Primož Vidmar je napisal/-a:Vsem lep pozdrav.
Odločil sem se za nakup terenca za nekje do 6500EUR. Trenutno sem najbol zagledan v Pajerota 2.5 TD, 74KW od l95 dalje ampak opcije so še vedno odprte. Vozil sem tudi galloperja ampak se mi je zdel malo bolj utesnjen (imam 120kg) kot pajero pa tudi malo bol...na kratko "beden". in od kar sem se zopet vsedel v pajerota ne gledam več hyundaia...še vedno pa ostaja možnost. Galloper je vseeno dosti cenejši ne vem pa kako je z vzdrževanjem. Koliko pride recimo velik servis z jermeni pri Pajero ali Galloper pri pooblašč. servisu ali nepooblašč. servisu....
Pajero je mnogo bolj kvalitetno narejen kot galoper, tako da ostani pri pajerotu. Tudi, ko ga boš prodajal se ti bo to poznalo, ker drži ceno.
Vzdrževanje terenca je nekako po ceni enako vzdrževanju osebnega avtomobila nižjega srednjega razreda. To pa zato, ker vse komponente podvozja zdržijo 2 do 3x dlje kot komponente osebnega avta, cena je pa samo 1.5X dražja, tako da je to zame poceni.
Kar se pa tiče serviserjev, najdi nekoga, ki to dela na črno in naj bo dober mehank, na uradnih servisih ponavadi nimajo pojma.
Primož Vidmar je napisal/-a:Naj še povem da bom imel terenca bol za dušo, fetiš kot pa za kaki resen teren...seveda pa si bom enkrat na teden privoščil tudi kak blaten offroad. Definitivno pa bi šel tudi na kak tečaj terenske vožnje...če to obstaja.
Kar se tiče offroada, ti predlagam da se začneš udeleževati tekem offroada in da začneš vozit soft preizkušnje - vožnja po terenu med količki na katerih so pingpong žogice. Vožnja poteka pri minimalni hitrosti in ne moreš nič uničit, samo avto dodobra umažeš z blatom. Če ti bo všeč pa lahko nadaljuješ s hitrostno dirko po blatu, na hard pa se ne prijavljaj, ker za tja rabiš pa že orenk predelano vozilo.
Na žalost je edina možnost za šolo varne vožnje prav soft offroad, ker šole za varno terensko vožnjo ni v sloveniji. Verjemi pa da se na taki tekmi marsikaj naučiš in da lahko izmenjaš izkušnje s preverjenimi ljudmi, ki imajo pojma o offroad vožnji.
Tekme za dp v letu 2008 so pa:
Apr 12 - ORC OBALA - prireja DP TERENSKIH VOZIL
Maj 10 - A.R.O.
Maj 17 - FESTIVAL TERENSKIH VOZIL KAMNIK 2008
Maj 24 - Extreme Team
Maj 31 - X SPORTS TEKMOVANJE V HARD OFFROADU
Jun 7 - 4x4 Lijak
Jun 21 - ORC Obala
Sep 13 - 4x4 Lijak
Sep 20 - Jeep club Pohorje
Več informacij o teh tekmah pa na forumu
http://www.nivaoffroadteam.com/forumPrimož Vidmar je napisal/-a:Matra pa me še par svari:
-
Najbolj me zanima razlika v porabi med modeli s 3 vrati in modeli s 5 vrati. Če je velika razlika bi šel verjetno na 3 vrata...čeprav bi potem klel da ni prostora...
torej koliko kakšen pokuri? ...realno ...z lahko nogo na gasu ...mešane vožnje (relacija/mesto). O terenu raje ne vem podatka

...vem da so že teme na forumu o tem ampak nekateri pravijo 10l drugi pa 16, kar je pa velika razlika.
Razlika med 3 vratnim in 5 vratnim ni velika, se pa pozna na terenu, ker s 5vratnim dostikrat podrajsaš po podnu na sredini ali pa celo nasedeš. Če misliš vozit offroad kr redno, potem ti predlagam 3 vratnega, če misliš pa z njim hodit še na morje in daljše izlete pa vzemi 5 vratnega in ga dvigni pri kakem predelovalcu offroad vozil (predlagam
http://www.marolt4x4.com - za moje pojme je možakar zelo fer ima nizke cene in naredi zelo dobro vsako stvar za terenca za katero se z njim zmeniš)
Poraba pri terencih je pač stvar lastne presoje in težke noge. Presoje mislim zato ker se meni zdi 10 litrov malo, če pomisliš da ta kišta nima nobene aerodinamike, težka je pa skoraj 2 toni.
Primož Vidmar je napisal/-a:-za ta denar je veliko oskubljenih pajerotov (5vr - brez opreme). Rad bi pa imel vsaj centralno zaklepanje in el. šipe. kakšna je varijanta naknadne vgradnje teh el. dodatkov...glede na to da sem dokaj praktičen tip človeka + električar po izobrazbi bi to opravil sam. Ali je wiring že vgrajen v avto brez opreme?
Japonski avtomobili imajo ponavadi vse že vnaprej pripravljeno, ker ponavadi delajo avto samo na enem traku in s tem prišparajo. Problem evrope pa je da smo sami hoteli cenejše avtomobile in zato so tudi bolj oskubljeni.
Primož Vidmar je napisal/-a:-Zanima me če so stroški v primerjavi z ostalimi terenci res tako ogromni kot nekateri jamrajo. Vem da so gume dražje, gorivo pa vzrževanje tudi. Kakšne so razlike pri vzrževanju pajero/galloper pa tudi drugih terencev v tem stilu in cenovnem rangu (Cheerokee, Patrol...) v glavnem mora biti velik in robusten. Tako da mi ne bo grozno ko bom pritisnil s plehom ob kakšno drevo ali skalo.
Stroški niso grozni, gume so pa prav poceni. Razmišljati boš moral začet drugače. Če recimo kupiš mud terrain gume za 500 evrov, jih boš imel vsaj 5 let na terencu v vseh pogojih (zima, poletje / blato, cesta, pesek, sneg) in narediš z njimi komot 100.000km. Pomisli koliko bi dal za gume za osebni avto v 100.000km prevoženih in da ne omenjam da moraš za pozimi imeti druge gume kot za poleti. Torej rabiš najmanj 3 komplete gum, ker imaš ponavadi ene letne za 30.000km, ene zimske za par let in sper drugi komplet letnih za nadaljnih 30.000km. In če je povprečna cena za eno dobro gumo 65 evrov, ti jih pa rabiš 12, si z gumami za terenca prišparal 280 evrov v tem času.
Glede pajerota in dreves, kolega je na hitrostni tekmi priletel v drevo z kr dobro hitrostjo, pa razen ukrivljenega bullbara(štang pred odbijačem) ni bilo nič.
Če te pa še kaj zanima pa prašaj, zato smo tukaj na forumu.