lisko je napisal/-a:Matey_ je napisal/-a:No osebno take izkušnje še nisem imel ... menim pa, da vem zakaj ti je postalo slabo. Ob odvzemu take količine tekočine iz telesa (v tem primeru krvi) lahko pride do hitre spremembe v pritisku (pritisk v žilah pade) in zato so lahko možgani za trenutek slabše prekrvalvljeni, kar privede do omotičenosti, lahko pa celo do slabost in kolapsa. Vsekakor pa je k tvojemu kolapsu prispeval tudi ''strah'' ker si prvič dal kri. Tako, da nič bat ... če nimaš nekih kroničnih problemov s krvnim pritiskom lahko po moje greš spet darovat kri brez večjega strahu.
Je pa res, da moraš po odvzemu krvi popiti veliko tekočine, priporočljiv je tudi obilen in energetsko bogat obrok, ker telo potrebuje energijo za obnovitev ''zaloge'' krvi. Aja pa obvezno moraš tisti dan počivat in se izogibat fizičnim delom še posebej če ti je bilo slabo ... zato, pa tudi dobiš ob odvzemu krvi tudi potrjeno opravičilo za šolo/službo.
Upam, da ti odgovor koristi, če pa imaš še kakšno vprašanje pa piši na PM.
LP
Matej
Tole bo kr pravi odgovor.
Meni se je zgodila še bolj čudna situacija....Prvič sem daroval kri kake 8 let nazaj. Takrat še s sošolci smo lepo na krvodajalsko v bolnico Mb. Lepo damo kri in nikomu ništa....vse lepo in prav in prav čudil sem se kako lahko človek "podari" skoraj pol litra krvi in mu ni nič....Čez kako leto sem ponovil postopek....spet nič. Ko pa sem šel tretjič dajat kri pa mi lepo opravijo teste.....me posadijo na tisti stol , mi pikne iglo in kri začne teči. Vse lepo in prav in tudi opravim odvzem krvi. Nato se s kolegi počasi sprehodimo do jedilnice ( na tise pol kranjske in par kosov kruha). Hodnik se mi je zdel neskočno dolg,vse nekam temno....spomnim se še da sem kolegu rekel če tu nimajo luči ali kaj....pridemo do kuhne ....potem pa se ne spomnim več. Ko sem prišel k sebi sem bil v neki sobi in okrog dva zdravnika. Eden mi je meril pritisk drugi pa mi je dal mislim da vitaminsko injekcijo.....potem pa sem kake par dni rabil da sem prišel res k sebi (slabost po jutrih,utrujenost čez dan....omotičnost...). Od tistega časa dalje pa nisem več daroval krvi.
in a se še vedno čuti ta omotičnost itd..