Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Lenkerauskunft - Pismo iz Avstrije

Napisal/-a C4V4L13R Ne feb 10, 2013 5:01 pm

Dobil sem pismo iz Avstrije (Dežele Steiermark) z naslednjo vsebino:
Wir ersuchen sie, der anfragenden Behörde schriftlich binnen zwei Wochen nach Zustellung dieses Schreibens bekanntzugeben, wer dieses Kraftfahrzeug gelenkt hat. Bitte benützen Sie zur Auskunftserteilung entweder den beiliegenden Vordruck oder unser Service der Interneteingabe. Bei anderer Auskunftserteilung vergessen Sie bitte nicht, die obige Geschäftszeichen anzuführen. Ihre Auskunft muss den Namen und die Anschrift der betreffenden Person enthalten.

Können Sie die verlangte Auskunft nicht erteilen, so benennen Sie bitte jene Person, welche die Auskunft tatsächlich erteilen kann. Diese trifft dann die Auskunftspflicht.

Sie sind zur Erteilung der Auskunft jedenfalls verpflichtet, auch dann, wenn Sie glauben, dass die Anfrage - aus welchem Grund auch immer - ungerechtfertigt ist. Die Nichterteilung bzw. unrichtige, unvollständige oder nicht fristgerechte Erteilung dieser Lenkerauskunft ist nach § 134 Abs. 1 in Verbindung mit § 103 Abs. 2 KFG 1967 (Verletzung der Auskunfstpflicht) strafbar.

Rechtsgrundlage:§ 103 Abs.2 KFG 1967, BGB1.Nr.267 idgF

Die Behörde kann Auskünfte verlangen, wer zu einem bestimmten Zeitpunkt ein nach dem Kennzeichen bestimmtes Kraftfahrzeug gelenkt oder einen nach dem Kennzeichen bestimmten Anhänger verwendet hat bzw. zuletzt vor einem bestimmten Zeitpunkt an einem bestimmten Ort abgestellt hat. Diese Auskünfte, welche den Namen und die Anschrift der betreffenden Person einhalten müssen, hat der Zulassungsbesizter zu erteilen; kann er diese Auskunft nicht erteilen, so hat er die Person zu benennen, die die Auskunft erteilen kann; diese trifft dann die Auskunftspflicht. Die Auskunft ist unverzüglich, im Falle einer schriftlichen Aufforderung binnen zwei Wochen nach Zustellung zu erteilen; wenn eine solche Auskunft ohne entsprechende Aufzeichnung nicht gegeben werden könnte, sind diese Aufzeichnungen zu führen. (Verfassungsbestimmung) Gegenüber der Befugnis der Behörde, derartige Auskünfte zu verlangen, treten Rechte auf Auskunftsverweigerung zurück.

V glavi tega pisma so še podatki, kje in ob kateri uri naj bi vozil, ter registrska številka vozila, ki naj bi ga vozil.

Pismo ni prišlo priporočeno (torej, teoretično bi se lahko izgubilo in ga sploh nebi prejel), kaj sem obvezen storiti? Zagotovil naj bi jim, da sem jaz vozil omenjeno vozilo po omenjeni cesti ob omenjenem času oz. če to nisem bil jaz, moram sporočiti, kdo je to bil. Pismo nikjer ne omenja kakšnega prekrška ali česa podobnega, zakaj torej to zahtevajo od mene?

Ima kdo izkušnje s tem, je že dobil kaj podobnega? Kaj to pomeni?

R 34 GT-R
Uporabnik

Kraj: Najlepša dolina

Re: Lenkerauskunft - Pismo iz Avstrije

Napisal/-a R 34 GT-R Ne feb 10, 2013 6:07 pm

Podatki kje naj bi bil z vozilom pa držijo?

Prekrški, ki jih pošljejo dol so poanvadi podkrepljeni s sliko.
RiDe hArD

Uporabniški avatar
hribko
Poznavalec foruma

Kraj: koroška

Napisal/-a hribko Ne feb 10, 2013 6:24 pm

če se hočeš izogniti nadaljnim komplikacijam boš poravnal kazen,če pa hočeš sliko se moraš pa pritožit in sliko zahtevat,sliko ti bodo poslali in seveda zaračunali......
tud jaz sem že dobil,zraven je bil pa pripis da če ne poravnam me bodo naslednjič ko me bodo ustavli pa preverli zaprli dokler nebom poravnal kazni.........

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne feb 10, 2013 11:35 pm

Preberi to temo od hribkota, preden karkoli pošiljaš

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Ne feb 10, 2013 11:50 pm

R 34 GT-R je napisal/-a:Podatki kje naj bi bil z vozilom pa držijo?

Prekrški, ki jih pošljejo dol so poanvadi podkrepljeni s sliko.

nemci priložijo sliko kar pa za avstrijo ne drži.

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Napisal/-a C4V4L13R Po feb 11, 2013 8:09 am

Pri meni je napisano samo to, kar sem prilepil v prvem postu. Ne govori o nobeni kazni, nobena vsota ni zapisana, le priložen obrazec je za potrditev podatkov...

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Po feb 11, 2013 9:08 am

Kakšen mesec nazaj sem bral nekje v časopisju, da (Avstrijci ali Nemci ali oboji) kazni pošiljajo prek mariborskega sodišča zaradi prevodov - poglej kako je s tem oz., če so te dolžni o prekršku oz. postopku obvestiti v slovenščini.
Sicer kazen je kazen, ampak sam ne bi imel pojma kaj hočejo od mene, ker ne znam nemščine. Se mi zdi, da bi se lahko potrudili, pa vsaj v kakšni anglečini spisali stvar - me zanima, kaj bi kak avstrijec rekel, če bi dobil obvestilo o kazni v slovenščini :roll:

Uporabniški avatar
matey18
Novinec

Kraj: kranj

Napisal/-a matey18 Po feb 11, 2013 9:37 am

Jst nebi nič se oziral na tale list. Ko bojo poslal v slovenščini ali anglešćini pol se pa loh pogovarjamo.

Uporabniški avatar
Suicidal
Novinec

Napisal/-a Suicidal Po feb 11, 2013 11:00 am

Želijo, da v roku dveh tednov po prejetju tega pisma, posreduješ ime voznika vozila. Ostalo piše, kam moraš poslat te podatke oz. kje prideš do teh podatkov. V drugem odstavku potem omeni zakon po katerem moraš te podatke navesti in da je to obvezujoče, drugače si lahko kaznovan. Zabavno je, da piše tudi, da moraš to storiti, kljub temu, da se ti mogoče zdi nepravično. Lol? Vglavnem, glede na to, da ni bilo priporočeno poslano in nisi nikjer podpisal, da si prejel pismo, lahko rečeš, da ga nisi prejel, če že pride do tega. Probleme boš mel verjetno šele, če te ustavijo nekje v Avstriji. Mislim pa, da če jim boš posredoval podatke, bo kazen prišla kmalu za tem hehe :) Bolj ali manj, tako kot si ti napisal ;)
Slika

Uporabniški avatar
weasel
Stalni uporabnik

Napisal/-a weasel Po feb 11, 2013 11:09 am

A mormo sami iskat prevajalca? :D

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Po feb 11, 2013 11:21 am

Vrži v smeti. Kot je že bilo rečeno, ni v slovenščini/angleščini, ni priporočeno in vse skupaj nekam "smrdi".

Uporabniški avatar
Suicidal
Novinec

Napisal/-a Suicidal Po feb 11, 2013 12:15 pm

weasel je napisal/-a:A mormo sami iskat prevajalca? :D

Lahko mene kontaktirate, ugodno [10€/stran] :lol:
Slika

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Po feb 11, 2013 4:48 pm

pošlji podatke, potem pa boš dobil vse ostalo. tak sem vsaj razumel sodelavca. je pred 2 mesecema tudi tako dobil pa plačal kazen.
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

kamal
Novinec

Napisal/-a kamal Po feb 11, 2013 5:35 pm

Drugače je zakon, da moraš od javnih ustanov v EU dobiti v tvojem uradnem jeziku. Ponavadi prvič pošljejo vedno v svojem jeziku, če boš pa zahteval, da ti naj pošljejo v slovenščini boš pa tudi dobil.
Se vidmo ko se zagledamo.

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Napisal/-a C4V4L13R Po feb 11, 2013 6:37 pm

Sem našel na internetu še tale zakon, ki je omenjen v pismu:
http://www.ris.bka.gv.at/Dokument.wxe?Abfrage=Bundesnormen&Dokumentnummer=NOR40095805

Kdo zna povedat na hitro, o čem govori?

Uporabniški avatar
divjak888
Novinec

Napisal/-a divjak888 Po feb 11, 2013 7:36 pm

napiši jim pismo v cirilici pa naj se j***. imaš 2 tedna časa, tko da se dej pri komu ki kaj zna, fanj informirat. seveda odgovor obvezno v cirilici in še na roke napisano!

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Po feb 11, 2013 7:41 pm

divjak888 je napisal/-a:napiši jim pismo v cirilici pa naj se j***. imaš 2 tedna časa, tko da se dej pri komu ki kaj zna, fanj informirat. seveda odgovor obvezno v cirilici in še na roke napisano!

:lol: :lol: :lol:
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD Po feb 11, 2013 9:44 pm

Čez čas boš dobil tole še v slovenščini. Potem pa še od slovenskega sodišča. Tako da boš verjetno moral plačati v vsakem primeru.

Pač počakaš da pride v slovenščini od slovenskega sodišča.

Kolikor sem na hitro preletel nikjer ne piše zakaj si tole dobil.
Na tistem zakonu ki si ga linkal je samo pravno razloženo zakaj jim moraš dati te podatke, če velja tudi v Sloveniji pa nebi vedel, vendar dvomim.

Sklepam da si poleg tega dobil še kakšen list na katerem piše kaj si kršil.
Slika

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Napisal/-a C4V4L13R Po feb 11, 2013 10:04 pm

Nop. Na drugem listu je samo obrazec za izpolnitev podatkov o vozniku oz. link do spletne strani, kjer lahko to naredim preko računalnika

Uporabniški avatar
pametni
Nov uporabnik

Napisal/-a pametni To feb 12, 2013 11:05 am

C4V4L13R je napisal/-a:Nop. Na drugem listu je samo obrazec za izpolnitev podatkov o vozniku oz. link do spletne strani, kjer lahko to naredim preko računalnika

Praviš, da ni prišlo priporočeno ampak po navadni pošti. Torej:
-Ti pošte nisi dobil (!)
-Upam, da nisi vnašal spletne povezave v brskalnik, ker če je kakšen identifikator v URL-ju (naprimer če je na koncu kaj v stilu &id=123456), bi znali trdit, da si dejansko dobil pošto
-NIČ ne ukrepaj, niti jim je pošiljaj kakih vprašanj
-Počakaj, da (če?) dobiš karkoli po uradni pošti oziroma priporočeno
-Do takrat se pa ne sekiraj in uživaj življenje dalje :)
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov