Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

rocker.zan
Nov uporabnik

ŠOLANJE

Napisal/-a rocker.zan Sr feb 16, 2011 9:18 pm

Živjo... Naslednje leto se mislim vpisati na srednjo strojno šolo saj me program avtoserviserja ni prepričal. Vseeno pa bi se v nadalnem rad ukvarjal z avtomehaniko. Zanima me če obstaja za to kakšen tečaj ?
HVALA !

Uporabniški avatar
Klobasa
Novinec

Re: ŠOLANJE

Napisal/-a Klobasa Sr feb 16, 2011 9:45 pm

za tečaj nevem, ampak pod nobenim pogojem se NE vpiši na Srednjo šolo Jesenice!
Poznam razmere, danes je bila spet policija v šoli...

Uporabniški avatar
stenlyt
Nov uporabnik

Napisal/-a stenlyt Sr feb 16, 2011 9:46 pm

na srednji strojni šoli ni govora o avtomehaniki. Če si želiš biti avtomehanik, se upiši na šolo za avtomehanika, in po 3 letih nadaljuješ še šolanje(+2) za strojnega tehnika.

rocker.zan
Nov uporabnik

Napisal/-a rocker.zan Sr feb 16, 2011 10:03 pm

ne grem v Jesenice... prihajam iz Idrije. Bolj me je prepričal program strojnega tehnika kot program avtoserviserja , ampak si vseeno želim da bi si lahko sam npr. popravil avto...

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL Sr feb 16, 2011 10:08 pm

stenlyt je napisal/-a:na srednji strojni šoli ni govora o avtomehaniki. Če si želiš biti avtomehanik, se upiši na šolo za avtomehanika, in po 3 letih nadaljuješ še šolanje(+2) za strojnega tehnika.

tako je....

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ Sr feb 16, 2011 10:25 pm

Strojništvo je pametna iizbira, tut za naprej. Tist kar bi se na 3 letnih šolah za mehanika naučil si lahko v enem večeru prebereč na netu :?
I'm not speeding I'm qualifying...

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash Sr feb 16, 2011 10:51 pm

Na srednji strojni šoli se ne obravnava niti A od avta in avtomehanike oz. karkoli od avta, ker je to druga smer in se ne ukvarja z avtomobili!

Uporabniški avatar
dolenc46
Novinec

Napisal/-a dolenc46 Sr feb 16, 2011 11:25 pm

Ravno končujem 4.letnik srednje strojne v ljubljani in je res kar pravijo. Letos smo sploh prvič omenili motorje, pa še to bolj v inženirskem smislu(preračun moči, porabe, izgub) kot pa v mehaničnem. Tako da s tem znanjem si ne boš znal popraviti avtomobilia, če nisi vsaj pri kakšnem mehaniku kdaj pomagal ali pa gledal kako stvari stojijo.

Je pa kot pravijo šola dokaj cenjena in strojniki zelo iskani. Tudi jaz sem imel željo iti na avtomehanično, ker me to zanima, ampak je vseeno boljše da sem šel na strojno. Na srečo imam strica mehanika in sem štiri leta bil(še vedno kašen dan) pri njemu v delavnici ali pa na terenu(servis TGM), tako da bom še naprej šraufal, uradno pa bom strojni tehnik.(upam :D )

Je pa treba veliko računat na strojni, je skoraj vse teorija in malo prakse.

Uporabniški avatar
R 26
Stalni uporabnik

Kraj: dolenjska je moja mati

Napisal/-a R 26 Če feb 17, 2011 12:56 am

Če si res želiš postati avtomehanik se vpiši na program avtoserviser (3leta) in nato še +2 za strojnega tehnika. Tako boš po petih letih strojni tehnik z "nekaj" znanja iz šraufanja. Dejstvo je da je šolska praksa za en k*******. Malo poznam razmere na naši šoli, pa te pri praksi ne naučijo toliko, kot bi si nek zagrižen avtomehanik želel.

Drgač pa dobro poznam tvoj problem. Končujem srednjo strojno (4 leta), pa se sedaj odločam med Uni in Visoko šolo. Na začetku pa sem se tudi sam želel vpisati na avtomehanično. Če ti v šoli dobro gre defenitivno strojna 4 leta, saj imaš boljšo podlago za naprej, tudi sošolci te "prisilijo" k temu, da se nekako trudiš v šoli ( na 3letih programih se vsem za vse j**e, od pouka odnesejo kvečjemu kakšne krede pa flomastre). Na 4 letni šoli imaš tudi izvenšolsko prakso, res da celih 14 dni, kar za moje pojme ni nč, ampk tu lahko najdeš kakšnega mehanika, pri katerem bi delal in nabiral izkušnje, med počitnicami pa bi lahko pri njem delal preko študenta, če bi se z njim tako zmenil.

Uporabniški avatar
MyWay!
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a MyWay! Če feb 17, 2011 8:02 am

Cash je napisal/-a:Na srednji strojni šoli se ne obravnava niti A od avta in avtomehanike oz. karkoli od avta, ker je to druga smer in se ne ukvarja z avtomobili!

Strojna smer se konkretno res ne dotakne avtomehanike. Sem končal Fakulteto za strojništvo (Univerza v Lj), kjer se tudi nismo poglabljali v to smer -> kar pa še ne pomeni, da ne moreš teh stvari vedeti/znati (beri hobi). Literature in potencialne prakse leži ogromno okoli tebe.
Zadnjič spremenil MyWay!, dne Če feb 17, 2011 11:57 am, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
AudiFreak
Uporabnik

Kraj: Ried im Innkreis

Napisal/-a AudiFreak Če feb 17, 2011 9:36 am

Na mariborski fakulteti, program VS imaš na smeri vzdrževanje izbirni predmet: Vzdrževanje vozil in na energetiki: Oprema in diagnostika motorjev in predmet: Motorji z notranjim zgorevanjem.

Zdaj v 2. letniku, ko še nismo šli na smeri smo pa imeli vsi nekaj malega od motorjev: osnove in pa nekaj preračunov. To je pa tudi vse.
Nimam privilegijev za branje tega foruma, ampak vseeno berem.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Če feb 17, 2011 11:48 am

rocker.zan je napisal/-a:Živjo... Naslednje leto se mislim vpisati na srednjo strojno šolo saj me program avtoserviserja ni prepričal. Vseeno pa bi se v nadalnem rad ukvarjal z avtomehaniko. Zanima me če obstaja za to kakšen tečaj ?
HVALA !

Žan dobrodošel med nami. Od mojega šolanja je minilo že nekaj let, vendar vseeno. Najprej pri sebi razčisti kaj želiš. Bi rad cele dneve preždel v delavnici in pod avtomobili ali te zanima poznavanje avtomobilov in njihovo popravljanje le kot hobi.

Če bi se rad s popravili bavil naslednjih 40 let (morda celo več, pač odvisno kakšne pokojninske reforme še pridejo) potem izberi smer avtomehanik. Če te zanimajo avtomobili le kot resen hobi in želiš znati popraviti kaj le za svojo dušo izberi srednjo strojno šolo.

Seveda biš vprašal zakaj tako? Preprosto zato, ker srednja avtomehanična šola te bo v 3 letih naučila le osnov delovanja vozila (izveš jih lahko iz katerekoli knjige o delovanju avtomobilov ali na wikipediji). Dobil boš tudi nekaj ur prakse v delavnici, ki pa jo lahko dobiš tudi s počitniškim delom. Vse skupaj pa je le osnova za to, da nekoč morda postaneš izkušen avtomehanik. Da se naučiš vseh skrivnosti, ki bi jih moral vsak avtomehanik vsaj približno obvladati pa boš potreboval še leta učenja v delavnici, po možnosti pod mentorstvom kakšnega starega mačka. Glede na razvoj avtomobilizma v zadnjem desetletju ali dvema, pa dvomim da bo to dovolj. Avtomobili so vsebolj polni raznih elektornskih komponent, ki s klasično mehaniko nimajo veliko skupnega. Povedano po domače, tudi najboljši mehanik, ki nima vsaj malo pojma o elektroniki je ob malce novješem avtomobilu mrzel. Lahko zna z zaprtimi očmi razstaviti in sestaviti vsak motor, vendar če ne razume delovanja in pomena vseh elektronskih priveskov sodobnega motorja takšen avtomobil ne bo nikdar popravljen. O posledicah takšnega pomankljivega poznavanja/razumevanja sodobnih avtomobilov lahko precej prebereš v forumu okvare in popravila, saj vsak teden zaslediš vsaj eno temo o tem kako pooblaščenci menjujejo elektronske komponente kar po vrstnem redu napaka pa čudežno ne izgine.

Kar se tiče srednje strojne šole, ti bo nudila precej več znanja in boljšo osnovo za delo izven mehanične delavnice, prav tako si lahko odpreš vrata na marsikatero tehnično fakulteto. Za delo v mehanični delavnici pa boš ravno tako usposobljem če le nimaš dveh levih rok.

Glede popravil lastnega vozila pa takole: osnove se lahko naučiš na tem forumu ali iz knjige. Ko boš imel kakšno konkretno vprašanje le vprašaj, je tu gor dosti poznavalcev, ki ti bodo razložili vse kar moraš vedeti. Glede na prej omenjeno elektroniko v sodobnih avtomobilih pa tako ni pričakovati, da bi lahko znal doma popraviti kaj več kot osnova dela, kot so menjava olja, oljnega filtra, zamenjati/obnoviti kakšno malenkost na podvozju... Za kakšna večja popravila preposto doma ne boš imel primernega orodja in diagnostičnih naprav, ki hitro presežejo vrednost vozila ki ga želiš popraviti.

Zato si vzemi še kak dan za razmislek kaj želiš početi v življenju in odločitev bo hitro jasna.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Pe feb 18, 2011 9:25 pm

Ne bom bral drugih komentarjev, moje mnenje je, da pojdi na strojno, avtoserviser boš lahko tudi kasneje, pa kupi si en avto pa ga razstavi pa obnovi pa boš videl, da te bo minilo, tk sem jaz delal z dvema avtoma, na konc sem vse skupaj zmetal pa jih je eden pršu iskat in odpelu za razgradnjo.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Pe feb 18, 2011 10:37 pm

Seveda te je minilo, če si pa imel že v osnovi sam zjahan klump pri hiši. Po vsej verjetnosti še brez kakšnega specialnega orodja in z "domačimi prijemi". Kako bi se pa naj drugače izteklo?

Avtorju tudi predlagam naj odnese čimveč praktičnega znanja od "starih majstrov". Zato da ne bo le še en ki zna samo priklapljati na računalnik in menjati samo tisto kar mu pokaže, ali pa še to bolj na slepo. Ker takšnih nima nihče rad - boš ugotovil že po kratkem pregledu foruma. Zato je marsikdaj treba iti v podrobnosti in obvladati avtomobilske osnove stare 60+ let, ne samo današnjo elektroniko.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind So feb 19, 2011 7:44 am

Najboljše ti je it za mehanika če ze že to veseli, pa potem za strojnega tehnika 3+2.
Pri mehaniku imaš prakso 6 mesecev, če greš za strojnega tehnika pa imaš dve leti po 2 tedna prakse na firmi.
Za mehanika narediš šolo z levo roko, samo potem se pripravi, ker za tehnika je zajebano ko hudič pri enih strokovnih predmetih.
Če še dobiš kakšnega zajebanega profesorja za kakšen strokovni predmet si pa naj****.
Sam sem končal za strojnega tehnika (4. letna) tako da vem kaj govorim.

Ti pa povem, da je program oz. sistem predmetov za strojnega tehnika v kurcu. Zdaj nevem, če so kaj prenovili, ker je minilo nekaj let od kar sem končal.
Vglavnem prakse v šoli zelo malo, na firmi 2. in 3. letnik po 2 tedna prakse.
Preveč ur slovenščine, angleščine, premalo prakse. Zgodovina, geografija, umetnost in takšni gimnazijski predmeti nimajo kaj delat na strojni šoli. So totalno brezveze in jih ne boš rabil nič.
Edino v 4. letniku so vsi strokovni predmeti, so pa še kar zajebani.
Iz izkušenj povem, da boš glede prakse malo odnesel iz srednje šole, ker malo navadijo. Bolj je poudarek na teoriji.
Vse se boš rabil sam navadit ali na firmi, kjer boš kasneje delal.
Je pa velik + imet končano strojno šolo, ker je poklic iskan in boš hitro dobil delo.

Najslabši strojniki so pa gimnazijci kateri gredo na uni. strojništvo. Se imajo za nekaj več a ne znajo ključa držat v rokah.

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan So feb 19, 2011 10:09 am

sebaveh je napisal/-a:Seveda te je minilo, če si pa imel že v osnovi sam zjahan klump pri hiši. Po vsej verjetnosti še brez kakšnega specialnega orodja in z "domačimi prijemi". Kako bi se pa naj drugače izteklo?

Ne ni bilo vredno sploh sestavljat.
In kaj posebnega od orodja bi potreboval za sestavljanje škode favorit....to ti ni škoda fabia.
Član od leta 2004

Gasper`
Novinec

Napisal/-a Gasper` So feb 19, 2011 11:02 am

rocker.zan je napisal/-a:Živjo... Naslednje leto se mislim vpisati na srednjo strojno šolo saj me program avtoserviserja ni prepričal. Vseeno pa bi se v nadalnem rad ukvarjal z avtomehaniko. Zanima me če obstaja za to kakšen tečaj ?
HVALA !

Pojdi na tehnično.

Če ti bo po koncu šolanja še vedno do servisiranja, boš to lahko počel brez težav.
Lp, Gašper

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan So feb 19, 2011 7:27 pm

Bit serviser danes brez ustrezne izobrazbe je čist mogoče, nekdo se naj pokaže na servisu in pokaže svoje spretnosti v delavnci pa ni vrag, da ga zaposli delodajalec.
Član od leta 2004
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov