Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

ghandaed
Stalni uporabnik

Linux in LAN boot (na pomoč!)

Napisal/-a ghandaed Pe jan 29, 2010 11:28 pm

Situacija je, da bi rad "recikliral" en starejši laptop - toshibo portege 3110CT. Je sicer 10 let star, ki lahko poganja samo win 98, kar pomeni da je za normalno uporabo z windowsi neuporaben. :roll:

Zdaj pa bi rad gor naložil eno lahko distribucijo linuxa in bi ga imel kot net book (laptop je takrat bil najmanjši na trgu in je res fini za naokoli prenašat). 8)

Problem pa nastane ker bios ne omogoča boota iz pcmcia cd rom enote. Možnosti sta tako le preko floppyja in bolj verjetna - preko lan povezave. Tukaj pa se moje znanje konča! oops

Prosil bi, da mi kdo pove kako sploh stvar dobit na disk. Rad pa bi naložil Vector linux šeste verzije. :)

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Pe jan 29, 2010 11:41 pm

se da v nastavitvah bios-a naštimat prioriteto zagona ( boot) na lan?

pa tudi če bi ti ratalo to, mi ni jasno kako se lahko pc poveže prek lan-a, če nima v ozadju nekega sistema ( beri: operacijski sistem), ki bi samo mrežo prepoznal...

edit:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.kegel.com/linux/pxe.html

sicer bi ti jaz predlagal kar dual boot - instaliraš linux in odstraniš nato windowse

nekaj navodil za instalacijo linuxa na omenjen prenosnik:
http://www.edginet.org/techie/linux/laptop.html

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed So jan 30, 2010 12:23 am

jap. prioriteto boota se da nastavit na lan. Naj bi se tako naložil nek file, ki bi sprožil setup pač preko mrežne kartice.

Dual boot odpade, ker moraš za to najprej imet linux instaliran. Tega pa ne morem naredit, ker mi bios ne omogoča instalacije s cd roma.

Drugače pa hvala za linke, bom pregledal tole...

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis So jan 30, 2010 12:40 am

jah...verjetno je postopek glede tega file-ja spisan:

For the initial installation I used the first Potato CDROM, version 2.3r3, obtained at the very reasonable price of Nothing At All from the excellent The Linux Emporium.

Unfortunately it does not seem to be possible to boot from the 3110CT's external CDROM drive, so I took advantage of the pre-installed Windows and copied the contents of the debian/dists/potato/main/disks-i386/current/ on the CD to a new C:\debian\current directory under Windows.

Note (19/09/2003): a reader informs me that it is possible to boot some Toshiba laptops from different media by pressing keys at power-on: 'c' for CD; 'n' for network; 'u' for USB; 'h' for hard-disk. I've had mixed success with this, but it may be a useful technique.

Note (01/02/2004): Another reader reports "to boot from cd on the Toshiba Portege 3110ct press and hold 'C' or F12 when starting up."

Now the installer can be run from DOS. The only safe way to get into DOS is to restart the machine and then press F8 as it reboots. Choose "DOS command line Safe Mode" from the menu that appears. Trying to use a DOS shell under Windows causes all sorts of trouble.

Once in DOS, cd to the debian\current directory you made earlier and run the install.bat script.

Uporabniški avatar
Eazy-O
Uporabnik

Kraj: Somewhere Over The Rainbow...

Napisal/-a Eazy-O Po feb 01, 2010 11:47 pm

ghandaed je napisal/-a:Dual boot odpade, ker moraš za to najprej imet linux instaliran.

U bistvu je priporočljivo imeti najprej instalirane Winse, da ti boot loaderja ne povozijo.

Kakorkoli že, ti je kaj uspelo? Poročaj če bo napredek. :)

EDIT: Vidim, da ima USB porte... Boota z USB ključka tudi ne podpira?
Slika

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed To feb 02, 2010 12:12 am

winsov ni več gor, ker je disk sformatiran. lahko jih sicer instaliram preko boot floppyja, vendar ni nobene podpore gonilnikov.

USB boot prav tako ni podprt.

Je še neka varianta potem z loadlin programom, vendar je tale malo pretrd oreh zame :evil:
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost