mišek je napisal/-a:Pozdravljeni!
Ob bajti nam teče voda, ki je višek od rezervoarja, torej ostanek čiste pitne vode; teče čez gozd, niti ni možnosti, da bi se kje onesnažila v smislu spiranja iz kmetijskih zemljišč.
Stalno ko kdo pride k bajti gleda in občuduje to vodo in vsi bi meli kake ribnike.
Pa me malo zanima, za kakšne ribe bi bilo to primerno, kako bi moralo biti to narejeno in sama velikost….to recimo tak da imaš par rib noter za sebe; niti ni nujno za prezimljenje, sej se lahko mladice kupijo pa jih spustiš noter ne, saj tako delajo ne?
Kar se pa vode tiče, sedaj, ko se mi zdi da je suša na vrhuncu je pretok 20 litrov na minuto, voda pa ima 18 stopinj. Če pa pride kak naliv, pa se ta spremeni kar v mali hudournik. Vsekakor bi bilo potrebno glavni tok speljati mimo, oz ribnik ob strani in potem v njega speljati vodo, če pa je naliv, pa da lahko tista voda gre naravnost naprej, drugače bi jamo zasulo s peskom in vejevjem v šusu.
Če kdo ve, za kaj bi bila primerna ta voda?
Večina jih ima v ribnikih zlate ribice in koi-krape. Za ribnik lahko kupiš kalup (ni poceni), ali pa kupiš folijo, ki jo položiš v "luknjo". S folijo lahko pustiš domišljiji svojo pot, kalupi pa so si po večini podobni med seboj. Pod to folijo se ponavadi položi še filc (eni položijo kar kakšne stare pulovre, koce..), da ni folija direktno na kamnih, da je ne prerežejo. Čez zimo ribe komot pustiš notri, na površje vode pa lahko daš kakšen kos stiropora, ki ga obtežiš s kakšnim privezanim kamnom, da voda na tistem delu ne zmrzne. Večina ribnikov ni samo luknja, ampak so narejeni v takšnih "stopnicah", da lahko potem na te stopnice daš razne lokvanje, rože, ipd. (največ jih dobiš spomladi, ko jih ljudje redčijo), ki se potem razrastejo in vizualno polepšajo ribnik. V primeru folije, potrebuješ tudi kar dosti večjih kamnov (najraje ploščatih), da jih položiš še na zgornjo stran folije, da ribnik utrdiš. Ribam notri urediš tudi kakšno skrivališče (daš notri kakšno večjo korenino ali kaj podobnega, da se lahko skrijejo tja pred močnim soncem. Lahko jih hraniš (zvečer, vsaki dan ali na 2 dni malo), dosti ljudi pa jih tudi ne hrani, pa vseeno preživijo. Če bi imel samo stoječo vodo, bi nujno potreboval črpalko, filter in uv žarnico v filtru, saj se v nasprotnem primeru naredijo alge in to tako hitro, da človeku nič ni jasno. Glede na to, da imaš ti tekočo vodo, bi si jaz naredil tako, da mi nekje še voda počasi priteka (kakšen "slap") in na drugi strani počasi izteka (recimo za polovico velikosti ribnika na dan), da se temu izogneš. Črpalka, filter ipd. so drugače precej dragi (200€+ takoj za 1000l ribnik)..
Nisi sicer napisal kako velik ribnik si želiš, mislim pa, da je vse odvisno predvsem od tebe in od tega koliko se tebi to ljubi delat. Če se ti ne da, lahko kupiš kalup, filter, pumpo in si z potrebno opremo takoj na ~700€ za recimo 1500l ribnik, ki niti ni ravno velik. V nasprotnem primeru, da imaš voljo, pa si lahko po mojem mnenju urediš prečudovit ribnik z folijo, kamni, rastlinami, odtokom za menjavo vode, kakšnim slapom, ipd..