Rally, Formula 1, Indy, go-kart, motociklizem...

Uporabniški avatar
FASTMAN
Nov uporabnik

peta - prsti

Napisal/-a FASTMAN So mar 12, 2005 9:06 pm

Sigurno se bo tukaj našel kdo ki to obvlada.
Zanima me kdaj gas, kolko gasa, če imate spremenjene stopalke ( meni uspe samo pri določenih avtih, večinoma pri kombijih kjer mi "ful" koristi, pa še to tako, da nogo zvijem v gležnju proti gasu kar pa ni ravno peta prsi ), gre peta na gas ali obratno......
....če se res kdo spozna iz prakse, tak v tri dni lahko sam bluzim

Uporabniški avatar
super98
Uporabnik

Napisal/-a super98 So mar 12, 2005 9:07 pm

Uporabi iskanje-že blo enkrat
TJUNING PA TO...

Uporabniški avatar
FASTMAN
Nov uporabnik

Napisal/-a FASTMAN So mar 12, 2005 9:19 pm

super98 je napisal/-a:Uporabi iskanje-že blo enkrat

sem prebral, ampak zanima me iz dirkaškega stališča, ne zato ker mi je škoda menjalnika zjutraj ko je mrzel, zanima me tudi kakšna je razlika pri izstopu iz ovinka pri takšnem načinu menjavanja, pri katerih vrstah ovinkov sploh ima smisel tako menjat...

Uporabniški avatar
jaka-z
Novinec

Napisal/-a jaka-z Ne mar 13, 2005 11:15 am

sej razlika ni pri izstopu iz ovinka ampak pri vstopu v ovinek (med bremzanjem), kjer se uporablja tehnika peta-prsti. ampak to ne pomeni dobesedno imeti peto na gasu da si ne boš brezveze zvijal gležnev ;) najlepše boš videl kako se to dela če si boš ogledal kak filmček od best motoring, kjer japončki to skoz delajo in obvladajo v nulo. Sicer je pa logika tega ta da ko nehaš bremzat pred ovinkom in spustiš sklopko ti še mašina mal bremza in če med menjanjem prestave z medgasem mal zavrtiš nižji zobnik se motor zelo lepo "ujame" in nič ne bremza ali cuka, morš pa dat sam mal gasa vmes, ravno toliko da vrtlaji nekaj narastejo sej se dobi občutek kar hitro (pa odvisno je tudi od avta-odzivnosti mašine)

no ja upam da je razumljivo pa da nisem preveč zakompliciral 8) :D

Uporabniški avatar
jaka-z
Novinec

Napisal/-a jaka-z Ne mar 13, 2005 11:21 am

pa še link kjer je vse to bolj pravilno in natančno razloženo http://www.nasaproracing.com/hpde/heelandtoe.html

sicer pa google pa napiš not: heel toe ....

Uporabniški avatar
NeRo
Uporabnik

Napisal/-a NeRo Ne mar 13, 2005 11:22 am

Prestavljaj tako, kot ti najbolj paše. Ni nujno, da s peto dodajaš gas. Jaz kar s polovico stopala tiščim bremzo, z drugo polovico pa gas. Pomaga tudi, če si nastaviš stopalke oz. jih zamenjaš z dirkalnimi.
Slika

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Ne mar 13, 2005 11:25 am

http://www.mobisux.com/album/data/500/2 ... racing.avi

Takle pa to zgleda ;)
Drugač pa nekateri to delajo tud obratno, prsti na gasu in peta na nogi, nekateri z robom stopala blipajo gas itd...bistvo je pa itak že jaka-z povedu...
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
Žune
Stalni uporabnik

Kraj: LJUBLJANA

Napisal/-a Žune Ne mar 13, 2005 12:16 pm

Jaz to skos probavam, ampak je problem, ker mam dolge noge in potem skos s kolenom butam v tisti del pod volanom. Tko da si bom res enkrat zvil gleženj al pa kej tazga. :P
SlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
mehanik
Nov uporabnik

Kraj: notranjska

Napisal/-a mehanik Po mar 14, 2005 7:30 am

Zakaj pa ne poizkusiš zavirati z levo nogo, je veliko lažje, pa čudovit občutek ko zdrsne zadek avta......
DIRKAČI VSEH DEŽEL ZDRUŽITE SE!!!!

Uporabniški avatar
Žune
Stalni uporabnik

Kraj: LJUBLJANA

Napisal/-a Žune Po mar 14, 2005 9:32 am

mehanik je napisal/-a:Zakaj pa ne poizkusiš zavirati z levo nogo, je veliko lažje, pa čudovit občutek ko zdrsne zadek avta......

To sem tud že probaval, pa je kr fajn. Samo to je treba pa res dobit občutek v levo nogo, ker prec preveč pritisneš.
SlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
NeRo
Uporabnik

Napisal/-a NeRo Po mar 14, 2005 9:47 am

mehanik je napisal/-a:Zakaj pa ne poizkusiš zavirati z levo nogo, je veliko lažje, pa čudovit občutek ko zdrsne zadek avta......

Ja, samo to nima veze s tehniko prst-peta.
To pride v poštev med ovinki, ko ti ni treba šaltat.
Slika

Uporabniški avatar
jaka-z
Novinec

Napisal/-a jaka-z Po mar 14, 2005 7:05 pm

to res nima veze z tehniko peta-prsti, bolj pride v poštev ko je treba rešit kako situacijo, npr. pri podkrmarjenju ;)

Uporabniški avatar
_BiStRi_
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a _BiStRi_ Po mar 14, 2005 7:11 pm

Poizkusi eno in drugo v praksi!Boš vidu-hitr notr padeš

L.p Bistri...
555

Uporabniški avatar
mehanik
Nov uporabnik

Kraj: notranjska

Napisal/-a mehanik Po mar 14, 2005 8:25 pm

NeRo je napisal/-a:

Ker imam tudi sam izredno dolge noge v nobenem avtomobilu ne morem oziroma težko uporabljam tehniko peta-prsti.... lomim nogo, zato sem Žunetu predlagal zaviranje z levo nogo, ker je veliko lažje. Res pa je da potrebuješ ogromno vaje, da dobiš občutek..
DIRKAČI VSEH DEŽEL ZDRUŽITE SE!!!!

Uporabniški avatar
FASTMAN
Nov uporabnik

Napisal/-a FASTMAN Po mar 14, 2005 9:18 pm

jaka-z je napisal/-a:pa še link kjer je vse to bolj pravilno in natančno razloženo http://www.nasaproracing.com/hpde/heelandtoe.html

sicer pa google pa napiš not: heel toe ....

HVALA - to sem iskal

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Po mar 14, 2005 10:23 pm

mehanik je napisal/-a:
NeRo je napisal/-a:

Ker imam tudi sam izredno dolge noge v nobenem avtomobilu ne morem oziroma težko uporabljam tehniko peta-prsti.... lomim nogo, zato sem Žunetu predlagal zaviranje z levo nogo, ker je veliko lažje. Res pa je da potrebuješ ogromno vaje, da dobiš občutek..

Ja ampak s čim pa potem sklopko stisneš, z roko? :?
Heel& toe je za izenačit obrate med zaviranjem in sočasnim metanjem prestav nižje, zaviranje z levo nogo pa bremzanje s sočasnim tiščanjem plina v ovinku, da se teža prenese naprej in sočasno malo blokira zadnja kolesa da ta zdrsnejo, tako kot si ti napisal, torej zmanjševanje podkrmarjenja...2 različne stvari, ki prideta prav v 2 različnih situacijah.
Razen če maš menjalnik tipa Solberg, kjer imaš sklopko le za speljevanje...pol je pa lahko skos leva na bremzi :D
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
cypena
Nov uporabnik

Napisal/-a cypena Pe jul 22, 2005 8:43 am

pri avtu naredi tako,da ti ne bo štandgasa imel in potem se boš počasi navadil med zaviranjem in dol šaltanjem tudi malo gas pipkat;) :)

Uporabniški avatar
alanq4
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana

Napisal/-a alanq4 Pe jul 22, 2005 6:05 pm

cypena je napisal/-a:pri avtu naredi tako,da ti ne bo štandgasa imel in potem se boš počasi navadil med zaviranjem in dol šaltanjem tudi malo gas pipkat;) :)

Ha ha tko sem se jaz navadu k mi prejšnji avto ni držal obratov pod štandgasom pol sem pa med zaviranjem dodajal gas da ni crknu. Z levo ga pa bremzam pri previsoki hitrosti v ovinku ko čutim da bi rad šel sprednji del naravnost in s tem prilepim sprednji del na cesto zadaj pa že rahlo ritka zdrsava in je ful hud občutek.
Zadnji ovinek na Mobikrogu je idealen za poln gas v drugi in malo zavore da nadomestim pomanjkanje špere.
Alfa Romeo 156 "project real GTA" in 166 2.4 jtd mau okrepljena :)
Vrni se na Avto-Moto šport

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov