Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
ManIAK
Poznavalec foruma

Re: STROJNIKI in domači mojstri POZOR: Iščem poseben vijak!

Napisal/-a ManIAK Sr jan 29, 2014 10:13 pm

LinuxFuter je napisal/-a:Večino obremenitve nosijo prvi trije navoji, nekaj pa še naslednja 2. Ostali so za "okras". Malo poišči po forumu, razlaga je že bila na to temo v povezavi s kolesnimi vijaki in maticami.

No, če je temu res tako, potem bi moralo držati, saj naredim s tem vijakom od 0 do max okoli 6 navojev. Mi pa nekako ne gre iz glave slika izpred davnih časov, ko je croma svojega na novo poštimanega fiata z novimi felnami poslal v maline ravno zaradi prekratkih šravfov in če se ne motim je takrat rekel da je držalo samo 5 navojev.

primožek, mile volje spredgledaš to temo, če ti ni po godu. Drugače pa ne vidim razloga da ne-bi 100x padel z belanco če na kakeršenkoli način ni poškodovana.

Uporabniški avatar
alanq4
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana

Napisal/-a alanq4 Sr jan 29, 2014 10:14 pm

Metaloprema v Črnučah ima dosti izbire. Si klical?
Alfa Romeo 156 "project real GTA" in 166 2.4 jtd mau okrepljena :)

Uporabniški avatar
ManIAK
Poznavalec foruma

Napisal/-a ManIAK Sr jan 29, 2014 10:16 pm

Nisem, imam obljubljene drugje. Če jih ne-bo tam pokličem še metal opremo, drugače pa se obrnem na ktm.

edit: zdaj se mam čas zajebavat, ko ni sezone. :D

Uporabniški avatar
alanq4
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana

Napisal/-a alanq4 Sr jan 29, 2014 10:27 pm

Pokliči, tam sem vedno dobil specialne zadeve...
Alfa Romeo 156 "project real GTA" in 166 2.4 jtd mau okrepljena :)

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Če jan 30, 2014 12:16 pm

LinuxFuter je napisal/-a:Večino obremenitve nosijo prvi trije navoji, nekaj pa še naslednja 2. Ostali so za "okras". Malo poišči po forumu, razlaga je že bila na to temo v povezavi s kolesnimi vijaki in maticami.

To je pa precej mimo udarjeno! Noben navoj ni le za okras. Po "kmečko" povedano:
Npr. Lahko imaš debelejši vijak, ki bo zdržal manjšo obremenitev napram ožjem, ki ima večjo dožino navoja. Oz, precej hitreje izpuliš vijak z manjšo dolžino navoji, kot tistega z večjo.

Dejstvo je, da se pri vijakih upošteva nekajkratno varnost in bodo lahko vijaki 8.8 na balanci zdržali. Še eno dejstvo pa je da so sile na balanci, ko iz skoka pribiješ na tla kar velike. Glej npr. kolesni ležaj- da ga izprešaš potrebuješ silo v tonah. Lahko ga izbiješ s kladivom- in če že s kladivom lahko prideš do take sile... Samo misli kakšne se pojavljajo v tistih ubogih vijakih na balanci. Gospodje v fabrki so že pomislili na to kaj počnejo. Odločitev je pa v rokah lastnika.

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Napisal/-a f.taunus Če jan 30, 2014 1:19 pm

ManIAK je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:Vijak trdote 8.8 bi bil komot zamenjava za 10.9. Ne boš rekel, da delaš silo 2500kg na balanci motorja.

Ej, nevem. Nisem strojnik, ne spoznam se na te reči, v originalu so bili vijaki 10.9 in v manualu piše, da je potrebno uporabiti vijake 10.9 in če sem poten mi ni za experimintirat, ali bodo 8.8 zdržali, ker si na kakšnem skoku resno ne želim zadržati belance v rokah. ;)

primozek68 je napisal/-a:Poseben vijak za balanco, daj lepo te prosim. Zmeči skupaj z navadnimi šraufi, kaj kompliciraš. A ne znaš določit, koliko sile prenašaš na balanco.

Ne, ne znam določit koliko prenašam sile na belanco, vbistvu me to niti ne skrbi, ker vem da bi 8.8 vijak zdržal. Problem nastane, ko padeš in motor udari z belanco v tla ali kamorkoli. To se zgodi mnogokrat, vijak napoka, vibracije k temu pripomorejo ogromno in naekrat v zraku ostaneš z belanco v roki. Padel sem že ogromnokrat, tudi polomil sem si že kaj in zato bi rad popolnoma izključil možnost napake materiala, da se ne zgodi kaj hujšega. Upam pa, da razumeš, da je imeti motocross motor in dejansko voziti motocross motor ogromna razlika. ;) In 530exc ni motocross motor. Tega motorja na progi ne izkoristiš niti 30% vsaj ti ne. Dvomim, da si ga v hosti ali celo po cesti znal popolnoma izkoristit. Zatorej se ne hvalisaj na preveliko. No, pa ne trdim, da ga izkoristim jaz, rad bi samo popolnoma izključil možnost napake materiala. In če so pri KTM-u uporabili vijake 10.9 potem najbrž že vedo kaj delajo in jim precej bolj zaupam kot tebi.

Če je to vsaj malo res, kar pišeš. Potem naroči 200 teh vijakov, ne pa samo 2. In ju zamenjaj po vsaki večji obremenitvi ...

Uporabniški avatar
ManIAK
Poznavalec foruma

Napisal/-a ManIAK To feb 04, 2014 5:28 pm

Danes dobil željena vijaka v trgovini TODA na Barjanski cesti v Ljubljani. Pohvala lastnici, ker se je edina trudila in mi dejansko dobavila le dva vijaka, medtem, ko me je ostalih 70% le osorno odvrnilo.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Sr feb 05, 2014 12:03 am

Eh, na tvojem mestu bi vzel dolžino 50, odrezal in zaščitil s cink sprejem. Za ta namen bi blo vrh glave. Magari bi ga enemu na stružnico dal obdelat, da ti navoj lepo zaključi. Boš vedel za drugič.

Upam samo, da ti niso zaračunali 10€ po komadu. :)

Uporabniški avatar
ManIAK
Poznavalec foruma

Napisal/-a ManIAK Če feb 06, 2014 7:09 pm

Čemu rezati, če sem dobil 45mm. Saj 50mm ni bilo nič lažje dobit. ;) Cena je bila trudu primerna, ni pa bila 10€ niti za oba komada. ;)

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus So feb 08, 2014 7:27 pm

ManIAK je napisal/-a:Čemu rezati, če sem dobil 45mm. Saj 50mm ni bilo nič lažje dobit. ;) Cena je bila trudu primerna, ni pa bila 10€ niti za oba komada. ;)

Kot sem jaz spremljal je imelo par firm, katere si kontaktiral, 50mm ne pa 45mm. :) No, sej najbolj je važno, da si dobil, boš vsaj mirno spal. =P
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov