Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Re: Tomos dokumentarni film

Napisal/-a TrijoAdijo Ne feb 24, 2013 12:54 pm

ghandaed je napisal/-a:Lep film. 8)

Ali kdo ve, zakaj so pri Tomosu vztrajali na izključno nizkoprostorninskih motorjih. Pri njihovem znanju in tehnični usposobljenosti bi verjetno tudi v razredu 300ccm, 500ccm uspeli. Mogoče bi danes v tem primeru firma cvetela na ta račun. ali se motim?

Saj so...leta 1970 so skupaj sestavli model Tomos Norton TN 750 Fastback.Po nekih podatkih so naredili nekje 40-50 komadov za celotno jugoslavijo, prodali pa bore malo. Vzrok je bil v ceni,saj je cena bila nekje ekvivalentna z nakupom mislimda fičota.
Pa nekaj so skupaj metali tomos enduro se 125 F,ki pa je imel mislimda yamahin agregat.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
_T_O_M_O_
Novinec

Napisal/-a _T_O_M_O_ Ne feb 24, 2013 1:21 pm

Samo tale Tomos Norton je bil skoraj da ne delan po licenci, ni bilo dosti razlike med Nortonom in Tomos razen znaka in parih malenkosti, tako da ga jaz ne bi štel kot Tomosov proizvod. Tele 125-ke enduroti in pa supermoto imajo motor od Yamahe, za okvir pa vilice pa roko se mi zdi da so plod Tomosovega znanja.Pa seveda ena izmed redkih 125 mašin za katerega si dobil akrapoviča :twisted: Tako da tele 125-ke bi lahko rekli da so Tomosi. Še zmeraj pa 125 ccm ni glih težek motor, tako da nažalost Tomos ni nikoli naredil težkega motorja. Še najbolj so se približali z 175 ccm prototipom.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Ne feb 24, 2013 1:35 pm

Mislim,da ni bil delan po licenci,ampak so ga v rinfuzi dobil v fabriko iz anglije, potem pa so ga samo sestavili v tomosu.Ampak se ni prijel.

lancia hf je napisal/-a:So bili spomini dokler niso uvedli registracije mopedov.
Težko je pa današni mladini dopovedati, da si z samo malo predelave pustil daleč za sabo novodobne sesalce z polini kitom, ki pa ni bil ravno poceni :DDD

Nah..tudi danes se da marsikaj naredit,ša čeprav mora bit registrirano in zakonsko ne it preko 45km/h.
Se strinjam...z malo predelave si naredil raketo. Iz finančnega vidika si moral vložit denar v spodoben L bat, večjo dizo, mf-power izpuh in spremenjeno razmerje prenosa na zadnje kolo.Z malo obdelave frgazra in kanalov v cilindru si v enem dnevu imel hitrost višjo za 30-40km/h.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Ne feb 24, 2013 1:47 pm

In pozabil si še na brušenje celindra.
Sem včasih dajal fotru tudi po 2 celindra na teden......... blo takrat tolarjev kar precej samo od celindrov. :mrgreen:
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Ne feb 24, 2013 1:50 pm

Ja, na brušenje sem pa res pozabil...

Uporabniški avatar
divjak888
Novinec

Napisal/-a divjak888 Ne feb 24, 2013 4:34 pm

če so vaši tomosi tako "leteli" zakaj nisem videl še enega da bi se v dveh vozil 80km/h?

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Ne feb 24, 2013 4:44 pm

Pa tudi dosti čez 80 je šlo, vendar so te časi minili z registracijam mopedov. Tudi jaz sem takrat prodal mopede in tri kubike delov.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Ne feb 24, 2013 10:57 pm

Od bt-ja cilinder in frgazer na atx-u + mf power izpuh + popiljeni kanali + prenos 13/33 + L bat 1. brušenje,pa je šlo tut 90 z dvemi 8) Tisti,ki pa so imeli voljo in so se igrali, pa so se vozli tut preko 100-ke 8)

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero To mar 05, 2013 12:35 pm

_T_O_M_O_ je napisal/-a:

Ali kdo ve, zakaj so pri Tomosu vztrajali na izključno nizkoprostorninskih motorjih. Pri njihovem znanju in tehnični usposobljenosti bi verjetno tudi v razredu 300ccm, 500ccm uspeli. Mogoče bi danes v tem primeru firma cvetela na ta račun. ali se motim?

Meni padeta na pamet dva možna razloga:
1. Zaradi družbenega sistema, so lahko proizvajali samo motorje, ki so bili dostopni vsem, z večanjem kubikaže bi se dvignila cena. Tako bi si ga lahko privoščilo manj ljudi, s tem bi dobili razslojenost, kar pa v Jugoslaviji vsaj uradno ni nikoli obstajalo. Ta se mi zdi še najbolj verjeten.
2. Zaradi varnosti, marsikje imajo "težki" motorji veliko nasprotnikov, možno da jih je bilo veliko tudi v Jugoslaviji in so lepo prepovedali težke motorje.

Glede filma
meni je bil zelo všeč, fajn je bilo videt koliko dirkaške zgodovine je imel Tomos. Še najboljš mi je bilo ko so te stari dirkači pravli zgodbe. Najbolj prijetno pa sem bil presenečen, ko sem videl da smo imeli tudi v Sloveniji dirke(škofja loka, Nova Gorica...), ne vem zakaj danes nimamo več. Komot bi lahko tomos zopet uvedel 50 ccm pokal pa bi imeli cestne dirke v različnih mestih.

Družbeni sistem praktično nima veze z delom Tomosa. Bolje je delat karkoli in zaslužit kot pa rint v projekte z zgubo. Znanje so sigurno imeli, da bi sestavili 2T motor večje prostornine, teško pa da bi bilo tržišče.

V šestdesetih so v 350 in 500 zmagovali predvsem 4T motorji, sedemdesetih pa 2T, pri cestnih pa predvsem 4T. Malo je povezave in skupnih točk. Tudi biti najboljši v svetovnem merilu je težko. Konkurenca so bili predvsem japonci, Pa še to niso vsi vedno zmagovali. Za jugoslovanske potrebe je bilo dovolj motorjev iz sivega uvoza, za 250-350 so bili pa vzhodnoevropski dovolj poceni.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero To mar 05, 2013 12:38 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:

Saj so...leta 1970 so skupaj sestavli model Tomos Norton TN 750 Fastback.Po nekih podatkih so naredili nekje 40-50 komadov za celotno jugoslavijo, prodali pa bore malo. Vzrok je bil v ceni,saj je cena bila nekje ekvivalentna z nakupom mislimda fičota.
Pa nekaj so skupaj metali tomos enduro se 125 F,ki pa je imel mislimda yamahin agregat.

Nortonov niso sestavljali, prišli so že sestavljeni, količina je bila pa nekje 15 kosov. Točne cene nimam, je bil pa verjetno dražji od fičaka. Kar je logično, tudi moderni superbike so držji od najcenejših avtov.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost