Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

NIzde
Nov uporabnik

Težava z avto prodajalcem

Napisal/-a NIzde Če nov 22, 2012 5:00 pm

Zdravo,

punca je svoj avto dala v račun novega rabljenega vozila. Avto sta pregledala dva prodajalca in postavila ceno. In vse je steklo kot je moglo. Iz cene prejšnega avtomobila je tudi želela da nekaj denarja ji nakažejo na račun ostalo pa kot polog za nov rabljen avto. In zdaj ko so morali nakazati denar, ga niso. Vzrok, pravijo da smo jim prodali pokvarjen avto. Pač punca ni mehanik da bi vedela kaj je z avtom narobe niti jaz ne brskam po motorju in se delam pametnega da kaj vem.

Punca je zahtevala SVOJ denar oni pa so ji odgovorili, da ji bodo jutri nakazali ampak da bodo poklicali sodnega izvršenca in avto odpelali na uradni servis in popravili po najvišji ceni in da bo ta znesek morala poravnati punca.

Kaj lahko naredi? Med predajo starega avta je bila podpisana pogodba da ni bilo odkrite skrite napake in da sta prodajalca pregledala avto. Kako je s temi grožnjami in z nastalo situacijo?

Hvala in lep pozdrav

teac
Nov uporabnik

Re: Težava z avto prodajalcem

Napisal/-a teac Če nov 22, 2012 6:01 pm

Mislim da si si že sam odgovoril na vprašanje s:

Med predajo starega avta je bila podpisana pogodba da ni bilo odkrite skrite napake in da sta prodajalca pregledala avto

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Če nov 22, 2012 7:00 pm

teac je napisal/-a:Mislim da si si že sam odgovoril na vprašanje s:

Med predajo starega avta je bila podpisana pogodba da ni bilo odkrite skrite napake in da sta prodajalca pregledala avto

X2!

Če imaš to izjavo podpisano z njihove strani nimajo kaj čivkat.

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Če nov 22, 2012 10:03 pm

Verjetno je to njihov način nategovanja. Kaj bi sploh bila napaka?

sasocar123
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj(okolica)

Napisal/-a sasocar123 Če nov 22, 2012 11:49 pm

NIzde je napisal/-a:Zdravo,

Kaj lahko naredi? Med predajo starega avta je bila podpisana pogodba da ni bilo odkrite skrite napake in da sta prodajalca pregledala avto. Kako je s temi grožnjami in z nastalo situacijo?

Hvala in lep pozdrav

Pozzdravljen !

Glede skritih napak, ima tako prodajalec, kot kupec pravico, da v roku 1 tedna pisno pošlje bivšemu lastniku ( kar je punca v tvojem primeru ) skrite napake, ki naj bi jih odkrili. Ponavadi te napake odkrivajo na uradnem servisu. Če ti v roku 1 tedna to ni poslal, potem si zmagal..

NIzde
Nov uporabnik

Napisal/-a NIzde Pe nov 23, 2012 11:10 am

Hvala. Ubistvu je takole, bolje kot skrita napaka je to bila napaka njih. Avto so si temeljito pogledali ko smo ga pripeljali. Gledali so v motor in so samo omenili da se motor malo drugace slisi kot bi se moral. Zato so tudi znizali ceno primerno tem zvoku. Zdaj pa ko naj bi serviser pregledal, je pa kao skrita napaka, hocejo zascititi oglednika. Punca nima pojma o motorju da bi lahko kaj vedela. In bi radi se dodatno iztrzili denar...

martello
Novinec

Napisal/-a martello Pe nov 23, 2012 11:50 am

Jsz sem imel na nek način podobno situacijo: plačal sem polog za avto (prodajalec v avto hiši (Kia v Ljubljani) je rekel, da avto ni bil zaleten itd.) - nato sem poklical prejšnjega lastnika, ki mi je povedal, da je bil avto totalka.

Najprej sem poizkusil na lep način - prodajalcu sem rekel, naj mi vrne polog in se mirno razideva. On je zatrdil, da mi je prej povedal, da je bil avto totalka, in da ima priče, ki bodo to potrdile na sodišču. Nato sem mu povsem mirno povedal, da nameravam poklicati Marjana Jermana, in da bo šla vsa stvar v javnost. Prodajalec se je potem 'usral', vrnil mi je denar in me prosil, naj jih ne tožim (če ti prodajalec laže si baje upravičen do dvojnega pologa - ali nekaj podobnega).

Tako da, v kolikor je zakon na tvoji strani, bodi suveren in se sploh ne pogajaj, ker so ti prodajalci navadna sodrga, ki nateguje vse poprek - zagrozi jim z odvetniki, televizijo itd.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Pe nov 23, 2012 11:54 am

O skritih napakah specificira 462. člen Obligacijskega zakonika (Ur. l. RS, št. 97/2007 - UPB1), ki pravi sledeče:
"Skrite napake

462. člen

(1) Če se potem, ko je kupec prevzel stvar, pokaže, da ima stvar kakšno napako, ki je z običajnim pregledom pri prevzemu ni bilo mogoče opaziti (skrita napaka), mora kupec obvestiti o njej prodajalca v osmih dneh, šteto od dneva, ko je napako opazil, pri gospodarskih pogodbah pa nemudoma; sicer izgubi to pravico.

(2) Prodajalec ne odgovarja za napake, ki se pokažejo potem, ko mine šest mesecev, odkar je bila stvar izročena, razen če je bil v pogodbi določen daljši rok
."

Torej so sedaj v tem primeru najbolj važni roki in upoštevanje le teh.
Kljub temu pa, če prav razumem, gre za korelacijo staro za staro pri prodajalcu rabljenih vozil? Kljub temu pa gre za dokaj neobičajno poslovno prakso, da bi sedaj trgovec, ki je vzel v račun prejšnje vozilo, šele kasneje uveljavljal pravico, določeno v zgoraj navedenem členu. Trgovec se bi moral namreč sam potruditi, da bi si vzel čas za detajlnejši pregled vozila, preden se določi cena in podpiše (komisijska?) pogodba.
Sicer lahko sedaj trgovec (če so upoštevani roki!) zahteva zmanjšanje kupnine ali pa odstopi od pogodbe (kar določa zakon) - ampak to slednje lahko tudi sami in pač ne kupite vozila pri tem trgovcu! Trgovec pa bo sam pri sebi naredil računico, kaj se mu splača - tudi v odvisnosti od obsega te skrite napake.
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov