Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

rjavica
Nov uporabnik

Prevoz za lastne potrebe

Napisal/-a rjavica So feb 02, 2013 3:26 pm

L.p
Imam par vprašanj, glede omenjenega prevoza.
Zaposlen sem v firmi in prevažam isto blago za to firmo po naših trgovinah, ki so last te firme (zmrznjen program)
Imam vozilo oziroma kamijon ki ga vozim z C kategorijo, torej NDM presega 3500kg.
Zanima me sledeče:
-Katere dokumente vse potrebujem za vožnjo? (licence, potni nalog, dobavnice, pogodbo o zaposlitvi....)??
-Ali se mora izpolnjevat potni nalog, glede na to da je prevoz za lastne potrebe in se uporablja tudi tahograf?
-Ali smem npr. v Ljubljani (slovenska cesta) vstopiti z kamijonom in dostaviti trgovini robo, če podjetje prodobi dovolilnico za vstop v sam center mesta, čeprav je povsod znak za prepovedan promet za tovorna vozila.??

Hvala za pomoč.
l.p

bizgec
Novinec

Re: Prevoz za lastne potrebe

Napisal/-a bizgec Po feb 04, 2013 7:58 pm

rjavica je napisal/-a:L.p
Imam par vprašanj, glede omenjenega prevoza.
Zaposlen sem v firmi in prevažam isto blago za to firmo po naših trgovinah, ki so last te firme (zmrznjen program)
Imam vozilo oziroma kamijon ki ga vozim z C kategorijo, torej NDM presega 3500kg.
Zanima me sledeče:
-Katere dokumente vse potrebujem za vožnjo? (licence, potni nalog, dobavnice, pogodbo o zaposlitvi....)??
-Ali se mora izpolnjevat potni nalog, glede na to da je prevoz za lastne potrebe in se uporablja tudi tahograf?
-Ali smem npr. v Ljubljani (slovenska cesta) vstopiti z kamijonom in dostaviti trgovini robo, če podjetje prodobi dovolilnico za vstop v sam center mesta, čeprav je povsod znak za prepovedan promet za tovorna vozila.??

Hvala za pomoč.
l.p

Potnega naloga ne rabiš za prevoze tovora-samo za potniški promet.Pogodbo o zaposlitvi moraš imeti-po njej te lahko vpraša prometni inšpektor. Tahograf in potni nalog nista v nikakršni zvezi. Dobavnice oziroma dokumente o robi moraš imeti da lahko dokažeš izvor oziroma last tovora-kontrolira ponavadi carina. Če je znak za prepoved ne smeš dalje-razen če je dopolnina tabla z dovoljenjem za dostavo, ozirom če firma zrihta dovolinico.Licenco tudi moraš imeti z sabo. Zraven omenjenega moraš imeti tudi tahografske lističe za tekoči dan in za predhodnih 28 dni-v kolikor nisi delal ti mora firma napisati potrdila o dopustu ali bolovanju ali drugih aktivnostih. lp Bizgec

rjavica
Nov uporabnik

Napisal/-a rjavica Po feb 04, 2013 9:34 pm

A si siguren da treba imet licenco vseeno, tudi če je dostava, oziroma prevoz za lastne potrebe?
imam pa še eno vprašanje:
Ko jaz končam vožnjo (dostava) in vzamem tahograf kartico ven, potem pa ko se po končanem šihtu, gre avto nalagat oziroma ga drugi delavec premakne na pranje, brez moje vstavljene kartice, moram jaz ko jo ponovno vstavim naslednji dan ročno vnest??
Ali naredim vse kot ponovadi.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To feb 05, 2013 11:05 am

brez vstavljene kartice naj se vozilo ne bi premikalo...(pri tahografu na listke ni problem, lahko "riše" noč in dan na xy osebo)

Licence ne rabiš imet pri sebi - v tujini ti znajo gledat licenco od vozila....

Uporabniški avatar
Matevz S.
Novinec

Kraj: vsepovsod

Napisal/-a Matevz S. So feb 16, 2013 8:32 pm

Licence za opravljanje prevozov za lastne potrebe ne potrebuješ, ker ne obstaja (pogoji za opravljanje takšnega prevoza: vozilo mora biti v lasti podjetja ali v najemu-leasing, čigar roba se prevaža, voznik mora biti pri tej firmi zaposlen, iz papirjev mora biti razvidno, da je ta firma ali prodajalec ali kupec robe, ki se prevaža)

Tahograf se mora uporabljat za vozila na 3.5 tone NDM (nisem ziher, če še obstaja ena izjema do 7.5 tone NDM) tudi v primeru prevozov za lastne potrebe, pod istimi pogoji kot drugi prevozi (čas trajanje vožnje, odmori, počitki, zapisovanje podatkov, ročni vnosi, potrdila o dejavnosti v primeru odsotnosti ali opravljanja drugega dela).

Potrdilo/pogodbo o zaposlitvi mora imeti pri sebi la voznik taxi-ja.

Potni nalog je le še za avtobuse - po določbah ZPCP-2. Lahko pa se potni nalog še vedno vodi zaradi potreb za davčno ali druge obračune v firmi, vendar ga Policija, Carina in PIRS na cesti ne zahtevajo.

Prav je, da vzameš kartico ven (ker je tvoja), če obstaja možnost, da bo kdo vozil v času tvoje odsotnosti, ker drugače boš imel ti probleme ob kontroli zaradi neustrezne pavze. Tisti, ki pa pelje kamion na naklad ali pranje pa naj vtakne svojo kartico, ker drugače boš imel spet ti težave ob kontroli.
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov