Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

hippo
Poznavalec foruma

Re: Neizkoriščen dopust, regres??

Napisal/-a hippo Sr maj 09, 2012 6:07 pm

Kolikor razumem si delal 2 leti in pol na pogodbe za določen čas.
Obrni se na delovno sodišče, ker imaš možnost (v primeru da si imel pogodbo vedno za isto delovno mesto) da te delodajalec sprejme nazaj in te dejansko zaposli za nedoločen čas. V tem primeru dobiš še odpravnino in seveda čas na zavodu.
Tako, da se vsekakor obrni na delovno sodišče, ker te ne more vlečt skoraj 3 leta na suho.

dox
Novinec

Napisal/-a dox Sr maj 09, 2012 6:21 pm

Da še jaz povem. Moja mama je bila zaposlena v Javnem sektorju skoraj 3 leta. Manjkalo je slaba 2 meseca. Delala je kot čistilka. Nišče je ni pisno obvestil. Samo poklicali in rekli da more it na dopust. Tako je imela ona še 3 tedne neizkoriščenega dopusta, do konc pogodbe pa je bilo samo še 2 tedna. Seveda se je šlo v tožbo in ni dosegla nič. Razen vseh stroškov ki jih je imela, je na koncu še zgubila tožbo.
Vedno so ji podaljševali za enako delovno mesto. In tu naš JAVNI SEKtor varčuje. Vsak ve koliko ima plače čistilka in koliko se plačuje čistilnim servisom, ki čistijo. Priporočam da se ne spuščaš v tožbo..

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr maj 09, 2012 6:52 pm

Ne sej se ne bom, nima smisla. Vprašal bom, kako je z dopustom, odgovor tako vem....to je pa to.
Bil sem več kot dve leti pa pol ja, s tem da vmes zamenjal delovno mesto, na pogodbi mi je pa še kar pustil isto delovno mesto, ko je preteklo dve leti pa je spremenil na delovno mesto, ki sem bil potem. Nič mu ne morš, skoz šmugla ampak dokaži mu kaj. So taki fajn zakoni da se lahko tako špila. Sicer ne vem, kak mu to dovolijo, da se lahko tako norce dela, da čez praznike prekine pa take fore. Plus tega še ima drugo firmo pri nas, pa še eno v Srbiji. In dosti ljudi je potem na drugo firmo zaposlil, delajo pa tu. Ne vem kak ima to pravno pokriti ali je to dovoljeno kaj pa vem, vem da imajo ljudje pogodbo naslovljeno na drugo firmo, plačilne liste ko smo podpisovali, so imel posebej seznam za tisto firmo....brez veze, po svoje bolš da mi ni podaljšal, ker na daljši rok tako ne moreš tako delat.
Ljudem po 7 let podaljšuje pa še kar nimajo za nedoločen čas. Kaj boš, ti vmes prekine pa gre spet znova, pa te vrže na drugo firmo, pa te lahko spet čez čaz nazaj na to potegne...nekaj bo našel, da ni treba dat redno.

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Sr maj 09, 2012 8:37 pm

Motiš se mišek.
Problem je v tem, da nihče noče nič narest, vsak se vda v usodo. Veliko takih primerov se konča tako, da jih mora delodajalec vzeti nazaj za nedoločen čas. Vprašanje pa je, če hočeš ti še vedno delati tam?
Biti zaposlen v firmi s sedežem v tujini, delaš pa tukaj ni nezakonito, poraja pa se vprašanje moralnosti.

Uporabniški avatar
Bojanxe
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Bojanxe Pe maj 11, 2012 8:09 pm

Takole nekako, kot so že zapisali. Pripada ti sorazmeren del regresa, za dopust je pa bolj komplicirano. Sedaj ko ti je pogodba že potekla, je dopust izgubljen, če pa bi npr. našel novo zaposlitev in začel z delom takoj po preteku prejšnje zaposlitve, bi se ti celoten neporabljen dopust prenesel k novemu delodajalcu. Nisem pravnik, ampak kolikor sem seznanjen (lahko se motim), bi ti moral delodajalec napovedati nepodaljšanje pogodbe, tako bi si ti lahko v tem času našel novo zaposlitev.
Ker večina nas "malih" ljudi, nima ne volje, ne živcev, še najmanj pa denarja da bi se tožili, nas povečini lepo nategujejo in delajo kar jim paše. V tej zgodbi ki si jo napisal, je s strani delodajalca kar nekaj nepravilnosti, zato stopi na posvet s pravnimi strokovnjaki. S seboj imej tudi zadnjih šest plačilnih list, ker veliko delodajalcev tudi tu dela "napake" (nadure prikazane kot kilometrina...itd.) Če se da kaj storiti nekateri odvetniki brezplačno prevzamejo tvoj primer in jih izplačaš če dobiš.

Pa srečno pri iskanju nove zaposlitve.
Alfa Klub Slovenija

stiloman
Nov uporabnik

Napisal/-a stiloman Ne maj 13, 2012 3:36 pm

Ker vidm da se lih govori okol regresa me zanima naslednje:

Delodajalec mi podaljšuje pogodbo za 3 mesece že leto in pol (od septembra 2010), regresa sem prejšne leto dobil 160€ s tem da ga za leto 2010 sploh nisem dobil. Ali bi mogel dobiti prejšnje leto za tiste 4 mesece v 2010 in še za celotno leto 2011? To leto še čakam kaj bo me res zanima... Je po zakonu da delodajalec mora dati regres?

Hvala za odgovore!

Pa oprosti mišek k sm se lih v tvojo temo spustu upam da čimbolj rešiš kar se rešt da :)

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Ne maj 13, 2012 3:45 pm

http://www.zurnal24.si/ni-regresa-podje ... nek-124110

Torej lahko ga pisno opozoriš, če ni nič... prijaviš... ampak še vedno ni rečeno, da dobiš regres :?
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
Bojanxe
Novinec

Napisal/-a Bojanxe Ne maj 13, 2012 4:05 pm

stiloman je napisal/-a:Ker vidm da se lih govori okol regresa me zanima naslednje:

Delodajalec mi podaljšuje pogodbo za 3 mesece že leto in pol (od septembra 2010), regresa sem prejšne leto dobil 160€ s tem da ga za leto 2010 sploh nisem dobil. Ali bi mogel dobiti prejšnje leto za tiste 4 mesece v 2010 in še za celotno leto 2011? To leto še čakam kaj bo me res zanima... Je po zakonu da delodajalec mora dati regres?

Hvala za odgovore!

Pa oprosti mišek k sm se lih v tvojo temo spustu upam da čimbolj rešiš kar se rešt da :)

Moral bi dobiti sorazmeren del za 4 mesece v 2010 in celega za 2011. Po zakonu ti ga mora izplačati v višini minimalne plače. Tudi podaljševati ti ne bi smel tako v nedogled, ne vem pa kje je tista skrajna meja, do kjer lahko razvleče.
Alfa Klub Slovenija

stiloman
Nov uporabnik

Napisal/-a stiloman Ne maj 13, 2012 4:13 pm

Bojanxe je napisal/-a:
stiloman je napisal/-a:Ker vidm da se lih govori okol regresa me zanima naslednje:

Hvala za odgovore!

Moral bi dobiti sorazmeren del za 4 mesece v 2010 in celega za 2011. Po zakonu ti ga mora izplačati v višini minimalne plače. Tudi podaljševati ti ne bi smel tako v nedogled, ne vem pa kje je tista skrajna meja, do kjer lahko razvleče.

Baje da podaljšuje lahko kolikor sem seznanjen s tem nisem pa 100%...

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Ne maj 13, 2012 5:15 pm

Ne more kar podaljševati, sploh pa ne za isto delovno mesto. Dobiti moraš novo pogodbo z novim delovnim mestom.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Ne maj 13, 2012 5:48 pm

hippo je napisal/-a:Ne more kar podaljševati, sploh pa ne za isto delovno mesto. Dobiti moraš novo pogodbo z novim delovnim mestom.

Mislim da za isto delovno mesto lahko podaljša samo 2x
Za regres moraš dobiti kot je bilo že omenjeno sorazmerni delež glede na pogodbo.
Naj bo pa vsak glede tega previden, da nebo tako kot je imela žena primer, ko ji šefica ni hotela izplačati sorazmerni delež regresa. Z grožnjo, da bo poslala inšpekcijo je le dobila tisti del regresa, ki ji je pripadal. Pač samo da je dobila regres in to je to, vsi zadovoljni :) A pozor bodite previdni, ker je pri dohodnini dobila za plačati nekaj več kot 100.000 takratnih SIT ker ji ni placala davkov ugodovila je šele, ko je šla na davčno od kje toliko za plačat :huh:
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
Bojanxe
Novinec

Napisal/-a Bojanxe Ne maj 13, 2012 6:15 pm

http://edavki.durs.si/OpenPortal/Pages/StartPage/StartPage.aspx

Na tej strani lahko preverite ali vam delodajalec plačuje prispevke. Potrebno se je registrirati z digitalnim potrdilom.
Alfa Klub Slovenija

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo To maj 15, 2012 8:30 pm

Zgleda da sem blesav. Nikjer ne najdem da bi mi izpisalo če mi plačuje prispevke.

Kje to vidim?

Uporabniški avatar
Bojanxe
Novinec

Napisal/-a Bojanxe To maj 15, 2012 9:12 pm

Hmm. sam tega še nisem sprobal, ker si nisem dal delat digitalnega potrdila samo zaradi tega. Mogoče kdo drug ve?
Ali pa tole malo naštudiraj:

http://24ur.com/novice/slovenija/vam-delodajalec-placuje-prispevke.html
http://www.rtvslo.si/slovenija/delodajalec-placuje-vase-prispevke-preverite-sami/229322
Alfa Klub Slovenija

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo To maj 15, 2012 9:38 pm

Jay sem si ga iz drugih razlogov in je uporaben tudi tukaj.

Bom pa malce pogledal (čeprav sem že preklikal vse) in če najdem, javim.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr jun 20, 2012 1:09 pm

Se še ponovno javim; situacija - od bivših sodelavcev sem zvedel, da so dobili izplačan letošnji regres, ker ga še jaz nisem dobil sem klical na firmo, kaj je.
Mi reče, da bom dobil do konca meseca, vendar samo za tri mesece, ker aprila sem imel pogodbo do 26. in da se po zakonu ne upošteva :roll:
Ali kdo kaj ve, če je to res, da se upoštevajo samo celi meseci?? Ker očitno te barabe to fajn poznajo in ti dajo pogodbo tako, da ni cel mesec zaključen in ti odtrga za cel mesec regres zaradi tega.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 5 gostov