Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Malo delo?

Da
59
42%
Ne
83
58%

Skupaj glasov : 142

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Študentsko oz. Malo delo(Mnenje?)

Napisal/-a cruiser1 Po apr 11, 2011 11:35 am

uros_p je napisal/-a:Kot študent sem delal v eni večji firmi, kjer nas je bil celi oddelek samih študentov. Celo naš vodja je bil študent. Takrat se mi je to zdelo carsko, če se tako izrazim. Danes pa ko gledam nazaj, vidim, da smo bili popolnoma izkoriščena delovna sila. Plačilo je bilo nizko, delati smo morali tudi po 8 ali več ur na dan. Po nekaj letih dela, ko sem postal odgovornejši do samega sebe in se zavedal, da ne bom celo življenje mlad študent, sem se malo ozrl po svojem življenju za nazaj. Videl sem, da mi faks stoji, da sem imel v tistem trenutku dokončano srednješolsko izobrazbo, da nisem imel nič delovne dobe in slab zaslužek. Takrat sem se ustavil, pustil študentsko delo, se vrnil na faks, diplomiral in sedaj sem zaposlen.

Po diplomiranju je bilo iskanje zaposlitve skorajada misija nemogoče. To pa ravno zato, ker je bilo povsod več kot polovica študentov! Malo delo bi dovoljevalo na 7 redno zaposlenih 1 delavca preko malega dela. Torej adijo oddelki s 3/4 študenti in delodajalci bi morali začeti zaposlovati redno. To pa bi pomenilo lažje iskanje prve zaposlitve nam mladim, svežim diploirancem. Zato sem jaz zakon podprl in bil kar razočaran nad razliko med ZA in PROTI. Žalostno je, da se najbolj proti temu borijo študentje, torej tisti, ki bodo čez nekaj let (oz. po diplomiranju) največje žrtve teh nesprememb. Amapk ponavadi je tako, da ko se zaveš kakšen tepec si bil pred leti, je žal že prepozno.

Kakorkoli, jaz sem zdaj zaposlen, izvlekel sem se iz te iskalno-zaposlitvene godlje in zakon sem ravno zaradi teh preteklih izkušenj podprl. Namreč ne želim, da bi se morale generacije za nami spopadati z enakimi težavami, kljub dokončani univerzitetni izobrazbi in diplomi, kot sem se moral jaz in kot se še vedno mora marsikdo. Ostalim pa želim vso srečo skozi borbo za pridobitev prve zaposlitve, sploh tistim, ki mislijo kako "dobro" je študentsko delo za njih v času, ko ga imajo in ko so brezskrbni študentje. Vendar ta status je zelo hitro minljiv in takrat, ko mine, nastopi malo bolj boleča realnost.

Žalosti me tudi to, koliko ljudi je nasedlo reklamam, da delavec preko malega dela ne bi imel nobenih pravic. Pri tem pa so pozabili, da bi lahko malo delo v nekem podjetju upravlajla le 1/7 ljudi oz. povedano drugače, 6/7 bi jih moralo biti redno zaposlenih in ti bi uživali VSE pravice. Zmanjšal bi se le odstotek študentov na delovnih mestih in povečal odstotek redno zaposlenih. Na redne zakon o malem delu tako ne vpliva, na študenta pa. In kakšne pravice ima danes študent? Nima ne malice, ne prevoza, regresa, bolniške, dopusta in nenazadnje nima niti delovne dobe. Tako da reklame o tem, kako bo delavec preko MD-ja brez vsega tega je po eni strani 100% resnica, po drugi strani pa čista neumnost, saj so brez tega že danes. In nekomu, ki nečesa že danes nima, mu to tudi težko odvzameš. Tako da te rekalme so bile 100% resnica in hkrati 100% neumnost, namenjena zgolj zavajanju, ki je bilo, glede na izid referenduma, tudi uspešno.

Ampak večinska miselnost je takšna kot je in stanje kot ga imamo bo zgleda še nekaj časa takšno.

Zelo dobro! Se 100% strinjam z napisanim. Ampak to se žal zavedamo samo tisti, ki smo imeli v preteklosti podobne izkušnje, kot uros_p.

Sicer pa vse kar lahko rečem, da zadnje čase resnično obupujem nad tem našim gnilim, zakotnim, skorumpranem sranjem, ki ji rečemo država. Resnično ne vidim nič več dobrega v življenju v tej državi.

Uporabniški avatar
Klobasa
Novinec

Napisal/-a Klobasa Po apr 11, 2011 12:30 pm

Jaz nisem šel volit ker sem bil v eni dilemi.
Sicer sem proti študentskim servisom (se spomnite "škandala" z jadrnico?) in izkoriščanju študentov, ampak da bi se mi pa štelo v delovno dobo, bi bilo pa tudi lepo.
Tako da nisem šel ker se nisem mogel odločiti...

Mogoče kdo približno ve kaj bo s Slovenijo v prihodnjosti? Pahor vemo da nebo več izvoljen, Janša pa tudi ne. Kdo je naslednji kandidat?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po apr 11, 2011 12:49 pm

"Šel bi na volitve, če bi imel izbiro!", je bil en dober grafit na stavbi centromerkurja sredi Ljubljane. Mislim, da pove ravno vse o sloveniji banana republiki z skorumpiranim vodstvom in enako skorumpirano opozicijo. Samo menjajo se na stolčkih vedno ena in ista imena, nič dobrega pa za državo ne naredijo, pa še razprodajajo jo zelo pod ceno.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Kraj: Dolenjska

Napisal/-a jack86 Po apr 11, 2011 12:50 pm

Klobasa je napisal/-a:Jaz nisem šel volit ker sem bil v eni dilemi.
Sicer sem proti študentskim servisom (se spomnite "škandala" z jadrnico?) in izkoriščanju študentov, ampak da bi se mi pa štelo v delovno dobo, bi bilo pa tudi lepo.
Tako da nisem šel ker se nisem mogel odločiti...

Mogoče kdo približno ve kaj bo s Slovenijo v prihodnjosti? Pahor vemo da nebo več izvoljen, Janša pa tudi ne. Kdo je naslednji kandidat?

Predvidevam da bo levico reševal kak "sherif" Janković, desnico pa upam na kakega Viranta. Mislim da je G. Virant eden redkih politikov, katermu še lahko verjamem in ni vpleten v kakršnekoli afere.

BraaZ
Novinec

Kraj: Grosuplje :) SELO:)

Napisal/-a BraaZ Po apr 11, 2011 1:09 pm

Jaz sem absolutno proti zakonu, ker je enostavno KATASTROFALNO napisan. Edina svetla točka je odprava študentskih servisov, kar podpiram, ker živijo na račun študentov.
Kar se tiče odpiranja delavnih mest ste pa v močni zmoti. Tudi sedaj velja zakon, da ima podjetje zaposleno le določeno št. študentov glede na celotno število zaposlenih in to ni NOBENA novost. Tudi tukaj je težava, ker tega NOBEN ne preverja. V celotni Sloveniji imamo 1ga inšpektorja, ki išče takšne nepravilnosti....Tega zakona se enostavno NE upošteva in pri malem delu bi bila ista stvar.

Kot dodatna težava, ki bi jo povzročilo malo delo je to, da bi podjetja res ponudila več delavnih mest. Ampak ta mesta bi bila z MINIMALNO plačo in podaljševanje pogodb iz meseca v mesec, kar zgleda, da noben ne razume, ker v celoti ni prebral zakona, ki to omogoča. Edina "varovalka" je, da ti morajo po določenem št. podaljševanj pogodbe ponuditi zaposlitev za nedoločen čas. Tudi tukaj je ogromna luknja, ker to velja samo za ISTO delavno mesto. Delodajalci pa tako ustvarjajo "navidezno druga delavna mesta", ki omogočajo rotacijo in podaljševanje pogodbe iz meseca v mesec. Ampak zgleda tudi tega noben ne razume.

Drugače ne me narobe razumet....sem 100% za to, da se trenutni način spremeni ampak ne pod takimi pogoji, ki niti slučajno niso primerni. Vse težave bi se dalo spremeniti samo z eno stvarjo in sicer, ko 2x padeš letnik se ne moreš več redno vpisati niti na fakulteto, visoko šolo, srednjo šolo in pa kakšne individualne programe, ki bi ti omogočale status študenta. Tako bi dosegli, da bo po 2letih "norčevanja" bi potem moral vsak letnik fakultete plačati 3500 Eu in bi se stanje drastično spremenilo.

Treba je gledati bolj široko in ne za vsako ceno nekaj spreminjati, ker je potrebno pač to spremeniti. Se strinjam, da so spremembe nujne...ampak morajo biti temeljito premišljene in tudi premišljen njihov vpliv na dolgi rok. Spremembe, ki so bile v tem primeru napovedane so bile bolj ZF kot pa realnost.

Lp
Slika

Uporabniški avatar
Klobasa
Novinec

Napisal/-a Klobasa Po apr 11, 2011 1:20 pm

BraaZ je napisal/-a:Kar se tiče odpiranja delavnih mest ste pa v močni zmoti. Tudi sedaj velja zakon, da ima podjetje zaposleno le določeno št. študentov glede na celotno število zaposlenih in to ni NOBENA novost. Tudi tukaj je težava, ker tega NOBEN ne preverja. V celotni Sloveniji imamo 1ga inšpektorja, ki išče takšne nepravilnosti....Tega zakona se enostavno NE upošteva in pri malem delu bi bila ista stvar.

Kot dodatna težava, ki bi jo povzročilo malo delo je to, da bi podjetja res ponudila več delavnih mest. Ampak ta mesta bi bila z MINIMALNO plačo in podaljševanje pogodb iz meseca v mesec, kar zgleda, da noben ne razume, ker v celoti ni prebral zakona, ki to omogoča. Edina "varovalka" je, da ti morajo po določenem št. podaljševanj pogodbe ponuditi zaposlitev za nedoločen čas. Tudi tukaj je ogromna luknja, ker to velja samo za ISTO delavno mesto. Delodajalci pa tako ustvarjajo "navidezno druga delavna mesta", ki omogočajo rotacijo in podaljševanje pogodbe iz meseca v mesec. Ampak zgleda tudi tega noben ne razume.

Uf, sedaj si me pa spomnil. O tem sem že po TV spremljal in čisto razumem zakaj se gre. Škoda ker se o tem ne govori bolj pogosto

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 Po apr 11, 2011 3:05 pm

No da dodam še svoje mnenje. Zakon o malem delu ni imel nobene možnosti da bi šel skozi. In to zato ker je napisan slabo. Že dejstvo da se upokojence, študente in nezaposlene meče v isti koš (v grobem) je mimo. Namesto da bi se zadeve lotili postopoma in obravnavali vsako skupino posebej mislim da bi prinesel pozitiven rezultat na referendum, če bi do njega sploh prišlo.

Mislim da se velika večina strinja da takšna oblika študentskega dela ne vodi nikamor. Sedaj gre v glavnem za polnjenje blagajne servisov. Za več zaposlitev bi bilo potrebno Adecco, Manpover, študentske servise... ipd firme zapreti jih narediti neprofitne (milslim da je nedopustno, da na račun ponavadi nižjekvalificiranih delavcev bogatijo določeni posamezniki) ali pa bi njihovo vlogo moral prevzeti ZRSZ. Zakaj ga sploh imamo? Za zaposlitvene načrte? Seminarje? Morate vedeti da v zavodu delajo ponavadi ljudje, ki gospodarstva še od daleč niso videli, kaj šele da bi nekaj let kdo delal v gospodarstvu. Kako lahko torej takšni svetujejo nezaposlenim?

Če uvedejo malo delo za upokojence, ki so še dovolj vitalni in imajo željo po kakšnem dodatnem € (recimo 3 mesece delajo in nato 3 mesece uživajo na Jadranu), zakaj pa ne. Če tega ne želijo lahko še vedno gredo samo en teden na dopust, kot večina. Lahko pa preživim tudi s 400€ pokojnine, če to pomeni, da sem v življenju dovolj zaslužil, da imam odplačane vse kredite (urejeno stanovanje ali hišo, avto, streho, okna, urejeno ogrevanje, ...)

Mlade (ne samo študente) spodbujat k izobrazbi v naravoslovne smeri, da bodo lažje dobili službo. Tudi kot študent lahko preživim z 250€ štipendije, če to pomeni, da nebo vsak profesor izdal svoje knjige in nato zahteval predpogoj za pristop k izpitu nakup knjige. Če bodo bivanja v študentskih naseljih praktično zastonj, če bo hrana na bone praktično zastonj. Je pa res da vsi pa z 250€ ne morejo preživeti in to je treba urediti tudi glede na dohodek družine. Še enkrat, kadrovske štipendije so in kolikor mi je znano jih kar nekaj niso podelili, ker enostavno ni bilo interesa.

Je pa ta tema brez dna. Vsak je v svojem prispevku dal določen dobre predloge/mnenja, zamislite pa se predvsem tisti, ki ste avtomatsko za ali proti in se ne zavedate posledic malega dela, kot tudi tisti ki se ne zavedate posledic, če do spremem ne bo prišlo.

Če pa moram komentirati rezultat refereduma pa mislim da niti ni presenečenje. Je praktično odraz družbe med bogatimi in revnimi. Srednjega sloja je namreč precej precej malo. In ne, če imaš 2000€ bruto na mesec še ne pomeni da si bogat, daleč od tega!
Slika

kamal
Novinec

Napisal/-a kamal To apr 12, 2011 2:13 pm

Jaz tudi nisem šel na referendum, ker ne moreš kar na splošno nekaj urediti. Študentdko delo bi se lahko elegantno uredilo tako, da bi študent npr. lahko delal preko študenta samo, ko bi bil prvič redno vpisan v posamezni letnik za dobo 5 let (to pomeni, da lahko v tem času končaš že drugo bolonsko stopnjo). Ob vsakem ponavljanju pač ne bi imel te možnosti. Ravno tako ob prepisu na drugo izobraževalno ustanovo. Urediti treba tudi izobraževalne ustanove s tem, da bi postavili že omejitve med zimskim in poletnim semestrom.

Potem pa se naj vsak posameznik sam odloči koliko lahko dela med študijem. Tako bi potem lahko počasi prešli na sistem, da bi vsakemu študentu pripadala štipendija za dobo 5 let nepovratnih sredstev. Če pa v tem času ne bi končal študija se mu odvzame pravica do vpisa na kakšno drugo izobraževalno ustanovo dokler te ne konča (redno) in postane plačnik (izredno).
Se vidmo ko se zagledamo.

Uporabniški avatar
BS-speed
Novinec

Kraj: Sevnica

Napisal/-a BS-speed Sr apr 13, 2011 7:04 am

Sem študent, nisem šel na volitve, samo imam mnenje da bi malo delo izbolšalo stanje kakršno je sedaj. Nažalost je pa naša trenutna vlada nesposobna ko že nevemkolikokrat omenjeno, bi mogla zakon počasi dodelovat. V mislih imam da bi mogla vsake 4 mesece nekaj spremenit in ljudje sploh nebi opazili, da se dogajajo spremembe. Glede kakšni izobraženci so bi lahko predvidevali kaj je zgodilo. V ogromnih primerih se zgodilo tako, zakaj se še ni v tem primeru.
Lp, Boštjan

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr apr 13, 2011 7:11 am

Če bi ta vlada ustanovila finančno/davčno policijo, kot jo imajo v tujini in bi ti lahko "harali" po davkih, pa bi izterjali davke od tistih, ki prikrivajo, pa oglobili in pozaprli in razlastninili par tajkunov in tistih, ki z dragimi avtomobili vozijo otroke v vrtec po najnižji ceni in imajo doma vile, plače si pa minimalno prikažejo, bi bilo že kar nekaj narejenega.

Samo kaj takega je nemogoče, ker bi s tem sebi v skledo pljuvali - saj so ravno oni tisti, ki največ provizij poberejo od vsega skupaj, pa nebi mogli dokazat, da so ta denar zaslužili.
Old subarus never die, they just get faster!
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov