Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Kraj: Zahodna Slovenija

Nepravilna prehrana v preteklosti

Napisal/-a abcabc So nov 21, 2009 2:48 am

Živjo
Ni se mi dalo na novo pisat komentar, zato sem kar iz enga foruma prekopiral sem.

Nikoli nisem gledal, kakšne energijska vrednost, maščobe, beljakovine, oglj. hidrati....surovine/dodatke ima kakšen izdelek.
Danes sem pogledal za tuno v rastlinskem olju, posebno salamo, hrenovke in majonezo -tega ne jem več, prav tako jem hrenovke 1x na teden in druge kupljene mesne izdelke le 4x/mesec
Saj vem, da od naštetih živil ni nobena zdrava hrana. V teh izdelkih je maščoba, najbolj pa me je ŠOKIRALA majoneza, kar 80g je maščob (na 100g), dejansko pomeni to 80% maščob, jaz tak i**** sem včasih zaužil, kar precej te majoneze vsaj 1 velik kozarec na teden je šel za šalo.
Da ne govorim o Energ.vrednosti, kar 3000kJ to je dlih tako, kot bi ˝požru atomsko bombo˝.
Me pa sedaj zanima, katera surovine so zdrave v teh izdelkih.

Recimo za posebno salamo
Hranilna vrednost.........0/100g
Energij.vrednost...........1067kj/255kcal
Beljakovine..................10g/100g izdelka
Ogljikovi hidrati............2g/100g izdelka
Maščoba......................23g/100g uzdelka

Majoneza ima, kar 80g/100g izdelka maščob. Ta izdelk sem opustil že kakšnih 14 dni nazaj.
Ker sam vem, da imam trenutno, kar precej maščob okoli telesa me zanima, kako to z normalno prehrano spravit stran (brez kakršne koli diete ali posebne prehrane).
Vsak drug dan grem tud na kakšne 3-4 km dolg pohod, ampak hodim po takem terenu, da sem ves prešvican, kar je tudi pravilno.
Pa še nekaj sem kmečki fant, torej je treba tudi delat doma, kar precej.
Torej bolj, kot ne me zanima, kako spravit to maščobo iz sebe in, kateri dodatki so zdravi.
Na kaj vse gledate, ko kupujete kakšne izdelke, ki so vakumsko zapakirani, v konzervi, kozarcu itd.

http://www.osebnitrener.si/kalorije.html
http://www.maxximum-portal.com/forum/
ta del foruma sem že kar nekaj prebral.

Tole sem tudi še našel na kakav izdelku
ogljikovi hidrati 77g/100g izdelka to je cca 8 žlic je to vredu ali ne za telo.

Uporabniški avatar
the_man
Novinec

Kraj: all around

Napisal/-a the_man So nov 21, 2009 9:45 am

Samo ti pa si slika ej, res, svaka čast :lol:
Drži se načela da karkoli poješ, moraš pokurit, pa boš nabildal telo.
Tisti neki izračuni, pa odmerjeni obroki so meni kr nekaj, bv če mene vprašaš.
to je za profesionalne športnike. Poizkusi s fitnesom, kakim borilnim športom, to sem js treniral pa nisem kaj velik na prehrano pazil.
Drugač pa glede na to da si doma na kmetiji, kot praviš, sekiro v roke, pa začni, mislim da ni boljše vadbe kot "gozdarstvo"
za prepoznavnost športnosti avtomobilske firme tekmujejo v formuli 1, rally-u, nascar,...vw pa svojim izdelkom preprosto nadane oznako GTI

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis So nov 21, 2009 9:54 am

@sonček:

ni je hrane, ki nebi imela maščob in to je dejstvo ;)

veš kaj so hidrati in kaj beljakovine oz. njihov pomen?

a nismo mi o tem že enkrat pisali na a.com?

če hočeš "skuriti" maščobo potem moraš zaužiti več beljakovin kot pa hidratov, torej razmerje 2 / 2.5 :1

abcabc je napisal/-a:Tole sem tudi še našel na kakav izdelku
ogljikovi hidrati 77g/100g izdelka to je cca 8 žlic je to vredu ali ne za telo.

pa si gdaj dejansko zaužil 8 žlic kakav-a ??? nisi...

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Kraj: Zahodna Slovenija

Napisal/-a abcabc So nov 21, 2009 1:27 pm

the_man je napisal/-a:Samo ti pa si slika ej, res, svaka čast :lol:
to je za profesionalne športnike. Poizkusi s fitnesom, kakim borilnim športom, to sem js treniral pa nisem kaj velik na prehrano pazil.
Drugač pa glede na to da si doma na kmetiji, kot praviš, sekiro v roke, pa začni, mislim da ni boljše vadbe kot "gozdarstvo"

Dlih pojedu in zdele grem v gmajno.

@Adis malo več povej iz kakšne prakse.

Edit
OFF

Madona sem šel prejle iz gmajne domu cca 1 km genav naravnost, bla je že skor čist tema pa sem se enkrat tok zaletu v en drevu, da bi me kmal lobanja počla.
Me je pa tud blo mal strah, da nebi kakšna bouna lisica prtekla nasprot.
Zadnjič spremenil abcabc, dne So nov 21, 2009 6:25 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis So nov 21, 2009 3:42 pm

abcabc je napisal/-a:
the_man je napisal/-a:Samo ti pa si slika ej, res, svaka čast :lol:

Dlih pojedu in zdele grem v gmajno.

@Adis malo več povej iz kakšne prakse.

praksa? maščobo kuriš z tekom in z povečano količino beljakovin na drugi strani pa moraš zmanjšati vnos hidratov torej moraš pojesti manj kruha, testenin ipd.

ko bo telo zaznalo, da ni več tistega števila potrebnih hidratov za energijo bo začela kuriti beljakovine, ki so bolj in hitreje prebavljive/izgorljive

fiatpowered
Novinec

Napisal/-a fiatpowered So nov 21, 2009 6:39 pm

Si sposoben biti lačen ?

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster So nov 21, 2009 7:48 pm

maščobe so za današnjega človeka nevarne.primerjaj iz časov, ko niso bile skrinje.ljudje na kmetiji so jedli veliko masti, pa so bili suhljači (na stare lete se skor vsak zredi).včasih so ljudje delali kot danes rečemo: "živine". od kolin so pa vse kar so lahko od mesa zmetali v čreve, mast se je pa "skladiščla".kar hočem povedat, so ljudje delali od 4h zjutraj pa do 11h zvečer.to maščobo so tudi pokurili.vem da je stara mama govorila, da so prašiča zaklali takrat, ko je imel rep v jamici.zdj si pa predstavljal koliko maščobe je mogu met prašil (tk dobr da ga ni prej infarkt).pa sta moja stara starša (oba čez 85 let) suha-še posebej stara mama, ko jo je sama kost.

če si doma iz kmetije, si predstavljal delo brez traktorja, motorke, kombajna, raznih mlinov itd.vse na roke-drevesa podirat, žet, mlatit žito, sejat, gnojit njivo, orat...današnje naprave, so delo starega kmetovalca znižali vsaj za 2/3.

pa še to. jogurti z 0 % maščob so ful hit.nevem zakaj niso povedali, po televiziji, da so dobri zato, ker imajo notri veliko sladkorja (tako da žlica pokonci stoji).bolje jogurt z 3 % maščobe in manj sladkorja.
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis So nov 21, 2009 9:34 pm

myster je napisal/-a:pa še to. jogurti z 0 % maščob so ful hit.nevem zakaj niso povedali, po televiziji, da so dobri zato, ker imajo notri veliko sladkorja (tako da žlica pokonci stoji).bolje jogurt z 3 % maščobe in manj sladkorja.

ni ga jogurta z 0% maščob in tukaj gre za zavajanje kupcev, če že pride do tega in kot vsi vemo so ti hit jogurti sedaj označeni z 0.1% maščob in to so naravne maščobe

Uporabniški avatar
Badmike
Novinec

Kraj: Tu pa tam

Napisal/-a Badmike Ne nov 22, 2009 9:02 am

Pubeci pojdite na forum Vizita. com :roll:
Make my day
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov