lancia hf je napisal/-a:Glede dedovanja lahko 100% zahtevaš samo svoj delež, ki se pa deli na brate, sestre.
PS: Naš primer. (Mati,teta,stric). Stric je dobil cel zgorni del hiše, mati in teta pa vsaka pol spodnjega dela hiše. Lahko pa samo tirjata od strica svoj delež, ker sta dobila one dve samo tretino stric pa polovico. Po sodni poti ji pripada vsaki ena soba v zgornjem delu hiše, ali pa izplačilo razlike. Tako da neke bogatije si nemoreš omisliti, ker te lahko ostali (sestre bratje) blokirajo.
ne gre se zaradi tega..
zadeva stara preko 15let..
ata je umrl 89 leta.. imel je 3 hčerke.. mojo mami in še 2 iz prejšnjega zakona. po njegovi smrti so se pogodili in si imetje pravično razdelili. Da smo hišo obdržali mi, se je zato določil znesek, ki se ga je moralo izplačati drugima dvema polsestrama od mami. Šlo je za ogromne zneske, zato se je določilo mesečni znesek ki pripada vsaki od pol sester in smo ga morali plačevati, in letos smo končno odplačali ta znesek. Ena od sester je to sprejela lepo in se je postopek zaključil. Druga pa nas toži, češ da nismo plačevali te dediščine in da ji dolgujemo xy vsoto + obresti itd.. stvar je v tem da imamo vsa dokazila (položnice, nakaznice...) da je bilo to dejansko plačano in po izračunih je vidno da je ta znesek že zdavnaj poravnan in da so tudi obresti že poplačane in smo vbistvu za 10k+€ preplačali tisti znesek ki je bil določen..
Obema sestrama pripada do izplačila dediščine 1/8 imetja (hiše..), ko je to izplačano se njihv del prepiše na nas (mami), tukaj nastane problem saj je ta sestra (ki nas toži) vzela hipoteko za spet petmestno število na ta del ki ji pripada brez naše vednosti, ker je ni plačevala sedaj v našo hišo pride cenilec, temu verjetno sledi rubež našega imetja, čeprav je hipoteko vzela polsestra in to brez naše vednosti. Zanima me ali je to sploh mogoče?
Npr. meni pripada 1/8 tvoje hiše, vzamem hipoteko na ta del, tebi pridejo rubit. A je to možno? Se kdo ukvarja z bančništvom/zavarovalništvom tukaj?
skratka zadeva je totalno komplicirana in najebali bomo mi.. tako da če kdorkoli karkoli ve, kogarkoli pozna ki se stem ukvarja kakorkoli že.. prosim obvestite me.
Hvala za razumevanje