spogledujem se z možnostjo uvoza prigrizkov iz države tretjega sveta v Slovenijo. Gre za prigrizke kot so čipsi, flipsi (oz. smokiji), oreščki (pistacija, lešnik,...), kakšno arašidovo maslo in podobno. Že dva tedna pošiljam e-maile na vse možne javne agencije, ministrstva in še koga drugega, ki bi lahko imel blago vezo, kaj je treba zagotoviti za legalno in nemoteno pošiljko prigrizkov v Slovenijo. Poleg tega, da čakam na vsak odgovor vsaj dva dni je vse kar dobim nekaj v smislu "obrnite se na ..." ali pa preberite si to-pa-to ter priložen link na zakon, kjer je minimalno 20 strani klobasanja, kaj je treba zagotoviti in podobno. Ker nisem podkovan v pravni terminologiji bi prosil nekoga, ki zna na pamet (ne pričakujem, da se boste pozanimali namesto mene), kaj mora uvoznik zagotoviti/plačati/dostaviti pri uvozu prigrizkov v državo. Prigrizki niso živalskega porekla, ne vsebujejo mesa. Podjetje, ki jih proizvaja, dela po standardih HACCP ter ima pridobljen certifikat ISO 9001:2008. Podjetje lahko za fakture do vrednosti 6000€ izda potrdilo o preferencijalnem poreklu, nad tem pa uporablja EUR-1 obrazec (ali EUR.1 obrazec - nisem prepričan. Verjetno je to eno in isto mišljeno). Po dosedanjih odgovorih bi moral plačati 8,5% davek ter še nekaj dodatnega, če je vrednost uvoženega blaga nad 6000€. Niso mi pa odgovorili, koliko je to dodatnih stroškov. Poleg tega sem dobil odgovor, da bi moral registrirati dejavnost na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano ter naj bi naredil oceno tveganja (menda škodljivosti prigrizkov na zdravje oziroma kvarljivosti le teh), a mi nihče ni povedal, kako se to naredi, kaj se potem naredi s to oceno,...
Torej, v jezi/razočaranju nad našimi organi se obračam na vas, če mi lahko kdo po domače slovensko razloži, kako poteka postopek uvoza prigrizkov iz države tretjega sveta v Slovenijo. Ne bom predeloval hrane niti je skladiščil, saj bo pošiljka šla direktno do skladišča trgovcev (v koliko se bo karkoli izcimilo iz tega).
Že če mi vsaj kdo napiše, kam naj grem osebno in koga naj vprašam, bom zelo vesel. Rad bi le preproste odgovore in napotke. Pa upam, da me ne boste napotili h kakemu odvetniku, ker nimam denarja za njih.

Hvala in lep pozdrav,
rnisan