Rally, Formula 1, Indy, go-kart, motociklizem...

mardy
Novinec

Skuter 50ccm, 45km/h

Napisal/-a mardy Pe jul 19, 2024 10:16 am

Pozdrav,

Gledam po forumu, pa vidim, da ni nobene teme o motorjih/mopedih, morda ideja moderatorjem, da se doda kakšna majhna tema o tem, ker je ta forum še nekako najbolj konstruktiven glede debat.

Torej, ideja je, da se Tomosu čebelici pridruži en 50ccm skuter za vsakdanji transfer, da ni treba vedno v avto.

25km/h, 45km/h, omejitve na vseh koncih, itd. Se spomnim, da smo se takrat, 25 let nazaj, pubeci na prvi čik in pivo peljali kot "šefi", s puncami vzadi, pa so Tomosi že v osnovi šli 55-60km/h. Pa tudi tamodri so nas ustavili, pa nikoli nobenega problema.

Kaj hočem rečt...berem, da obstajajo "blokade" v teh skuterjih, in da če se ena vzame ven, da gre 55-60km/h (kot se je to vozilo nekoč, in začudeža, smo vsi še sedaj živi, porkafix). To bi naredil zaradi svoje varnosti, da se lahko recimo vsaj 50km/h peljem normalno, ter da v hrib ne izgubi moči. Pa me zanima, keri si lastite skuterje, a se vozite brez blokade? Kako je na tehničnem? A policija to zelo komplicira?

Lp!

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Re: Skuter 50ccm, 45km/h

Napisal/-a xxl Pe jul 19, 2024 6:23 pm

Za ta vprašanja imaš motosvet.com. Blokade so različne, od mehanskih do softverskih. Bolj je euro 4,5 težje je to narediti. Tast ima euro 4 in mehansko se da sneti obroč na varijatorju, da gre realnih 50 namesto 45, taman, da te ne vrže na tehničnem. Seveda preverjajo, imajo valarje. Policija, če kaj sumi, te pošlje na izredni teh. in si najeb... Zakaj raje ne bi naredil teh dodatnih 6 ur in greš na 125? Veliko boljše kot 50 ccm. Meni je dopizdilo v dvoje v hrib s tem skuterčkom, potem še ne moreš na obvoznico, na podeželje... Zdaj sem si nabavil 250, tega imam za po Puli, da ni pretežek, doma pa 500 maxija. S "tapravimi" motorji mislim, da sem zaključil. 8)
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Pe jul 19, 2024 6:51 pm

Včasih smo imeli 2T Peugote, Yamahe, Piaggie itd. in je to precej več letelo.. Si odstranil blokado na variomatu je prilezel na dobrih 70 km/h, če si odstranil še slepo cev izpuha ali kako so jim že rekli je šel 80 po števcu... Danes je verjetno vse bolj elektronsko kot mehansko omejeno.. Skozi tehničnega bo težko šlo s predelanim in glede policije je tudi riziko... Res najboljše opravit te ure za 125 ccm in se brez skrbi normalno pelješ okrog...

alexwell
Stalni uporabnik

Napisal/-a alexwell Pe jul 19, 2024 8:37 pm

če te dobijo je kazen, zaseg skuterja in izredni tehnični.

Uporabniški avatar
whitee
Uporabnik

Kraj: Kozje

Napisal/-a whitee Pe jul 19, 2024 8:49 pm

In zadnjič sem v živo videl, kako je preglednica na tehničnem iskala po motorju tisto škatlico, ki se je včasih uporabljala, da si lahko na stikalo blokiral nazaj na 45km/h. Ja, ti časi so mimo. Lahko, ampak si vedno na trnih glede policije, pa še vse predelave moraš pred tehničnim odstranit, da gre spet tovarniških 45km/h.

mardy
Novinec

Napisal/-a mardy Po jul 22, 2024 7:00 am

nejc1 je napisal/-a:Včasih smo imeli 2T Peugote, Yamahe, Piaggie itd. in je to precej več letelo.. Si odstranil blokado na variomatu je prilezel na dobrih 70 km/h, če si odstranil še slepo cev izpuha ali kako so jim že rekli je šel 80 po števcu... Danes je verjetno vse bolj elektronsko kot mehansko omejeno.. Skozi tehničnega bo težko šlo s predelanim in glede policije je tudi riziko... Res najboljše opravit te ure za 125 ccm in se brez skrbi normalno pelješ okrog...

Saj, to je letelo ko šus, ampak tam 70-80 pa je res že bilo nevarno, vseeno ni skuter narejen za takšne hitrosti ker je prelahek. Mislim, da bo kar ta ideja padla, torej izpit za 125. Ker bi se res rad normalno peljal, ne teh 45km/h, za težke motorje pa mi ni :)

krimič
Novinec

Napisal/-a krimič Po jul 22, 2024 8:42 am

Ce gledamo japonske skuterje, so le-ti predimenzionirani in hitrost 70-80 no ravno nek problem. Npr. Gilera 50 in 200 ccm imata enako sasijo in zavore. Le agregat in elektrika sta drugacna.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Po jul 22, 2024 9:14 am

Tako je. Treba bo iskati čim močnejšega (do zakonskih max 15 KM) in lažjega (do max 140 kg), ne pa nek zračno hlajen s 165 kg in 9 KM. Od starih Gilera in Aprilia, ampak, cene so zlatarske, za ta denar dobiš že 500 kravo, če imaš izpit. Drugače pa še Yamaha Nmax, Honda PCX in SH, Sym Jet (14, X, ADX), Piaggio Medley, Aprilia SR GT.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
Gapiii
Moderator foruma

Napisal/-a Gapiii To jul 23, 2024 1:05 pm

Jaz se danes zagotovo ne bi več igral z odstranjevanjem blokad. Mogoče kje na vasi, kjer res ni policije, mogoče še. Kje drugje pa ne. Na tehničnih dajo motor na valje, pregledajo, da ni nikjer stikal in če bo policaj videl, da si prehiter, bo šel takoj za teboj. Se ne splača. Raje 300 evrov za 125ccm izpit pa je mir.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver To jul 23, 2024 1:35 pm

Dandanes se - glede na stanje 25 let nazaj - resno sprašujem, ali si kdo še upa dati duška kot so to počeli prej.
Preprosto vsega represivnega je več: stacionarni radarji, policija, avtocestna policija, redarji, odvzem vozila, točke, denarne kazni.

No, za 50 ali 125 ccm ni problema, ampak kar je več, je čisto zgrešeno; po pravilih je zeh, mimo pravil pa res hitro postane precej drag špas.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
weasel
Stalni uporabnik

Napisal/-a weasel To jul 23, 2024 7:33 pm

Pomoje se je samo preselilo na e-skiroje.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder To jul 23, 2024 9:11 pm

mardy je napisal/-a:in začudeža, smo vsi še sedaj živi, porkafix

Pa kaj misliš, da bo 20% folka pocrkalo, če bodo motorji šli 60 namesto 45? Vsi smo še sedaj živi ja, razen tistih, ki niso. V tvoji ignoranci ne poznaš nobenega, ki je zgubil perje.
Gledam darwin awards na Redditu, tam se vidi, kako umirajo pakistanci, indijci, kitajci v prometnih nesrečah z motorji
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.
Vrni se na Avto-Moto šport

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost