Obadva rada potujeva naokoli, na leto narediva vsaj 10.000 kilometrov dolg road trip in že nekaj časa nabirava kamping opremo. Včasih je bil to malo večji šotor, pa en kup prevelikih stolov, miza in podobno, počasi pa sva začela razmišljat o pomanjšanih zadevah. Potem sem pa na neki avstralski strani videl tole slikico in zadeva mi je bila zelo všeč in sva začela delat v tej smeri.

Avto:
Avto je prvi subaru forester, letnik 1998, 2 litra prostornine in samo 90kW (neobremenjena mašina), vendar ima reduktor (skrajšana razmerja v menjalniku, ki jih vklopiš mehansko), da lahko z njim premaguješ še tako strme klance brez hujšega obremenjevanja sklopke. Malo elektronike, večina zadev je mehanskih in narejenih da delajo v vseh pogojih. Skratka ta avto je zame en izmed najbolj zanesljivih avtomobilov.
Je pa to nek kompromis med terencem in navadnim osebnim avtomobilom. Treba je upoštevat malo tudi celoletne dejavnike, kot so vožnja v službo, krajši izleti,.... Majhen terenec je premajhen, ker se je družina vmes povečala za enega člana, velik terenec je malo predrag, da bi se potem vsak dan po par kilometrov v službo in nazaj vozil z njim, da bi imel pa 2 avta mi je pa nesmisel, ker so potem dvojni stroški. Hitrosti terencev po avtocestah so nizke (tam do 100, mogoče 110km/h) in ker avto rabiva tudi vsak dan in sva se odločila za tak kompromis, tako da sva porihtala subaru foresterja za take zadeve.
Kar se tiče minusov, jih je nekaj napram terencu. Recimo oddaljenost od tal je nižja, podvozje ni tako robustno kot pri terencih, prostora je manj kot v kakšnem velikem pravem terencu, streha je lahko manj obremenjena, po terenu je tako treba bolj paziti in voziti zmerneje, ampak ker pravim, da je to kompromis, so tukaj tudi plusi. Avto je lažji in nižji (nižje cene trajektov, ker v tujini so mere do 1.9m in nad 1.9m, ter dolžina do 450cm in nad 450cm - ta avto je pa 160cm visok in 445cm dolg, tako da tudi s polnim prtljažnikom pridem pod 1.9m in pod 4.5m dolžine in so karte tako cenejše), ima veliko nižje težišče kot velik terenec (v bistvu ima nižje težišče kot večina ostalih avtomobilov zaradi zasnove motorje - boxer), manjša poraba goriva kot terenec, po avtocesti lahko voziš hitreje, vožnja je udobnejša, predvsem pa s cenovnega vidika je že nabava avta in samo servisiranje veliko cenejše.
Sem pa v in na avto dodal kar nekaj stvari. liftkit, da je avto malo višji, dodaten akumulator, pretvornik 12V na 220V, malo bolj ojačane gume (yokohama geolandar ATS z ojačano bočnico in grobim profilom), pa malo višje so gume (3cm višje od serijskih), heavy duty fedre zadaj, da zdržijo 200kg več tovora v prtljažniku. Dodatni predali, dodatne pripenjalne točke za tovor, zaščitna mreža med prtljažnim prostorom in ostalo kabino, kaka kanta za gorivo 20 litrska, pa osnovno orodje, ki ga rabiš pri popravilu avta - vsi ključi in gedore, ..., potem pa sekirca, žaga, kladivo in lopata, ki so vedno uporabni po kakih zakotnih kolovozih.
Oprema za kampiranje:
Šotor je "kitajček", ki sem ga rabljenega kupil od kolega. Drugače so cene rabljenih od 500 do 800, tudi 1000 evrov, novi pa so od 1600 evrov naprej.

V šotoru je že blazina vgrajena, spalke še vržeš vanj, ko ga zapiraš, tako da s tem nimaš več problema in je vse že pripravljeno. Rabiš pa za kompletno postavitev nekje 5 minut in malo več za zapreti, ker ga je treba lepo spodviti, da kaj ven ne štrli.
Drugi del opreme ki je pa v prtljažniku, je hladilnik. Kompresorski z zmrzovalnikom, ki je prirejen, da se lahko vozi v avtu (med vožnjo je priklopljen)

Zelo uporabna zadeva za kampiranje, le dodaten akumulator v avtu je zaželjen. Sam letos vgrajujem fotovoltaiko, da bo napajala akumulatorje, ko avto stoji. Sicer prostora na strehi ni, tako da razmišljam o postavitvi le teh na havbo.
Tenda je pa sestavljena iz 2x3m velike plahte, ki jo napnem na eni strani z avta, na drugi pa jo držita 2 palici, ki pa sem ju vzel od enega starega šotora.

Na začetku sva se zadovoljila tudi s takole mizico:

Vendar sva kmalu ugotovila, da je malo premajhna, pa sem naredil svojo, malo bolj močno narejeno. Vzel sem lepljeno plato 12mm debeline in velikosti 100x90cm, da gre na dno prtljažnika, kupil sem ogrodje nog, ki se ga dobi že za zelo ugodno ceno in sem ga navijačil na plato, tako da imava sedaj mizo malo večjo in višjo.
Stole sva na začetku imela najcenejše zložljive, ki pa se radi zlomijo, zato sva vzela malo bolj kvalitetne, ki pa so sedaj z nama že več let brez poškodb

Moje slike bom pa dodal, ko bom (najbrž oziroma upam da še ta vikend) sestavil vse skupaj in pripravil na sezono.