Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
xShorty
Nov uporabnik

spajkanje - lotanje

Napisal/-a xShorty Pe sep 28, 2012 6:51 pm

Lp!
Zanima me kako se lota kupil sem spajkalnik v conradu za 30e in sm jst to prklucu pustu da se segreje in hotel lotat ampak k dam stopim cink se mi delajo kroglice in odpadajo.
Bral pa sem nekje da je treba met eno kremo al neki podobnega če ve kdo :)
Hvala.

Uporabniški avatar
arijan
Novinec

Re: spajkanje - lotanje

Napisal/-a arijan Pe sep 28, 2012 6:56 pm

Poskusi najprej očistit ploščico kjer hočeš lotat. Lahko da je mastna in se noče cin prijet. Poglej si kak tutorial, če ti tega ni še nihče pokazal, oz še nisi tega delal.

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter Pe sep 28, 2012 7:32 pm

Pa kroglice se ti delajo na spajkalniku ali ploščici? Če je taprvo, potem je konica serijsko zanič.

Uporabniški avatar
xShorty
Nov uporabnik

Napisal/-a xShorty Pe sep 28, 2012 8:53 pm

Delajo se mi na spajkalni konici plošča je pa očiščena.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Pe sep 28, 2012 9:06 pm

LinuxFuter je napisal/-a:Pa kroglice se ti delajo na spajkalniku ali ploščici? Če je taprvo, potem je konica serijsko zanič.

Hahaha, mojster. Od kod si pa to pobral? :lol: :lol:
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
xShorty
Nov uporabnik

Napisal/-a xShorty Pe sep 28, 2012 9:08 pm

Je zdaj zanic ali ne ?
In enako kot temu mi 100 let traja da se sploh začne topit :)
http://www.youtube.com/watch?feature=en ... z7H6g&NR=1

Samo da jaz hočem na ploščico in dam cink čisto zravn konice.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Pe sep 28, 2012 9:39 pm

Ne, ni zanič.
Pa to, kar dela ta frajer na linku, je tudi eno samo pacanje in ne spajkanje. Dva kosa žice se najprej pocini, in šele nato skupaj zlota.
Paste ne potrebuješ, ker jo spajka že vsebuje.
Če hočeš narediti vredu, potem moraš najprej mesto na ploščici pocinit, nato pocinit kos, ki bi ga rad prilotal na ploščico in ko imaš to dvoje pocinjeno, daš skupaj in potem samo še polotaš. Lot mora bit gladek in svetleč.
Da pa to narediš, pa segreto konico spajkalnika prisloniš na mesto na ploščici, kjer bi rad spajkal, in zraven na to mesto (in ne na konico spajkalnika!) dodaš malce spajke (cina).da se malce spajka razlije po tem mestu. Nato kos, ki bi ga rad prispajkal na ploščico isto pociniš. In v obeh primerih ne pretiravaš z dodajanjem spajke. Potem oba dela daš skupaj, prisloniš konico spajkalnika na oba dela, dodaš malce spajke in ko imaš dela polotana skupaj (se pravi, da je spoj lepo zalit, gladek in svetleč) umakneš spajkalnik in to je to.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
ddas
Novinec

Napisal/-a ddas So sep 29, 2012 7:32 am

http://www.svet-el.si/bazaznanja/vse-o- ... -spajkanja

http://www.svet-el.si/bazaznanja/vse-o- ... ja?start=1

Na zgornjih povezavah imaš opisano tehniko spajkanja in potrebne stvari za spajkanje. Bodi pa pozoren predvsem na opozorila. Upam da ti bo šlo. Večkrat boš lotal, lepše in bolj kvalitetne lote boš imel. Vaja dela mojstra.

Pri malih tiskanih vezjih, kjer so elementi zelo skupaj, uporabljamo spajkalno konico v obliki svinčnika.

LP

Uporabniški avatar
xShorty
Nov uporabnik

Napisal/-a xShorty So sep 29, 2012 9:19 am

Najlepša vam hvala bom probal se enkrat in vam sporocim :)
Lep pozdrav.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo So sep 29, 2012 11:24 am

Samo pazi to, da ne boš konice spajkalnika predolgo tiščal na tiskano vezje. Ker če boš, boš zakuril bakreno povezavo, ki bo povrh vsega še odstopila od vezja. Pol si pa tam :S
Za prvič pojdi lotat zelo počasi in z mirno roko, najbolje pa je, da se kulk tulk naučiš na kaki stari plošči.

Uporabniški avatar
xShorty
Nov uporabnik

Napisal/-a xShorty Ne sep 30, 2012 10:52 am

Sem probal ampak sploh ne gre ko dam cink zravn rabi okoli 10 sekund da se sploh zacne topit potem ko se pa začne se pa naredu na konici spajklanika kroglica in odpade stran.
Bom probal zamenjat konico drugac je pa spajkalnik 60w je to slab ?

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Ne sep 30, 2012 11:07 am

Kako debelo spajko pa uporabljaš?V elektroniki je najbolje uporabljat spajko debeline pod 1 mm.
Pa spajkalnik segrej. Če rabi 10 sekund, da začne topit, potem je lahko spajkalnik prehladen ali pa imaš predebelo spajko.
In ne dajaj spajke na konico,ampak na mesto,kjer bi rad lotal.Še enkrat: Pri lotanju moraš segreti mesto,kjer bi rad lotal. Če dajaš spajko na konico spajkalnika, potem samo pacaš in narediš ene kup hladnih lotov.
V elektroniki imaš 30w spajkalnik uvrh glave čist dost.
Najboljše pa bo, da nekoga,ki zna lotat, prosiš, da ti pokaže to tehniko (za kvalitetno lotanje nucaš tudi nekaj kilometrov).

Uporabniški avatar
xShorty
Nov uporabnik

Napisal/-a xShorty Ne sep 30, 2012 3:46 pm

Evo mi je en mojster pokazal kako se lota tako da zdaj gre
hvala
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 5 gostov