Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

hrošč
Novinec

Kraj: Ljubljana

Re: Laserska korekcija vida

Napisal/-a hrošč Ne nov 18, 2012 11:56 am

Žalec. Baje so med boljšimi pri nas.

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a B|ind Če mar 14, 2013 9:42 pm

Sem naročen na pregled konec meseca v Zagrebu.
Kako pa potem naprej bomo pa videli.. še vedno je precej dvomov. Prebiram po internetnih forumih da zna bit da moraš zelo dolgo dozirati v oko kapljice ker se ti oči sušijo. Da je zelo nevarno če v oko dobiš kaki tujek ali prah ker se oko menda vsaj 1 leto ne zaceli oz. se popolnoma ne zaceli nikoli več.

Tako da ja.. bomo videli kaj mi bojo povedali.
Če ima pa kdo kakšno svežo info je pa tudi dobrodošla.. :)

edit:
Mi je pa prijateljica priporočila tudi Morel v Ljubljani. Pozna kdo ?

mucek
Novinec

Napisal/-a mucek Če mar 14, 2013 10:17 pm

Bil novembra v LJ (Moreli). Prej sem bil tudi v Zagrebu na pregledu, ampak sem se odločil za LJ zaradi drugega postopka (LASEK, v ZG delajo LASIK). Zadeva je bolj neprijetna in traja precej dlje, da se ti vid res stabilizira (pri meni je bilo res ok šele nekje sredi februarja, prej je še nihala dioptrija (včasih ok, včasih malo manj ok) - baje je to tudi malo od same dioptrije odvisno, sam sem bil že na mejni: -9,5 in -7,5, zdaj 0,0 na obeh očesih!).

Ima pa LASEK eno veliko prednost: pri LASIKu ti odrežejo plast roženice, laser sfreza roženico spodaj in nato ti tisto odrezano plast dajo nazaj čez. Problem je, ker se to nikoli ne zaceli tako, kot je bilo pred operacijo - ima le cca. 20-30% trdnosti, kot jo je imelo oko prej in ob kakšnem udarcu ... se zna ta "flap" odtrgati in si najeb ... (glej malo "LASIK problems" na googlu) LASIKa tako ne priporočajo tistim, ki se ukvarjajo s kakšnim športom ali dejavnostjo, kjer bi lahko kaj butnilo oko. Je pa verjetno fletno, da si že po dnevu, dveh skoraj dober ... Drugo stvar si že prebral - sušenje očesa - razlog je v tem, da se poreže živce (pri LASEKu se samo postrga dol čisto zgornjo plast - epitelij, pri LASIKu se pa zareže bistveno globje).

Pri obeh sem bil na podrobnem pregledu (ZG: 70 EUR, LJ: 100 EUR) in povsod sem imel dober občutek, a na koncu sem se pač odločil, kot sem se - in mi ni žal ... (je pa res prva dva dni HUDA je...a - si v postelji in se jokaš kot majhna punčka, da pokuriš ves skretpapir, oči pa te pečejo tako, kot bi si vilice not zabodel in jih malo vrtel ...)

Kapljice za oko pridejo prav prvih par mesecev - niti ne, da bi jih nujno rabil (vsaj pri meni ni bilo tako), a so mi razložili, da se z večjo vlažnostjo tudi prej celi zadeva (ker se bolj "izpira"), tako da jih nisem nekaj šparal. Ni pa to noben bavbav (praktično še najmanjši problem!).

Cena je bila okrog 1700 EUR za obe očesi, 100 EUR dražje kot v ZG, s tem da sem na vožnji prišparal! (no, itak ne voziš sam ... Torej še hotel za boljšo polovico ...) Pri LASIKu imaš še pregled naslednji dan in potem čez teden (če se ne motim), pri LASEKu sem imel pregled drugi, četrti dan, čez en teden in nato še dvakrat čez en in dva meseca.

Če te zanima še kaj, kar povprašaj! :)

LP, g

p.s. Moj povod: stopil sem s postelje na očala ... Zvedel ceno novih ...

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind Pe mar 15, 2013 5:02 pm

Tole je ubistvu kar pomembna info !

Predvsem me skrbi kako je s tem izsuševanjem očesa.. oz. skrbi me da to ne ostane predolgo in da bom moral še kako leto kapljice nosit seboj povsod.
Še bolj pa me skrbi kako je to glede udarcev v oko in s tujki v očesu.. recimo pri kolesarjenju komot dobiš mušico v oko ali pa pri košarki komolec.. te stvari se dogajajo dokaj pogosto. In ob misli da bi zaradi tega imel potem non stop težave me spravlja v še bolj velike dvome.

Upam da bojo na pregledu realni in bojo povedali stvari tako kot so.. da nebojo olepševali in me brezpogojno prepričevali v operacijo.

Uporabniški avatar
Destiny
Nov uporabnik

Kraj: Bistrica ob Dravi

Napisal/-a Destiny Po mar 25, 2013 3:42 am

Tudi sama že nekaj časa razmišljam o permanentni korekciji vida.

Ker se zelo bojim, kaj bo z mojimi očmi 10-20 let po laserski korekciji ali pa, da bi šlo kaj narobe in bom ravno jaz med tistimi nekaj procenti neuspešnih operacij, se vedno bolj nagibam k vstavitvi znotrajočesne leče (pravilni izraz: fakična znotrajočesna leča). Tak poseg skoraj ne spreminja očesa, saj se ta leča vstavi pred naravno lečo očesa, za to naredijo 3mm rez in lečo vstavijo. V primeru zavrnitve materiala s strani očesa (edini možni zaplet, ki sem ga zasledila), se to lečo brez težav odstrani in oko bi se naj povrnilo v stanje pred posegom.

Torej, če se vseeno ne odločite za lasersko operacijo, ker se preveč bojite možnih zapletov, mislim, da je to dobra alternativa. ;)

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Po mar 25, 2013 8:06 pm

Destiny je napisal/-a:Tudi sama že nekaj časa razmišljam o permanentni korekciji vida.

Ker se zelo bojim, kaj bo z mojimi očmi 10-20 let po laserski korekciji ali pa, da bi šlo kaj narobe in bom ravno jaz med tistimi nekaj procenti neuspešnih operacij, se vedno bolj nagibam k vstavitvi znotrajočesne leče (pravilni izraz: fakična znotrajočesna leča). Tak poseg skoraj ne spreminja očesa, saj se ta leča vstavi pred naravno lečo očesa, za to naredijo 3mm rez in lečo vstavijo. V primeru zavrnitve materiala s strani očesa (edini možni zaplet, ki sem ga zasledila), se to lečo brez težav odstrani in oko bi se naj povrnilo v stanje pred posegom.

Odebeljeno ne bo držalo ker jo raztopijo in "posesajo" ven in na to mesto vstavijo umetno. Pred tem pa imaš še vse preiskave da ugotovijo kako in kaj narediti
Je mati šla v Žalec pred dobrim mesecem kjer so res strokovnjaki in so ji najprej en oko poštimali čez 7 dni pa še drugega. Cena za vse skupaj je bila 2400€ s tem da ji je min. starostna dioptrija ostala.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind Sr mar 27, 2013 5:23 pm

Jaz pa sem včeraj opravil pregled v Zagrebu in sem primeren kadidat. Tako da se moram odločit za datum in iti na operacijo..
Razmišljam da bi šel na pregled še v LJ k Moreli.

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind To apr 23, 2013 3:32 pm

Sem opravil poseg v Zagrebu. Zdaj je od tega 11 dni in operacija je uspela, vidim uredu. Dioptrijo imam 0,0 astigmatizem pa (še) ni v celoti odpravljen. Načeloma naj bi se v roku 4ih tednov tudi to uredilo če pa ne pa so rekli da bojo opravili še en poseg.
Za enkrat sem zadovoljen :)
Ni pa še to to, čez 3 tedne imam spet pregled in če do takrat nebo tako kot mora bit se bomo vrjetno pogovarjali kako naprej. Je bilo pa pri meni to pričakovano ker sem imel zelo visoke 'cilindre'.

Me pa zanima kako je kaj z ddvjem ? A se da kje dobiti davek nazaj ? Vem da včasih se je dalo z računom za nek kupljen predmet dobiti povrjen ddv ali za storitev opravljeno in plačano na Hrvaškem tudi velja to ?

mucek
Novinec

Napisal/-a mucek To apr 23, 2013 4:47 pm

Ohoho, lepo!
Ostrina se zna stabilizirati še nekaj časa, tako da kar brez panike!

@Destiny: Vstavitev fakične leče je večji poseg na očesu kot laserska operacija (tako LASIK kot LASEK), tako sta mi povedale dve okulistki - kirurginji in se je ne priporoča, v primeru da je laserska operacija možna. Treba je vedeti tudi, da je ta varianta za cca. 1x dražja od laserske, v določenih situacijah pa se pojavljajo problemi z bleščanjem (ko je zenica odprta bolj, kot je velikost fakične leče). Kaj bo z očmi čez 10-20 let ne moreš vedeti: treba se je zavedati, da če bi se ti v tem času spremenila dioptrija, pač dioptrija tudi ne bo nula. Isto pač, kot če bi nosil očala, le da bi v tem primeru lahko očala zamenjal. Starostna dioptrija je spet nekaj drugega (neprožnost naravne leče - kot da fotoaparat ne bi več zmogel nastavljati fokusa čez celotno območje ...) in se jo na ta način ne da odpraviti.

@LanciaHF: Ne drži, ti opisuješ zamenjavo leče (kot se dela pri sivi mreni), fakična leča pa se namesti nad šarenico in v spodnje oko se ne posega. Je pa opcija pri sivi mreni izbrati "standardno" lečo (s katero še vedno rabiš očala za na blizu) ali tako, ki ima korekcijo za na blizu (naj ne bi rabil očal, samoplačniško) - to se nisem nekaj hudo zanimal.

Lp, g

Uporabniški avatar
NoF3ar
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a NoF3ar To apr 23, 2013 5:21 pm

Vidim da je tukaj dosti ljudi z znanjem in izkušnjami. Mogoče že blo napisano vendar se mi neda iskat oops

Kdaj je smiselno it to. Sam imam dioptrijo -2 ter 2,5. Predvidevam da pred -5 ni smeselno ali pač?

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind To apr 23, 2013 7:37 pm

Heh hja smiselno.. smiselno je iti če te očala motijo in ovirajo pri vsakdanjih opravilih ali pa ti grejo pač na k. in jih nočeš več nosit.
In pa če ti leče ne odgovarjajo.. recimo jaz sem šel v to ker so mi dopizdila očala in pa sem precej slabo prenašal leče pa tudi nisem dobro videl z lečami ker sem imel zelo visoke cilindre in mi trde leče (katere bi moral nosit) niso odgovarjale. Mehke so sicer bile malo boljše ampak vseeno se mi je oko preveč sušilo in se nisem mogel rešiti občutka kot da imam nek tujek v očesu.

mucek, tako kot praviš so mi tudi tam povedali. Da naj ne paničarim :D
Da to traja nekaj tednov oz. celo več. Sicer pa se da v končnu fazi zadevo še enkrat popraviti. Tako da.. upam sicer da nebo potrebno in da se bo samo porihtalo. Je pa že zdaj razlika očitna. Brez težav vozim in berem.. morda le ponoči malo težje vozim ker me motijo nasproti vozeče luči - kar je tudi normalno, sploh zdaj ker je še dokaj zgodaj od operacije.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov