uros_p je napisal/-a:Kot študent sem delal v eni večji firmi, kjer nas je bil celi oddelek samih študentov. Celo naš vodja je bil študent. Takrat se mi je to zdelo carsko, če se tako izrazim. Danes pa ko gledam nazaj, vidim, da smo bili popolnoma izkoriščena delovna sila. Plačilo je bilo nizko, delati smo morali tudi po 8 ali več ur na dan. Po nekaj letih dela, ko sem postal odgovornejši do samega sebe in se zavedal, da ne bom celo življenje mlad študent, sem se malo ozrl po svojem življenju za nazaj. Videl sem, da mi faks stoji, da sem imel v tistem trenutku dokončano srednješolsko izobrazbo, da nisem imel nič delovne dobe in slab zaslužek. Takrat sem se ustavil, pustil študentsko delo, se vrnil na faks, diplomiral in sedaj sem zaposlen.
Po diplomiranju je bilo iskanje zaposlitve skorajada misija nemogoče. To pa ravno zato, ker je bilo povsod več kot polovica študentov! Malo delo bi dovoljevalo na 7 redno zaposlenih 1 delavca preko malega dela. Torej adijo oddelki s 3/4 študenti in delodajalci bi morali začeti zaposlovati redno. To pa bi pomenilo lažje iskanje prve zaposlitve nam mladim, svežim diploirancem. Zato sem jaz zakon podprl in bil kar razočaran nad razliko med ZA in PROTI. Žalostno je, da se najbolj proti temu borijo študentje, torej tisti, ki bodo čez nekaj let (oz. po diplomiranju) največje žrtve teh nesprememb. Amapk ponavadi je tako, da ko se zaveš kakšen tepec si bil pred leti, je žal že prepozno.
Kakorkoli, jaz sem zdaj zaposlen, izvlekel sem se iz te iskalno-zaposlitvene godlje in zakon sem ravno zaradi teh preteklih izkušenj podprl. Namreč ne želim, da bi se morale generacije za nami spopadati z enakimi težavami, kljub dokončani univerzitetni izobrazbi in diplomi, kot sem se moral jaz in kot se še vedno mora marsikdo. Ostalim pa želim vso srečo skozi borbo za pridobitev prve zaposlitve, sploh tistim, ki mislijo kako "dobro" je študentsko delo za njih v času, ko ga imajo in ko so brezskrbni študentje. Vendar ta status je zelo hitro minljiv in takrat, ko mine, nastopi malo bolj boleča realnost.
Žalosti me tudi to, koliko ljudi je nasedlo reklamam, da delavec preko malega dela ne bi imel nobenih pravic. Pri tem pa so pozabili, da bi lahko malo delo v nekem podjetju upravlajla le 1/7 ljudi oz. povedano drugače, 6/7 bi jih moralo biti redno zaposlenih in ti bi uživali VSE pravice. Zmanjšal bi se le odstotek študentov na delovnih mestih in povečal odstotek redno zaposlenih. Na redne zakon o malem delu tako ne vpliva, na študenta pa. In kakšne pravice ima danes študent? Nima ne malice, ne prevoza, regresa, bolniške, dopusta in nenazadnje nima niti delovne dobe. Tako da reklame o tem, kako bo delavec preko MD-ja brez vsega tega je po eni strani 100% resnica, po drugi strani pa čista neumnost, saj so brez tega že danes. In nekomu, ki nečesa že danes nima, mu to tudi težko odvzameš. Tako da te rekalme so bile 100% resnica in hkrati 100% neumnost, namenjena zgolj zavajanju, ki je bilo, glede na izid referenduma, tudi uspešno.
Ampak večinska miselnost je takšna kot je in stanje kot ga imamo bo zgleda še nekaj časa takšno.
Zelo dobro! Se 100% strinjam z napisanim. Ampak to se žal zavedamo samo tisti, ki smo imeli v preteklosti podobne izkušnje, kot uros_p.
Sicer pa vse kar lahko rečem, da zadnje čase resnično obupujem nad tem našim gnilim, zakotnim, skorumpranem sranjem, ki ji rečemo država. Resnično ne vidim nič več dobrega v življenju v tej državi.