosti upoštevajo naslednje varnostne razlike:

a) 7 km/h pri merilnem rezultatu do vključno 100 km/h;

b) 8 km/h pri merilnem rezultatu od 101 km/h do vključno 150 km/h;

c) 9 km/h pri merilnem rezultatu nad 150 km/h.

Meritve z ročnimi merilniki hitrosti se lahko izvajajo ob upoštevanju naslednjih zahtev:

– ročni merilniki hitrosti se pri merjenju lahko uporabljajo iz roke ali nameščeni na stojalu z gibljivo glavo. Merilni žarek mora zajeti os gibanja kontroliranega vozila. Ročni merilniki hitrosti se praviloma uporabljajo z roba cestišča ali z nadvozov;

– merjenje iz premikajočega se vozila z ročnimi merilniki hitrosti ni dovoljeno, pri merjenju iz stoječega vozila pa ni dovoljeno merjenje skozi stekla vozila. Za dokazilo o pravilni dodelitvi merilnega rezultata kontroliranemu vozilu je treba hkrati uporabljati video sistem ali fotoaparat, ki je čvrsto pritrjen na merilnik hitrosti, razen v primerih, ko je rezultat merjenja hitrosti mogoče takoj po meritvi neposredno prikazati vozniku kontroliranega vozila;

– pri izmerjenem rezultatu se upoštevata naslednji varnostni razliki:

– 3 km/h pri merilnem rezultatu do vključno 100 km/h;

– 5 km/h pri merilnem rezultatu nad 100 km/h.

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B Po sep 03, 2012 6:55 am

thunderbolt je napisal/-a:@ EX-B

Si pa zatežen 100 na uro! Če si uporabnik foruma in če se pojavljajo ugibanja glede neke stvari, ki jo očitno zelo dobro poznaš, a je preveč pričakovati, da jo razjasniš po možnosti brez dr....?

Pri sklepanju sem se opiral na besede avtorja teme, ki zatrjuje, da ni vozil več kot 140 na uro. Možni sta bili torej samo 2 varianti, pri čemur je sedaj očitno res, kot je napisal tudi lancia hf, da je avtorju očitno malo ponagajal klanec.

Res je, se moram opravicit. Zapel sem edino v izjavo da radarji izmerijo hitrost "po stevcu" (ki niti pod razno ni enaka za vse avte, nekateri imajo napacne dimenzije gum gor, nekaterim pri 130 laze za vec kot 10kmh, nekaterim skoraj nic..), ki se mi je pac zdela v tistem trenutku izredno butasta, nisem pa pomislil na razlago v luci posta od originalnega avtorja teme. Moj namen ni bil nikakrsno zaljenje, zato se opravicujem ce je tako izpadlo.
Lp. Grega, DipLab.si
Slika
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov