Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Re: Nočna mora (sanje) tik preden se zaletiš

Napisal/-a lizard To jul 19, 2011 10:03 pm

DragonForce je napisal/-a:
lizard je napisal/-a: Jaz sem doživel enkrat ali pa dvakrat, le da drugič ni bilo tako "zanimivo".

Izgledalo je pa tako - kar iznenada sem se prebudil, čeprav sem še vedno spal - se pravi um je bil buden, telo pa je še vedno spalo. Oči sem imel zaprte, a sem hkrati lahko videl celotno sobo oz. sem si jo verjetno samo domišljal a izgledala je zelo resnično. Najhujše je bilo, da nisem bil zmožen premaknit ničesar, prav nobenega dela telesa (od tu ime paraliza), ozračje v sobi je bilo pravtako grozno - temnovijočno, kot nevihntni oblaki ponoči, srce je začelo udarjat na polno, nakar mi pade na pamet, da je to lahko t.i. spalna paralizia o kateri mi je enkrat že pravil kolega in sem kasneje tudi bral o njej na spletu. Rešitev je da se popolnoma umiriš, bolj paničariš slabše bo. In to sem tudi storil in od tu naprej je izkušnja postala celo v neki obiki prijetna, zanimiva, razburljiva. Potem sem začutil da se dvigujem nad posteljo, začelo se je nekakšno lebdenje, nato sem se premaknil desno in počasi začel pristajat ob postelji - v tistem pa se mi zbudi tudi telo - torej se dokončno zbudim - in ležim negibno na postelji. Počasi probam premakniti vsak ud, da ugotovim če vse funkcionira, in sledi olajšanje, da je vse po starem :).

Pa to lahko doživi vsak ali je pogojeno s čim?

Sem že pozabil če je s čim pogojeno (msilim da imajo narkoleptiki večjo verjetnost, da se jim zgodi), podatki so sicer različni, na wiki piše, da so raziskave dale rezultate med 20 in 60 procenti, sicer pa veselo branje - http://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_paralysis

Uporabniški avatar
ijuvan
Novinec

Kraj: SG

Napisal/-a ijuvan To jul 19, 2011 10:39 pm

cruiser1 je napisal/-a:
ijuvan je napisal/-a:Ko smo že pri sanjah: je že kdo sanjal v sanjah, ali pa je vedel da sanja? :lol: ni dober občutek

Da bi kdaj sanjal v sanjah nisem preprican. Lahko pa vedno, ce zelim v sanjah ugotovim ali je to kar se mi dogaja resnicnost ali samo sanjam.

Kako ti pa to uspe? :o

Doche je napisal/-a:To je pa deja vu, ko se ti zdi, da si skozi enako zadevo enkrat že šel.

Najboljše pri tem je to, da opazuješ okolico in veš kaj se bo zgodilo (ker si pač to že sanjal oz nekje doživel) ampak nemoreš vplivat na to spremembo/mogoče tud nočeš ker te zanima če se bo res vse izteklo tako kot v sanjah. Se mi je to kar pogosto dogajalo pa se ne več :(

Deja vu - ti so tudi poglavje zase :D Se pa tudi meni zadnje čase ne dogajajo tako pogosto kot včasih. Najbolj "grozno" je, ko veš vnaprej kaj bo, ne ko se nekaj že zgodi in se spomneš da si nekje že videl. Enkrat na nekem sestanku sem potiho kakšno sekundo pred profesorico govoril do besedice isti stavek. Kot v grozljivki :)
Slika

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard To jul 19, 2011 10:44 pm

ijuvan je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:
ijuvan je napisal/-a:Ko smo že pri sanjah: je že kdo sanjal v sanjah, ali pa je vedel da sanja? :lol: ni dober občutek

Da bi kdaj sanjal v sanjah nisem preprican. Lahko pa vedno, ce zelim v sanjah ugotovim ali je to kar se mi dogaja resnicnost ali samo sanjam.

Za lucidne sanje imaš precej tehik. Da se to naučiš pa je potreben čas. http://www.lucidnesanje.com/

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Sr jul 20, 2011 5:51 am

ijuvan je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:

lizard je napisal/-a:
Za lucidne sanje imaš precej tehik. Da se to naučiš pa je potreben čas. http://www.lucidnesanje.com/

V tem linku, ki ga je dal lizard je sicer kar nekaj uporabnih napotkov kako preveriš sanje, jaz pa največkrat uporabim vsaj zame najbolj zanesljivo in preprosto metodo. V sanjah pač nikoli ne čutim fizične bolečine, ki so "produkt" sanj, torej najlažje preverim naprimer s preprostim vščipom v roko in, če ničesar ne čutim pomeni, da sanjam. To pri meni vedno 100% zanesljivo deluje. Zanimivo tu pa je, da nekateri s katerimi sem se pogovarjal pravijo, da ta sistem ne morejo uporabiti, ker trdijo, da čutijo fizično bolečino v sanjah kar se mi zdi zelo čudno.

Uporabniški avatar
modri D.
Uporabnik

Napisal/-a modri D. To jul 26, 2011 12:13 pm

Tele sanje so čisti odklop. Jst včasih tko resnično sanjam da pol k se nečesa spomnem ne vem, al je bo res al sem samo sanju. Sem pa v sanjah že tok avtov prevozu, pol pa pogledaš na dvorišče pa ista kanta zuni =D

Drugače je pa to zanimiv da ne morš umret v sanjah. Jst sm mel že te lucidne sanje (to je seveda zjutraj, tik preden se zbudiš). Ene parkrat so ble pač "hude" sanje, tko da sm v sanjah zavestno šu delat samomor, da sm se pol zbudu (sem pač vedu, da sanjam). Svašta! Tist da lahko pol karkol delaš (oz. kerokol tralala), sem pa tud že izkoristu - zanimivo, zanimivo :D

Pa to, da ne čutš bolečine - a to velja? K jst se za bolečino ne spomnem, sam otip in ostali čuti pa delajo na polno :)
Btw, lahko vsi berete v sanjah?=)

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 To jul 26, 2011 2:47 pm

modri D. je napisal/-a:Tele sanje so čisti odklop. Jst včasih tko resnično sanjam da pol k se nečesa spomnem ne vem, al je bo res al sem samo sanju. Sem pa v sanjah že tok avtov prevozu, pol pa pogledaš na dvorišče pa ista kanta zuni =D

Ha, ha! Jaz pa se ne spomnim, da bi v sanjah kdaj vozil kakšen strupen avto. V bistvu praktično nikoli ne vozim avtomobila.

modri D. je napisal/-a:Pa to, da ne čutš bolečine - a to velja? K jst se za bolečino ne spomnem, sam otip in ostali čuti pa delajo na polno :)
Btw, lahko vsi berete v sanjah?=)

Saj to mi ni jasno. Sem že omenil, da nekateri trdijo, da vse čutijo. Jaz pa fizične bolečine v sanjah ne čutim. Če imam naprimer kakšen oster predmet in se zbodem v roko jaz v sanjah tega ne bom čutil. Če to čisto po eni kmečki logiki sklepaš tudi ne morem čutit, ker v resnici se nisem zbodel saj ležim v mehki postelji brez ostrih predmetov. Edino možno se mi zdi, da nekateri čutijo tako bolečino samo zato, ker imajo v spominu "zapisano", da to boli in v bistvu samo mislijo, da čutijo. Ne vem! Ne spomnim pa se kako je pri meni z otipom in ostalimi čuti in okusi naprimer. Zelo možno je, da jaz ničesar ne čutim kar je produkt sanj. Bom probal preverit pa sporočim.

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon To jul 26, 2011 4:09 pm

Jaz ponavadu čutim kako bolečino, se zbudim in dojamem, da sem si roko zaležal. Čeprav, če se prav spomnim sem se sredi noči že zbudil ko sem se v sanjah poškodoval in čutil bolečino. Mogoče možgani sami prepričajo senzorje bolečine, da si poškodovan, ne vem. :shock:
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

Uporabniški avatar
weasel
Stalni uporabnik

Napisal/-a weasel To jul 26, 2011 4:27 pm

Mene so v sanjah z zračno puško streljali, sicer so metki leteli v loku in čisto počasi, ampak ko so me zadeli, me je speklo ko hudič. :D

dejc99
Nov uporabnik

Napisal/-a dejc99 To jul 26, 2011 4:36 pm

Jst sm enkrat sanjal, da sem tekel po enem travniku pa sem padel na gobec in sm si vse zobe polomu (nevem kako je možno :)). Potem sem imel res čuden občutek bolečine. Zjutraj sem bil prav vesel, ko sm najdu svoje zobe na svojem mestu :D
A je kdo gledal film Inception? Zgodba se nanaša na te sanje, ki si lahko krojiš po svoji volji, drugi se pa tudi lahko vselijo v tvoje sanje.

Uporabniški avatar
modri D.
Uporabnik

Napisal/-a modri D. Sr jul 27, 2011 10:02 am

dejc99 je napisal/-a:Jst sm enkrat sanjal, da sem tekel po enem travniku pa sem padel na gobec in sm si vse zobe polomu (nevem kako je možno :)). Potem sem imel res čuden občutek bolečine. Zjutraj sem bil prav vesel, ko sm najdu svoje zobe na svojem mestu :D
A je kdo gledal film Inception? Zgodba se nanaša na te sanje, ki si lahko krojiš po svoji volji, drugi se pa tudi lahko vselijo v tvoje sanje.

Jst sm tud že pluvu svoje zobe v umivalnik v sanjah (ne da bi me bolel), in sm jih bil prav tako vesel na svojem mestu zjutri :D

Inception je pa hudo dobr film, ga morm spet kej gledat =)

Uporabniški avatar
Martiny
Nov uporabnik

Kraj: Koper

Napisal/-a Martiny Sr avg 03, 2011 5:48 pm

Jaz sem kakšno leto nazaj čisto vsako noč sanjala, da sem se z avtom zaletela v zid ali pa v tovornjak ... s polnim gasom, brez bremzanja :roll:

Sem pa zadnjič sanjala, da sem se vozila z avtom in sem se vmes nekaj napol zbudila in nazaj zaspala ... in je blo ful dobro, ker sem se zavedala da sanjam .. najboljše sanje ever ... samo gas do daske, ker itak veš da se ti ne more nič zgodit =P
Don't drive faster than your guardian angel can fly.

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon To avg 16, 2011 5:38 am

Frišna: V sanjah čutim bolečino. Sem imel v sanjah čisto modre prste na desni nogi (oziroma malo više) kot bi mi nekaj padlo gor. Me je tako bolelo, da ko sem se zbudil sem še vedno imel čuden občutek.
Ponavadi sem čustil bolečino v sanjah, če sem si zaležal roko in se je bolečina preselila v sanje, tu je bilo kontra. Res pa, da ko sem se zbudil ni bila močna bolečina. Mogoče (razen če) sem čudno ležal in sem imel nogo na deski na koncu postelje, to pa ne vem.
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Sr avg 17, 2011 10:02 pm

modri D. je napisal/-a:Btw, lahko vsi berete v sanjah?=)

Jst sm dostkrat hotu nadoknadt učenje v sanjah ja pa ni šlo :) Ampk predvsem zarad tega, ker nism mel pojma o čem bi mogu brat, ker so ble še stvari katere sem se učil. Mislim pa da lahko nekaj časa berem (par stavkov), potem pa mislim, da se mojim možganom ne da več procesirat, da bi si tolk teksta zmisll :)

lp
Slika
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 5 gostov