Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
splash
Poznavalec foruma

FMC garancija

Napisal/-a splash Sr nov 18, 2009 10:45 am

Zanima me kako je Pri fmc group, pro servis (dell)

dal sem laptop popraviti na garancijo že 24.9.2009, pa me še vedno ni nobeden nič obvestil o vsem tem. a je isto kot pri telefonih, da lahko po določenem roku (45 dni) zahtevaš novega?

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Re: FMC garancija

Napisal/-a MacTron Sr nov 18, 2009 12:19 pm

Preberi si zakonodajo:
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=4288 20. clen

In v kolikor velja 45. dni (delavnikov) potem je to danes 39. dan

se prej pa preveri status popravila: http://www.pro-servis.si/?mod=PrijavaNapakeStatus
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo Sr nov 18, 2009 1:53 pm

Zakaj pa delavnikov? Saj nikjer ne piše o delavnih dnevih...
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Sr nov 18, 2009 2:06 pm

Shebo je napisal/-a:Zakaj pa delavnikov? Saj nikjer ne piše o delavnih dnevih...

misliš da ob sobotah in nedeljah delajo?

od pon do pet

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Sr nov 18, 2009 2:57 pm

Ok, pa sm se jst sekiral, ko sem čakal 1 mesec na popravilo računalnika.... Očitno je povsod isto sranje z garancijo oz. uveljavljanje le-te.
Slika

Uporabniški avatar
the_man
Novinec

Kraj: all around

Napisal/-a the_man Sr nov 18, 2009 4:39 pm

adis je napisal/-a:
Shebo je napisal/-a:Zakaj pa delavnikov? Saj nikjer ne piše o delavnih dnevih...

od pon do pet

Mislim da nimate prav, čas za popravilo je 45 dni, in ne 45 delovnih dni...

20. člen

(1) Proizvajalec mora zagotoviti, da pooblaščeni servisi razpolagajo z vsemi potrebnimi nadomestnimi deli za odpravo okvar in pomanjkljivosti, da takoj sprejmejo blago v popravilo in da napake odpravijo najkasneje v skupnem roku 45 dni od dneva, ko je dajalec garancije oziroma pooblaščeni servis prejel zahtevo za brezplačno odpravo okvare in pomanjkljivosti izdelka. Če proizvajalec tega v tem roku ne stori, mora potrošniku brezplačno nadomestiti tak izdelek z enakim novim in brezhibnim izdelkom.
za prepoznavnost športnosti avtomobilske firme tekmujejo v formuli 1, rally-u, nascar,...vw pa svojim izdelkom preprosto nadane oznako GTI

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Napisal/-a MacTron Sr nov 18, 2009 6:55 pm

the_man: Ja in ne... nikjer ne pise o delavnih dneh in nikjer ne pise vsi dnevi, pac
pa je zapakirano v neko dvoumnost skupnega roka... skupni rok je lahko delavniski
(torej od pon-pet) ali pa vse dnevni... ravno zato sem tudi povedal: v kolikor velja, je
to sedaj 39. dan.. za se bolj tocne informacije brez moznega dvoumja http://www.zps.si/

Je pa nekaj tudi lepo napisano, da je lahko izdelek zamenjan z novim ali brezhibnim torej rabljeno.

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Sr nov 18, 2009 7:20 pm

pred leti sem mel ene probleme okrog garancijskih zahtevkov do bigbanga, pa so mi ne zvezi za zascito potrosnikov (ali kako se jim ze uradno rece) in trzni inspektorat, oba, zatrdili, da je rok 45 dni absolutnih, ne delovnih :?
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

Uporabniški avatar
splash
Poznavalec foruma

Napisal/-a splash Sr nov 18, 2009 7:37 pm

bom jaz počakal do petka 27.11 za vsak slučaj...če sem 2 mesca že brez bom pa še 1 tedn počakal :)

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Sr nov 18, 2009 10:56 pm

splash je napisal/-a:bom jaz počakal do petka 27.11 za vsak slučaj...če sem 2 mesca že brez bom pa še 1 tedn počakal :)

če pa še takrat ne bo potem lahko počakaš še en teden :P

vsekakor uredi zadevo, da bo pravno-formalno tebi ustrezala ali z zamenjavo izdelka z novim ali pa z ustreznim popravilom

Uporabniški avatar
H2
Uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a H2 Sr nov 18, 2009 11:49 pm

Meni so IPODa menjali v 45ih dneh ( ne delavnih ;) ) ..

Uporabniški avatar
ALIEn3001
Novinec

Napisal/-a ALIEn3001 Če nov 19, 2009 12:13 am

45 navadnih dni je. Zakon je čisto nedvoumen.
James May: I preffer this (AR 159) to the BMW 3-series :)

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo Če nov 19, 2009 10:18 am

MacTron je napisal/-a:the_man: Ja in ne... nikjer ne pise o delavnih dneh in nikjer ne pise vsi dnevi, pac
pa je zapakirano v neko dvoumnost skupnega roka... skupni rok je lahko delavniski
(torej od pon-pet) ali pa vse dnevni... ravno zato sem tudi povedal: v kolikor velja, je
to sedaj 39. dan.. za se bolj tocne informacije brez moznega dvoumja http://www.zps.si/

Je pa nekaj tudi lepo napisano, da je lahko izdelek zamenjan z novim ali brezhibnim torej rabljeno.

Mislim da je tale tvoj zadnji stavek narobe interpretiran. V zakonu piše da ga morajo zamenjati z novim IN brezhibnim. Kar pomeni novim in delujočim ;)

Drugače, če pa uporabljamo malo kmečke logike - posameznik kot potrošnik pač ne more vedet kdaj servisi delajo - ali delajo od pon. do pet. ali delajo še ob sobotah ali mogoče tudi ob nedeljah. Zato je pa skupni 45 dnevni rok v katerem so tudi vse sobote, nedelje in prazniki ;)
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Napisal/-a MacTron Če nov 19, 2009 1:16 pm

Shebo je napisal/-a:Drugače, če pa uporabljamo malo kmečke logike - posameznik kot potrošnik
pač ne more vedet kdaj servisi delajo - ali delajo od pon. do pet. ali delajo še
ob sobotah ali mogoče tudi ob nedeljah. Zato je pa skupni 45 dnevni rok v
katerem so tudi vse sobote, nedelje in prazniki ;)

Zopet si lahko razlagas po svoje to kmecko logiko, kajti ko ti prides v trgovino in kupis
tam neki artikel si seznanjen tudi z garancijskim rokom ter seznanjen tudi od kdaj do
kdaj podjetje posluje... (kot sem rekel dvoumno) ...sicer sem mu pa tudi ze povedal
pravi naslov za to nedvoumje (jaz sem imel z garancijami vse v roku torej do 45dni).
Poraja pa se vprasanje kupovanja preko interneta, tu pa naceloma kupec ne ve, ker
mu fizicno ni bilo prikazano.

splash: Si morda preveril status tvojega popravila? ...ker ni zaznano.

Uporabniški avatar
splash
Poznavalec foruma

Napisal/-a splash Če nov 19, 2009 7:38 pm

če vtipkam številko na papirju, mi napiše: status vaše prijave je zaprt.
bolj v k je tole vseskupaj.

Uporabniški avatar
ALIEn3001
Novinec

Napisal/-a ALIEn3001 Če nov 19, 2009 10:03 pm

Poslovanje podjetja zakona ne zanima. 45 dni in pika.
James May: I preffer this (AR 159) to the BMW 3-series :)

PIKSNA007
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a PIKSNA007 Če nov 19, 2009 10:14 pm

Se strinjam z ostalimi, ki menijo da je 45 normalnih dni. Meni se tudi zdi da je to 45 normalnih dni in ne 45 delavnih dni. Saj lepo piše. Če te pa pri nakupu ali pri oddaji na popravilo ne obvestijo o 45 delavnih dni, se mi pa zdi čisto njihova napaka. Saj so zato tam zaposleni da informirajo kupce pri takih primerih. In če te ne obvestijo bi moralo veljati tako kot je napisano v zakonu.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe nov 20, 2009 1:46 pm

the_man je napisal/-a:
adis je napisal/-a:

od pon do pet

Mislim da nimate prav, čas za popravilo je 45 dni, in ne 45 delovnih dni...

20. člen

(1) Proizvajalec mora zagotoviti, da pooblaščeni servisi razpolagajo z vsemi potrebnimi nadomestnimi deli za odpravo okvar in pomanjkljivosti, da takoj sprejmejo blago v popravilo in da napake odpravijo najkasneje v skupnem roku 45 dni od dneva, ko je dajalec garancije oziroma pooblaščeni servis prejel zahtevo za brezplačno odpravo okvare in pomanjkljivosti izdelka. Če proizvajalec tega v tem roku ne stori, mora potrošniku brezplačno nadomestiti tak izdelek z enakim novim in brezhibnim izdelkom.

Nisem pravnik, ampak nekaj je povsem jasno - če v zakonu izrecno ne piše "delavnih", potem nihče na svetu tega ne more interpretirat kot "delavne" dni! Ta "izrecnost", "določenost" oziroma natančnost, tudi enoznačnost je osnova vsakega zakona in tu v tem našem primeru nenatančnosti ni (res pa v kakšnem zakonu je). To razlagat z logiko, kmečko ali kakšno drugo, je podrejeno, čeprav tudi drži.

Dosti preveč se motamo okoli povsem jasnih stvari!

Zadaj se skriva bolj delikatna točka - "v skupnem roku", a je tudi ta enoznačna, kaj šele 45 "navadnih" dni. Lahko bi ti npr najprej popravljali 30 dni, nato rekli, da je OK, a ne bi bilo in spet popravljali 17 dni - to bi spet pomenilo "skupno" 47 dni - torej nov izdelek!

To velja za isto oz prvotno prijavljeno napako! In tu se servisi poskušajo vadit ven, npr češ da je prva napaka sprožila drugo, da ni ista itd. To je že strokovno servisno delo, tu zakon ne more vsega določat, zato imajo možnosti mutenja.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Pe nov 20, 2009 5:50 pm

esem je napisal/-a:To velja za isto oz prvotno prijavljeno napako! In tu se servisi poskušajo vadit ven, npr češ da je prva napaka sprožila drugo, da ni ista itd. To je že strokovno servisno delo, tu zakon ne more vsega določat, zato imajo možnosti mutenja.

Sej to je največji drek, sploh če crkne izven splošne garancije.
Slika
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov