Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
YOC
Uporabnik

Kraj: Spredi levo (LJ)

Centralno ogrevanje na krušno peč

Napisal/-a YOC Ne nov 17, 2013 9:39 am

Živjo

Ker ne dvomim, da je tu na forumu kopica tehnično izkušenih majstrov, sprašujem po sledeči zadevi:

Situacija: Obstoječe centralno ogrevanje na kurilno olje - klasika radiatorji, ...
Velika, stara kmečka krušna peč.

Plan: Ogrevanje cele bajte na krušno peč, torej povezava krušne na centralno.

Predvidevam, da je treba v peč zmontirati kake cevi ipd, ki bi se ogrele in bi preko dodatne pumpe zadevo pumpalo prek vseh radiatorjev.
Predvidevam tudi, da je za najboljši izkoristek skoraj nujen zalogovnik (koliko litrov?). Kako daleč je le ta lahko od peči?
Ali imate kaj prakse s takimi instalacijami (fotke, opis sistema, uporabnost, ...)?
Kako zagotovit varnost, da se v primeru izpada elektrike voda v ceveh (v peči) ne pregreje? - Varnostni ventil verjetno? Sicer bi šla verjetno vroča voda sama po sebi v višji štuk, a vseeno so temperature po oje previsoke.
Potrebna bi bila tudi možnost preklopa med kurilnim oljem, ki bi ostal za rezervo in občasno gretje, ko se ti ne da kurit cele peči. Se to rešuje s kako posebno regulacijo al je zadeva dokaj preporosta?

Veliko vprašanj, vem, a ziher kdo o tem ve kaj več.

Hvala vnaprej za vse nasvete in predloge.

YOC

8)
Bolje 10 konjev premalo pod haubo, kot en osel preveč za volanom!!!
WWWWRRRRRRRRUUUUUUUMMMMMMMMM..........

uros11
Poznavalec foruma

Re: Centralno ogrevanje na krušno peč

Napisal/-a uros11 Ne nov 17, 2013 10:07 am

Jaz imam toplovodni kamin 17 kW. V njem je 5 cevi nad ognjem, verjetno vsaj 2 coli široke in plašč okrog peči. Skupaj ima 40 litrov vode. Iz odhodne cevi proti pumpam imam varnostni ventil in odzračevalni lonček. Peč je namreč v dnevni sobi, črpalke (dve) pa sta v kleti. Tam je radiatorski ventil, ki prilagaja pretok tople vode v talno. Peč ima krmiljenje zraka -električno vezano na termostat, ki vklopi črpalke, ko voda v peči doseže 55 stopinj in jih izklopi, ko se ohladi na cca 48 stopinj.

---

Krušna peč - temperatura v njej je, če drva nalagaš, tja do 500 - 600 stopinj. Izkoristek take peči je bolj tako, je pa. Npr. v krušni peči, ki sem jo naredil izključno za peko, sem včeraj porabil za pečenko, juhco, kruh približno 2x toliko drvi kot za celodnevno segravanje 180 m2 talnega hiše.

Potem imaš težave z vgradnjo cevi. Kam jih boš dal? Morda v dimnik. Verjetno boš pokvaril delovanje peči. V glavnem me motijo temperature, ki jim bodo izpostavljene cevi in nemožnost regulacije zraka. Peč ima divjo akumulacijo in v bistvu bi moral regulirati prehod toplote iz sten peči na cevi, pretok vode pa bi moral biti tak, da ne bi v ceveh zavrela. Torej bi moral biti tudi odjem divji (zalogovnik 2000 l, itak + radiatorji). Čeprav pri enkratnem kurjenju bi lahko celo delalo. Boš pa zelo verjetno demoliral primarno funkcijo peči - kuho in peko - za kar bi te kdo z veseljem in vso pravico na kakšno drevo ribnil zaradi uničevanja kulturne dediščine ;) babe vse sanjajo, da bi imele krušno peč v hiši :)

Peč je narejena za to, da se pregreva in da bi imel kakšen varnostni sistem proti temu, ga ne rabiš. Rabiš pa sistem, ki ti bi preprečil zavretje vode (para itak šibne skozi varnostni ventil), ker naravna cirkulacija bo tukaj premalo (akumulator in inverter). Pa eno hudo ekspanzijsko posodo.

Termostat bi ti moral vklopiti pumpe zgodaj - cca 30 stopinj, da imaš rezervo, ko se bo to začelo divje greti. Plus tega je, da peč v kateri ni ognja, greje enakomerno, ogenj pa, ko gori, vsepovsod. Verjetno bi ti tudi cevi prej ali slej uničil.

Toplozračna varianta?

Uporabniški avatar
YOC
Uporabnik

Napisal/-a YOC Ne nov 17, 2013 1:18 pm

Oj,

hvala ti za izčrpen odgovor.

Glede izkoristka menim, da je ta že sam po sebi višji že zaradi dejstva, ker v dveh/treh prostorih, katere peč greje sama, ne bo potrebno toliko gret z radiatorji. Namreč peč bomo pozimi kurili v vsakem primeru in bi ob tem dejstvu želeli obenem izkoristit "višek" toplote za gretje še druge etaže. Ni potrebna investicija v novo grelno telo, saj je krušna peč že sama po sebi povsem dovolj.
Glede peke kruha in ostalih dobrot je ne uporabljamo (le priložnostno).

Kot laik na tem področju sem si predstavljal zadevo dokaj enostavno. Namreč ob notranjo steno peči bi recimo namestil nekakšen nosilec, na katerem bi bile ali malce debelejše cevi, spirala ali pa recimo telo plinske jeklenke za švas aparat. Cevi bi bile speljane preko stene (črpana voda z dodatno pumpo) do zalogovnika (tega še ni) v kurilnici in potem iz njega v obstoječ sistem centralne. V primeru previsoke temperature bi nekam (kam? ne vem) namestil varnostni ventil in zadeva bi po neki logiki načeloma morala delovat. Ali pač ne?

Pod črto je point samo v tem, da je v peči toliko energije, da jo je pametno distribuirat še v druge prostore, kamor peč sama po sebi ne seže.

lp

YOC

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Ne nov 17, 2013 1:21 pm

Takole je.

Krušna peč ni namenjena centralnemu ogrevanju. Na strop peči je potrebno namestiti ''register''---->register ne gre skozi vratca--->nekdo bo ležal v pepelu, svinjariji in švasal in klel, ko bo vroče in bo imel poln gobec saj.

Ko boš namestil register v peč, zgubi svoje lastnosti, zaradi katerih je krušna peč sploh cenjena, pozabi na peko in kuhanje v njej, ker ji odvzemaš toploto.

Regulacija takega sistema je skoraj nemogoča, peč hkrati sama oddaja toploto v prostor in še preko cevi v radiatorje. Termostatske glave ti bodo zaprle radiatorje, odvzema ne bo, v prostoru bo prevroče.

Če se zgodi, da ti kakšen var spusti v peči, imaš (skoraj) parno bombo v hiši, šamotni cegli niso dovzetni za hitre temperaturne spremembe. In še je tega.

Lahko pa da ti sistem čisto zadovoljivo deluje, ne rečem. V praksi se kaže, da taki samogradni sistemi romajo bolj kot ne na Dinos.

Kupi si raje kamin, ali pa riskiraj 10.000 in naredi uplinjaka z zalogovnikom in vremensko avtomatiko.

Glede montaže si ne beli glave, ker sprašuješ osnove, potrebno je dograditi varnostne tlačne ventile, varovala v primeru pregretja in še in še.
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
YOC
Uporabnik

Napisal/-a YOC Ne nov 17, 2013 1:57 pm

Glede regulacije in termostatskih glav .... pa saj bi šla ta vroča voda iz peči najprej v zalogovnik, od koder se potem regulira temperatura. Ja?

Kamina pa dodatno nimam kam postavljat, krušne peči ne bi rušil, 10 čukcev je pa tudi 10 čukcev ob vseh ostalih zadevah, ki jih je potrebno še popedenat ;)
Se zavedam, da je to "impro" varianta a sem očitno mal preveč optimisitčen.
BTW, Kako pa potem delujejo recimo kuhinjski štedilniki na drva, ki jih vežeš na centralno? A ni sistem načeloma podoben?

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Ne nov 17, 2013 2:04 pm

Načeloma je podoben, je pa bolj dodelan sistem (kroženje vročega zraka okoli omočenih površin) in predvsem manjši, bolj obvladljiv. Poleg tega imaš kuhalno površino in prekate za centralno ločeno in lahko še vedno kuhaš na njemu.

Če boš postavljal zalogovnik, boš rabil neko avtomatiko in drobovje (črpalke, ventili, ...), ne vem zakaj ne bi dodal še ene 2, 3 jurje za enega povprečnega uplinjaka, pa maš sodoben sistem, krušna peč ti ostane za luksuz. Samo še navadiš se pice pečt v njej, ali pa zrezke in si zmagal.

hrošč
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a hrošč Ne nov 17, 2013 11:36 pm

Kaj pa če cevi montiraš nekam v steno peči, ne pa neposredno v ogenj? Tam je temperatura nižja, ko se enkrat peč segreje tudi konstantnejša..pa verjetno še vedno dovolj visoka, da da kaj od sebe (oz. v tem primeru položiš večjo dolžino odjemalnih cevi). Ne vem, koliko stopinj je npr. na površini dobro pregrete peči.
To je čisto laično vprašanje, ker se enkrat že videl pri nekomu sistem, da je grel centralno preko krušne peči, a se takrat žal nisem zanimal in podrobno spraševal lastnika, kako ima stvar narejeno, sedaj je pa že pokojni.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po nov 18, 2013 7:25 am

Sam sem naredil odprt kamin. na notranjo stran kamina sem dal bakrene cevi, pod kamin pa pumpo, ki vodo poganja naokoli. Cevi sem zazidal s šidlom in potem vsul kremenčev pesek, da so cevi zasute z njim (toplotna prevodnost). Na odprtem ognju bi prej ko slej spustile in bi jih prekurilo, pa preveč vročine bi bilo neposredno na cev, kar tudi ni dobro. Na ta način, ko zakurim v kaminu, mi ogreva celotno stanovanje, hkrati pa še tla v kopalnici (talno ogrevanje) in 200 litrski bojler (pretočni, ki ima notri vgrajeno tuljavo).
Šidl se pa lima z kremenčevim peskom, mešanim s stekleno vodo. Cevi je pa položenih nekih 20m v kaminu.

Tako da ne govorit, da krušna peč, ki da veliko več od sebe kot kamin, ni za take stvari. Vse se da naredit, samo voljo je treba.
Old subarus never die, they just get faster!

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Po nov 18, 2013 7:35 am

S šidlom ali šamotom? Šidl je firma (Schiedel). Da se vse, vprašanje pa je, ali je smotrno in ali s tem ne uničiš česa drugega. Recimo, na internetu ti lahko najdem peč, načrt vrsto po vrsti, narejeno doma, iz klasične opeke, samo izpostavljeni deli so šamotni, ki ima prizidan rezervar vode, v katerega vtakneš cev. Ali je celo na zrak, ne vem več. Potem se recimo obnesejo cevi navite okrog dimne cevi na izhodu iz peči. Tudi zelo dobro funkcionirajo. Rešitev je več,vendar demolirati krušno peč je podobno,kot da bi na ferrarija montiral plug.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po nov 18, 2013 8:21 am

Šamot (s šidlovimi cegli).

Kamin je iz glinenega cegla (tardeč cegu), cevi pa so speljane od spodaj navzgor, pa še 2m v dimnik. Ampak sam sem to delal že sproti ko sem gradil kamin. Meni je to všeč, da zakurim v kaminu in imam celoten dom topel.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Po nov 18, 2013 7:54 pm

Tako da ne govorit, da krušna peč, ki da veliko več od sebe kot kamin, ni za take stvari. Vse se da naredit, samo voljo je treba.

Čakej malo. Avtor sprašuje po ceveh (registru) v peči in jaz odgovarjam glede na to kar je napisal. Noben ni govoril o zazidavanju cevi s šamotno opeko. Ti govoriš iz svojih izkušenj, jaz pa sem teh stvari (kako se ven mečejo) videl več.

Vseeno pa je tvoj sistem šalabajzerski, oprosti izrazu. Zaenkrat funkcionira, kako je pa s servisiranjem. Lot je mehki ali trdi? Kaj če spusti, boš razbijal šamot in dimnik in pobiral pesek ven? Kako segreješ vodo in talno, ko ne kuriš kamina?

Naj stvari delajo, za kar so namenjene, bližnjic ni. Saj se da iztržit še nekaj ekstra toplote za bojlerček segret, ali kakšen meter talne, ampak to ni to.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov