Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Velika nakazila, študentski servis

Napisal/-a NejcZ Če apr 04, 2013 1:56 pm

Zdravo, mam eno denarno vprašanje :D
Zanima me kaj je v praksi bolje. Gre za vsoto nekaj 10 tisoč evrov. Zanima me kaj je z mojega vidika bolje, da firma denar nakaže preko študentske napotnice (če je sploh mogoče take zneske??), ali je bolje registrirati popoldanski s.p.? Na kratko, kdaj bo treba državi dati manj.. :) ?
Hvala za odgovore ;)

LP
I'm not speeding I'm qualifying...

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Kraj: Fram

Re: Velika nakazila, študentski servis

Napisal/-a grega983 Če apr 04, 2013 1:57 pm

Ko bo šlo na črno .......

Drugače pa preko študenta ne vem če bo ravno šlo tole, preko s.p-ja pa bo kruta konec leta za dohodnino, ker bi pri takšnih zneskih padel zelo verjetno v najvišji razred. Če imaš možnost to uredi preko kake firme, ki ti za uslugo vzame "provizijo"
Lancia Delta Hf T pa Alfa 159 SW 20v pa Alfa 33Permanent 4 pa ......

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Napisal/-a NejcZ Če apr 04, 2013 2:15 pm

O kakih zneskih pa bi bilo to govora?
Še zaslužit nemorš več pr nas, fajn :lol:

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 Če apr 04, 2013 2:26 pm

Danes se še mačke ne gonijo zastonj, kaj šele naša gnila država oops

Uporabniški avatar
divjak888
Novinec

Napisal/-a divjak888 Če apr 04, 2013 2:40 pm

nas gonijo zastojn!

Uporabniški avatar
J`Mavr0
Novinec

Kraj: Maribor-[okolica]

Napisal/-a J`Mavr0 Če apr 04, 2013 4:13 pm

cca 7% se gibljejo "provizije"

lp
Slika

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Če apr 04, 2013 4:34 pm

Osebno bi se odločil za popoldanski s.p.

V bistvu je bolj ali manj enako, oboje gre v dohodnino enako. Večja je verjetnost, da bodo pri takih zadevah sitnosti s strani DURSa in delovne inšpekcije če bodo napotnice.
Pri s.p. boš pa lažje izkazoval stroške (če ti uspe prikazat dosti službenih poti), je pa res, da popoldanski s.p. pomeni še cca. 50EUR mesečnih stroškov za pripspevke (cca 34 EUR) ter za poslovni račun na banki (glede na letni strošek skupaj je to na mesec cca 10-15EUR odvisno od banke) in seveda letni strošek računovodstva za letno poročilo oz. bilanco, kar znese med 100 in 400 EUR odvisno od računovodskega servisa in tarife.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
Atrox
Novinec

Napisal/-a Atrox Če apr 04, 2013 7:08 pm

Ti meni nakažeš denar na ciprsko firmo, jaz ti ga fizično prinesem nazaj in si vzamem 5% provizije.. tak to gre zadnje čase :roll:

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 Če apr 04, 2013 7:32 pm

Atrox je napisal/-a:Ti meni nakažeš denar na ciprsko firmo, jaz ti ga fizično prinesem nazaj in si vzamem 5% provizije.. tak to gre zadnje čase :roll:

Ne rabiš firme na cipru, dovolj je že firma pri nas, ki rabi račune pa ti takoj ustrežejo

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Napisal/-a NejcZ Če apr 04, 2013 8:58 pm

To da bi šlo prek firme ni izvedljivo, v vsakem primeru mora direkt pridit denar, brez posrednikov. Bom vprašal na študentskem servisu, potem pa videl kako dalje.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Če apr 04, 2013 10:29 pm

NejcZ je napisal/-a:To da bi šlo prek firme ni izvedljivo, v vsakem primeru mora direkt pridit denar, brez posrednikov. Bom vprašal na študentskem servisu, potem pa videl kako dalje.

pa se vi sploh zavedate o čem se pogovarjate? 10.000 eur in več nakazila preko napotnice?

se zavedaš da boš od nakazil preko študentskega servisa ob 22.5% od nakazila, ki bo nakazano davčni za dohodnino. splošna olajšava je 2.477 eur.

tvoje/tvoja nakazila bodo splošno olajšavo presegli za kar nekaj krat.

edina pametna rešitev je popoldanski sp.

me pa zanima odgovor na študentskem servisu kakšen bo ko jim boš predstavil svoj problem/željo. :roll:

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL Če apr 04, 2013 10:37 pm

če si star več kot 26 let in imaš status študenta tvoj letni dohodek prek študentskih napotnic ne sme presegati 9000 evrov drugače plačaš dohodnino. In pa na posamezni napotnici je dobro imeti znesek manjši od 400€ :)

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Kraj: Ried

Napisal/-a Doche Če apr 04, 2013 10:50 pm

Če si star 26 ti itak več procentov trgajo kot mlajšemu študentu.
Če te starši ne uveljavijo kot vzdrževanega člana (torej med otroške dodatke) lahko v letu 2013 zaslužiš 9996,50 eur, lani sicer nekaj več.

Napotnice se v primeru nakazila 10.000 eur pač razbijejo na 25 napotnic po 390 eur in je zadeva rešena. Zakaj bi te na študentske servisu čudno gledali? Jaz sem delal v tujini za dober denar še lansko leto in so na podjetju delali težave z nakazili (češ, da so omejitve ovo ono) potem sem se pa razgovoril na študentskem servisu in so mi povedali, da mi lahko tud v enem mesecu podjetje nakaže 10k če je treba, samo, da se razbije na več napotnic v izogib davku. To pa itak dela vsak pameten študentski servis in ti že oni "razparcelirajo" prihodek.

Je pa res, da je recimo bila lani faktura dobrih 460 eur na višino napotnice 396 eur. To je cca 70 eur na napotnico, krat 25.. in to bi moral bit potem strošek tvojega delodajalca oz pač tistega ki ti bo nakazal denar.

Je pa ena druga zadeva ki tukaj zmoti v prvem postu.. omenja se NEKAJ 10.000 eur.. torej vsaj 30k? In pa ni definirano ali si ti to delal en čas in se je nabiralo, ali pa pač "greš na roko nekemu podjetju, da spravi denar ven", ali pa imaš namen delat pod nekimi pogoji kjer bo visok zaslužek in bo to trajalo en čas.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Če apr 04, 2013 11:09 pm

No, itak da štud. servisi se ne bodo branili tega "biznisa". Sej dobijo procente. :roll: Mater bi jih ukinil, z danes na jutri, če bi lahko.

Jaz ti svetujem s.p., najbolj "čisto".

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Če apr 04, 2013 11:23 pm

Doche je napisal/-a:Če si star 26 ti itak več procentov trgajo kot mlajšemu študentu.
Če te starši ne uveljavijo kot vzdrževanega člana (torej med otroške dodatke) lahko v letu 2013 zaslužiš 9996,50 eur, lani sicer nekaj več.

Napotnice se v primeru nakazila 10.000 eur pač razbijejo na 25 napotnic po 390 eur in je zadeva rešena. Zakaj bi te na študentske servisu čudno gledali? Jaz sem delal v tujini za dober denar še lansko leto in so na podjetju delali težave z nakazili (češ, da so omejitve ovo ono) potem sem se pa razgovoril na študentskem servisu in so mi povedali, da mi lahko tud v enem mesecu podjetje nakaže 10k če je treba, samo, da se razbije na več napotnic v izogib davku. To pa itak dela vsak pameten študentski servis in ti že oni "razparcelirajo" prihodek.

Je pa res, da je recimo bila lani faktura dobrih 460 eur na višino napotnice 396 eur. To je cca 70 eur na napotnico, krat 25.. in to bi moral bit potem strošek tvojega delodajalca oz pač tistega ki ti bo nakazal denar.

Je pa ena druga zadeva ki tukaj zmoti v prvem postu.. omenja se NEKAJ 10.000 eur.. torej vsaj 30k? In pa ni definirano ali si ti to delal en čas in se je nabiralo, ali pa pač "greš na roko nekemu podjetju, da spravi denar ven", ali pa imaš namen delat pod nekimi pogoji kjer bo visok zaslužek in bo to trajalo en čas.

mešate hruške pa jabolka - manjši znesek na napotnici ni v izogib plačilu davka apak v izogib plačilu akontacije dohodnine
torej če boš zaslužil recimo 30.000 eur in se boš izogibal akontaciji računaj, da te bo v maju kap - plačati boš moral nekaj tisoč eur davka - sicer je boljše plačati kasneje, kot vnaprej, vendar smo vseeno vsi veseli, če dobimo dohodnino nazaj
glede na to, da po novem do 50.000 eur nisi davčni zavezanec, si elpo odpri s.p., nakazuj si minimalca, ostalo pa počrpaj preko kilometrine in ostalih stroškov - to velja če boš zaslužil denar

če pa gre za pranje je pa to druga zgodba - in omenjena zgoraj verjetno ni dovolj hitra in ugodna

p.s. nekdo je omenjal ciper - glede na razmere lahko pošlješ denar na ciper ali pa ga vržeš stran - efekt je približno isti ;)
lp

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Kraj: Ried

Napisal/-a Doche Če apr 04, 2013 11:29 pm

Sem se malo napačno izrazil ja. Nisem pa mešal jabolk in hrušk. Če je nakazilo SAMO 10.000 eur, je to dovolj, da na koncu leta ne plača dohodnine, ker toliko lahko zasluži kot študent letno. Potem razbije napotnice na manj kot 400eur po komadu. Seveda je pa vprašanje kaj pomeni beseda "nekaj 10k eur" v prvem postu avtorja teme :)

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Napisal/-a NejcZ Pe apr 05, 2013 8:20 am

Doche je napisal/-a:Če si star 26 ti itak več procentov trgajo kot mlajšemu študentu.

Gre za projektno delo, tisto kolikor je olajšave tako presežem z sprotnim delom. Gre za dobrih 30k drugače. Tako da skupaj konec leta bo sigurno več kot 40k€. Kar je pa še vedno manj kot 50, tako da se bo razmišljalo o opciji s.p.ja, za neko obdobje. Delo je blo dlje časa, izplačilo "nagrade" pa je v enkratnem znesku. Pač tu nemorem nič.

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 Pe apr 05, 2013 8:28 am

Če že legalno, potem s.p..

Pri tem si ustvari čim več <stroškov>, ker drugače te bo bolel pogled na potrebno plačilo dohodnine.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Pe apr 05, 2013 9:32 am

NejcZ je napisal/-a:

Gre za projektno delo, tisto kolikor je olajšave tako presežem z sprotnim delom. Gre za dobrih 30k drugače. Tako da skupaj konec leta bo sigurno več kot 40k€. Kar je pa še vedno manj kot 50, tako da se bo razmišljalo o opciji s.p.ja, za neko obdobje. Delo je blo dlje časa, izplačilo "nagrade" pa je v enkratnem znesku. Pač tu nemorem nič.

in zakaj ti tega enostavno ne nakažejo na račun ( IBAN, SWIFT)? zakaj z podjetjem nisi podpisal avtorske pogodbe/avtorski honorar?
- davek boš plačal v vsakem primeru.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov