Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Re: Traktor UT in EUROPARD

Napisal/-a sebaveh Po okt 03, 2011 7:42 pm

denko4 je napisal/-a:Sodeč po prebranem si verjetno vozil kakšnega starega 533, ki mislim, da ima edini samo ročni gas (mogoče tudi 539).

539, letnik 1988. Ne preveč primeren za v vinograd. Za ostale vem da imajo nožni gas, ampak ostale pedalke so še kljub temu nerodne. Težišče pa je previsoko.

Če se ne znaš vozit, pa če hamlaš se ubiješ tudi, če si celo življenje zavit v peno. Vsako stvar je treba delat z glavo.

Drži, a kljub temu lahko zelo hitro pride do sranja, sploh če je še traktor malo bolj nerodne izvedbe.

V vsak hrib se da, tudi po mokri travi in blatu z le zadnjim pogonom, če so dobre gume gor, vlečt drva z zajlo iz gozda, ipd. Tudi po snegu ni problem (pa imam ketne le na enem zadnjem kolesu). Vsako zimo plužim, smo na hribu doma, pa ni bilo nikoli problema.

Če je sam traktor ustrezno težak, potem se to še nekako ujame na račun teže, ampak ko te začne tovor ali prikolica tiščati po klancu pa se konča. Ali pa če se želiš sredi hriba obrnit. Pri štirikolesnem pogonu je traktor tudi dosti bolje vodljiv, ko padeš v kakšno kolesnico, razpoko in podobne terene. Jaz sem se z Goldonijem 3070 prevrnil na desni bok samo zato, ker sem z desnim kolesom peljal preblizu roba in ga nisem mogel več dobiti nazaj ker sem prej pozabil vklopiti prednji pogon.

Servo volan, sklopka, zavora...pa kaj imaš ti 50kil s posteljo vred?

Skoraj 80 če smo natančni. Ampak ker delam po 500 ur na leto in jih imam za seboj že 6000, točno vem katere stvari te začnejo najprej motit in kaj mora traktor imeti.

Premisli border_. Se ti splača dajati več kot 5k€ za traktor, ki ga boš rabil 20 ur na leto? Razen, če bi rad bil glavni na vasi ;)

Dobro bi bilo vedeti po kakšnem terenu bo delal in kakšne ostale priključke še ima v mislih. Za 5k se dobi kaj osnovnega rabljenega, ampak ker je omenjal rang 15 - 20 k v prvem postu, pa že lahko dobi kaj konkretnega. Če ima ta namen, seveda.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Kraj: dolenjske benetke

Napisal/-a denko4 Po okt 03, 2011 10:39 pm

sebaveh je napisal/-a:
V vsak hrib se da, tudi po mokri travi in blatu z le zadnjim pogonom, če so dobre gume gor, vlečt drva z zajlo iz gozda, ipd. Tudi po snegu ni problem (pa imam ketne le na enem zadnjem kolesu). Vsako zimo plužim, smo na hribu doma, pa ni bilo nikoli problema.

Če je sam traktor ustrezno težak, potem se to še nekako ujame na račun teže, ampak ko te začne tovor ali prikolica tiščati po klancu pa se konča. Ali pa če se želiš sredi hriba obrnit. Pri štirikolesnem pogonu je traktor tudi dosti bolje vodljiv, ko padeš v kakšno kolesnico, razpoko in podobne terene. Jaz sem se z Goldonijem 3070 prevrnil na desni bok samo zato, ker sem z desnim kolesom peljal preblizu roba in ga nisem mogel več dobiti nazaj ker sem prej pozabil vklopiti prednji pogon.

Predno se gre delati je treba razmisliti po kakšnem terenu se bo peljalo in koliko je traktor zmožen. Ne pa naložiti polno prikolico in po gasu v dolino.

Servo volan, sklopka, zavora...pa kaj imaš ti 50kil s posteljo vred?

Skoraj 80 če smo natančni. Ampak ker delam po 500 ur na leto in jih imam za seboj že 6000, točno vem katere stvari te začnejo najprej motit in kaj mora traktor imeti.

Pri toliko urah na leto bi si tudi jaz omislil boljši traktor in bi me motilo to kar si napisal. Ne pa pisat, kot da je to popolnoma neuporaben traktor. Ne vem kako pri nas potem točno s takšnimi traktorji kosijo travnike, obračajo krmo, pospravljajo les, plužijo, ipd.

Premisli border_. Se ti splača dajati več kot 5k€ za traktor, ki ga boš rabil 20 ur na leto? Razen, če bi rad bil glavni na vasi ;)

Dobro bi bilo vedeti po kakšnem terenu bo delal in kakšne ostale priključke še ima v mislih. Za 5k se dobi kaj osnovnega rabljenega, ampak ker je omenjal rang 15 - 20 k v prvem postu, pa že lahko dobi kaj konkretnega. Če ima ta namen, seveda.

Jaz samo predlagam, da naj razmisli, če res potrebuje tak traktor in raje prišpara kar nekaj €. Glede na napisano ga ne. Mi ga uporabljamo veliko več kot ga bo on, pa je eden takih, kot sem mu jih dal za primer, povsem zadosti.

Tako kot je Clio dovolj dober za 40km lokalne ceste na dan, je tudi IMT dovolj dober (še predober) za 20 ur dela na leto.
Za 150km avtoceste na dan pa je vsekakor boljša in priporočljiva Laguna, kot tudi New Holland za 500 ur dela na leto.

border_
Novinec

Napisal/-a border_ Sr okt 05, 2011 8:20 am

Ce bom kupil, bom kupil traktor 4x4 in med 50 in 100KM, to sem se ze odlocil. Zdej, ce bo imel spredi kardan in hidravliko ali ne, to se ne vem, odvisno od ponudbe. Uporabljal bi traktor pa za: mulčanje, pliženje pozimi in se kaj kar bi se v prihodnosti našlo.

Tale ponudba mi se vedno gr epo glavi... vrjetno to ni zadnja cena: http://www.bolha.com/oglas1276491638

Uporabniški avatar
Tilen18
Novinec

Napisal/-a Tilen18 Sr okt 05, 2011 10:19 am

potem pa tak že veš kaj boš kupo :D , jaz bi iskal bolj zanesljive traktorje(fendt, john deer, styer, zetor, case, same, new holland, landini, ...), ker o teh kaj jih ti omenjaš prvič slišim

sicer pa bi lahko dal kakšnemu kmetovalcu, da pokosi in ima travo za svoje živali

border_
Novinec

Napisal/-a border_ Sr okt 05, 2011 6:29 pm

... prej nisem mogu vsega napisat... sm bil v guzvi... kot sem rekel se enkrat... tistu UT mi gre po glavi iz bolha.com.... pa tole Hurlimann 909XT (http://www.avto.net/_TOVORNA/ad.asp?ID=4961105)... pa Zetor 5340 (http://www.avto.net/_TOVORNA/ad.asp?ID=5166932)...

Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Kraj: dolenjske benetke

Napisal/-a denko4 Sr okt 05, 2011 7:39 pm

Pa če boš kdaj kakšno prikolico pripenjal je fajn če ima priključek na hidravliko že zraven, da ne boš potem še tega iskal.

Uporabniški avatar
Tilen18
Novinec

Napisal/-a Tilen18 Sr okt 05, 2011 7:52 pm

border, veliko bolše :)

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Napisal/-a sebaveh Sr okt 05, 2011 7:56 pm

Pri tistem UT iz bolhe me je zmotilo to:

nizko porabo olja

Običajen, normalno vzdrževan traktor ne porabi praktično nič olja. Vsekakor pa ne toliko, da bi ga moral enkrat na leto dolivat od MIN do MAX

dvostopenjska sklopka

To so imeli stari IMT - ko si sklopko pritisnil do polovice se je traktor ustavil, ko si jo pritisnil še dlje, pa kardan. To pride koristno samo v primeru, ko hočeš s čimkrajšo in hitro potezo ustaviti vse. V ostalih 98 % primerih pa je bolje imeti neodvisno sklopko za kardan, s svojo ročico.

Čelna hidravlika (+2 k€) in sprednji kardan (+1,5 k€) pa malo dvomim da je všteta v ceno.

No, to je pa že dosti lepše.

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Kraj: Dolenjska

Napisal/-a jack86 Če okt 06, 2011 10:09 am

Kaj pa kaj takega:
http://www.avto.net/_TOVORNA/ad.asp?ID=3351118&show=1

Ali malo močnejša različica:
http://www.avto.net/_TOVORNA/ad.asp?ID=4110306

Nov J Deere, z garancijo. Raje to kot kakega kitajčka. Za mulčanje, košnjo, in pluženje je za moje pojme že dovolj 50km.

Pri nas doma imamo fendt-a 308 (86km), ki ga kar dobro šponamo (sama silažna prikolica ima blizu 5T + 8T polno naložena...) pa je teh 86km še nekako za silo... Res je, da imamo v glavnem ravnino.
Tudi zetor 5340 je super traktor, dobro razmerje moč-teža, sam je prevelik in neokreten. Kar poznam, tudi tega imamo doma :D
Za to, kar boš ti rabil, je 50km vrh glave dovolj.
Majhno in okretno.

Uporabniški avatar
Tilen18
Novinec

Napisal/-a Tilen18 Po okt 10, 2011 7:58 am

in za kaj se boš odločil? :)

border_
Novinec

Napisal/-a border_ Sr okt 19, 2011 4:15 pm

Se ne vem...

... nasel pa sem se eno moznost.

1) Najamem nekoga, ki mi pride z mulcarjem sam po ravnem zmulcat, to bo vsak, ker vozi se vsak rad na traktorju. Placam.
2) Tist pa kar je v hribu pa neki podobnega MUTINEMU multikoltiv z mulcarjem mislim da je 80 mulcar gor. CENA NOVEGA 2000 eur.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Napisal/-a sebaveh Sr okt 19, 2011 6:56 pm

O kakšnem hribu pravzaprav sploh govorimo? Koliko je naklona?

border_
Novinec

Napisal/-a border_ Ne okt 23, 2011 12:23 pm

Hrib, je taksen, da na njem se ni bil traktor. :-) Sedanji upravljalec mojega zemljisca kosi s kosilnico, pa ima dva razlicna traktorja. Torej, bi tudi jaz moral tako kositi, razen, ce bi imel tisto roko o kateri smo ze govorili, na kateri je mulcar.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov