Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Če sep 23, 2010 11:45 pm

Naj dodam še, da če te ta hobi ne bo res veselil, bo fotoapart vse prevečkrat ostal doma, medtem ko bi moral v resnici s tabo. To pa je cena ki jo plačaš pri velikosti, ker žal ni velikosti kompakta, ki gre v vsak hlačni žep. Bog ne daj pa da se igraš še z dodatnimi objektivi, kar pa na koncu zahteva potem povsem svojo torbo vsakič ko hočeš slikat.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Pe sep 24, 2010 7:37 am

esem je napisal/-a:Za resen pristop fotografiranju je DSLR za "začetnike" morda "predober" oz dejansko postane, če hočeš SLR tehniko res izkoristit (ima drugače smisel?), finančna jama s precej globokim dnom. Morda je boljši kak kompromis - npr kvaliteten kompakten fotoaparat z močnim zoomom (samo kot primer - važna sta kvaliteta objektiva (ta na linku ima verjetno že premočan zoom - na škodo optike) in elektronike (hitrost, natančnost itd) - poglej primerjalne teste v revijah).
Tako si z enim cenejšim nakupom preskrbljen za naslednjih nekaj let, če pa boš hotel, lahko kasneje kupiš DSLR, s kompaktnim pa ne boš imel velike izgube.

Odvisno je tudi, kaj boš fotografiral. Če se misliš s tem resno ukvarjat ure in ure, je tudi oz predvsem DSLR OK (ob predpostavki dodatnih nakupov objektivov - jama), če rabiš to bolj "en passant", za vtise, spomine, morda kakšne prireditve, šport itd, so cena, priročnost in soliden zoom kompaktneža vsekakor bolj primerni.

Ne pozabi hkrati nakupit še nekatere "obvezne" dodatke (filter ali dva (za začetek, tudi za zaščito objektiva), torbica, rezervna baterija (!), spominska kartica (?) ...).

Dober nakup želim.

verjel ali ne DSLR ponuja tudi avtomatiko v tem primeru nikon d3000. res je, da nima takšnega zoom-a kot bi si ga marsikdo želel na 18-55mm kit objektivu a že prehod na dslr pomeni resnost in čas, ki si ga bo uporabnik vzel za fotografijo.

tisti, ki hočejo nekaj na hitro poslikat potem svetujem, da si kar telefon nabavijo z 5.0 m pikslov in bodo veliko ceneje prišli čez...

enkrat sem to že ponovil in bom še enkrat: DSLR in s tem povezani objektivi niso jama brez dna ( finančno) saj se uporabnik najprej zadovolji z rabo kit objektiva preden začne pohod na boljše in kvalitetnejše objektive.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe sep 24, 2010 12:22 pm

Ti (ob vseh mojih postih) resno misliš, da ne vem, da imajo vsi DSLR tudi več vrst avtomatike? Seveda pa imajo tudi zmogljivi kompaktneži vse možnosti ročnega nastavljanja.

Dejstvo je, da vse prepogosto kupujemo "predobro" robo, ki nato obleži neizkoriščena, dostikrat tudi zato, ker je prekomplicirana, preokorna itd. To še posebej velja za take hobije, ki lahko zahtevajo, če se z njimi resno ukvarjamo, ogromno časa in denarja (pa čeprav dolgoročno za dodatno opremo) in kot je že Prokarjon povedal, se vse prevečkrat nato zgodi, da velika torba ostane kar doma. Ravno zato predlagam resen razmislek o namerah in željah, saj bi (v primerjavi z DSLR) z zmogljivim kompaktom zmogel vse in še več (razen precej redkih izjem), imel pa bi ga lahko vedno s sabo.

In - nekako nerazumljivo se zdi vnaprejšnje usmerjanje na nakupe dodatnih objektivov za DSLR (da ne govorim o ostali dodatni opremi) ob hkratnem zagovarjanju teze, da DSLR ni jama brez dna (to bom pač vedel, saj sem se intenzivno ukvarjal s fotografijo in z jamarstvom :-P ). Seveda ni jama brez dna - če se omejiš na en ali dva objektiva - a ravno v modularnosti oz nadgrajevanju, tudi z dodatnim (dragim?!) priborom, je smisel DSLR-ja. Če tega ni, tudi smisla ni in bi kompaktnež verjetno bil bolj uporabljan, že zaradi priročnosti, in kdaj celo bolj primeren (zmogljiv - zoom).

Potem je tu še cel kup dodatnih detajlov - npr za en objektiv lahko kupiš precej filtrov, za več objektivov verjetno pač ne. Morda je kompaktnež - zaradi manjše cene in izgube - za "začetek" res bolj primeren. Če se kasneje želja ojača in se odloči za DSLR, bo samo ob kakih 100 - 150 evrov, ko proda kompaktneža (ki jih bo itak že "poslikal" oz ga amortiziral).

Osvetliti je treba vse strani (in ne čakat na dodatne fleše), tudi take o "nabiranju prahu".

Edina res prava prednost - še posebno v dobi stalega napredka elektronike - DSLR fotoaparatov je - ob predpostavki vedno bolj intenzivnega ukvarjanja s fotografijo - da kasneje kupiš samo boljši body, objektive pa ohranjaš (in nabiraš - a dno jame ostaja). Zato v primeru nakupa DSLR predlagam Nikona, seveda zaradi objektivov.

Ampak - ta pogoj ("ob predpostavki vedno bolj resnega in intenzivnega (tudi čas, denar) ukvarjanja s fotografijo") ostaja in o tem oz resnosti in dometu želja mora razmislit sedaj. Ali kasneje, ko bo s pomočjo kompaktneža razčistil, koliko mu pomeni ta želja - v povezavi s časom in denarjem.
Zadnjič spremenil esem, dne Pe sep 24, 2010 12:33 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
croma_man
Mojster foruma

Kraj: Celje

Napisal/-a croma_man Pe sep 24, 2010 12:25 pm

esem ima zelo prav.
the brand with the three stripes :)

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Pe sep 24, 2010 12:54 pm

@esem: kako globoko boš šel v jamo je pa odvisno od tega kako globoko seže tvoj žep. za finance drugih nevem in me niti ne zanima vem pa za eno stvar, da bo vsak pameten uporabnki dslr tehnike najprej uporabil tisto kar pride v kit opremi torej 18-55 in bo od tam tudi štartal naprej.

imel sem vrsto kompaktcev in ni ga čez določen model ( ni važno kateri), ki je ponujal to kar mi sedaj ponuja dslr a sem ga zaradi radovednosti in želje po dslr nato tudi prodal...

avtor je tudi sam v temi izrazil željo po dslr kar meni pove, da je imel izkušnje z kompaktci in si tako želi nadgradnje.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Pe sep 24, 2010 1:32 pm

Ne vem, no, upam, da se vsaj modi lahko pogovarjamo na nekem nivoju? Kaj si sploh hotel povedat? Vse, kar praviš, je jasno samo po sebi (le kdo bo kupil nekaj, za kar nima denarja, kdo (pa še "pameten" povrhu) bo najprej zavrgel kit in uporabljal dodatne objektive!!!) in res ne vem, čemu služi taka debata. O najbolj osnovnih predpostavkah res nima smisla govorit, nekaj več resnosti je pričakovano, vsaj med nami. Govoril sem o štartanju naprej (kar je edini smisel DSLR-jev in poskušal osvetlit neke aspekte oz dileme tega štartanja in kaj vse to implicira - v pomoč avtorju.

Verjetno ni imel zmogljivega kompaktneža (npr podobnega tistemu z mojega linka - prvi post), vsaj tako je bilo razumeti.

Dejstvo je, da imaj vsak nov model hitrejšo in boljšo elektroniko, kar ni nepomembno (npr hitrejše in boljše ostrenje!). Tudi to bi moral bit en od kriterijev, žal pa je tako, da čisto novi modeli takoj ob izidu stanejo več, posebno DSLR-ji. Tudi zato moj link kot primer - tak (nov model!) Olympus stane 300 € - pri nas.

Pomisleki in dejstva, ki sem jih navajal, ostajajo, končni razmislek o tem pa mora in bo domislil avtor sam.

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Pe sep 24, 2010 1:58 pm

Mogoče bi bilo tudi vredu če že na začetku poveš kaj te pri fotografiji najbolj zanima... ali je to narava, šport (košarka, avtomobilizem,..), ... itd... Ker načeloma vsak stil ima tudi svoje zahteve. Najslabše je seveda ravno kakšen slabo osvetljen šport... hitri objektivi pa kr kličejo po denarju... Skratka pred nakupom že vedet kaj sploh hočemo s fotoaparatom. Potem bo tudi SMOTERN nakup lažji.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Pe sep 24, 2010 2:01 pm

esem je napisal/-a:Ne vem, no, upam, da se vsaj modi lahko pogovarjamo na nekem nivoju? Kaj si sploh hotel povedat?

seveda se lahko pogovarjamo na nekem "nivoju".

ponovil bom to o čemer govorim že cel čas in sicer da dslr ni "jama brez dna" in nevem zakaj se te jame nekateri tako bojite.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Pe sep 24, 2010 2:55 pm

Glej Adis, ti bom povedal, zakaj sem malo piker s tabo.
Najprej omejiš izbor samo na DSLR (si prej povedal, zakaj - torej OK, tvoja stvar - a vseeno ima avtor pravico do širšega informiranja), nato vržeš meni takšno, da mi soliš pamet s tem, da DSLR-ji imajo celo tudi avtomatiko (lahko bi že opazil, da pišem samo o stvareh, o katerih dovolj vem in če kdaj ni tako, vprašam, ne trdim, ali pa opozorim na vprašljivost), nato govoriš nekaj, kar je jasno vsakemu, kar je res nepotrebno in še kaj.

Sedaj pa spet, da "se nekateri bojite" - se pravi, če jaz dobrohotno opozarjam avtorja na razne dileme, ti meni in ostalim, ki se teh dilem vsaj zavedamo, praviš, "da se bojimo" :roll: :evil: : je to spodrsljaj komuniciranja ali podtikanje za uveljavljanje svojih tez (kar de facto je)? Kje vidiš kakšen strah? Mar bi raje navrgel kak argument.

Dejstvo ostaja, da ob neizčiščeni želji in namenih jama obstaja (takim je najbolj nevarna) in samo dobro informiran se ji lahko izogne, ob tem pa hkrati kupi optimalen aparat.
Informiranosti pa ne more biti, če hkrati govoriš, da jame ni in ob tem napeljuješ v jamo - k dodatnim objektivom (to bi za DSLR storil tudi sam in ravno zato opozarjam na te dileme) - saj drugače (brez dodatnih objektivov in ostale opreme) DSLR ni smiseln oz je manj smiseln kot kompaktnež - vsaj za nekoga, ki bi se s tem ukvarjal ljubiteljsko.
Opaziš, da nekatere teze niso najbolj na mestu?

------------------------------------------------------------

Poleg tega - na to je opozoril že Prokarjon, jaz pa sem tudi hotel ("Odvisno je tudi, kaj boš fotografiral." v prvem postu), a sem nato pozabil argumentirat - je pomembno, kaj bo avtor fotografiral. Morda sedaj še nima izčiščenih preferenc, a ga nekaj vseeno bolj vleče kot drugo. (Tu se lahko kasneje skriva dodatna jama, tokrat res brez dna. Npr - pred leti mi je Arne povedal za ceno Nikonovega fish-eye objektiva, ki konkretno odpravlja ukrivljenost - 15.000 DEM! Z njim je slikal cele stavbe v Benetkah od blizu, a brez ukrivljenih zidov - je bilo objavljeno, morda se da kje na netu najti.).
Tudi tu velja premislit, kaj, kako in o čem, kasneje lahko avtorju tu več pomagamo pri odločitvi. Če že zdaj ve več o tem, naj dopiše.

Naj bo jasno - ne vsiljujem aparata, samo opozarjam na nekatere dileme, avtorju v prid. Morda bo odločitev zdaj težja, a bo vsaj "čista", z dovolj informacijami. Več kot nekaj sto evrov za zdaj ne more falit.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Pe sep 24, 2010 3:18 pm

imaš pm esem

Uporabniški avatar
en3rgie
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a en3rgie So sep 25, 2010 6:29 pm

Da ne odpiram nove teme .. sem namrec pred nakupom DSLR .. sem zacetnik in nevem se vsega kar se tice fotografije .. prebral sem neki na forumu, vendar to ni 10% o fotografiranju. Najraje bi kupil novega DSLRja .. gledal sem rabljenega D80 vendar nocem kupiti macka v zaklju .. Novega sem gledal pa NIKON D3000 in NIKON D5000, kot ste ze rekli je D5000 precej podoben D90. Zanima me kako je kaj z Sony Alpha 55 (A55) ?! Ker po karakteristikah mislim da je kar dober .. Samo NIKON je se vedno NIKON ..

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Ne okt 03, 2010 9:50 pm

Nabavil Nikona D3000 z 18-55 in 35 mm objektivom. Nabavil od adisa. Zaenkrat mi je všeč, čeprav še nisem imel priložnosti niti navodil odpret, ker sem se šele v petek zbudil po več kot 28 urah potovanja in sem imel do sedaj ogrooomno dela.

Komaj čakam, da se bolj poglobim v fotoaparat, za kar pa se bojim da bo čas šele čez kak teden (ta teden se začne faks, na fermi pa me je počakalo toliko dela, da bom skoraj vsako uro v tem tednu zaseden..)

Hvala vsem za nasvete in odzive

lp
Slika

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS Ne okt 03, 2010 10:17 pm

Srečno z fotografiranjem ;)

Stran, ki bi ti lahko prišla prav zdaj na začetku: http://www.digital-photography-school.com/
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov