Bil novembra v LJ (Moreli). Prej sem bil tudi v Zagrebu na pregledu, ampak sem se odločil za LJ zaradi drugega postopka (LASEK, v ZG delajo LASIK). Zadeva je bolj neprijetna in traja precej dlje, da se ti vid res stabilizira (pri meni je bilo res ok šele nekje sredi februarja, prej je še nihala dioptrija (včasih ok, včasih malo manj ok) - baje je to tudi malo od same dioptrije odvisno, sam sem bil že na mejni: -9,5 in -7,5, zdaj 0,0 na obeh očesih!).
Ima pa LASEK eno veliko prednost: pri LASIKu ti odrežejo plast roženice, laser sfreza roženico spodaj in nato ti tisto odrezano plast dajo nazaj čez. Problem je, ker se to nikoli ne zaceli tako, kot je bilo pred operacijo - ima le cca. 20-30% trdnosti, kot jo je imelo oko prej in ob kakšnem udarcu ... se zna ta "flap" odtrgati in si najeb ... (glej malo "LASIK problems" na googlu) LASIKa tako ne priporočajo tistim, ki se ukvarjajo s kakšnim športom ali dejavnostjo, kjer bi lahko kaj butnilo oko. Je pa verjetno fletno, da si že po dnevu, dveh skoraj dober ... Drugo stvar si že prebral - sušenje očesa - razlog je v tem, da se poreže živce (pri LASEKu se samo postrga dol čisto zgornjo plast - epitelij, pri LASIKu se pa zareže bistveno globje).
Pri obeh sem bil na podrobnem pregledu (ZG: 70 EUR, LJ: 100 EUR) in povsod sem imel dober občutek, a na koncu sem se pač odločil, kot sem se - in mi ni žal ... (je pa res prva dva dni HUDA je...a - si v postelji in se jokaš kot majhna punčka, da pokuriš ves skretpapir, oči pa te pečejo tako, kot bi si vilice not zabodel in jih malo vrtel ...)
Kapljice za oko pridejo prav prvih par mesecev - niti ne, da bi jih nujno rabil (vsaj pri meni ni bilo tako), a so mi razložili, da se z večjo vlažnostjo tudi prej celi zadeva (ker se bolj "izpira"), tako da jih nisem nekaj šparal. Ni pa to noben bavbav (praktično še najmanjši problem!).
Cena je bila okrog 1700 EUR za obe očesi, 100 EUR dražje kot v ZG, s tem da sem na vožnji prišparal! (no, itak ne voziš sam ... Torej še hotel za boljšo polovico ...) Pri LASIKu imaš še pregled naslednji dan in potem čez teden (če se ne motim), pri LASEKu sem imel pregled drugi, četrti dan, čez en teden in nato še dvakrat čez en in dva meseca.
Če te zanima še kaj, kar povprašaj!

LP, g
p.s. Moj povod: stopil sem s postelje na očala ... Zvedel ceno novih ...